Το περιοδικο διανεμεται δωρεαν.Πληροφοριες στο τηλεφωνο της εκδοτριας κ Βιβης Σκουρτη 27540 31523

Εξωφυλλο3

σελ2

Ενα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ περιοδικο που δεν εχει ακομα ιστοσελιδα ελπιζω συντομα να γινει κι αυτο.Εχουν συσπειρωθει γυρω απο αυτη την προσπαθεια πνευματικοι ανθρωποι της Ερμιονης οι πληροφοριες ειναι μοναδικες φροντιστε να το βρειτε ειμαι σιγουρος πως θα γινει συλλεκτικο αποκτημα σε λιγα χρονια.

Ξεκιναω σημερα ανεβαζοντας ενα αρθρο του κ Αποστολου Γκατσου και θα συνεχισω τις επομενες μερες με ενα αλλο του κ Λινου Μπενακη για το καστρο της Θερμησιας.

Το αρθρο του κ Αποστολου Γκατσου ειναι γλαφυροτατο οπως θα δειτε κι εσεις.

Αναφερεται σε μια εποχη κοσμογονικων αλλαγων ενα περιβαλλον ιδανικο για μια κινηματογραφικη ταινια η ενα αστυνομικο πολιτικο μυθιστορημα.

Ενας κοσμος γκρεμιζεται κι ενας νεος αναδυεται απο τις σταχτες του.

Αξιες χιλιαδων χρονων αμφισβητουνται και η αναγεννηση και ο διαφωτισμος μετα απο σμιλεμα της ανθρωπινης σκεψης αιωνων αποκαλυπτουν το δημιουργημα τους.

Θεοι αρχοντοι βασιλιαδες γκρεμιζωνται με θορυβο απο τα βαθρα τους , ο χωρισμος της κοινωνιας με βαση καποιο φυσικο δικαιο αμφισβητειται εμπρακτα, η γυναικα αναζητα την θεση της μεσα στις νεες κοινωνιες , μπαινουν οι βασεις για το επομενο βημα ,τις σοσιαλιστικες επαναστασεις , που πολυ γρηγορα θα προβαλλουν στο προσκηνιο. Ακομα ομως ειμαστε στην αρχη.

Η χωρα μας απο τις πρωτες στη συγκροτηση των εθνικων κρατων.

Μεχρι τοτε η εννοια της πατριδας σαν φυλετικα καθαρο κρατος δεν υπαρχει.

Τα εθνη συγκροτουνται και αναζητουν τα συνορα τους την συνεχεια τους μεσα στην ιστορια.

Η ταξη και ο νομος κλονιζονται.Η αυτοκρατορια των Οθωμανων τριζει και οι βασιλιαδες της Ευρωπης υποδαυλιζουν την διαλυση της, χωρις οστοσω να θελουν την υπονομευση της ταξης πραγματων μεσα στην οποια ασκουν την εξουσια τους.

Οι λαοι εισβαλλουν στο προσκηνιο και βαζουν την σφραγγιδα τους.Ξεκινωντας απο την Γαλλικη επανασταση μια επανασταση που αλλαξε τον ρου της ιστοριας οι ξεβρακωτοι και η αστικη ταξη ζητανε δημοκρατια, εκλογες, την δυνατοτητα του ατομου να ανελθει κοινωνικα με την αξια του και οχι με βαση το κληρονομικο δικαιο της ταξης του.

Στην περιοχη αυτη του κοσμου που σημερα οριζεται απο τα συνορα του Ελληνικου κρατους κατοικει μια πασπερμια πληθυσμων γλωσσικων και θρησκευτικων ιδιαιτεροτητων.

Μια φουχτα Ελληνες , εμποροι κυριως που ζουν στο εξωτερικο, επιρεαζονται απο τις επαναστατικες ιδεες διεκδικουν την ιδρυση ενος Ελληνικου κρατους φυσικης συνεχειας της αρχαιας Ελληνικης σκεψης που τοση αιγλη εχει στους επαναστατικους Ευρωπαικους κυκλους λογω της δημοκρατιας.

Φτιαχνουν παρανομες τρομοκρατικες οργανωσεις, συλλαμβανονται και εκτελουνται , οργανωνουν ενοπλες εξεγερσεις, υποκινουν την αμφισβητηση της καθεστηκυιας ταξης μεσα απο τον ενοπλο αγωνα και τις επαναστασεις και πανω απο ολα ισχυριζονται πως ενας αλλος κοσμος ειναι εφικτος.

