Το πρωΐ λιακαδα και ζεστη. Το ιδιο βραδυ χιονι.

Ξεκινησε σαν καταιγιδα γυρω στις εφτα το βραδυ (ειχαμε μαλιστα και διακοπη της ΔΕΗ για καμμια ωρα) βροντες αστραπες απο τα Δυτικα και ξαφνικα μετατραπηκε σε χαλαζοπτωση. Χαλαζι σαν στραγαλι επεφτε για περιπου δεκα λεπτα πριν η καταιγιδα φυγει προς την θαλασσα.

Η Θερμοκρασια επεσε και το χαλαζι εγινε παγος που καλυψε το εδαφος.

Στα τριαντα δυο χρονια που ζω εδω ειναι η πρωτη φορα που γινεται κατι τετοιο. Πολυ φοβαμαι πως θα εχουν γινει καταστροφες στην παραγωγη. Το θεμα ειναι αν ηταν ενα τοπικο καιρικο φαινομενο η σε μεγαλυτερη εκταση.

Αυτη η φωτο ειναι νωρις σημερα το πρωΐ η αλλη πιο κατω ειναι χτες το βραδυ λιγο μετα την χαλαζοπτωση

Ο καιρος αλλαζει οι εφημεριδες λενε πως θα εχουμε αραιοτερα βροχοπτωσεις αλλα σε μορφη καταιγιδας.

Μαλιστα σε προσφατο συνεδριο http://lap.physics.auth.gr/protepe/description.asp  ο καθηγητης του ΑΠΘ κ Δημητης Μελας ανακοινωσε οτι συμφωνα με τις μετρησεις του καταγραφηκε η μεγαλη πτωση του λεγομενου » υετου» δηλαδη καθε υδατινης εναποθεσης στο εδαφος απο βροχη χιονι χιονονερο η χαλαζι.Στην Ελλαδα η παρατειρουμενη μειωση ειναι 1,9 χιλιοστα τον χρονο τα τελευταια 4ο χρονια.  http://grapsas.blogspot.com/2010/02/blog-post_7188.html

Ο φετινος χειμωνας πλουσιος σε νερα φευγει και το αιτημα για μικρα φραγματα που θα καθυστερουν την απορροη του νερου στην θαλασσα παραμενει χωρις οι αρμοδιοι να ακουνε.

Κοιταξτε σε δυο σημεια τον Ρορο πως εχεουν σχηματιστει δυο μικρες λιμνες μεσα στην κοιτη. Αυτο εγινε γιατι πεσανε χωματα απο δρομους που εκοβαν καθετα τον χειμαρο και δημιουργηθηκαν φραγματα.

Αυτο εννοω. Να δωσουμε χρονο στο χωμα να φουσκωσει να τραβηξει ο υδροφορος οριζοντας μεσα του το νερο που τρεχει με τ6αχυτητα σε μια καταιγιδα ορμητικο προς την θαλασσα.

Οι χειμμαροι ειναι πλεον εγκυβωτισμενοι στις εξοδους τους απο τις ανθρωπινες δραστηριοτητες και ετσι η ορμη του νερου αυξανεται.

Αφου το νερο δεν μπορει να απλωσει τουλαχιστον ας το καθυστερησουμε με αναβαθμιδες-βαθρες.

Διαβασα λοιπον στον φιλο Σταματη πριν απο λιγες μερες

http://stamdamd.blogspot.com/2010/02/blog-post_9476.html

Δελτίο Tύπου
Δημοπρατήθηκαν τρία έργα
Τρία έργα δημοπρατήθηκαν στον Δήμο Κρανιδίου την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, μετά από την σύνταξη μελετών και την δημοσίευση σχετικών προκηρύξεων.
Το πρώτο αφορά αγροτική οδοποιία και προβλέπει βελτιώσεις αγροτικών δρόμων και τσιμεντοστρώσεις, καθώς και τοιχία αντιστήριξης δρόμων και γεφυριών συνολικού κόστους 200.000 ευρώ. Είναι συνεχής η σχετική δράση του Δήμου και πάντα κατόπιν συνεργασίας με τα τοπικά διαμερίσματα και την αξιολόγηση των αναγκών.

Στην αξιολογηση των αναγκων και στα 200.000 ευρω δεν διαβαζω για εργα στα ποταμια και τους χειμαρους.

Αντιθετα τα μπαζα στον υδροβιοτοπο στα Φλαμπουρα οι μαντρες των σπιτιων που εγκλωβιζουν τα νερα στους δρομους σε καθε βροχη οι δρομοι με λαθος κλησεις φτιαχνωντας λιμνες για μερες καλα κρατουν.Και οταν τα νερα φυγουν μενουν καταστραμενα οδοστρωματα λακουβες και παγιδες για τους εποχουμενους.

