Thermisia 
Άλλωστε ήδη με την ίδια απόφαση μεταβιβάζονται δύο ακόμη εκτάσεις στο νομό Αργολίδας, μία στην περιοχή “Γλυκειά” στο Ναύπλιο έκτασης 105 στρεμμάτων (!), και μία στη Θερμησία 25 στρεμμάτων, χωρίς όμως να προσδιορίζονται άλλα στοιχεία τους στην απόφαση.
 
Το παρακατω PDF ειναι γενικα πολυ σημαντικο (Στην σελιδα 14 θα βρειτε στοιχεια για τον ποταμο «Ραδο»   ,Σελας ,Μπεντενι-Φραγμα Τζερτζελιας Μονη Αυγου) .Την λιμνοθαλασσα Θερμησιας θα την βρειτε στην σελιδα 22
 Limnothalassa
 
 
 
 
Η φωτο της Ρινας Λουμουσιωτη
_055_1~1
794
 

Γενικά Στοιχεία

ΌνομαΛιμνοθάλασσες Θερμισίας
Κατηγορία ΤόπουΒιότοπος CORINE
Κωδικός ΤόπουA00060089
Ημ/νία Πρώτης Καταγραφής01/03/1993
Ημ/νία τελευταίας ενημέρωσης01/03/1993
Κύριος Χαρακτήρας

Βιότοπος  
Φυσικό Τοπίο  
Δομημένο Τοπίο  
Διοικητική ΥποδιαίρεσηΝομός Αργολίδας
Δήμος-Κοινότητα 
Συνολική Έκταση (ha)92.52
Χερσαία Έκταση (ha)150.0
Συνολική Περίμετρος (km)4.6
Μέγιστο Υψόμετρο (m)1.0
Ελάχιστο Υψόμετρο (m) 
Ένταξη στο Υπάρχον Θεσμικό Πλαίσιο 

Χαρακτηριστικά

Τύπος Τοπίου 
Κλίμα 
Γεωλογία 
Περιγραφή ΤόπουΠαράκτιες λιμνοθάλασσες, εκτεταμένη εκμετάλλευση της περιοχής λόγω ιχθυοκαλλιεργειών. Αμμουδιές και βραχώδεις ακτές, μικρά νησιά στα ανοικτά.
Κατάσταση ΤόπουΚαλή
Εγκατάλειψη οικισμών 
Τάση Κατάστασης ΤόπουΑργή υποβάθμιση
Ιστορία και εξέλιξη του τόπου 
Σημεία με καλή Θέα 
Μονοπάτια Περίπατοι 

Αξίες

Οικολογική Αξία 
Κοινωνικοοικονομική/πολιτιστική Αξία 
Αισθητική Αξία 
Σχόλιο για τις αξίεςΣημαντική περιοχή για υδρόβια πουλιά.

Κίνδυνοι

Απειλές/διαταραχές 
Σχόλιο για τις απειλές-διαταραχέςΕντατική ιχθυοκαλλιέργεια, τουριστική ανάπτυξη, παράνομο κυνήγι.
Τρωτότητα 
Προτεραιότητα προστασίαςΠρωτεύουσα

Πανίδα και Χλωρίδα

Χαρακτηριστικά Ενδιαιτήματα 
Αξιόλογα Φυτά  
Αξιόλογα Θηλαστικά 
Αξιόλογα Πτηνά

  Falco vespertinus (Μαυροκιρκίνεζο)
  Lanius collurio collurio (Αητόμαχος)
Αξιόλογα Αμφίβια / Ερπετά 
Αξιόλογα Ψάρια 
Αξιόλογα Ασπόνδυλα 
Σχόλια για τα είδη 
 
Aλλα και πληροφοριες για τους βιοτοπους  της περιοχης  A00060087  (περιοχη Θερμησιας) και A00060088 (Μετοχι)
 
Οι  φωτογραφιες και το κειμενο  ειναι της Ρινας Λουμουσιωτη απο το ιστολογιο των ενεργων πολιτισων Ερμιονης 
Ο Μαρτινος Γκαιτλιχ που εκανε την δουλεια για τους υγροτοπους της επαρχιας μας πριν εικοσι χρονια (μελος και της ομαδας που εκανε την μελετη για το Καταφυκι που μας δικαιωσε στο ΣΤΕ) θυμα των οικονομικων περικοπων της Ελληνικης Εταιρειας Προστασιας της Φυσης προσπαθει να αναζητησει καλυτερη τυχη με την οικογενεια του στην Ιρλανδια.
Διαβαστε το παρακατω κειμενο και σκεφτειτε αν ο αγοραστης θα σκεφτει την φυση η τα κερδη του.Σκεφτειτε πως θα διαχειριστει το «προβλημα » αποδημητικα πουλια στην γη του.
 
