Για την πρόληψη των πυρκαγιών

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθές στα γραφεία
της Περιφέρειας με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα κ. Φώτη Χατζημιχάλη, και στόχο το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στην πρόληψη ενδεχόμενων πυρκαγιών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Δασικών Υπηρεσιών και των συντονιστικών νομαρχιακών και τοπικών οργάνων της Πελοποννήσου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες…

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι γνωστό σε όλους ότι η Πελοπόννησος έχει πληγεί πολλές φορές από καταστροφικές πυρκαγιές με ανθρώπινα θύματα. Η προσπάθειά μας είναι να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες πρόληψης ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα ή ζημιές σε περιουσίες ή στο ευαίσθητο και όμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Είμαι ευχαριστημένος από τη σύσκεψη γιατί αποδεικνύεται ότι υπάρχει ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και μεγάλο ενδιαφέρον από τις Υπηρεσίες της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της Περιφέρειας, τις Δασικές Υπηρεσίες και όλους τους άλλους συναρμόδιους φορείς. Όλες αυτές οι υπηρεσίες πρέπει συντονιστούν σε μία ενιαία κατεύθυνση. Στόχος μας είναι να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προλάβουμε το ενδεχόμενο καταστροφικών πυρκαγιών.

Είναι πολλά και γνωστά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από κάθε υπηρεσία και από κάθε φορέα ώστε να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση πιθανού κινδύνου πυρκαγιάς. Υπάρχει προηγούμενη εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. Όλες οι υπηρεσίες τίθενται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην πρόληψη γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα πρόληψης, όσα μέτρα κι αν πάρουμε για την καταστολή, θα είναι πάντοτε αργά. Βέβαια αν ξεσπάσει μια πυρκαγιά πρέπει να έχουμε έγκαιρη ενημέρωση και άμεση αντίδραση. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς πρόληψης. Κρίσιμο θέμα επίσης είναι και η έγκαιρη ενημέρωση για κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς. Μόνο έτσι μπορούμε να προλάβουμε την εξάπλωσή της και κατ΄επέκταση τους κινδύνους που κρύβει

Ταυτόχρονα, όμως, με τις προσπάθειες των υπηρεσιών πρέπει να υπάρχει και η προσοχή, η ευαισθητοποίηση, η εγρήγορση των πολιτών. Πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η βοήθεια των εθελοντών. Θα συντονιστούμε μαζί τους για να ενισχυθεί αποτελεσματικά η κοινή προσπάθεια.
Η Πελοπόννησος δεν αντέχει άλλες καταστροφικές πυρκαγιές».

Αυτα γραφει η ηλεκτρονικη εφημεριδα Παρατηρητης.

Περισσοτερα http://www.fria.gr/MainFrame/Xrisima/ApokatastasiKamenwnEktasewn_PraktikaSYnedriou/Papanastasis_OroiKaiProipotheseisEleftherisVoskisis.pdf

φθινόπωρο του 1994.

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Αγαπητή φίλη φίλε

Εδώ και πολλά χρόνια (από το 1986)  άρχισε να διαμορφώνεται στην Ερμιονίδα ένας χώρος πολιτών ευαίσθητων για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Με αρχή τις κινητοποιήσεις τον Μάιο του 1986  που είχαν σαν αφορμή την έκρηξη του αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ, και μέσα από πολύπλευρες αναζητήσεις και πρακτικές ο χώρος αυτός διαγράφει την πορεία του.

Μιλάμε για χώρο γιατί όσοι κατά καιρούς εδρασαν, δεν είχαν ίδιες κομματικές απόψεις ,ούτε αποτελούσαν κάποια οργάνωση με αρχηγούς καταστατικά και κανόνες.Πρόκειται περισσότερο για ένα ευέλικτο και μετεξελισόμενο σχήμα πολιτών που το διακρίνει ωστόσο η ευαισθησία για το περιβάλλον και την κοινωνία καθώς και η προσήλωση στην βαθύτερη έννοια της δημοκρατίας, που σημαίνει υπευθυνότητα όλων μας για την καθημερινή μας ζωή

.Ένας από τους τομείς που έδρασε ο χώρος αυτός αποτελεσματικά μέχρι σήμερα είναι η προστασία και διάσωση των δασών της Ερμιονίδας.

Ας τα δούμε όμως με τη σειρά για να καταλάβουμε που βρισκόμαστε σήμερα και πιο είναι το ζητούμενο για αύριο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 1991

 Το  1991 ξεκινούν δύο παράλληλες και αλληλοεπιρεαζόμενες κινητοποιήσεις .Οι ενέργειες για την σωτηρία του φαραγγιού στο Καταφύκι και η πρώτη συνάντηση της Κορακιάς.

