εγραφαν το 2008 οι ενεργοι πολιτες

ενώ σήμερα για να αποφύγουν τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αντικαθιστούν τους ΧΑΔΑ με δεματοποιητές και τη δημιουργία «νέου τύπου ΧΑΔΑ με πατέντα made in Greece» διαιωνίζοντας το πρόβλημα, νομίζοντας ότι οι ενεργοί πολίτες «τρώνε κουτόχορτο».

Γιατι γυρνω πισω;

Για να δουμε που ειμαστε σημερα.Να δουμε τι απο αυτα που επισημαινει το παρακατω ψηφισμα εγιναν και τι οχι.Ηταν σωστα οσα περιγραφονται;

1.Προστιμα δεν μπηκαν για τις χωματερες.Γιατι αν εμπαιναν προστιμα ο χωρος του δεματοποιητη στα Διδυμα ειναι απο τις μεγαλυτερες και χειροτερες χωματερες στην ιστορια της Ερμιονιδας. Και ειναι απο τις χειροτερες γιατι αν ποτε πιασει φωτια δεν σβυνει με τιποτα ουτε με χωμα οπως παλια στις μικρες χωματερες ουτε φυσικα με νερο.Πεσαμε ολοι στην παγιδα των προστιμων που εκανα αποδεκτη την «προσωρινη» λυση της δεματοποιησης (σταθμο μεταφορτωσης ονομασαν τις Χωματερες αποθηκες συσκευασμενων συμμεικτων που δεν ειναι μονο ανεξελεγκτης διαθεσης απορριμματων αλλα συσκευασμενων ΚΑΙ χυμα ) .Προστιμα δεν μπηκαν λοιπον και αναρωτιεμαι αν ολη αυτη η ιστορια με τα «προστιμα»(καθολου προστιμα δεν ηταν τελικα απλα δεν θα μας εδιναν επιδοτησεις σαν ποινη για την διαχειριση των απορριμματων) που δυστυχως και εγω αποδεχτηκα σαν αληθινη δεν προερχοταν απο τα μεγαλα εργοστασια της Ευρωπης που θελουν να στησουν την καυση στην Ελλαδα.

2. Πραγματι σημερα ξοδευουμε μεγαλα ποσα για να κανουμε πακετο και να αποθηκευσουμε συμμεικτα σκουπιδια.Σκουπιδια που με αυτη τη μορφη μονο να ταφουν η να καουν ειναι δυνατον.Και την ιδια στιγμη κανενας δεν ομολογει δημοσια τους σχεδιασμους για την καυση(ολοι μιλανε γενικα για μια καποια ολοκληρωμενη διαχειριση τοτε μιλουσαν για βιομηχανική (;) επεξεργασία).Παρ ολο που ΥΠΕΚΑ και Περιφερειες σχεδιαζοντας χωματερες σαν τον Σταυρο Διδυμων διαγραφουν την καυση σαν μονη επιλογη.

3.Εδω και στο περιθωριο ολων αυτων πρεπει να ομολογησουμε πως ευτυχως εχουμε κανει πιθανα ενα λαθος στα επιχειρηματα μας οσοι μιλουσαμε εναντια στη δεματοποιηση.Τα χρονικα ορια εχουν περασει και αυταναφλεξη οπως προβλεπαμε με βαση την εμπειρια στο Μεσομουρι δεν εγινε στα δεματα. Τα παλια πρωτα δεματα εχουν κλεισει πλεον διομιση χρονια (σιγουρα θα εχουν ξεραθει και αρα μεθανιο δεν βγαζουν)και φωτια δεν εχει πιασει. Αν και για να πιασει φωτια χρειαζονται και αλλοι παραγοντες . Αυτο ομως λεει και κατι αλλο

Πως οι φωτιες καθε τρεις και λιγο και κυριως πριν και μετα τις γιορτες στις παλιες χωματερες δεν μπορει να ηταν απο αυταναφλεξεις.Τωρα καποιοι θα ισχυριστουν πως οι Δημοι προσπαθουσαν αλλα δεν μπορουσαν να σβυσουν τις φωτιες.Εδω υπαρχει ολοκληρο αρχειο με φωτιες στα τελευταια χρονια που δεν αντιμετωπιζονταν στις χωματερες μεχρι να ολοκληρωθει το εργο τους.Να μειωθει ο ογκος. Εινια στιγμιαιο το αδικημα; Παραγραφηκε με τα χρονια;

4. Ο Δημος Ερμιονιδας εχει προγραμμα συγκεντρωσης ανακυκλωσιμων σε τεσσερες καδους. Χαρτι, γυαλι, πλαστικο, αλουμινιο στο οποιο οι πολιτες ανταποκρινωνται εντυπωσιακα. Σημερα δυο χρονια μετα την εναρξη μαζευεται μαζι το χαρτι και το πλαστικο απο τους ξεχωριστους καδους και παει στην χωματερη οπου υποτιθεται πως ξαναδιαχωριζεται απο τον εργολαβο του δεματοποιητη και απο κει και περα αγνοειται η τυχη του με στοιχεια. Γυαλι και αλουμινιο εχουν εγκαταληφθει. Η κομποστοποιηση (διαχωρισμος του οργανικου φορτιου απο τα συμμεικτα ) παρ ολο που ηταν προεκλογικη δεσμευση της σημερινης πλειοψηφιας εχει εγκαταληφθει.

