You are currently browsing the daily archive for 31 Δεκεμβρίου, 2023.
Να θυμομαστε παντα.Οταν ξαφνικα γεμιζουν τα ΜΜΕ τοπικα και εθνικα με αρθρα για καποια επενδυση προκειται για μεθοδευμενη διαφημιση μεγαλων οικονομικων συμφεροντων που αποβλεπουν σε αυξηση της αξιας των μετοχων.Δηλαδη ψηνουν αγοραστες των μετοχων τους δημιουργουν κλιμα δηλαδη για νεα κεφαλαια .Μην νομιζετε πως ξαφνικα ερχεται η επιφοιτηση σε δημοσιογραφους να ασχοληθουν με τον Σειχη και τις αγοροπωλησιες του και οχι την σφαγη στην Παλαιστινη.Αν και μιας και οι περισσοτεροι δημοσιογραφοι ειναι τεμπεληδες και αναζητουν την επισκεψιμοτητα των σελιδων τους γαι να πουλανε διαφημισεις απλα αντιγραφουν ο ενας τον αλλο σχεδον αυτολεξει χωρις να ελεγχουν τις αρχικες πηγες και την εγκυροτητα τους.
Για παραδειγμα αναφερεται στα δημοσιευματα τα σχετικα με την επενδυση 200 εκατομμυριων πως
προ ολίγων ημερών τέθηκε υπό διαβούλευση το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).
Εγω λοιπον που δεν ειμαι δημοσιογραφος πηγα στην σελιδα του ΕΣΧΑΣΕ και διαβασα Στις Διαβουλευσεις τιποτα , Στις ολοκληρωμενες διαβουλευσεις δεν υπαρχει αναφορα σε αυτη την επενδυση.Στα Νεα και Ανακοινωσεις παλι τιποτα .Στον Πινακα Ενεργων Εργων μονο η δικια μας Πυξιδα .
| Περιγραφή Έργου | Προϋπολογισμός | Περιφέρεια | Εταιρεία |
| Παραθεριστικό-τουριστικό χωριό «KILLADA HILLS» | 344.900.000 € | Πελοπόννησος | MindCompass Overseas ΑΕ |
Και αναρωτιεμαι κανενας δημοσιογραφος δεν εψαξε την αρχικη ειδηση στην πηγη της; Βαρεμαρα ; Αλλος λογος;
Συνηθως τον ρολο της «μανας » , της πηγης της ειδησης , παιζουν οι λεγομενες οικονομικες σελιδες και συγκεριμενοι δημοσιογραφοι. Σε τοπικο επιπεδο αναπαραγουν την ειδηση-διαφημιση τα ηλεκτρονικα ΜΜΕ που περιμενουν τοπικη επισκεψιμοτητα .Και οπως ειναι αναμενομενο την καταπινουν αμασητη οσοι -ες θεωρουν πως η Ερμιονιδα και οι ιδιοι -ες αποκτουν αξια με τα παιχνιδια του διεθνους κεφαλαιου πανω στο σωμα της επαρχιας.Και μετα στο σουπερ μαρκετ παμε στο καλαθι της φτωχιας με το δελτιο τροφιμων και την αυξηση 12 ευρω στην συνταξη μας.
Να θυμομαστε παντα. Ολες αυτες οι «επενδυσεις» ΕΣΧΑΣΕ γινονται με δικα μας λεφτα.Με λεφτα του Ελληνικου κρατους που παρεχει ειδικου τυπου περιβαλλοντικες διευκολυνσεις φορολογικες απαλλαγες και χαριστικες τραπεζικες δανειοδοτησεις απο τις τραπεζες που χρηματοδοτησαμε σαν λαος με τις κομμενες συνταξεις και τους μισθους μας οταν βουλιαξαν και ακομα δανειστηκαμε δις που θα ξεχρεωνουν τα εγγονια μας.Και οταν οι επενδυτες δουν τα σχεδια τους να βουλιαζουν μεσα στην παγκοσμια κριση τους δινουμε και εξη εκατομμυρια ευρω δωρακι οπως εκανε προσφατα ο Αδωνις σε τοπικη επενδυση.