Ενας κοσμος κοντρα στη λογικη χιλιαδων χρονων οπου η μοιρα των ανθρωπων δεν θα οριζεται εξω απο την θεληση τους αλλα αντιθετα θα εχει την σφραγγιδα τους, ακομα περισσοτερο θα ειναι προιον της δικης τους δρασης.

Μια φουχτα ηταν και θελανε να αλλαξουν την φυσικη ταξη των πραγματων και μην νομιζετε πως ειχαν ολοι τις ιδιες αποψεις ουτε πως γνωριζαν πολυ καλα το λιμανι του προορισμου τους.

Ησαν τεκνα της αναγκης και της οργης.Ιδεαλιστες ονειροπολοι αιθεροβαμονες.

Στις ταξεις τους μαζευτηκαν ηρωες και απατεωνες, ηγετες και τυχοδιωκτες , φιγουρες ιστορικες (σημερα) και εφιαλτες.

Κατι αντιστοιχο σημερα θα ηταν αντεξουσιαστικες κινησεις και ομαδες σε ολη την Ηπειρο που αγωνιζονται για μια αναρχικη οργανωση της κοινωνιας. Σκεφθειτε αν ποτε πετυχουν σε διακοσια χρονια απο την επιτυχια τους, θα ειναι αυτοι στα βιβλια της ιστοριας οι ιστορικες φιγουρες της Ευρωπης.

Βεβαια μεχρι στιγμης οι κοινωνιες μας δεν εχουν φτασει στην καταπιεση της αυτοκρατορικης Ευρωπης ουτε στην μορφη διακυβερνησης της Οθωμανικης αυτοκρατοριας.

Η μορφωση, η ελευθερια στην εκφραση, η δυνατοτητα να γραφουν αυτες οι γραμμες, ειναι ακομα τα οπλα των ανθρωπων σημερα  για να αλλαξει η κοινωνια. Γιατι κοινωνιες που δεν αλλαζουν πεθαινουν.Κατι αλλο ερχεται στην θεση τους και αν δεν συμμετεχουμε και εμεις στην αλλαγη , να ειστε σιγουροι πως αυτο το» αλλο» θα ειναι εις βαρος μας.

Ο λογος λοιπον στον κ Αποστολο Γκατσο και την αχνη φιγουρα του ηρωα του

Του Θιακου Νικολαου Γαλατη.

Και κατι τελευταιο.Τα επτανησσα κτηση τοτε της Αγγλιας πρωτοστατησαν στην εξεγερση με ανθρωπους χρηματα και καταφυγιο στους κυνηγημενους επαναστατες..

Οι επτανησιοι εμποροι ηταν απο τους πρωτοπορους

Ενας Κατσαΐτης συνονοματος μαλιστα ,ηταν μελος της φιλικης εταιρειας στην Πολη, και ο προπαπους μου γιατρος Λεωνιδης  Κατσαΐτης ηταν ριζοσπαστης ενωτικος με την Ελλαδα.

Αλλος Κατσαΐτης  παλι ο Σπυριδων Ιωαννου Κατσαΐτης γιατρος κι αυτος και συγγραφεας (1760-1840) εζησε για τριαντα χρονια σε Υδρα και Σπετσες και στην Ελληνικη επανασταση φυλλαξε στο Ληξουρι  χρηματα και πολυτιμα ειδη των προκριτων του νησιου τα οποια και παρεδωσε στους ιδιοκτητες οταν τελειωσε η επανασταση.

Στην Υδρα ,μαλιστα αγορασε αρχαιο επι μεμβρανης Ευαγγελιο του ογδοου αιωνα  σημειωμενο με μουσικα σημεια και στολισμενο με χρυσο που το 1898  ηταν στα χερια του Σωκρατη Κατσαΐτη ….Αλλα για το επωνυμο Κατσαΐτης και την Αργολιδα εχω κι αλλες πληροφοριες που θα σηκωσω σε επομενο αρθρο.

galatis  θεατρικο  βιβλιο μαρτυριεςσελ4

σελ5

σελ6

Ανοιξτε να το διαβασετε σε pdf  http://issuu.com/ermionis/docs/binder1

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=091115195513-5fc0959acb5340a5b4654242a74eff3d docname=binder1 username=ermionis loadinginfotext=Ermioni width=420 height=304 unit=px]