Διαβαστε ολο το κειμενο στη πηγη.Αναδημοσιευω μονο αυτα που για μενα ειναι σημαντικα σημερα.

Στις οργανωσεις που υπογραφουν δεν ειναι η ΠΑΠΟΕΡ που ειχε φτιαχτει λιγους μηνες πριν και εκανε την παρθενικη της εμφανιση μολις  τον Οκτωβρη του 2008 με την εκδηλωση για το νερο (ακομα η ΠΑΠΟΕΡ δεν εχει θεσεις και δρασεις για το νερο στην Ερμιονιδα).ΣΗΜ Ο γεωπονος απο το Αργος που δεν ειχα συγκρατησει το ονομα του ειναι ο σημερινος βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Δημητρης Κοδελας.Ο Δημητρης δεν εγινε βουλευτης μεσα απο κομματικες διαδικασιες.Ηταν ενεργος πολιτης εδω και χρονια .

Στην συνεχεια ανθρωποι απο την Ερμιονιδα εφεραν τον τοτε προεδρο  κ Σταματακη σε επαφη με τις κινησεις της Πελοποννησου και με ανθρωπους με τους οποιους γνωριζομαστε απο το 1990 σε κοινους αγωνες για το περιβαλλον και τον πολιτισμο. Απο κει και περα η ΠΑΠΟΕΡ συνυπογραφει τα κειμενα για την διαχειριση των απορριμματων μεχρι πριν λιγα χρονια και κυριως απο το νεο ΔΣ που εγκαινιασε μια νεα στρατηγικη συνεργασιας με την τοπικη επιτροπη στην Ερμιονιδα που μαζευει υπογραφες για ομαλη λειτουργια του δεματοποιητη με βαση τις συμβασεις (συμμεικτα) εκδηλωση με στελεχη οπως η κ Καραβασιλη -Μπουκλης με αιτημα την λειτουργια του δεματοποιητη και απευθειας επαφες και συζητησεις  με στελεχη της Περιφερειας (Μπουκλης Χειβιδοπουλος).

Noεμβρης 2008

Οι προτάσεις μας

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, εμείς προωθούμε τη διαμόρφωση μιας άλλης καταναλωτικής συνείδησης, νοοτροπίας και συμπεριφοράς στην τοπική κοινωνία για μείωση των σκουπιδιών, με την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών. Μονόδρομος σε αυτή την περίπτωση είναι η Διαλογή και η Ανακύκλωση στην Πηγή. Προτείνουμε τα παρακάτω έργα, δράσεις και πολιτικές:

  • Πρώτη προτεραιότητα είναι η Διαλογή στην Πηγή και η Ανακύκλωση σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, πριν από την διαδικασία εύρεσης χώρου ή χώρων ΧΥΤΥ. Είναι ύστατη ώρα να σχεδιαστούν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) σε κάθε νομό ή σε συνεργασία νομών. Για το σκοπό αυτό απαιτείται άμεσος σχεδιασμός, ενημέρωση των πολιτών, κοινωνική διαβούλευση, οργάνωση και υλικοτεχνική υποδομή. (κάδοι, χώροι διαλογής-μεταφόρτωσης, μηχανήματα μεταφοράς κ.λπ.). Χωρίς Διαλογή και Ανακύκλωση στην Πηγή οποιαδήποτε άλλη λύση είναι επιζήμια, δεν θα τύχει της απαραίτητης κοινωνικής αποδοχής και θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
  • Άμεση εφαρμογή της Οδηγίας 31/1999 (άρθρο 5 Διαχείριση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας για τη διαχείριση των ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ή ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΩΝ απορριμμάτων. Το πρόβλημα «απορρίμματα» παραμένει άλυτο επειδή οι αρμόδιοι φορείς (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες) αγνοούν την αναγκαιότητα και την επιτακτικότητα της διαχείρισης των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων με τη μέθοδο της κομποστοποίησης και ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ στην παρωχημένη μέθοδο της συγκέντρωσης και ταφής σε ΧΑΔΑ των ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ αστικών απορριμμάτων, ενώ σήμερα για να αποφύγουν τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αντικαθιστούν τους ΧΑΔΑ με δεματοποιητές και τη δημιουργία «νέου τύπου ΧΑΔΑ με πατέντα made in Greece» διαιωνίζοντας το πρόβλημα, νομίζοντας ότι οι ενεργοί πολίτες «τρώνε κουτόχορτο».
  • Επιδότηση προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης στις πόλεις. Αγορά κάδων οικιακής κομποστοποίησης και διάθεσή τους σε δημότες. Συστηματική και μακρόπνοη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε μη αστικούς δήμους, με στόχο τα οργανικά απορρίμματα (45-60% του συνολικού βάρους) να τα οδηγούν απευθείας στους κήπους και στα χωράφια και όχι στους κάδους!
  • Πλήρης και ουσιαστική αποκατάσταση όλων των χώρων άναρχης ανεξέλεγκτης  διάθεσης απορριμμάτων ΧΑΔΑ
  • Θεωρούμε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος κοινωνικού συμφέροντος να αναζητούνται «μαγικές» λύσεις μηχανικής διαλογής, βιολογικής ξήρανσης, καύσης ή θερμικής επεξεργασίας, ενεργειακής αξιοποίησης ή οποιαδήποτε άλλης μορφής «βιομηχανοποίησης» των απορριμμάτων με την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων συγκεντρωτικών μονάδων, μάλιστα μέσα από αδιαφανείς μεθοδεύσεις και χωρίς την παραμικρή κοινωνική διαβούλευση.
  • Θα αντιταχθούμε με κάθε νόμιμο μέσο στην υλοποίηση αποφάσεων που θα κινούνται σε αυτή κατεύθυνση και θα επιδιώξουμε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες που ενδεχομένως απορρέουν, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, από πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων που θα επιφέρουν πρόστιμα από την Ε.Ε..
  • Είναι επιτέλους ύστατη ώρα, ώστε αποκεντρωμένα, σε επίπεδο ΟΤΑ ή και νομών, να υλοποιηθούν έργα και δράσεις στην κατευθυντήρια γραμμή της Εναλλακτικής Διαχείρισης και της αρχής «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει».

Η Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων που πρεσβεύουμε εμείς περιλαμβάνει :

Πρόληψη, Μείωση Όγκου, Οικολογικές συσκευασίες, Επαναχρησιμοποίηση, Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Συμμετοχή των δημοτών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων, τα οποία θα βαίνουν (όπως και ο βαθμός επικινδυνότητας τους) διαρκώς μειούμενα. Πρόκειται για επιλογή που μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, συμφέρει οικονομικά, δεν βλάπτει την υγεία, εξοικονομεί φυσικούς πόρους και ενέργεια, αποτελεί την οικολογικά συμβατή και κοινωνικά αποδεκτή λύση του προβλήματος και ενεργοποιεί τον πολίτη.

Απαιτούμε, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τους ΟΤΑ:
• Να ξεκινήσει την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων !
• Να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
• Να τοποθετήσει κάδους για την Ανακύκλωση υλικών συσκευασίας.
• Να ξεκινήσει δραστηριότητες Λιπασματοποίησης–Κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα.

Ζητάμε:

  • Ουσιαστικά μέτρα και δεσμευτικό διετές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη όλων των δήμων της Πελοποννήσου στα “Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης” που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Ο στόχος “ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ” είναι ρεαλιστικός εφόσον οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας τον θέσουν ως προτεραιότητα και οι νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στηρίξουν και συντονίσουν τις αναγκαίες δράσεις.
  • Δηλώνουμε πως μόνο σε αυτή την περίπτωση θα υποστηρίξουμε ενεργά σχεδιασμούς και ενέργειες για την εξεύρεση, κατασκευή και λειτουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
  • Δηλώνουμε πως αρνούμαστε να πληρώσουμε τα πρόστιμα που οφείλονται στις λαθεμένες πολιτικές και στην ανεπάρκεια των αρχών.

Ναύπλιο 8-9 Νοεμβρίου 2008

http://diktio.wordpress.com/

  • Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων
  • Δημοτική Παράταξη «Ναύπλιο η Άλλη Πρόταση»
  • Δημοτική Κίνηση «Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών»
  • Δημοτική Παράταξη «Αρμονική Ανάπτυξη Ξυλοκάστρου»
  • Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας
  • Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας
  • Ηράκλεια Ένωση Αργολίδας Κορινθίας
  • Φίλοι του Μεσσηνιακού κόλπου
  • Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (Ηλεία)
  • Οικολογική Κίνηση Πάτρας
  • Οικολογικός Σύλλογος Προστασίας Κορινθιακού (ΟΙΚΟ. ΣΥΛ.ΚΟ)
  • Περιβαλλοντική οργάνωση Σελιανίτικων Αχαΐας “Η ΑΥΡΑ”
  • Πρωτοβουλία Πολιτών Μεσσηνίας για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων
  • «ΑΛΚΥΟΝΗ» Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου