Eλαβα και γω οπως και οι αλλοι ιστολογοι το αρθρο του φιλου Γιαννη Ροζου  http://orangespotters.blogspot.com/2011/04/blog-post_270.html

Μια προσκληση σε διαλογο.

Το σηκωνουν ολοι στην γειτονια οποτε διαβαστε το απο τους αλλους αν το σηκωσει ο ενας θεωρω πλεονασμο την αναρτηση απο ολα τα ιστολογια σαν διαγγελμα του ιδιου αρθρου απο τον ιδιο ανθρωπο. Ετσι κι αλλιως σε γενικες γραμμες τους ιδιους ανανγνωστες εχουμε.

Επι της ουσιας διαφωνω με τον Γιαννη οπως εχετε καταλαβει.  

Οποτε διαβαζετε ιδιωτικο κεφαλαιο επιχειρηματικοτητα κλπ παρακατω να τα μεταφραζετε καπιταλιστικο συστημα παραγωγης .Μια μορφη παραγωγης που στηριζεται στην εκμεταλευση ανθρωπου απο ανθρωπο για την παραγωγη υπεραξιας.Που στηριζεται στην μετατροπη της φυσης και των  φυσικων πορων σε χρηματικες αξιες που υποκεινται στην ιδιοκτησια και την εκμεταλευση οικονομικων συμφεροντων (συνηθως ξενων απο τον τοπο).

Εγω ειμαι του δημοσιου και οχι του ιδιωτικου τομεα. Οταν γραφω δημοσιο δεν εννοω παντα το κρατος αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια.

Ο ιδιωτης δραστηριοποιηται με βαση το προσωπικο του κερδος. Πρεπει να καλυψει το παγιο κεφαλαιο της επενδυσης του να πληρωσει τα μεροκαματα και να βγαλει και υπερ αξια.Οι ιδιωτες ειναι παντα πιο ακριβοι απο οτι θα επρεπε γιατι στο πραγματικο κοστος προσθετουν την δικη τους υπεραξια.Το κερδος τους, την πισινα τους ,τα διαμαντια τους.

Και η περιφημη ανταγωνιστηκοτητα που τους κανει καλους στο κοινωνικο συνολο για να κατακτησουν την αγορα μυθος ειναι. Συνηθως με τσαμπουκα πουλανε. Φοβουνται μονο αμα τους βαζει προστιμα το κρατος η οταν οι καταναλωτες οργανωνονται σε οργανωσεις και μαζικα τους σαμποταρουν.

Οταν εχουν απεναντι τους τον μεμονωμενο πολιτη γινονται αγρια θηρια.

Απ τις βενζινες κερδος δεν βγαζουν.Και ο εξορθολογισμος της επιχειρησης  δεν θα  δωσει κερδη τετοια που να τον κανουν ανταγωνιστικο στα αλλα θηρια που θελουν να τον φανε. Ετσι μενουν δυο τροποι. Να φαει τους εργαζομενους με σχεσεις εργασιας και αμοιβης τυπου Κουνεβα και να φαει τους πελατες του με κομπινες πανω στο προσφερομενο προιον.

Α ναι ξεχασα! Και να καταστρεψει την φυση που η κακομοιρα δεν κοστολογειται σε χρημα. Προσφατο παραδειγμα το πυρηνικο στην Ιαπωνια.

Ετσι ειναι μεσα στην φυση του ιδιωτικου κεφαλαιου , της (χωρις ελεγχο δημοσιο) επιχειρηματικοτητας, οι κομπινες, οι μιζες , οι απατες, η διαφθορα κρατικου και πολιτικου προσωπικου. Ειναι μεσα στην φυση τους οι πολεμοι τα ακριβα φαρμακα (τοσο πολυτιμα για καποιους ) η πεινα, η εξαθλιωση των ανθρωπων.

Το ιδιωτικο κεφαλαιο δεν ειναι φιλανθρωπικο ιδρυμα.Ειναι μια μηχανη που παραγει κερδη. Λεφτα δηλαδη.Απ τις ζωες των ανθρωπων και  απο την φυση.

Γραφει ο φιλος (και μελος αν δεν κανω λαθος της ΣΠΙΘΑΣ του Θεοδωρακη).