1.Σχηματίζεται η επιτροπή για την σωτηρία του Καταφυκιού και κινούνται ο πολιτιστικός σύλλογος Βίγλα του χωριού Φούρνοι,η κοινότητα Φούρνων και η Οικολογική κίνηση Ερμιονίδας.

2.Η Οικολογική κίνηση Ερμιονίδας διοργανώνει την πρώτη συνάντηση της Κορακιάς με παρουσία της οργάνωσης Μεσόγειος SOS, και αντιπροσωπειών της Πρωτοβουλίας Δημοτών Ναυπλίου της πρωτοβουλίας Δημοτών Αργους και πλήθους κόσμου.

3.Την ίδια χρονιά ο βουλευτής Αργολίδας κ.Μελίδης καταθέτει επερώτηση στη Βουλή(910/16.7/1991)όπου ανάμεσα στα αλλά αναφέρεται στην περιοχή του Δάσους Κορακιάς που ανήκει στον οικοδομικό συνεταιρισμό δικηγόρων.melidis2.jpg

4.Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου 19-20/10.1991)γίνεται μέσα στον πυρήνα του δάσους ειδική διαδρομή αυτοκινήτων ,το ράλι Ερμής.Είναι η εποχή εκποίησης βραχονησίδων και το νησί της Κορακιάς βγαίνει στο σφυρί. Με παρέμβαση του Δήμου Κρανιδίου ακυρώνονται οι σχετικές πρωτοβουλίες.

5.Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ο κυνηγητικός σύλλογος Κρανιδίου ζητά την σωτηρία του δάσους και ανάκληση της χαριστικής παραχώρησης από  το Δημόσιο στο συνεταιρισμό αξιωματικών ναυτικού (ΟΣΜΑΝ) μεγάλου μέρους του δάσους.(παραχώρηση που έγινε στην διάρκεια της χούντας .Είναι η πιο ριζοσπαστική και αποτελεσματική πρόταση που έχει γίνει μέχρι σήμερα για να σωθεί το δάσος από φωτιές –οικόπεδα.

1992

 1.Τον Φεβρουάριο του 1992 έχουμε μετά από πολύμηνους αγώνες ,δημοσιοποίηση, κινητοποιήσεις, την απόφαση 772/1992 που ακυρώνει τις παράνομες προσπάθειες να ανοιχτεί δρόμος μέσα στο φαράγγι του Καταφυκιού. Είναι μια απόφαση του Ε τμήματος του Συμβουλίου της επικρατείας ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας πρώτη περιβαλλοντική νίκη στον νομό Αργολίδας και μεγάλη δικαίωση όσων πίστεψαν στην υπόθεση αυτή.

2.Την ίδια χρονιά ο Δήμος καλεί πολίτες για συνδιοργάνωση εκδήλωση-απελευθέρωση τραυματισμένων πουλιών με την κοινότητα Παρέμβαση. Με πρόταση πολλών πολιτών οι εκδηλώσεις κλείνουν στο Καταφύκι και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να  δημοσιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το θέμα

.3.Στις 21/5/1992 δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία απόφαση του Ε τμήματος του Συμβουλίου της επικρατείας που κρίνει μη νόμιμο σχέδιο προεδρικού διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ για την οικιστική καταλληλότητα της έκτασης οικοδομικού συνεταιρισμού δικηγόρων Αθηνών στην Κορακιά.

4Ακόμα έχουμε την δεύτερη συνάντηση Κορακιάς της Οικολογικής κίνησης Ερμιονίδας το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

5.Στις 2/8/1992 γίνεται η μεγάλη καταστροφή από φωτιά του δάσους της Αυλώνας πάνω απ τον υδροφόρο ορίζοντα της επαρχίας. Αραγε το αλμυρό νερό του Κρανιδίου σήμερα μετά από δύο χρόνια πόσο σχέση έχει με την φωτιά εκείνη;Καίγονται 1300 στρέμματα δάσους από τα οποία 573 ήταν δημόσια και 707 ιδιωτικά.Η καταστροφή αυτή αφυπνίζει πρόσκαιρα διάφορους τοπικούς φορείς  μετά από απαίτηση κινήσεων πολιτών.

Στις 10/8/1992 υποβάλλεται στον Δήμο Κρανιδίου κείμενο 104 υπογραφών που ζητά συγκεκριμένα μέτρα  για την αναδάσωση της Αυλώνας και την πυροπροστασία της Κορακιάς.Σχετικές αφίσες και αιτήσεις υπάρχουν από την Οικολογική Κίνηση.104ypografesf.jpg

oiko9f.jpg oiko10f.jpg oik11f.jpg oiko12f.jpg oiko13f.jpg

6.Στις 24/8/1992 υποβάλλεται από τον οικιστικό σύλλογο Θυνι (στις παρυφές του δάσους της Κορακιάς έγγραφο στον Δήμο Κρανιδίου όπου προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα μεταξύ των οποίων και τοποθέτηση μαστού ανεφοδιασμού του πυροσβεστικού οχήματος σε δεξαμενή κατοίκου χωρητικότητας 100m3Μέχρι σήμερα η πρόταση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί.