Δυο μελετες που καλο θα ηταν να ερθουν στα χερια του Δημου μας ειναι οι παρακατω.Η πρωτη

αναφερεται στο μικροκλιμα οπως διαμορφωνεται σε ΑΕΙΦΥΛΛΟ ΣΚΛΗΡΟΦΥΛΛΟ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΛΛΑΔΑΣ ( συσχετισμος πιθανα με Βενια Διδυμου αλλα γιατι οχι χαμηλοτερα του Καταφυκιου της Κορακιας και της Αυλωνας) και η δευτερη

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οι επιστημονες που εκαναν τις μελετες εχουν την μεθοδολογια να ελεγξουμε αν ειναι η καλυτερη δυνατη και μετα να δουμε αν μπορουν να κανουν κατι εξειδικευμενο για την Ερμιονιδα.

http://press.auth.gr/news/wordpress/wp-content/uploads/2008/05/abstracts_all-perilipsi-anakinoseon-22-5-2008.doc

Φυσικα αυτο που προεχει ειναι να γινουν μελετες απο γραφεια για την Ερμονιδα.Μη μου πειτε πως λειπουν τα λεφτα.Να διαθεσουμε τα λεφτα απο τα Πασχαλινα πυροτεχνηματα και τα καρναβαλια πεντε χρονων για να δουμε τι θα κανουμε με το νερο μας.Λεφτα μπορουν να βρεθουν απο ευρωπαικα προγραμματα,να ενταχθουμε σε πανεπιστημιακες ερευνες να βοηθησουμε στην διοργανωση επιστημονικων σεμιναριων με φιλοξενια και εκδοση των πρακτικων και τοσα αλλα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΕΡΟΣ 

ΣΕ ΕΝΔΟΔΑΣΟΓΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΔΑΣΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΕΙΦΥΛΛΟΥ ΣΚΛΗΡΟΦΥΛΛΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΛΛΑΔΑΣ

 Γκούμα Βασιλική (1) Μπαλούτσος Γιώργος  (1) Μπουρλέτσικας Θανάσης  (1) και  Καούκης Κώστας (1) 

(1) Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, ΕΘΙΑΓΕ

 Έγιναν μετρήσεις θερμοκρασίας αέρος διάρκειας τριών ετών σε ύψος 1,5 m από την επιφάνεια του εδάφους σε μια θέση κάτω από την κομοστέγη αείφυλλου σκληρόφυλλου δάσους σε ορεινή περιοχή της Αμφιλοχίας στη ΝΔ. Ελλάδα.  Συγχρόνως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν μετρήσεις της θερμοκρασίας αέρος στο ίδιο ύψος, σε μια κοντινή και με ίδιες φυσικές συνθήκες ανοικτή και αντιπροσωπευτική θέση του εξωδασογενούς περιβάλλοντος της περιοχής. Από την ανάλυση των στοιχείων προσδιορίστηκε η ετήσια, εποχική, μηνιαία και ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας αέρος των δυο θέσεων και από τη σύγκριση τους προσδιορίστηκε η επίδραση του δάσους στη διαμόρφωση των θερμομετρικών μικροκλιματικών συνθηκών της ορεινής αυτής περιοχής.

 Λέξεις κλειδιά: θερμοκρασία αέρος, μικρόκλιμα, αείφυλλο

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

Τζανάκου Μαγδαληνή (1) Μαμάρα Αννα  (1) και Νικολάου Σουζάνα-Νιόβη (2)

 (1) Διεύθυνση Κλιματολογίας-Εφαρμογών, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

(2) Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 Στην παρούσα εργασία γίνεται μια στατιστική επεξεργασία βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων τριών σταθμών της Πελοποννήσου: Πάτρας, Μεθώνης και Πύργου. Χρησιμοποιηθήκαν οι χρονοσειρές της μέσης, μέγιστης και ελάχιστης μηνιαίας θερμοκρασίας, καθώς και οι χρονοσειρές ολικού και μέγιστου ύψους υετού. Το διάστημα μελέτης είναι για την Πάτρα  100 έτη (1901-2000), για τη Μεθώνη 68 έτη (1934-2001) και για τον Πύργο 70 έτη (1932-2001).

            Η στατιστική επεξεργασία έγινε με σκοπό να βρεθούν οι τάσεις των χρονοσειρών και να μελετηθούν σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας οι συντελεστές κλίσης. Παράλληλα μελετήθηκαν για τη θερμοκρασία οι κινητοί μέσοι όροι δεκαετίας. 

Λέξεις κλειδιά: χρονοσειρά, τάση, θερμοκρασία, υετός