Ερμιονη

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

έτοιμος για την «πυρά» ο Γιούδας στην Ερμιόνη

Από   το 1971 τιμωρούμε στην Ερμιόνη τον Ιούδα.
Την  πρώτη φορά κάηκε στη θάλασσα από τους αείμνηστους Κοσμά Κοτταρά, Νούλη Γιαννάκο και Ασλάνη Μιχάλη. Ένα από τα πιο σημαντικά Πασχαλινά έθιμα της Ερμιονίδας και συγκεκριμένα, της Ερμιόνης θα αναβιώσουμε σήμερα.
Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

ΚΑΨΙΜΟ  ΙΟΥΔΑ

Βολβη

Ο Οβριος τραβαει κουπι,

το κεφαλι τ΄να κοπει.

Φερτε τα μαχαιρια του,

να κοψουμε τα χερια του.

Φερτε τα ψαλιδια του,

να κοψουμε τ΄αρχιδια του!

Εκκλησια Του αρχιμ Επιφανειου Οικονομου

Η Ιερά Σύνοδος με αλλεπάλληλες εγκυκλίους της τα έτη 1891, 1910 και 1918, προέτρεπε τον Ελληνικό λαό να εγκαταλείψει το έθιμο της καύσης του Ιούδα. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί καθήκον Αυτής, όπως φέρει εις γνώσιν πάντων των Χριστιανών, ότι η τήρησις τοιούτων εθίμων αντιβαίνει προς την βάσιν και το θεμέλιον της πίστεως ημών, ήτις είναι η αρετή της αγάπης προς εν γένει πάντα άνθρωπον…» (Εγκύκλιος 13/4/1918).

Αλλιμονο στις κοινωνιες που συγκροτουνται γυρω απο τις φωτιες εξαγνισμου.

Η «φωτια του Ιουδα» αργα η γρηγορα θα τους καψει ολους.

Κάψιμο βιβλίων από το Ναζιστικό καθεστώς. Βερολίνο, πλατεία Όπερας, 11-05-1933

No photo description available.

Τασος Τοκας

Έλεος πια!!! Δεν έχουν όρια!!
13.000€ για υπηρεσίες θεάματος!! στις εκδηλώσεις για το Πάσχα ψήφισε το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου μας. Μάλλον πρόκειται για βεγγαλικά, όπως με ενημέρωσαν μόλις τώρα. Σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τα απαραίτητα για την διαβίωση του, αυτό αποτελεί μέγιστη πρόκληση. Απαιτείται άμεσα να πάρουν την απόφαση πίσω αν όντως ισχύει αυτό. Δήμαρχε δώσε εξηγήσεις!!