Και τελικα αν ουτε αυτο πετυχει τους κανουν και ενα διακανονισμο χρεους καποιων δεκαετιων μα παραγραφη του μεγαλυτερου μερους και ολα καλα.Αυτα φυσικα δεν ισχυουν για οσους πετανε στο δρομο τα ξενα funds με την συνδρομη των ΜΑΤ για χρεη λιγων χιλιαδων ευρω

. Και ομως αυτοι βγαινουν κυβερνηση με την ψηφο οσων πανε ακομα να ψηφισουν.Ζουμε ενα μετα δημοκρατικο καθεστως εναν εφιαλτη που ηταν το ονειρο της Χουντας.Το 2024 ας γινει χρονια ανατροπης.Δεν αξιζει αυτη η χωρα τοση ταπεινωση.
Στην Ερμιόνη και στη Μεσσηνία, σε δύο ελαιώνες που αριθμούν περί τις 40.000 ρίζες σε μια έκταση 1.300 στρεμμάτων συνολικά, οι εργάτες πέρυσι μάζευαν καθημερινά τις ελιές αυτή την περίοδο, πιθανότατα χωρίς να γνωρίζουν πολλοί εξ αυτών ότι το αφεντικό τους είναι ένας βαθύπλουτος σεΐχης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το πιθανότερο είναι να μην τον δουν ποτέ, αφού ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης του ελαιώνα είναι ένας μυστικοπαθής γαλαζοαίματος που δεν επιθυμεί καθόλου την δημοσιότητα, η οποία τον «επισκέπτεται» συχνά-πυκνά.
Ο Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, γόνος μιας από τις έξι οικογένειες που διαφεντεύουν τα Εμιράτα, εκτός από βαθύπλουτος επιχειρηματίας είναι αντιπρόεδρος και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν έγινε γνωστό ότι αγόρασε ένα μυθικό ακίνητο στην συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Μακρυγιάννη με άπλετη θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Το συγκεκριμένο οικιστικό ακίνητο που θεωρείται το ακριβότερο της Αθήνας, αν όχι της Ελλάδας, βγήκε προς πώληση τον περασμένο Μάϊο, όχι όμως με τον τρόπο που επιθυμούσε ο πολυπράγμων σεΐχης, με τίμημα 55.000.000 ευρώ και παραμένει απούλητο.
Εσχάτως συζητήθηκε ξανά με το project του Nammos αφού αγόρασε το 50% του διάσημου Μυκονιάτικου κλαμπ, με την εταιρία ADMO, την οποία έστησε μαζί με τον Πέτρο Στάθη.
Οι «χρυσοί» ελαιώνες
Πάμπλουτος, ισχυρός και με κοφτερό μυαλό ο σεΐχης δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, αγοράζοντας ακίνητα, ξενοδοχεία και ελαιώνες, ενώ έχει εισέλθει και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε ότι αφορά τις buisiness με το ελαιόλαδο αυτές πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, αφού πέρυσι η παραγωγή έφτασε τους εκατόν τριάντα τόνους.
Οι ελαιώνες του βρίσκονται στην Ερμιόνη όπου διαθέτει 28.000 ρίζες και στη Μεσσηνία, όπου διαθέτει άλλες 6.500, η καλλιέργεια είναι παραδοσιακή ενώ η συγκομιδή γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, αφού δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα σε αυτή την ευλογημένη γη.Η εταιρία συμφερόντων του με τη επωνυμία Olivian Groves έδωσε το παρόν στην έκθεση Anuga πριν από λίγες ημέρες με δικό της περίπτερο, όπου παρουσιάστηκαν τα ελληνικά premium ελαιόλαδα του Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν.
Πρόκειται για τα «Hermioni» και «Hrysos», αμφότερα κλεισμένα σε δύο ιδιαίτερα μπουκάλια, που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις σε όσους τα δοκίμασαν.
Το πρώτο παράγεται από την ποικιλία Μανάκι και το δεύτερο από την περίφημη Κορωνέικη, ενώ όλη η παραγωγή της Olivian Groves διατίθεται στο εξωτερικό, με την τιμή του λίτρου για το «Hrysos» να αγγίζει τα 36 ευρώ το λίτρο.

Η παρουσία της εταιρίας του στην Anuga κρίθηκε επιβεβλημένη αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική έκθεση τροφίμων στον κόσμο, ενώ την επισκέπτονται περισσότεροι από 160.000.000 εμπορικοί επισκέπτες από 192 χώρες.
