Πρωτα οι εικονες απο το καταστημα ΜΗΔΕΝ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Zero Waste που ανοιξαν προσφατα μια οικογενεια Ελληνοκυπριων στον πεζοδρομο της πρωτευουσας της επαρχιας Χερεφορντσερ.

Φτανεις στο καταστημα με το δικο σου μπουκαλι (η σακουλα για στερεα υλικα)το ζυγιζεις και κολανε μια ετικετα με το αποβαρο και το προιον που θα αγορασεις .

Γεμιζουν το δοχειο απο μπιτονια που περιεχουν σε μεγαλη ποσοτητα υγρο σαπουνι χεριων/ πλυντηριου/ πιατων κλπ

ξαναζυγιζουν το γεματο δοχειο και πληρωνεις.

Συσκευασια ΜΗΔΕΝ. Σε πολλα καταστηματα κυριως σουπερ μαρκετ πλεον οι πελατες ερχονται με τις δικες τους σακουλες πολλαπλων χρησεων ακομα και δικες τους κουπες για καφε στο χερι .

Δεν το κανουν μονο για να μην πληρωσουν το μικρο ετσι κι αλλιως αντιτιμο συσκευασιας (δεν υπαρχει ΕΕΑΑ στην Αγγλια)αλλα γιατι υπαρχει ενα πελωριο περιβαλλοντικο κινημα κατα των συσκευασιων μια χρησης και του πλαστικου που ειναι μοδα για την νεολαια. Στον αντιποδα οι εταιρειες συσκευαζουν τα παντα σε μικρες ποσοτητες με πλαστικο. Μια μελιτζανα σε πλαστικη συσκευασια .Ενα αγγουρι σε πλαστικη μεβρανη τρια βερυκοκα σε πλαστικο δοχειο μεσα σε πλαστικη σακουλα. Ενας πολεμος κατα του περιβαλλοντος με δυο αντιπαλα στρατοπεδα.

Παμε τωρα στην Ελλαδα επαρχια της Ευρωπης.Και στην Ερμιονιδα επαρχια της Ελλαδας.

Εδω στην εποχη ΤΕΡΝΑ εχουμε εγκαταλειψει πλεον καθε διαχωρισμο στην πηγη εστω για τα ματια του κοσμου. Εδω μιλαμε για ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ σκουπιδια που αδειαζουν με τον κουβα οι πολιτες στον πρασινο καδο.Και αυτο που μας νοιαζει σαν Δημος ειναι να τα ριχνουμε ολα μεσα και να κλεινουμε το καπακι. Κι ακομα θελουμε βυθιζομενους καδους (προϋπολογισμού 148.800 )να μην τα βλεπουμε καν τα σκουπιδια μας . Το τι θα γινει μετα δεν μας ενδιαφερει. Εμεις πληρωνουμε εκατομμυρια και αλλοι αγοραζουν την ευθυνη μας.

Αλλα ειναι και τα βαρεα και ογκωδη αντικειμενα (για οικοδομικα υλικα , μπαζα κουβεντα , δεν υπαρχουν)

Γιάννης Γεωργόπουλος  3 Ιουλίου
Παρασκευή μεσημέρι στην είσοδο της Θερμησίας…Από ένα σημείο και μετά είναι θέμα παιδείας και συνείδησης…
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Διαφωνω με τον κ Δημαρχο.
Κακως μεταθετει την δικια του ευθυνη κατηγορωντας καποιους  πολιτες του Δημου του σαν απαιδευτους και ασυνειδητους.
Φυσικα υπαρχουν και αυτοι και δεν ειναι λιγοι. Ομως εγω σαν δημοτης (αποφοιτος εξαταξιου γυμνασιου αν αυτο θεωρειται παιδεια ) με περιβαλλοντικη συνειδηση και πραξη ολη μου την ζωη θελω να ρωτησω τον κ Δημαρχο
1 Εχει ορισει χωρο οπου μπορω να παω μονος μου η να παει ο Δημος με δικη μου ειδοποιηση ογκωδη απορριματα; Ωρες λειτουργιας υπευθυνους εκλεγχου και παραλαβης; Εχει διευκρινησει τι ειδους ογκωδη δεχεται ο χωρος αυτος ;Πρασινο Σημειο λεγωνται αυτοι οι χωροι και ειναι ετσι
2. Μιας και δεν υπαρχει τετοιος χωρος μπορει ο κ Δημαρχος να μας ενημερωσει τι κανει τα ογκωδη αφου τα παραλαβει; Γιατι μεχρι προσφατα η προηγουμενη δημοτικη αρχη εφαρμοζε αυτη τη μεθοδο για τα ογκωδη.
10 Oktovri2015 1
Και τα σκουπιδια που ειχαν πεταξει μεσα στο λιμανι της Ερμιονης κατοικοι και ανασυρθηκαν απο εθελοντες που κατεληξαν ;Θα μαθουμε ποτε;
Μην μου πειτε στο Βελο Κορινθιας για παρα περα επεξεργασια;
Οταν λαβουν απαντησεις οι Δημοτες σε αυτα τα δυο ερωτηματα (τουλαχιστον) τοτε πραγματι μπορει ο κ Δημαρχος να κατηγορει συνολικα την κοινωνια πως δεν εχει περιβαλλοντικη συνειδηση. Μεχρι τοτε για το στρωμα το κρεβατι το πλυντηριο τη ντουλαπα το σπασμενο τραπεζι και καρεκλες μας λεει πως καλουμε τον Δημο τα παιρνει και καθαρισαμε. Ειμαστε συνειδητοι  και υπευθυνοι πολιτες του κοσμου. Αληθεια ; Και τι τα κανει ο Δημος; Τα στελνει στη μοναδα στο Βελο Κορινθιας; Και εκει τι κανουν με την παλια ντουλαπα ; Ανακυκλωση της παλιας ντουλαπας; Και ποσο κοστιζει η διαχειριση μια παλιας ντουλαπας ενος στρωματος στον Δημο μας;