Της Ρίνας Λουμουσιώτη
 
Πουλιά μετανάστες.
Είναι πανέφορφο να τα περιμένεις κάθε χρονιά και να χαίρεσαι όταν γεμίζει η λιμνοθάλασσα από τα κελαϊδίσματα τους, τα  παιχνίδια τους και από το θόρυβο των παφλασμών που κάνουν όταν απογειώνονται για να  πετάξουν όλα μαζί.
Ένας άλλος κόσμος ..
Ο δικός τους ήσυχος κόσμος, που μοιάζει να κοροϊδεύει το δικό μας.
 
Πάπιες, μαυροπούλια, ερωδιοί, κύκνοι…
Ακολουθούν το πανάρχαιο δρομολόγιο τους από το Βορρά στο Νότο, το φθινόπωρο και αντίθετα την άνοιξη.
Άλλα απλά σταματούν για λίγο στη λίμνη για φαγητό, έχοντας άλλο προορισμό και άλλα ζευγαρώνουν εδώ γιατί από τις καλαμιές βλέπεις να βγαίνουν δειλά, δειλά τα μικρά τους.
 
 Κάποια πουλιά ίσως έρχονται και έχουν κρατημένες τις ίδιες θέσεις, στα ξύλινα φράγματα της λίμνης. Κάποια πάλι ζουν μόνιμα εδώ.
Η λιμνοθάλασσα της Θερμησίας, έχει ενταχθεί σε εθνικά και διεθνή δίκτυα προστασίας , όπως το Ευρωπαϊκό δίκτυο CORINE BIOTOPS.

Ορισμένα είδη που ζουν εδώ προστατεύονται από την Κοινοτική Οδηγία 79/409 και τη Σύμβαση της Βέρνης.

Σύμφωνα σε μελέτη που έκανε για το δίκτυο CORINE ο Martin Gaethlich, για τους υγρότοπος στην Ερμιονίδα ( Φλάμπουρα, Κοιλάδα, Ερμιόνη, Βερβερόντα, Σαμπάριζα, Κριτσέλα, Πλέπι , Θερμησία) μετά από 9 επισκέψεις του στην περιοχή και που παρουσίασε το 1993 στη Θεσσαλονίκη, σε ανάλογο συνέδριο, κατεγράφησαν στην περιοχή 152 είδη πτηνών, μερικά απ αυτά (39) σπάνια όπως: Αργυροτσικνιά, Χουλιαρομύτα, Χαλκόκοτα, Γερογλάρονο και Καλαμοκανά.
Δεν ξέρουμε, τώρα πόσα συνεχίζουν να  υπάρχουν.
 
Όλοι οι βιότοποι της Ερμιονίδας όμως, περιλήφθηκαν από τότε στο CORINE, με κωδικό Α00060089.
 
 
Έχω δυο ζευγάρια κύκνους, λέει περήφανα ο φύλακας της εταιρίας που εκμεταλλεύεται τη λιμνοθάλασσα, εκτρέφοντας ψάρια.
Έρχονται δυο χρόνια τώρα.
Έχει και μια πανέμορφη γάτα  και ένα φωνακλά σκύλο.. 
 
 
 
Υπάρχουν και άλλες δυο λιμνοθάλασσες στο Μετόχι, μια από αυτές την εκμεταλλεύεται άλλη εταιρία.
Εκτρέφουν λαβράκια και τσιπούρες.
Η Λίμνη της Θερμησίας είναι απο τους ωραιότερους φυσικούς προορισμούς της Έρμιονίδας, αλλά θέλει τον ανάλογο σεβασμό από τους επισκέπτες.
 
Να έρθετε να τη  χαρείτε με μια συμβουλή.
Κάντε το γύρω της λίμνης σιγά σιγά με το αυτοκίνητο, μη βγείτε έξω γιατί τα πουλιά θα φύγουν, θα πετάξουν απέναντι προς την παλιά αλαταποθήκη ή προς το Αλατοβούνι.
 
Έχουν τρομάξει από τους κρότους όπλων κάποιων, με αποδημητικά συναισθήματα…
 
 
 
 
Οι Φωτογραφίες της Ρίνας Λουμουσιώτη
Πληροφορίες: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
 

http://kodelasdimitris.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4558.html

Δήλωση για τη μεταβίβαση της Καραθώνας στο ΤΑΙΠΕΔ
 
Η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαια εκποίησης.
Η Καραθώνα δεν είναι λάφυρο προς πώληση”
 
Η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε στις 24/04, μεταξύ των άλλων, και τη μεταβίβαση του ακινήτου ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΘΩΝΑ εκτάσεως 1.911 στρεμμάτων στην Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» (ΤΑΙΠΕΔ) “κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχήκαιμε όλα τα συστατικά, παραρτήματα και παρακολουθήματα αυτού. (ΦΕΚ 1020/25-4-2013 τεύχος Β΄)
 
Πρόκειται για μια τεράστια έκταση, πολύτιμη για χιλιάδες δημότες όσο και επισκέπτες της περιοχής μας, την οποία στο εξής θα «διαχειριστεί» εν λευκώ το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την παράδοσή της σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Πραγματικά το μέγεθος του εγχειρήματος της εκποίησης ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη νεοφιλελεύθερη φαντασία. Περιλαμβάνει αδιακρίτως, ολόκληρη την περιοχή της Καραθώνας, μέχρι και δρόμους, δασικές, χορτολιβαδικές και δημοτικές εκτάσεις, τη δεξαμενή, το εκκλησάκι της Παναγιάς της Κατακεκρυμμένης.
 
Η κυβέρνηση με πραξικοπηματικό τρόπο εκτελεί συμβόλαια εκποίησης και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και των απαιτήσεων των δανειστών. Στόχος της είναι να πουληθούν τα πάντα, αφού βεβαίως πριν τα έχει συκοφαντήσει και απαξιώσει. Η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια άνευ προηγουμένου για την Αργολίδα κίνηση υφαρπαγής, λεηλασίας, και κλοπής γης, εξαιρετικά σημαντικής για τους πολίτες και τις τοπικές ανάγκες.
 
Η κυβέρνηση επέλεξε την ολομέτωπη επίθεση με μια ολόκληρη τοπική κοινωνία. Φαίνεται δεν έμαθε τίποτα από την Κερατέα και την Χαλκιδική. Αλήθεια, τι ακολουθεί στη συνέχεια; Το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, η πλατεία Συντάγματος, το θέατρο της Επιδαύρου, οι υπόλοιπες παραλίες του νομού, τα εναπομείναντα δημόσια κτίρια;
Άλλωστε ήδη με την ίδια απόφαση μεταβιβάζονται δύο ακόμη εκτάσεις στο νομό Αργολίδας, μία στην περιοχή “Γλυκειά” στο Ναύπλιο έκτασης 105 στρεμμάτων (!), και μία στη Θερμησία 25 στρεμμάτων, χωρίς όμως να προσδιορίζονται άλλα στοιχεία τους στην απόφαση.
 
Τους προειδοποιούμε ότι:
Οι Αργολιδείς δεν θα δεχθούν ούτε θα αναγνωρίσουν κανένα τετελεσμένο. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη χώρα, να παίρνει δημόσια γη, παραλίες, γη ζωτική για τις ανάγκες της κοινωνίας και να την παραδίδει στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή σε μια ανώνυμη εταιρία που χαρακτηρίζεται από αδιαφανή, σκανδαλώδη, αντιδημοκρατική, εκτός ακόμα και κοινοβουλευτικού ελέγχου λειτουργία και του οποίου τα έσοδα προορίζονται να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του μη βιώσιμου Δημόσιου Χρέους, που αυτοί οι ίδιοι δημιούργησαν.
 
Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και συσπείρωση πολιτών και φορέων του νομού ώστε με κάθε τρόπο να υπερασπιστούμε τη γη μας και τις παραλίες μας.
Η Καραθώνα δεν είναι «λάφυρο» προς πώληση αλλά είναι δημόσια περιουσία, που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Επαφίεται πλέον στην τοπική κοινωνία η περιφρούρησή της, η προστασία της και η διαχείρισή της για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και τοπικών αναγκών.
 
Ο κύριος Σαμαράς μπορεί να ήρθε στο Ναύπλιο την ημέρα της Ανάστασης, αλλά λίγες μόλις ημέρες πριν είχε οργανώσει τη Σταύρωση της περιοχής μας.