Φέτος πάντως οι ελαιώνες του σεΐχη θα παράγουν πολύ περιορισμένο αριθμό κιλών, σε μια δραματική χρονιά –annus horribilis– σε ότι αφορά την παραγωγή λαδιού σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ιταλία να είναι 27% κάτω και την Ισπανία που είναι η πρώτη παραγωγός στον κόσμο 56%, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Το «χρυσό» ακίνητο
Βέβαια, ο άνθρωπος με προσωπικό portfolio άνω του ενάμιση τρισεκατομμυρίου ευρώ είχε αρχικά γίνει γνωστός στη χώρα μας όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο αγοραστής ενός εμβληματικού ακινήτου.Πρόκειται για το κτήριο στην συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Μακρυγιάννη, το οποίο είχε βγει σε πλειστηριασμό και ανήκε παλαιότερα στον πρώην ισχυρό επενδυτή του Χρηματιστηρίου Γιάννη Τζιβέλη.

Ο τελευταίος το είχε αγοράσει το 1979 με τίμημα 1.000.000 δολάρια και την κατάλληλη στιγμή το γκρέμισε και έκτισε ένα νέο κτήριο με πέντε ορόφους και με τις νεοκλασικές γραμμές του παρελθόντος.Όταν ήρθε η κρίση και άρχισαν τα προβλήματα ο Γιάννης Τζιβέλης βρέθηκε χρεωμένος και αντιμέτωπος με πολύ μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.Το συγκεκριμένο ακίνητο βγήκε σε πλειστηριασμό το 2017, αλλά πουλήθηκε τελικά στα τέλη Αυγούστου του 2019 στην εταιρία Druzy A.E. συμφερόντων του σεΐχη με τίμημα μόλις 6.500.000 ευρώ.
Τέσσερα χρόνια μετά, τον περασμένο Μάιο, φιγουράριζε σε περίοπτη θέση στην σελίδα Greece Sotheby’s International Realty με τιμή αγοράς τα 55.000.000 ευρώ, εννιά φορές υψηλότερη από αυτήν που αποκτήθηκε.Σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο βαθύπλουτος σεϊχης επιθυμούσε private παρουσίαση στους υποψήφιους ενδιαφερόμενους.Δεν επιθυμούσε, δηλαδή, να δημοσιοποιηθεί η πώληση του εν λόγω ακινήτου, όντας γνωστός για την μυστικοπάθεια που έχει και την αποστροφή του στην δημοσιότητα.
Μακριά από τα φώτα
Αν κάποιος θέλει να χαρακτηρίσει τον σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν ο όρος «αινιγματική προσωπικότητα» ταιριάζει γάντι σε αυτόν το μυστικοπαθή γαλαζοαίματο που μπήκε δυναμικά στο ελληνικό επενδυτικό τοπίο, παίζοντας σε διάφορους τομείς.
Σπάνια έρχεται στα μέρη μας -όπως συνέβη φέτος το καλοκαίρι- και όταν συμβαίνει αυτό το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι αφού ο αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν επιθυμεί καμία δημοσιότητα.
Παρότι τυγχάνει τεράστιος επενδυτής στον χώρο του real estate και όχι μόνο, παραμένει στα 51 του χρόνια ένας εν πολλοίς άγνωστος σεΐχης, και στην χώρα μας έγινε ευρύτερα γνωστός με τις πρώτες του επιχειρηματικές επενδύσεις. Η επενδυτική «εισβολή» του σεΐχη στην Ελλάδα ήταν αναμενόμενη για αυτούς που γνωρίζουν πως κινείται μέσω του δικού του Royal Group UAE.
Πρόκειται για έναν θηριώδη όμιλο με δεκάδες εταιρίες -λέγεται ότι ξεπερνάνε τις εξήντα– ο οποίος έχει κύκλο εργασιών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.Η προσωπική του περιουσία δεν υπολογίζεται ακριβώς αφού η μυστικότητα που διακρίνει κάθε προσωπική λεπτομέρεια της ζωής του είναι πανταχού παρούσα, πόσο μάλλον σε ότι έχει να κάνει με τα περιουσιακά του στοιχεία.Διανύοντας το 51ο έτος της ηλικίας του, ο Ταχνούν ως αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, κατάφερε ώστε τα Εμιράτα να είναι το μοναδικό ίσως κράτος στον κόσμο που δεν παρακολουθείται από την CIA.