Και οταν θα ξεκινησει σε λιγο η ΤΕΡΝΑ θα της στελνουμε και παλια στρωματα; Θα μας τα χρεωνει με το κιλο;Τα πλυντηρια ;Και αυτα με το κιλο; Η μηπως θα τα βαζουμε στα σπιτακια της διακοσμητικης ανακυκλωσης που χρονια τωρα πριμοδοτειται απο την ΝΔ ;

Ο Δημος μας συνεχιζοντας την πολιτικη Σφυρη στην διαχειριση των απορριμματων (αναμονη της ΤΕΡΝΑ) εχει συρθει σε μια καθετα αντιπεριβαλλοντικη διαχειριση των απορριμματων. Ολη η πολιτικη του ειναι να κρυψουμε το προβλημα.Να το μεταθεσουμε μαζι με την ευθυνη σε καποιον αλλον (καλοπληρωμενο μεγαλο η μικρο επιχειρηματια).

Δυστυχως και εδω ομοφωνα (οπως με το προβλημα της Δομης του Γαλαξια) οι τεσσερες  παραταξεις τραβανε δρομο αδιεξοδο και λανθασμενο. Εχουν εγκατελειψει καθε αναζητηση φιλικη στο περιβαλλον οσον αφορα την διαχειριση των απορριμματων και ετσι διαπεδαγωγουν την κοινωνια.

Εθελοντες και εκπροσωποι εξορμουν στις παραλιες βαζουν τα σκουπιδια σε μεγαλες σακουλες και τα στελνουν «εκει».Οπου και αν ειναι το «εκει» αρκει να μην ειναι ΕΔΩ να μην το βλεπουμε. Ετσι εμεις ειμαστε καθαροι και οι «εκει» βρομικοι. Ομως «εκει» ειναι ο πλανητης μας. Εκει ειναι οι πηγες του νερου τα συνεφα που σε λιγες ωρες θα βρεχουν πανω απο το κεφαλι μας τα δηλητηρια τα δικα μας .Εξ αλλου και πολλα απο τα σκουπιδια στη παραλια απο αλλου ερχονται. Μπορει απο την Ισπανια το Μαροκο την Αιγυπτο. Μπορει καποιες ινες πλαστικου να φτασανε εδω απο τις Ινιδιες η τις Φιλιππινες μεταναστευοντας για χρονια στους ωκεανους. Παλια τα χωρια ηταν νησια.Για να φτασουν ανθρωποι απο τον Πειραια στην Ερμιονη ταξιδευαν με το καικι. Σημερα απο το Μεγαλοβουνι βλεπεις την ολοφωτη Αθηνα.Ο πλανητης μας εχει γινει πολυ μικρος.

Η τοπικη ηγεσια σκεπτεται με την τοπικιστικη λογικη Χασπαρη. Συνορα στη Κιαφα. Κι ομως η Ερμιονιδα εχει δωσει περιβαλλοντικα μαθηματα τα τελευταια τριαντα χρονια . Στα σχολεια στην κοινωνια. Ειναι σαρανταρηδες τα παιδια του Β Δημοτικου που κανανε ανακυκλωση χαρτιου στις αρχες της δεκαετιας 1990. Ειναι γονεις σημερα πολλα απο αυτα. Τα ξεχασαν ολα; Τιποτα δεν εμεινε;

Και η Κοιλαδα; Ο κ Κριτσωτακης απο την Ερμιονη;

Ο διαχωρισμος στην πηγη η μειωση του ογκου η παραγωγη πρωτης υλης απο ανακυκλωσιμα χαρτι γυαλι πλαστικο μεταλλο η κομποστοποιηση η υγειονομικη ταφη υπολοιπου δεν εχουν σχεση με αντιπολιτευση στην εκαστοτε πλειοψηφια. Ειναι ο εναλλακτικος μονοδρομος στην ΤΕΡΝΑ.

Δυστυχως αντιπολιτευση στην λογικη ΤΕΡΝΑ δεν υπαρχει. Δυστυχως αριστερη οικολογικη αντιπολιτευση δεν υπαρχει στην Ερμιονιδα.

Οι ηγετες των παραταξεων ειναι και οι τρεις (τεσσερες αν ο κ Αντωνοπουλος εκπροσωπει την ΔΗΣΥΕΡ) καλοι ανθρωποι. Ηπιων τονων δημοκρατικοι και ευγενεις .

Και δεν χρειαζεται να εισαι οικολογος η αριστερος για να κανεις ανακυκλωση.Υπαρχουν περιοχες στην Ευρωπη πολυ συντηριτικες πολιτικα με πρωτοπορα συστηματα διαχειρισης απορριμματων.

Αλλα οι δικες μας συστημικες πολιτικα παραταξεις ακολουθουν στο συγκεκριμενο θεμα μια λαθος πολιτικη που πιστευουν πως ειναι ρεαλιστικος μονοδρομος. Αφαιρουν απο τους πολιτες αυτο ακριβως για το οποιο τους κατηγορουν Την ευθυνη και συμμετοχη σε μια περιβαλλοντικα φιλικη διαχειριση των απορριμματων.Την πληροφορηση την ενημερωση τον εξοβελισμο των οικονομικων συμφεροντων απο τα απορριμματα. Κανουν λαθος Ειναι αδιεξοδο η πολιτικη τους. Η ΤΕΡΝΑ και η λογικη των συμμεικτων ειναι μεταθεση και διογκωση του προβληματος.