Και όλα τα δημόσια πράγματα έτσι πρέπει να είναι :έχουμε χρήμα , μπορούμε. Δεν έχουμε, τότε καθόμαστε στα αυγά μας και δεν παράγουμε πολιτική δημιουργώντας χρέη που θα τα πληρώσουν οι κακόμοιροι ιθαγενείς.
 
Και ομως δεν ειναι ετσι. Διαφωνω.
Πρωτα απο ολα χρημα  «εχουμε»
Οχι ολοι αλλα καποιοι εχουν δισεκατομμυρια στην Ελβετια και δεν τα κληρονομησαν ολοι απο τους Ελβετους προγονους τους.Καποιοι τα εβγαλαν απο αυτη εδω την οικονομια.Απο αυτους εδω τους ανεργους σημερα εργαζομενους. 
Και οι τραπεζες εχουν λεφτα.Με κερδοφοριες τα τελευταια χρονια τοκογλυφικες 200 και 300 % με εξαγορες αλλων τραπεζων στα Βαλκανια και την Τουρκια.
Σε ενα δανειο πληρωνουμε τοκο 9,5% και θα το αυξησουν μαλιστα τωρα.
Ποσο το επιτοκιο στις πιστωτικες καρτες; Υπαρχουν εργαζομενοι που συμπληρωνουν τον πενιχρο μισθο τους σημερα με πλαστικο χρημα και τοκογλυφικα επιτοκια;
Με ποσο αγοραζουν χρημα οι τραπεζες;
Mε 1% και εγγυησεις  του Ελληνικου κρατους (των παιδιων μας δηλαδη φιλε Γιαννη) που αγγιζουν τα 70 δισεκατομμυρια μεχρι στιγμης.
Αυτο σημαινει πως αν βουλιαξουν οι τραπεζες εμεις (τα παιδια μας δηλαδη)θα ξεπληρωσουμε παλι.να λοιπον ενα ιδιωτικο (μη κρατικο χρεος ) που καλουμαστε να πληρωσουμε.
Χρημα υπαρχει λοιπον οπως ειχε πει και ο Γιωργακης αλλα δεν το εχουμε. Το εχουνε. Και συνεχιζουν να το μαζευουν στα θησαυροφυλακια τους στραγγιζοντας την οικονομια. Γιατι; Για να κανουν μηπως επενδυσεις;  Δεν νομιζω.Δειξε μου τις επενδυσεις που εφερε η τρελη  κερδοφορια των τελευταιων δεκαπεντε χρονων στην Ελλαδα και το εξωτερικο.
Ειμασταν μεσα στις πρωτες χωρες στον κοσμο καναμε και Ολυμπιακους αγωνες φτιαξαμε και δρομους (τωρα τους πηρε ο Μπομπολας) και γεφυρια και χρηματιστηρια και μαγαζια και αμαξια….. Φεραμε και σκλαβους να δουλεψουν στην χωρα για να τα καταφερουμε ολα αυτα.
Τωρα λοιπον λες να κατσουμε στ αυγα μας γιατι ξαφνικα τα χρηματα χαθηκαν.
Αν ο λαος καθισει στα αυγα του θα του τα παρουν κι αυτα.
Γιατι να σωθουν οι επιχειρησεις που πληρωνουν μισθους 400 ευρω;  Μπορουμε να ζησουμε με 400 ευρω;
Γιατι να μην μας κολανε κανοινικα τα ενσημα στα εποχιακα αλλα εχουν βγαλερι αυτη την συμφωνια οσο και να δουλεψεις 100 ενσημα για το ταμειο ανεργιας;  Τι συνταξεις θα παρουμε εμεις οι εργαζομενοι των εκατο ενσημων το χρονο;
Αν μια επιχειρηση δεν μπορει να ειναι νομιμη ας κλεισει. Διαφανεια δεν θελουμε; Χρωστανε η δεν χρωστανε οι επιχειρηματιες δισεκατομμυρια στα ασφαλιστικα ταμεια;Γιατι οι επιχειρηματιες γυρνανε με τα ακριβα τους αμαξια και συνεχιζουν να χτιζουν τα ομορφα σπιτια τους μεσα στα χρονια της κρισης. Και οι εργαζομενοι πληρωνουμε το χρεος της διασλυσης των ασφαλιστικων ταμειων.Να αλλο ενα ιδιωτικο χρεος που παλι πληρωνουμε οι ιθαγενεις.