7.Στις 7/9/1992 συναντώνται οι πρόεδροι τριών οικιστικών συλλόγων (Τζέμι ,Βερβερόντα ,Θυνί)με τον Δήμαρχο Κρανιδίου και επαναδιατυπώνουν τα αιτήματα των 104 υπογραφών.Ορίζεται συνάντηση για τις 16/9/1992.Η συνάντηση ακυρώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου και τελικά δεν έγινε ποτέ.

Στην διάρκεια του 1992 εχουμε επανηλλειμένα δημοσιεύματα για Καταφύκι-Κορακιά στις τοπικές εφημερίδες «Φωνή της Ερμιόνης»,»»Οικοβήματα»,στις εφημερίδες του νομού Εσπερινή», »Παλμός» και στην «Ελευθεροτυπία».Ακόμα σε περιβαλλοντικά ,οικολογικά ,εντυπα «Νέα Οικολογία»,»Αρνούμαι».

Τέλος πλατιά δημοσιότητα από τον ραδιοφωνικό σταθμό 101 Αργους και συνεντεύξεις στον SKY

1993

 Την χρονιά αυτή εχουμε την τρίτη συνάντηση της Κορακιάς που διοργανώνει η Οικολογική Κίνηση Ερμιονίδας που λίγους μήνες μετά υστερα από πέντε χρόνια δράσης διαλύεται.Δημοσιεύματα σε τοπικό και επαρχιακό τύπο.Επικοινωνία με το Μουσείο Φυσικής ιστορίας Γουλανδρή και το Ελληνικό κέντρο Βιοτόπων,υγροτόπων.Η συνάντηση αυτή στην Κορακιά, καταλήγει στην αναγκαιότητα να γίνουν μια σειρά πράξεις μία απ τις οποίες και η πυροπροστασία του δάσους.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μέσα σε εικοσι μέρες  από 30/7 εως 19/8 τριάντα δύο αντρες και γυναίκες  με 35 ωρες περιπολίας με μηχανάκια και αυτοκίνητα και 122 ωρες παρατήρησης από το πυροφυλάκειο.

Στις 11/8/1993 και νέο υπόμνημα του Οικιστικού συλλόγου Θυνί για θέματα πυροπροστασίας.

Στις 4/10/1993 τοιχοκολείται καταγγελία του Δήμου Κρανιδίου πώς το ιχθυοτροφείο Καπογιάννη ξερίζωσε παράνομα 70-80 πεύκα και λοιπά δασικά δέντρα στο δάσος της Κορακιάς.

1994

 Όλα τα παραπάνω κατέληξαν στο φετινό πρόγραμμα πυροπροστασίας του Δάσους.Κάποιοι απ τους περσινούς φορείς ξεκίνησαν αρκετοί πολίτες ανταποκρίθηκαν και δημιουργήθηκε η ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ με κύριο στόχο την προστασία του δάσους της Κορακιάς.

Η συντονιστική επιτροπή που εκλέχτηκε στις 11/7/1994 έφερε από το Ναύπλιο στο Δασονομείο Κρανιδίου μικρό ασύρματο για την επικοινωνία από το πυροφυλάκειο στο Δασονομείο.Πήρε επίσης από τον Δήμο δύο cb για την ενδοεπικοινωνία μας που τελικά επιστρέψαμε στον Δήμο γιατί δεν εξυπηρετούσαν.

Η νέα διευρυμένη επιτροπή που συστάθηκε στις 19/7/1994 προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες  μέχρι σήμερα που λήγει το πρόγραμμα.

1.Συγκέντρωσε σε κατάλογο 56 πολίτες –σες πρόθυμους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα .Συντόνισε τους σαρανταδύο που τελικά έκαναν πυροπροστασία.

2.Μοίρασε τέσσαρες φορές σε κατασκηνωτές ενημερωτικά φυλλάδια (Αγγλικά –Ελληνικά) σχετικά με τα απορρίμματα και φωτιές και πιστεύουμε πως οι καθαρές παραλίες της Κορακιάς φέτος έχουν σχέση με αυτή την ενέργεια.

3.Εκανε αφισοκόλληση χειροποίητων αφισών (Αγγλικά –Ελληνικά)σε Κρανίδι Πόρτο Χέλι Κοιλάδα σχετικά με το πρόγραμμα πυροπροστασίας.Ακόμα έστειλε επιστολές σε περιοδικά, βουλευτές του νομού, εφημερίδες.Πρωτοσέλιδο διαβάσαμε στην «Εσπερινή».Έδωσε συνεντεύξεις σε Δημοτικό ραδιόφωνο Ναυπλίου και 101 Αργους.Έφτιαξε σποτάκι για το τοπικό ραδιόφωνο.

