Χτες 7 του Απριλη κλεισαμε ενα μηνα ανακυκλωσης στην Ερμιονιδα.

Βρεθηκαμε σημερα στο Πλατυ Πηγαδι τρεις εθελοντες και δυο Ινδοι εργατες για να διαχωρισουμε τους δυο σωρους αυτης της εβδομαδας.

Απο τις ενια μεχρι τις μια καθησε ο καθενας οσο μπορουσε.

Να ξεκινησω απο κατι που με αφησε εκπληκτο. Ολο τον μηνα που περασε  καθε σωρος μας εδινε ενα καδο απορριμματων συμμεικτα σκουπιδια σε σακουλες. Ηταν οι συμπολιτες μας που απο λαθος ενημερωση (και καποιοι κακοπιστα) εριχναν τα σκουπιδια τους στους καδους ανακυκλωσης.

Σημερα με δυο σωρους ανακυκλωσιμων ειχαμε ΜΙΣΟ καδο σκουπιδια αντι για δυοπου περιμεναμε οπως τις αλλες φορες .

Μεσα στον πρωτο μηνα οι δημοτες φαινεται πως ανταποκρινονται στην ανακυκλωση στην πηγη. Ο ογκος εχει αυξηθει και το συστημα δειχνει να δουλευει πολυ καλα απο την πλευρα των δημοτων.Τωρα πεταξαν το ενα τεταρτο απο σκουπιδια στους καδους σε σχεση με τις προηγουμενες φορες.

Η αποθηκη εχει γεμισει χαρτι περιπου μισο μισο σε εντυπο υλικο και χαρτοκιβωτια συσκευασιας. Πιστευω πως στο εντυπο υλικο(οικιακο χαρτι) ειμαστε πολυ ψηλα αλλα στις συκευασιες (χαρτοκιβωτια) που εχουν και καλυτερη τιμη πωλησης εχουμε μεγαλα περιθωρια ακομα.

Χρειαζεται παραλληλο δικτυο συγκεντρωσης χαρτιου απο ξενοδοχεια και καταστηματα. Δυο τρεις φορες την εβδομαδα να συγκεντρωνεται το χαρτι ανεξαρτητα απο τα πρασινα σημεια που εξυπηρετουν τα σπιτια.

Οι επαγγελματικες συσκευασιες στους καδους στα πρασινα σημεια που ειναι εκει για να καλυψουν το χαρτι των σπιτιων και μαλιστα τα χαρτοκιβωτια ολοκληρα και οχι διπλωμενα γεμιζουν τους καδους πολυ γρηγορα και μετα οι πολιτες δεν εχουν χωρο για το εντυπο υλικο.

Εδω ειναι φωτογραφια απο την Αθηνα στην οδο Πατησιων.

Αυτο θελουμε να πετυχουμε στα χαρτοκιβωτια.

Οταν τα χαρτοκιβωτια ειναι ετσι διευκιολυνομαστε και στην αποθηκευση και στην μεταφορα.

Εχουμε τραβηξει εναν μεγαλο ογκο καυσιμης υλης απο την χωματερη μας και μπορουμε να το διωξουμε απο την Ερμιονιδα σαν ανακυκλωσιμο υλικο πραγμα που δεν μπορουμε να κανουμε με τα συμμεικτα δεματα του δεματοποιητη.

Το θεμα της κομποστοποιησης εχει ξεχαστει μαζι με τους κομποστοποιητες που ειχε μοιρασει ο Δημος Ερμιονης. Αν υπηρχε ενας κομποστοποιητης στο Χελι δεν θα ειχαν πεταξει το γρασιδι που κουρεψαν απο την παραλια στα ανακυκλωσιμα και δεν θα το βρισκαμε εμεις μισοσαπιο μεσα στο χαρτι

Το γρασιδι και τα κλαδεματα ΔΕΝ ειναι σκουπιδια. Αν τα αφησουν σε μια ακρη του παρκου θα ξαναγινουν χωμα. Δεν καταλαβαινω αυτη την αποψη περι καθαριοτητας που ριχνει σε αναεροβιες συνθηκες μαζι με αλλα απορριμματα και καποτε μεσα σε πλαστικες σακουλες μαλιστα  φυτικα υπολειματα. σαπιζουν βρωμανε λερωνουν με ζουμια τα παντα.

Αν μεινουν σε μια γωνια θα ξεραθουν και θα γινουν χωμα παλι. Το πολυ πολυ ενα πλαισιο απο πλεγμα χρειαζεται για να μην τα παιρνει ο αερας.

Τωρα απο πλευρας δικιας μας δεν παμε καλα.Ο χωρος εχει γεμισει και χρειαζομαστε και τις αποθηκες της Αγροτικης και να στειλουμε φορτιο για ανακυκλωση αμεσα.

Το χαρτι που εχουμε αποθηκευσει ειναι καθαρο χωρισμενο το εντυπο απο τα χαρτοκιβωτια και θα πιασει καποια τιμη αν κινηθουμε σωστα.

Ειναι κριμα καποιος εμπορος να μας το φαει κοψοχρονια λογω κακης οργανωσης.Πολλοι ανθρωποι δουλεψαν πολλες ωρες για να γινει αυτη η δουλεια. Και αν ειναι να υπαρχει καποιο εσοδο ας παει στα ταμεια του Δημου για να υποστηριχθει η ανακυκλωση και οχι στις τσεπες των εμπορων.

Οι εθελοντικη ομαδα δεν λειτουργησε οπως θα μπορουσε.

Τον προηγουμενο μηνα δουλεψαν 15 μελη απο τα σαραντα (και  πεντε εθελοντες που δεν ειναι μελη της ομαδας). Αν τα 42 μελη διεθεταν ΜΙΑ ωρα τον ΜΗΝΑ η δουλεια θα πηγαινε ρολοι. Τωρα καποιοι τραβηξαν την περισσοτερη δουλεια. Σημερα δεν υπαρχει συντονιστης και η δουλεια γινεται προχειρα. Αλλα γινεται.

Σχολεια, αθλητικοι συλλογοι, πολιτικα κομματα, οργανωσεις κοινωνικες και περιβαλλοντικες δεν μας βοηθησαν πρακτικα.

Χρειαζεται οπωσδηποτε ενας εργατης και οι εθελοντες να υποστηριζουμε αν χρειαστει. Αργοτερα οταν θα μπουν περισσοτερα ΠΡΑ ΣΗ  ισως χρειαστει και δευτερος εργατης.

Ο τομεας της ανακυκλωσης ειναι κομματι της διαχειρισης των απορριμματων του Δημου. Αφαιρει απορριμματα απο την χωματερη. Απο τα προστιμα που θα ερθουν .Απο την μολυνση του περιβαλλοντος. Μονο ετσι πρεπει να ειδωθει και να ενισχυθει σε προσωπικο και χρηματα.

Σημερα στα πρωτα βηματα η εθελοντικη εργασια παιζει τον κυριαρχο ρολο αλλα αυτο δεν μπορει να συνεχιστει για παντα.

Συνεχιζουμε!