http://www.asxetos.gr/entheto/meionotites/roma-tsigganoi-gyftoi-katsiveloi.html#axzz1jVuA6ho5

Μηπως διπλα στους νεοπτωχους Ελληνες του μνημονιου υπαρχει μια γωνια και για τους Ρομα;

Μια φουχτα ανθρωποι ειναι που ζουν εδω διπλα μας πανω απο εικοσι χρονια σε συνθηκες τριτου κοσμου.

Μηπως υπαρχει καμμια υπηρεσια του Ελληνικου κρατους,κοινωνικοι λειτουργοι, ο ερυθρος σταυρος , οι γιατροι του κοσμου, να ενδιαφερθουν για τα ξυπολητα παιδια που Γεναρη μηνα ζουν σε παραγκες απο πλαστικο και δεν εχουν φαγητο να φανε και νερο να πλυθουν;

Εμποριο σιδηρου κανουν και χτες εφυγαν τρια μεγαλα φορτηγα φορτωμενα με σιδερο απο αυτο που πεταμε στα σκουπιδια μας.

Δεν φτανει ομως…

Ουτε ενα πιατο φαι και μια αλλαξια ρουχα ειναι αρκετα να ησυχασουν την συνειδηση μας.

Τα παιδια θελουν σπιτι , ζεστη,  εμβολια, νερο. Γαλα, βοηθεια στο σχολειο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_14/01/2012_469133

Σε εξέλιξη πρόγραμμα στήριξης νεο-αστέγων

«Ενεργοποιούνται» ξενοδοχεία που κινδυνεύουν να κλείσουν, λόγω κρίσηςΤης Πεννυς Μπουλουτζα

Την περασμένη Κυριακή, ένας 62χρονος άστεγος άφησε την τελευταία του πνοή λόγω κρύου σε ένα παγκάκι στα Χανιά της Κρήτης. Ηταν το τέταρτο σχετικό περιστατικό που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα, σε μία χώρα που μέχρι πρόσφατα έκλεινε τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα, το οποίο εντείνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και αλλάζει πλέον «χαρακτηριστικά». Εκτός από τους αστέγους με ψυχικές διαταραχές, χρήστες ναρκωτικών ουσιών και μετανάστες, αναγνωρίζονται πλέον και οι «νεοάστεγοι», δηλαδή άτομα που ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωπα με την απώλεια εργασίας και κατοικίας. Ασφαλείς καταγραφές για τον αριθμό των αστέγων στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Το 2009 οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τις παλιές νομαρχίες -δεν ανταποκρίθηκαν όλες- «μέτρησαν» 21.000 άστεγους. Σήμερα, εκτιμήσεις αναφέρουν 15.000 – 20.000 αστέγους που βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, πλατείες και πεζοδρόμια μόνο στην Αττική.

Ομως, δεν υπήρξε και κεντρική πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύει και το γεγονός ότι στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει κατοχυρωμένη η έννοια του αστέγου! Οπως ανέφερε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης, τη στιγμή που στην Ευρώπη αναγνωρίζονται πλέον τέσσερις βασικές κατηγορίες αστέγων (άστεγοι στον δρόμο, στερούμενοι κατοικίας, άτομα που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, άτομα που διαβιούν σε ανεπαρκή – ακατάλληλα καταλύματα), στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει καν ορισμός για άστεγο, γεγονός που καταδεικνύει το έλλειμμα στην πολιτική.

Υπό αυτά τα δεδομένα, στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση προγράμματος για τους αστέγους, από τη νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας «άστεγος» έως τον σχεδιασμό – υλοποίηση παρεμβάσεων σε μεγάλες πόλεις με την «ενεργοποίηση» ξενοδοχείων που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, ήδη Επιτροπή επεξεργάζεται κείμενο νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου ως ειδικής κατηγορίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί -εκτός απροόπτου- εντός του μηνός στη Βουλή.

Παράλληλα, σε συνεργασία με δημοσίους φορείς και ΜΚΟ, έχει ξεκινήσει η απογραφή του προβλήματος, ενώ ήδη έχει οριστεί μία επιτελική ομάδα στο υπουργείο για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων στα αστικά κέντρα. Οπως αναφέρει ο κ. Μπόλαρης, η κεντρική σκέψη είναι -σε συνεργασία με τους δήμους- να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα «βιωσιμότητας» και τα οποία θα παρέχουν σε αστέγους υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές των «hostels» που λειτουργούν στο εξωτερικό. «Οι δήμοι θα υπογράψουν συμβάσεις με ξενοδοχεία που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή. Θα διανέμουν κουπόνια σε αστέγους -βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων- οι οποίοι θα μπορούν να επισκεφθούν τα ξενοδοχεία βραδινές ώρες, να κοιμηθούν και να πλυθούν. Επίσης, θα διασφαλιστεί πρωινό και βραδινό, σε συνεργασία και με φορείς που παρέχουν ούτως ή άλλως συσσίτια. Ο άστεγος δεν θα πηγαίνει κάθε βράδυ στο ίδιο ξενοδοχείο, καθώς ο σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί σχέση μονιμότητας ούτε «γκετοποίηση», αλλά να διευκολυνθούν οι άστεγοι για να διεκδικήσουν καλύτερο επίπεδο ζωής. «Τους δίνεις μια ελπίδα και μια βάση για να παλέψουν για τη ζωή τους. Είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτούς να ψάξουν για μία δουλειά, να διεκδικήσουν τη ζωή, όταν έχουν τα βασικά, ύπνο, καθαριότητα και φαγητό», αναφέρει ο κ. Μπόλαρης.

Κοινοτικά κονδύλια

Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, στόχος είναι να αντληθούν κοινοτικά κονδύλια. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου και η πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης δίνουν νέες δυνατότητες για την αξιοποίηση πόρων, με σκοπό την παροχή στέγης και κοινωνικής στήριξης στους αστέγους.