http://enpoermionis.blogspot.gr/2015/12/blog-post_36.html#more

Ασχολιαστη αναδημοσιευση απο Αναγνωστη

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Μπλοκάρουν με διάταξη την ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου Και τώρα, θα μας πνίξουν τα σκουπίδια;Μπλόκο στην υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ βάζει ο Τσιρώνης λίγες μέρες πριν την υπογραφή της, παρατείνοντας την αγωνία για ένα μείζων πρόβλημα της Περιφέρειας που απαιτεί άμεσες και χωρίς χρονοτριβή λύσεις, όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος με ειδική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, στόχευσε στο να αφαιρέσει την δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων από τις Περιφέρειες και τους Δήμους…………..

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Εκστρατεία για τον καθαρισμό του υδροβιότοπου Ερμιόνης Οφείλουμε να διατηρούμε αυτόν τον όμορφο υδροβιότοπο της Ερμιόνης καθαρό. Ανασκουμπωθήκαμε λοιπόν,  όταν οι ερωδιοί δεν ήταν εκεί  για να μην  τρομάξουν,  και με την βοήθεια  καλών φίλων μέσα σε δυο μέρες μαζέψαμε 22 σακούλες  σκουπίδια περιμετρικά της λιμνοθάλασσας.Ο υδροβιότοπος όμως δεν πρέπει να καθαρίζεται μόνο  από εθελοντικές εξορμήσεις όπως  και το  lets-do-it-greece αλλά συστηματικά. Οφείλουν οι αρμόδιοι να τον διατηρούν καθαρό, Ερμιόνη δεν είναι μόνο το Λιμάνι και τα Μαντράκια .Επίσης χρειάζεται να μπουν μερικοί μικροί κάδοι απορριμμάτων, έτσι οι περιπατητές εκεί να μπορούμε  να μαζέψουμε κάποιες σακούλες ή μπουκάλια πριν χωθούν στην λάσπη και μετά είναι δύσκολο να βγουν.Είναι ένας τόπος που απαιτεί τον σεβασμό μας.Περιμένουμε.Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

IMG_0778

Για αλλη μια φορα πολιτες σες ενεργοποιουνται για περιβαλλοντικες δρασεις Μαζευουν «σκουπιδια» που καπου πρεπει να πανε.Θα πανε μηπως μεσω ΣΜΑ-Πρασινου Σημειου Καμπου Κρανιδιου στο ΚΔΑΥ Ραψωματιωτη;Και απο εκει; Θα ανακυκλωθουν στα εργοστασια οπου θα ξαναγινουν πρωτη υλη πλαστικου; Σε εργοστασια που θα ξαναλιωσουν το μεταλλο; Τα παλια λαστιχα αυτοκινητων θα πανε στα καταλληλα εργοστασια;

Τα μαζεψαν τα σκουπιδια απο την παραλια και μετα;

Μετα λεει ο κ Τατουλης ο Περιφερειακος σχεδιασμος η ΤΕΡΝΑ ενεργειακη τα ΣΔΙΤ καθε ειδους που «μπλοκαρει ο υπουργος»θα τα παμε σε ενα εργοστασιο δηθεν «ολοκληρωμενης διαχειρισης «με μια μεγαλη χωματερη διπλα και θα τα ξεδιαλεξουμε.Τι να ξεδιαλεξεις απο σκουπιδια που ξεβρασε το κυμα; Απο το χαρτι αν υπαρχει  και το πλαστικο θα φτιαξουμε μεγαλες μπαλες καυσιμου RDF (το RSF εχει και οργανικο μεσα) και θα τις θαψουμε στη διπλανη χωματερη μιας και εργοστασιο καυσης δεν υπαρχει.Η μηπως σχεδιαζεται;

Οχι αν γινει το περιφερειακο ΣΔΙΤ (τιποτα δεν θα βαλει ο ιδιωτης ολα εμεις τα βαζουμε)δεν θα ειναι γεματες οι παραλιες μας σκουπιδια. Θα τα θαψουμε διπλα στο εργοστασιο.

Μεχρι ποτε;Ποσο θα παρει μεχρι να ξεχειλισει η χωματερη αν σε δυο μερες μια παραλια βγαζει τοσα σκουπιδια;

Μα τι λεω.Τα σκουπιδια δεν τα βγαζει η παραλια ουτε η θαλασσα.Τα σκουπιδια αυτα τα εχουν ριξει ανθρωποι στη φυση.Και οι ανθρωποι αγοραζουν συσκευασιες με τα ψωνια τους.Τα σκουπιδια αυτα τα γεννα καθημερινα ο καταναλωτισμος ο καπιταλισμος και η οικονομια του.