Έχει την μοναδική ικανότητα να πείθει τον πρώην πλέον αρχηγό της Μοσάντ Γιόσι Κοέν να τον επισκεφθεί και να διατηρεί την ίδια στιγμή ισορροπίες με την Τεχεράνη, τον μεγαλύτερο εχθρό της Αμερικής και του Ισραήλ.
Η μυστικότητα
Είναι αντιπρόεδρος, σύμβουλος εθνικής Ασφαλείας και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών στα Εμιράτα, τίτλος που του προσδίδει μεγάλη εξουσία αλλά και μια μυστικότητα σε ότι τον αφορά, τόσο τον επαγγελματικό όσο και τον ιδιωτικό του βίο.Όσο και αν ψάξει κανείς π.χ. δεν θα βρει φωτογραφία της γυναίκας του Χάλα, ούτε πόσα παιδιά απέκτησε μαζί της, αφού δεν αναφέρεται ούτε στο επίσημο βιογραφικό της, το οποίο είναι πλούσιο σε ότι αφορά τις επιδόσεις της στις Τέχνες, κυρίως στην ποίηση.
Όσο για το δικό του είναι επίσης λιτό ακόμη και σε ό,τι αφορά το Royal Group, έναν τεράστιο όμιλο με δεκάδες εταιρίες, ελάχιστες εκ των οποίων κατονομάζονται, ο οποίος είδε ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα και προχώρησε άμεσα στις ενδεδειγμένες κινήσεις.Η τρίτη εν Ελλάδι επένδυση του σεΐχη αφορά την ενέργεια και το deal που έχει να κάνει με την περιοχή του Μελίτη στην Φλώρινα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ώστε να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, οι εμπλεκόμενοι όμως κάνουν λόγο για τεράστιο project.
Πληροφορίες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας εικάζουν ότι ο υπερπράκτορας-επενδυτής διαθέτει κατοικίες στο Λονδίνο, το Μονακό, την Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Μαϊάμι μεταξύ άλλων, ενώ είναι ιδιοκτήτης ενός νησιού. Διαθέτει επίσης την εντυπωσιακή θαλαμηγό Mayrah μήκους 125 μέτρων. Πρόκειται για ένα custom made mega yacht, με εκπληκτική διακόσμηση που μπορεί να φιλοξενήσει 36 καλεσμένους και συχνά θεάται τα καλοκαίρια στο Σεν Τροπέ, την Σαρδηνία και το Κάπρι.
Υπάρχει φυσικά ελικοδρόμιο, σινεμά, τζακούζι και μια τεράστια πλατφόρμα για να βουτάνε σε καταγάλανα νερά οι τυχεροί προσκεκλημένοι αυτού του ονειρικού σκάφους.

Που πηγαν τα μπαζα;
Προχωρά η μεγάλη αραβική επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ στη θέση του παλιού Ermioni club στο Πόρτο Χέλι, καθώς προ ολίγων ημερών τέθηκε υπό διαβούλευση το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).
Η εν λόγω επένδυση, η οποία θα πιστοποιηθεί με LEED, υλοποιείται στην περιοχή Πετροθάλασσα σε συνολική έκταση 234 στρεμμάτων. Στην τελική της μορφή θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων συνολικής δομημένης επιφάνειας 27 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που θα διαθέτει 256 κλίνες, από τις οποίες οι 121 θα είναι σουίτες που θα βρίσκονται σε αυτοτελή κτίρια διασκορπισμένα στο ακίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το ξενοδοχείο θα φέρει το εμπορικό σήμα της Waldorf Astoria Hotels & Resorts, η οποία είναι ναυαρχίδα στο χαρτοφυλάκιο της διεθνούς αλυσίδας Hilton, όπου και ανήκει. Με βάση τον αριθμό των κλινών, το ξενοδοχείο θεωρείται ότι θα απασχολεί σε πλήρη λειτουργία 349 άτομα, εκ των οποίων τα 26 θα είναι μόνιμο προσωπικό και τα 323 εποχικό προσωπικό (κατά την περίοδο Απρίλιος – Οκτώβριος).
Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου του ακινήτου θα κατασκευαστούν ακόμη 14 τουριστικές βίλες σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους δημιουργώντας φυσικά κενά στον ευρύτερο σχεδιασμό αλλά και θεάσεις για τα κτίρια των σουιτών που βρίσκονται πιο πίσω και αρκετές φορές σε χαμηλότερα επίπεδα. Ακόμη, θα αναγερθούν επιπλέον έξι πολυτελείς κατοικίες οι οποίες θα είναι πιο απομακρυσμένες από το κυρίως ξενοδοχείο. Οι επιπλωμένες κατοικίες θα είναι συνολικής επιφάνειας 9.115,43 τετραγωνικών δυναμικότητας 132 κλινών.
Επιπλέον, θα δημιουργηθούν χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, αθλητικές εγκαταστάσεις όπως γήπεδα τένις και μπάσκετ, καθώς και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές για την εύρυθμη λειτουργία της προς ανάπτυξη περιοχής. Το έργο όπως αναφέρεται στο ΕΣΧΑΣΕ θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία μαρίνας μικρής δυναμικότητας με περίπου 20 θέσεις σκαφών, που θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση κατά βάση των χρηστών του τουριστικού συγκροτήματος. Μετά την ολοκλήρωση των λιμενικών έργων θα κινηθεί η διαδικασία επαναχάραξης του αιγιαλού.
Ο σχεδιασμός του Σύνθετου Τουριστικού Συγκροτήματος στην Ερμιόνη αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συνόλου που το φυσικό περιβάλλον κυριαρχεί έναντι του δομημένου. Ανάμεσα στις μονάδες δύναται να δημιουργηθούν ιδιωτικοί κήποι, προσφέροντας χώρους εκτόνωσης για υπαίθριες δραστηριότητες, ειδικά για τα κτίρια που δε «βλέπουν» στη θάλασσα. Ο βασικός πυρήνας της ξενοδοχειακής εγκατάστασης και των συναφών λειτουργιών χωροθετείται στο δυτικό τμήμα του Ακινήτου, η διάρθρωση των οποίων, στοχεύει στην απόδοση ενός περισσότερου πολυλειτουργικού πόλου (Συνεδριακό, ΣΠΑ, εστιατόρια κ.ά.), ιδιαίτερα ελκυστικό στους χρήστες.
Αντίθετα, οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες χωροθετούνται κατά μικρότερες πυκνότητες στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Ακινήτου στο πλαίσιο μιας exclusive προσέγγισης και απευθύνονται κυρίως σε χρήστες που επιζητούν ηρεμία και απομόνωση. Η διασύνδεση μεταξύ των λειτουργιών επιτυγχάνεται αποτελεσματικά στο ακίνητο, με εσωτερικές προσβάσεις και μονοπάτια διατηρώντας έτσι την ιδιαιτερότητα ενός ενιαίου τουριστικού συγκροτήματος κύριων τουριστικών λειτουργιών βατών και αλληλοσυνδεόμενων τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον περιβάλλοντα χώρο της επένδυσης. Για τον υπολογισμό των χρηστών του συγκροτήματος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και το είδος της επένδυσης που στοχεύει στη δημιουργία ενός υψηλών προδιαγραφών υποδοχέα, προκύπτει πως το συγκρότημα θα εξυπηρετεί περίπου 764 με 826 άτομα.
Ο σεΐχης Ταχνούν, ο οποίος έχει αναλάβει να υλοποιήσει την εν λόγω επένδυση σε μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδα, είναι γόνος μιας από τις έξι οικογένειες που διαφεντεύουν τα Εμιράτα. Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν έγινε γνωστό ότι αγόρασε ένα μυθικό ακίνητο στην συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου Μακρυγιάννη με θέα στη Ακρόπολη. Το συγκεκριμένο οικιστικό ακίνητο που θεωρείται το ακριβότερο της Αθήνας, αν όχι της Ελλάδας, βγήκε προς πώληση τον περασμένο Μάιο, με τίμημα 55.000.000 ευρώ αλλά μέχρι στιγμής παραμένει απούλητο.





