62a329bcf406b6c7440d79d407bfe745_xl

Πιστευω πως η αποφαση στη δικη για το εγκλημα της Κοιλαδας που απασχολει μερος της τοπικης κοινωνιας δεν ενδιαφερει αλλους περα απο τις οικογενειες του θυματος και αυτης που το δικαστηριο καταδικασε.Ειναι ενα εγκλημα που δεν εχει ορατο τουλαχιστον κοινωνικο αντικτυπο η αιτια. Φοβαμαι πως μερος της κοινωνιας κοιτα απο την κλειδαροτρυπα ενα εγκλημα παθους ενω δεν δειχνει το ιδιο ενδιαφερον για ενα κοινωνικο εγκλημα που μαλιστα αφορα προσωπικα μεγαλο μερος εργαζομενων.Δεν ξερω πως εξηγειται αυτη η συμπεριφορα αν ειναι αυθορμητη η κατευθυνομενη αλλα παντως ειναι σιγουρα περιεργη.Χανουμε το δασος και κοιταμε το δεντρο.

Αν θελετε να κοιταξετε (απο την κλειδαροτρυπα εστω) τι συνθηκες υπαρχουν σημερα στον τουρισμο επισιτισμο μπειτε στο ΦΒ  (και ΕΔΩ και ΕΔΩ )να δειτε τι γραφουν οι ιδιοι οι εργαζομενοι.Και μαλιστα μπειτε το καλοκαιρι και διαβαστε ζωντανα να δειτε τι ζουγκλα επικρατει.Και σημειωστε πως σπαμε το ενα ρεκορ αναπτυξης μετα το αλλο καθε χρονο σε εκατομμυρια κεφαλια επισκεπτων.Την ιδια στιγμη οι μνημονιακες κυβερνησεις εκοψαν το πενταμηνο εποχιακο επιδομα ανεργιας που ετσι κι αλλιως ελαχιστοι ανεργοι το παιρνουν και το εκαναν τριμηνο εδω και τρια χρονια (απο τον Οκτωβρη 2013  σειρα αρθρων).Ενα επιδομα ανεργιας (360 ευρω)που ειναι ψιχουλα και το παιρνει ενας στους δεκα ανεργους στη χωρα μας περιπου 160 χιλιαδες ανθρωποι.

Οσο για τον κλαδο του τουρισμου επισιτισμου μονο 58 χιλιαδες φτανουμε στο ταμειο απο τις εκατονταδες χιλιαδες που απασχολουνται στον κλαδο για να φροντισουν 27,5 εκατομμυρια επισκεπτες σε λιγες μερες (30 εκατομμυρια περιμενουν για του χρονου).

Τα έσοδα από τον τουρισμό τον μήνα Αύγουστο του 2016 ανήλθαν σε €392,2 εκ. σε σύγκριση με €358,5 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση 9,4% – See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/business/375797/sta-ypsi-ta-esoda-tou-tourismou#sthash.rVW7b2zM.dpuf

Οι δυο μηνες που εκοψαν απο  αυτες τις 58 χιλιαδες για να «σωθει η οικονομια» ειναι 4 ,6 εκατομμυρια ευρω οταν μιλαμε για τζιρους δισεκατομμυριων.Τοσο φτηνιαρηδες.Και μαλιστα οι εργοδοτες παραπονουνται πως το κρατος τους υπερ φορολογει.Αφου τους φορολογει γιατι δεν μας δινει το επιδομα σε εμας τους ελαχιστους που εχουμε τις νομιμες προυποθεσεις;Γιατι απο την μια το οτι πολλοι δουλευουν ανασφαλιστοι απο την αλλη οτι οι νομοι ειναι φτιαγμενοι ετσι που να αποτελουν κρισαρα αποκλεισμου πολλων εργαζομενων φτανουν ελαχιστοι στο ταμειο. (Την 4ετία των δύο Μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση  κατά 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.)

Τέλος, το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, για τον Φεβρουάριο 2016 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 162.600 άτομα, από τα οποία οι 104.414 (ποσοστό 64,22%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 58.186 (ποσοστό 35,78%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες είναι 76.263 (ποσοστό 46,90%) και οι γυναίκες 86.337 (ποσοστό 53,10%).

Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 86.091 (ποσοστό 52,95%) είναι κοινοί, 4.047 (ποσοστό 2,49%) είναι οικοδόμοι, 58.186 (ποσοστό 35,78%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 13.855 (ποσοστό 8,52%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 360 (ποσοστό 0,22%) είναι εκπαιδευτικοί, και 61 (ποσοστό 0,04%) είναι λοιποί.

Επιδομα ανεργιας

Αυτές τις μέρες χιλιάδες εποχικοί συνάδελφοι του Τουρισμού (και άλλων κλάδων) περιμένουν με αγωνία να κατατεθεί στους λογαριασμούς τους το επίδομα και το δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ, που όπως εξαγγέλθηκε θα δινόταν από τις 16 Δεκέμβρη.Η εξαγγελία όμως αυτή, είναι στην κυριολεξία «κενό γράμμα», αφού πολύ μεγάλο μέρος των αιτήσεων στις τουριστικές περιοχές, χιλιάδων δηλαδή ανέργων, βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Εκατοντάδες είναι επίσης αυτοί, που σε ορισμένες περιοχές όπως η Ρόδος και η Κως, συνεχίζουν ακόμη να καταθέτουν καθημερινά δικαιολογητικά με σειρά προτεραιότητας, παρά το ότι έχουν απολυθεί από τα τέλη Οκτώβρη, το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Με αυτούς τους ρυθμούς, αυτοί οι συνάδελφοι δεν πρόκειται να δουν χρήματα τουλάχιστο ως τα τέλη Γενάρη!

Οι μεγάλες καθυστερήσεις, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ που και αυτοί βρίσκονται στα όριά τους, οφείλονται στη χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών που αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτό τον όγκο αιτήσεων, στο προβληματικό σύστημα μηχανογράφησης και στην αλλαγή της εσωτερικής διαδικασίας για την έγκριση της επιδότησης των ανέργων που είναι πιο χρονοβόρα.

Δε φτάνει η εξαντλητική σαιζόν, η απληρωσιά, το τσάκισμα σε μισθούς και δικαιώματα, το κουτσούρεμα του ίδιου του επιδόματος, οι οικογένειες των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα αναγκαστούν να κάνουν και Χριστούγεννα χωρίς ακόμα και αυτό το επίδομα της ντροπής των τριών μηνών και 5 ημερών με το οποίο τους έχουν καταδικάσει να ζουν το μισό χρόνο!

Επειδή όμως η δίκαιη ανάπτυξη και το true story, δεν τρώγονται και επειδή η κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΑΕΔ φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, τα Σωματεία του κλάδου του Τουρισμού που υπογράφουμε παρακάτω, απαιτούμε να δοθεί λύση εδώ και τώρα: Άμεσα, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή να καταβληθούν επίδομα και δώρο σε όσους έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις, να δοθεί ως το τέλος του έτους σε όσους καταθέτουν αυτές τις μέρες.

Υπογράφουν:

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ AMILIA MARE & PARADISE VILLAGE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ALDEMAR
  2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ SHERATON
  3. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRA MARE WONDERLAND
  4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ
  5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