Αντι λοιπον να ξεκινησουμε μια καμπανια για καταργηση της πλαστικης σακουλας για παραδειγμα η για δωρεαν ποσιμο νερο απο τον Δημο ετσι που να καταργηθουν τα πλαστικα μπουκαλια τρεχουμε να καθαρισουμε τις παραλιες.Που σωστο και αξιο μπραβο ειναι για οσους -σες το κανουν αρκει να υπαρχει και η γνωση πως το αλλο πρωΐ ο βορριας θα μας τιμωρησει και θα ξαναγεμισει την παραλια σκουπιδια.

Αρκει να ξερουμε πως το χτισιμο ενος ξενοδοχειου στην ιδιωτικοποιημενη απο το μνημονιακο ΤΑΙΠΕΔ λιμνοθαλασσα της Ερμιονης μπορει να διατηρησει την ακτη καθαρη αλλα για τους ερωδιους τα νεα ειναι κακα.

Αρκει να ειμαστε ξεκαθαρα τοποθετημενοι πολιτικα πως τα ΣΔΙΤ ειναι κομπινες χρηματοδοτησης του μεγαλου κεφαλαιου με τους φορους και τα χρεη που επωμιζονται οι επομενες γενιες.

Με δυο λογια περιβαλλοντιστες μπορει να ειμαστε πολλοι και να συμμετεχουμε σε δρασεις  αλλα η πολιτικη οικολογια η ριζοσπαστικη πολιτικη οικολογια προσπαθει να δει σφαιρικα το προβλημα.Αντικαπιταλιστικα.Εκει υπαρχει η διαφοροποιηση με την πλειοψηφια σημερα.Που προτιμα να μην ενοχλει τα συμφεροντα.

Ειχα μια συζητηση χτες με τον κ Μπενο ιδρυτη του Διαζωματος οργανωσης που κινειται δραστηρια και αποτελεσματικα στην αναδειξη αρχαιων θεατρων στην Ελλαδα και ακριβως σε αυτο το σημειο διαφωνησαμε.Γιατι ο κ Μπενος υποστηριξε πως η χρηματοδοτηση των προσπαθειων του απο μεγαλες εταιρειες(οπως ο Νιαρχος και η Ιντεραμερικαν) κανει ρεαλιστικη την προσπαθεια λεγωντας μου πως ειμαι ρομαντικος οταν του ειπα πως ειμαι αντιθετος. Πως ειναι αυτες οι εταιρειες που διαλυουν την κοινωνια και το κρατος (τον πολιτισμο μας)και αρα δεν μπορουν με μια χορηγια να ξεπλυνουν αυτη την διαχρονικη ευθυνη.

Αυτη η ισορροπια αναμεσα στο ρεαλισμο και τον ρομαντισμο (τι πιο ρομαντικο απο το να αποκαταστησεις ενα αρχαιο θεατρο)ειναι παντα ζητουμενη. Και αν δεν εχεις μπουσουλα ιδεολογικο συνεχως γινεσαι σκαλι να πατησουν τα οργανωμενα συμφεροντα.Που και ιδεολογια εχουν και σχεδιο και πανω απο ολα ειναι στον αυτοματο πιλοτο της καθημερινοτητας με ολα οσα αυτο σημαινει για τα ρουσφετια τις εξυπηρετησεις την επιβιωση.

Αν λοιπον δεν εχουμε το σχεδιο Τατουλη-ΤΕΡΝΑ θα μας πνιξουν τα σκουπιδια; Οχι βεβαια! .Υπαρχουν αλλες λυσεις με το ιδιο κοστος. Εργοστασια ανακυκλωσης απορριμματων. Κρατικα .Εδω και τωρα.

Οδηγηθηκαμε εδω με σχεδιο.Και ο δεματοποιητης στα Διδυμα η υπερχωματερη που σε ενα βραδυ αντικατεστησε τεσσερες ΧΑΔΑ οδηγουσε στο σημερα.Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Οπως οδηγουν τα ποντικια στο λαβυρινθο στην επιθυμητη διαδρομη ανοιγωντας και κλεινοντας διεξοδους.Τα ιδια τα διασπαρτα σκουπιδια απαιτουν προδιαγεγραμενες λυσεις .Οπως τα μνημονια απαιτουν ψηφιση νομων με διαδικασια του κατεπειγοντος στις τρεις το πρωΐ.Και οι βουλευτες συηκωνουν το χερι χωρις να εχουν διαβασει τι ψηφιζουν.Ετσι και τωρα.Το εργοστασιο της ΤΕΡΝΑ και η διπλανη του χωματερη δεν ειναι ο ΤΕΛΙΚΟΣ αποδεκτης. Χωρις εργοστασιο καυσης το σχεδιο δεν θα εχει ολοκληρωθει.Και μαλιστα θα εχει μικρο χρονο ζωης.

Υπαρχουν και αλλες λυσεις.