4.Όπως είχε ενημερώσει Δήμο και πολίτες συνεδρίαζε ανοιχτά κάθε Πέμπτη από τις πέντε έως τις έξη στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου.

5Προχώρησε σε εργασίες επισκευής και συντήρησης του Πυροφυλάκιου. Επισκευή σκεπής ,υδραυλικών, κλειδί κτιρίου.

6Βρήκε μαστούς ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων και τα ονόματα όσων διαθέτουν τις δεξαμενές και γεωτρήσεις  τους για περίπτωση ανάγκης. Ενημέρωσε με σειρά επιστολών τον Δήμο.Κράτησε πάντα ενήμερο τον Δήμο για όλα τα παραπάνω  με μια σειρά επιστολών.21/7-Αριθμ Πρωτ1332 >25/7-1335>27/7-1383>29/7-1403>1/8-1411>8/8-145616/8-1506>22/8-1529.

Τέλος αντικαταστήσαμε τον χάρτη που χωρίζει την Κορακιά σε τομείς και είχε φτιαχτεί πέρσυ. Ο χάρτης αυτός είχε χαθεί.

Στο φετινό πρόγραμμα πυροπροστασίας συμμετείχαν σαράντα δύο πολίτες –σες καθώς και τρία παιδιά.Έγιναν συνολικά σε 32 μέρες  (25/7-27/8)εξήντα και μισή ώρες περιπολίας στο δάσος με οχήματα και εκατόν εβδομήντα οχτώ και μισή ώρες παρατήρησης από το πυροφυλάκειο. Ειχαμε δηλαδή μια σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ –ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 1994-1995

Πιστεύουμε πως το πιο  επείγον μέλημα είναι να ξαναγίνει Δασαρχείο το Δασονομείο Κρανιδίου. Αυτό θα μας προσφέρει αυτοκίνητα και προσωπικό για την επίγεια αντιμετώπιση της φωτιάς.

Πιστεύουμε πώς ο Δασικός άξονας που ξεκινά από τον Χελιώτη  περνά μέσα από την μισοκαμμένη Αυλώνα και το Μάλι Μπάρδι (ασπροβούνι) και καταλήγει στη Κορακιά είναι το μεγαλύτερο δάσος της Αργολίδας.

Οι πρόσφατες καταστροφές σε Χίο Κρήτη και αλλού δείχνουν πώς οι δυνατοί άνεμοι  καθηλώνουν τα αεροπλάνα και είναι οι επίγειες δυνάμεις  που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη φωτιά.

Το ίδιο σημαντικό είναι να τοποθετηθούν μαστοί ανεφοδιασμού των οχημάτων όπου είναι δυνατόν, και να τοποθετηθούν δεξαμενές νερού σε επίκαιρα σημεία .Το πυροσβεστικό όχημα για να πάει και νάρθει στην Κορακιά θέλει περίπου τρία τέταρτα .

Ακόμα προτείνουμε τα εξής:

1.Να βρεθούν τα ορια του Δάσους ,οι δημόσιες οι ιδιωτικές και συνεταιριστικές εκτάσεις. Να εξακριβωθούν οι χρήσεις .Καλλιέργειες ,σπίτια, ιχθυοτροφεία ,στάνες. Να ανακληθούν χαριστικές εκχωρήσεις και παραβλέψεις όπου έχουν γίνει.

2.Να σχηματισθούν ομάδες πολιτών εθελοντών πυροσβεστών κατάλληλα εξοπλισμένων και να προγραμματισθεί άσκηση πυρασφάλειας  για την άνοιξη του επόμενου χρόνου από τους αρμόδιους φορείς. Να δημιουργηθεί σχέδιο αξιοποίησης χωματουργικών μηχανημάτων και βυτιοφόρων.

3.Να βρεθεί το ΦΕΚ του Συμβουλίου της επικρατείας με την απόφαση για τον συνεταιρισμό των δικηγόρων Αθηνών.

4.Να βγει ένα περιοδικό που θα συγκεντρώσει όλο το σχετικό υλικό και θα δημοσιοποίηση

5.Να διοργανώσει  συνάντηση την Άνοιξη του 1995 που θα προετοιμάσει την πυροπροστασία του ερχόμενου καλοκαιριού.

Ευχαριστούμε όσους ανάλογα με τις δυνατότητες τους βοήθησαν την φετινή προσπάθεια.Όσους προσέφεραν υλικά χρήματα χρόνιο και πάνω απ όλα την καλή τους διάθεση και ενθουσιασμό

.Ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε περισσότεροι και πιο αποτελεσματικοί

H καμενη Αυλωνα (κοντα εικοσι χρονια μετα) αναδασωμενη με φυσικη αναδασωση.