Η μονη δυναμη που μπορει να αναπτυξει την χωρα ειναι ο δημοσιος τομεας και οχι η μεταπρατικη  αστικη ταξη της χωρας, καθολου δεμενη με την παραγωγη , αλλα αντιθετα με το χρηματιστηριακο κερδος , υπαλληλοι και εισαγωγεις  ξενων συμφεροντων πολιτικων και οικονομικων, οπλων, τεχνολογιας και υπηρεσιων , που το μονο που την ενδιαφερει ειναι ο μικρος κυκλος φιλων και συγγενων.
Επειδη λοιπον αυτη η μιζερη παρεα των λιγων χιλιαδων ανθρωπων σε συνεργασια με τους πολιτικους εκπροσωπους μας  των δυο κομματων εξουσιας οδηγησαν την χωρα στην χρεωκοπια ειναι αναγκη σημερα να μπουν οι ανθρωποι πανω απο τα κερδη για να βγουμε απ το αδιεξοδο.
Πρωτα απ ολα πρεπει να υπαρχει μεροκαματο και αρα να επιζησει η αγορα και η μικρη ιδιοκτησια. Τα μικρα ξενοδοχεια τα καταστηματα τα ρουχαδικα οι βιοτεχνιες. Για να ζησουν αυτοι οι μικροι  επιχειρηματιες εργαζομενοι και οι ιδιοι χρειαζονται ανθρωποι να ψωνισουν αυτα που παραγουν.
Και το ιδιωτικο κεφαλαιο σημερα οριζει τις αποδοχες και τις συνταξεις κατω απο τα ορια της πεινας.
Χρειαζεται λοιπον να προσλαβει το δημοσιο (και ο Δημος) υπαλληλους.
Και οι υπαλληλοι αυτοι να εχουν ανθρωπινους μισθους. Γιατι ο φιλος Θανασης  στην εισαγωγη του μιλα για τα 1600 και 1800 ευρω σαν μισθο μεγαλο και ρουσφετολογικο. Αντε να ζησης με 1800 ευρω καθαρα την οικογενεια σου, να καλυψεις δανεια (η ενοικιο)και υποχρεωσεις ,αρωστειες δικες σου και της οικογενειας (συμβαινουν κι αυτα στη ζωη) να μορφωθεις να ταξιδεψεις, να πληρωσεις βενζινη και ασφαλειες, να φας να πληρωσεις ΔΕΗ τηλεφωνα κλπ ,να ζησεις σαν ανθρωπος δηλαδη. Και οι δυο να δουλευουν( με ενα παιδι) παλι δεν φτανουν τα λεφτα.Μην τρελαθουμε κιολας πως τα 1800 ευρω ειναι πολλα λεφτα.Εξηντα ευρω την ημερα ειναι.
Οσα δινουν ο καθενας για ενα γευμα σε μετριο εστιατοριο  οι εχοντες και κατεχοντες .
Η Ελλαδα σπρωχνεται σε τριτοκοσμικα επιπεδα. Μεγαλη φτωχια και μεγαλος πλουτος.
Τα αυγα θα σπασουν και δεν θα σπασουν δυστυχως με πολιτικους ορους
Γιατι απαντωντας στον κ Τσεφαλα λεει ο φιλος Γιαννης
 

Και επιτέλους σταματήστε αυτή την καραμέλα με την <παραγωγή πολιτικής, πολιτικά πράγματα , πολιτική> .Αυτά μας φάγανε!!

 
Αν λοιπον δεν δοθει συγκροτημενη πολιτικη διεξοδος στο σημερινο αδιεξοδο (αδιεξοδο στο οποιο φτασαμε  απαξιωνοντας την πολιτικη σκεψη και δραση και θεοποιωντας τις δυναμεις της αγορας και του ιδιωτικου κερδους στην θεση τους) τοτε η μονη διεξοδος θα ειναι απο την μια μερια η κοινωνικη εγκληματικοτητα που ηδη ζουμε και απο την αλλη η τυφλη πολιτικη βια που θα μας γυρισει πισω στα χρονια του εμφυλιου και των επομενων χρονων.
Γιατι αν ο πεινασμενος και απελπισμενος δεν εχει οραμα μιας αλλης ανθρωπινης κοινωνιας θα αρχισει απλα να τα σπαει .Ολα και χωρις να ζηταει και τιποτα πια .
Και αυτο οι σκεπτομενοι ανθρωποι ειναι το τελευταιο που επιθυμουμε.
Ευχαριστω για τον χρονο σου