Παραδοση ειναι να δημιουργεις εκ του μηδενος ειχε πει καποτε ο τραγουδοποιος που ληστεψε συστηματικα τραγουδια αλλων.

Οι παραδοσεις δεν ειναι ολες αιωνιες. Τιποτα δεν ειναι εξω απο τον χρονο την κοινωνια που το γεννησε τις αντιθεσεις στο εσωτερικο της.Ουτε ο νομος ουτε τα εθιμα ουτε τα ρουχα ουτε οι αποψεις για το σωστο και το λαθος.

Και κυριως οι παραδοσεις καποτε γεννηθηκαν για συγκεκριμενους λογους και καποτε πεθαινουν.Γιατι δεν αντιστοιχουν πια στην εποχη τους.

Στην Ινδια για παραδειγμα υπηρχε η παραδοση να καινε την συζυγο μαζι με τον νεκρο αντρα της .Και αυτη η παραδοση ειναι εκτος νομου σημερα . Σε πολλες Αφρικανικες χωρες υπαρχει η παραδοση της κλητοριδοεκτομης με δυο πετρες και αυτη η παραδοση χτυπιεται και πρεπει να εξαφανιστει. Πολλες παραδοσεις για την σχεση γυναικας αντρα εχουν απο τα πραγματα ξεπερασθει.

Αλλες γιορτες παλι σαν το γιαλα γιαλα και την γιορτη του ψαρα εχουν ενα παιδαγωγικο χαρακτηρα να μαθουν στα παιδια πως ζουσαν οι προγονοι τους.Το Καρναβαλι συνδεεται με πολλα ομορφα πραγματα. Οι Χριστιανικες γιορτες επισης εχουν αναφορες σε προαιωνιες τελετες των Ελληνων στη μεση του χειμωνα και την αρχη της Ανοιξης. 

Το συμβολικο καψιμο ενος Εβραιου τι μηνυμα περνα στις νεες γενιες;

Δεν ξερω σε ποια ιστορικη περιοδο (απο τις τοσες που διωχτηκαν οι Εβραιοι απο τους Χριστιανους Καθολικους και προτεσταντες ) ηλθε και στην χωρα μας το καψιμο του Οβριου.(Βαραβα η Ιουδα) Ισως τοτε που στην Ισπανια η Ιερα εξεταση εκαιγε γυναικες σαν μαγισες η επιστημονες σαν αθεους.Τοτε που εδιωχνε τους Εβραιους και τους σκορπιζε σε ολο τον κοσμο για αλλη μια φορα (και στην Θεσσαλονικη).Οι Εβραιοι στοχοποιηθηκαν απο πολλα καθεστωτα. Εξορισθηκαν δημευθηκαν οι περιουσιες τους(οσων ειχαν περιουσιες γιατι υπηρχαν και παμφτωχοι Εβραιοι)  βασανιστηκαν  και φυσικα καηκαν μαζικα σε φουρνους επι ναζισμου.

Ομως το δημοσιο  κρεμασμα και καψιμο ανθρωπων ηταν μια διαδεμενη πρακτικη των φασιστων της Κου Κλουξ Κλαν και στον νοτο της Αμερικης.

Ξερω τα καψιματα γινωνται για να τραβηξουμε κοσμο.Να δουλεψουν τα «μαγαζια». Παντα στον «κοσμο» αρεσε ο θορυβος οι φωνες τα χρωματα οι φωτιες. Οπως και οι δημοσιοι απαγχονισμοι τα βασανιστηρια και το καψιμο ανθρωπων. Για την ωρα σε συμβολικο επιπεδο.

Ομως πρεπει να απαντησουμε στα παιδια μας που διαπαιδαγωγουμε μεσα απο αυτες τις «παραδοσεις» γιατι καιμε τον «Ιουδαιο» αν η θανατικη ποινη μπορει να ειναι μεσα στο δικαιο τιμωριας των παραβατων,και τελικα πινωντας τον καφε μας στα «μαγαζια» να μπερδευτουμε. Γιατι η εκκλησια δεν λεει σημερα να καιμε Ιουδαιους. Αλλαξαν τα πραγματα. Και αν θελετε ηεκκλησια στην Ελλαδα ποτε δεν ελεγε να καιμε Ανθρωπους. Αυτα ειναι παραδοσεις φανατισμου εισαγωμενες απο εναν καθολικισμο που εφυγε μακρυα απο το Χριστιανικο κυρηγμα της αγαπης  και της συγχωρεσης.Ουτε οι Αρχαιοι μας προγονοι εκαιγαν ζωντανους ανθρωπους.

Ετσι λοιπον εμεις σαν οικογενεια δεν θα παμε σημερα να καψουμε συμβολικα κανενα ανθρωπο.Αυτη η παραδοση πρεπει να χαθει στα σκοταδια της ιστοριας.Και τα «μαγαζια» να βρουνε καινουργιους τροπους να φερουν πελατες.

Γιατι φοβαμαι πως ολα για τα «μαγαζια» γινωνται.