Απο την καλη φιλη και συναγωνιστρια Βασω Χριστοπουλου  ελαβα περισσοτερη πληροφορηση για το ιστορικο του υγροτοπου Ναυπλιου . Το κειμενο υπογραφει η συν. με την τοτε ιδιοτητα της το 2008 σαν μελος της γραμματειας ΣΥΡΙΖΑ Αργολιδας πραγμα που πλεον δεν ισχυει.

image-cc1e6d8fb47c72b3d547cd559e06e4a5d35bc53453bd77811fddaad78de7373e-V

Χώρος απόλυτης προστασίας εντός ρυμοτομικού σχεδίου

Δίνουν βάλτο ….. .παίρνουν οικόπεδα

Προφανώς όχι από ¨τις καταπατημένες γαίες Μιαούλη¨ όπως αναφέρονται σε παλιό διάγραμμα των αρχών του 20ου αιώνα του Υπουργείου Οικονομικών, γιατί αυτές έχουν δοθεί προ πολλού, βρίσκονται στην περιοχή όπου αποβιβάστηκε ο Όθωνας στο Ναύπλιο με προβλήτα που κατασκεύασαν πάνω από το δρόμο Ναυπλίου Ν. Κίου.

Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και το Γ.Π.Σ. που συντάσσεται, προτείνει όλη η περιοχή ( του παλαιού αιγιαλού) κάτω από το δρόμο Ναυπλίου –Ν. Κίου έως τη θάλασσα και μέχρι τη γέφυρα Ραμαντάνη να μείνει σαν χώρος απόλυτης προστασίας, εκτός ρυμοτομικού σχεδίου.

Μετά από μακροχρόνιο αγώνα ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιώτες, με δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ αναγνωρίστηκαν ιδιώτες, ως ιδιοκτήτες μεγάλου τμήματος του παλαιού αιγιαλού από τη Νομαρχία έως τη γέφυρα Ραμαντάνη, κάτω από την παραλιακή οδό Ναυπλίου Ν. Κίου.

Με δεδομένες τις τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με το «Βατοπέδιο», το εάν και πόσο ευθύνεται το δημόσιο για την απώλεια αυτής της έκτασης είναι ένα ζήτημα που πιθανόν θα πρέπει να εξεταστεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου πριν από λίγους μήνες σε συνεδρίαση του αποφάσισε την ένταξη αυτού του τμήματος στο ρυμοτομικό σχέδιο αλλά ζήτησε να μείνει αδόμητη η περιοχή…..

Αυτό σημαίνει ότι :

α) οι ιδιοκτήτες κυρίως οι έχοντες μεγάλη έκταση θα έχουν ιδιαίτερο κέρδος από το συνυπολογισμό των εκτάσεων που κέρδισαν στη συνολική εισφορά τους σε γη για την ένταξή τους στο σχέδιο. Δηλαδή θα τους απομείνει πολύ μεγαλύτερη δομήσιμη έκταση εντός ρυμοτομικού σχεδίου ( προφανώς στην έκταση πάνω από το δρόμο) με αποτέλεσμα να μειωθούν οι διαθέσιμες εκτάσεις για κοινωφελείς σκοπούς, σχολεία πλατείες κλπ.

Επί πλέον επειδή οι χαρακτηρισμένες ως υγρότοπος εκτάσεις είναι χαμηλότερης αξίας, θα δώσουν βάλτο και θα πάρουν οικόπεδα μεγάλης αξίας!!

β) Δεν αποκλείεται ο κίνδυνος της τελικής δόμησης της περιοχής ως έκτασης εντός ρυμοτομικού σχεδίου με απρόβλεπτες συνέπειες για το οικοσύστημα και όχι μόνο.

Σκάνδαλο μεγάλο αποτελούσε για πολλά χρόνια η ανέγερση πολυκατοικίας σε αυτή την περιοχή κάτω από την παραλιακή οδό Ναυπλίου Ν. Κίου, γιατί κτίσθηκε στον αιγιαλό μέσα στο βάλτο….. Αλλά στη συνέχεια στεγάστηκε η Νομαρχία Αργολίδας.

Μέχρι το 2000 περίπου ο τότε νομάρχης κ. Σαλεσιώτης άστραφτε και βρόνταγε πως θα μεταφέρει την Νομαρχία και θα κατεδαφίσει το αυθαίρετο κτίριο…Αντί αυτού στη διάρκεια της θητείας του το κτίριο νομιμοποιήθηκε και στη συνέχεια ¨παρέσυρε¨   σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ένταξη στο ρυμοτομικό σχέδιο τον παλαιό αιγιαλό- βάλτο μέχρι τη γέφυρα Ραμαντάνη…

 

22/10/2008

Βάσω Χριστοπούλου

Και η «αλλη» αποψη αναφερει αναμεσα στα αλλα (η υπογραμιση δικια μου)

(β) Στο χερσαίο κομμάτι της παλαιάς οδού Ναυπλίου – Μύλων και της εδαφικής λωρίδας της παραλίας μέχρι τον αιγιαλό της περιοχής. Η έκταση αυτή ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ( Β.Κ. 438 / 1966 ) και στα ανατολικά της συνορεύει με τις ιδιωτικές ιδιοκτησίες και μόνο στην περιοχή πλησίον του χειμάρρου Ραμαντάνι έχει πρόσοψη στη σημερινή παραλιακή οδό Ναυπλίου – Νέας Κίου.

Η χερσαία αυτή έκταση ( τα 2 παραπάνω ) μπαζώθηκε κατά 1 έως 1,5 μέτρο , για να έρθει υψομετρικά στο επίπεδο της νέας παραλιακής οδού από κρατική υπηρεσία τη δεκαετία 1990-1999 και όχι από τους ιδιοκτήτες- ιδιώτες.

Έρχεται σήμερα ο Δήμος και τις καθαρίζει από τα χόρτα, τα σκουπίδια και τα μπάζα που αποθέτουν ορισμένοι λάθρα και παράνομα, όπως οικοδομικά μπάζα, χαλασμένα έπιπλα, σπασμένες τζαμαρίες μέχρι και ψόφια ζώα. Έκανε καθαρισμό στην έκταση που ανήκει στο δημόσιο , η οποία την τελευταία 20ετία ήταν παραμελημένη και ουδέποτε έγινε κάποιο έργο εξυγίανσης ή ανάδειξής της. Μπήκε και στις ιδιοκτησίες ιδιωτών. Έκανε καλά ή όχι ; Εκτιμώ ότι το έκανε για να έχει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα στην εικόνα της πόλης και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αξιολογώ θετικά την παρέμβαση και το αποτέλεσμα. Διαφωνώ με το Δήμο μόνο για τον τρόπο με τον οποίο εισήλθε στις ιδιοκτησίες, χωρίς να ενημερώσει και χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή μας.