Σημερα κλεινουν οι πρωτες εκατο μερες της νεας Δημοτικης αρχης.

Το πρωτο τριμηνο.

Συνολικα ο χρονος που υπαρχει για να υλοποιηθουν οι σχεδιασμοι της σημερινης πλειοψηφιας (οχι η τρεχουσα διαχειριση προβληματων αλλα τα οραματα της για αλλαγες ) ειναι 3,5 χρονια .

42 μηνες. Τοση ειναι η θητεια αυτης της περιοδου .Η επομενη θα ειναι πεντε χρονια.

Η παραταξη του κ Καμιζη ανελαβε σε πολυ ασχημες συνθηκες. Και δεν αναφερομαι μονο στο τι αφησε η προηγουμενη δημοτικη αρχη αλλα και στο Καλλικρατικο τοπιο μια μεταρυθμιση που στοχο ειχε να μεταφερει αρμοδιοτητες και ευθυνες του κρατους στους Δημους κοβοντας πορους και προσωπικο. Ενας μνημονιακος σχεδιασμος που βαθυτερη επιδιωξη του δεν ειναι ο δηθεν εκσυγχρονισμος του κρατους αλλα αντιθετα η διαλυση του και η μεταφορα του διαχυτου πλουτου της Ελληνικης κοινωνιας στους τοκογλυφους δανειστες του εξωτερικου.Φυσικα αφηνοντας αθικτα τα κερδη του μεγαλου κεφαλαιου.

Χρεωμενος Δημος λοιπον σε χρεωμενο και υπο διαλυση κρατος.

Αυτα ειναι αντικειμενικα στοιχεια που πρεπει να αναγνωρισουμε αν δεν ζηταμε θαυματοποιους. Επειδη ομως  εχουμε να κανουμε με εμπειρους εξυπνους πολιτικους που γνωριζαν το τοπιο πριν διεκδικησουν την αρχη πρεπει και να δουμε που βρισκομαστε σημερα.

Πρωτα απο ολα σιγουρα υπαρχουν πρακτικα θεματα που δεν γνωριζουμε η αλλα που εχουμε ηδη ξεχασει . Οπως για παραδειγμα πως τον πρωτο μηνα η πλεοψηφια ηταν σε δικαστηρια με ενστασεις της μειοψηφιας για τα αποτελεσματα των εκλογων.

Η ακομα πως επρεπε με μηδεν λεφτα να κανουν αποκομιδη των απορριμματων της Ερμιονης που ειχε δωσει τα σκπουπιδια της σε εργολαβο δεν ειχε καδους απορριμματων και τα απορριμματοφορα της ηταν πεταμενα σε μια αλανα διπλα στο LIDL, σκουριασμενα και λεηλατημενα.

Η παραταξη του κ Καμιζη σε αυτους τους τρεις μηνες ενεργοποιησε ενα κομματι της τοπικης κοινωνιας μεσα απο τον εθελοντισμο.

Για μενα αυτο ειναι πολυ σημαντικο.Να βγουν οι πολιτες αποι το καβουκι τους και να αναλαβουν ευθυνες.Οι ενεργοι πολιτες  συμμετεχουν στα κοινα οχι μονο στον καθαρισμο του παρκου αλλα και στον ελεγχο της εξουσιας.

Για την ωρα καθαριζουμε παρκα.

Ζωντανεψε αυτη την αμφιδρομη σχεση πολιτων και εκπροσωπων μεσα απο το διαδικτυο.Παλι μεσα απο εθελοντες μπορουμε σημερα να παρακολουθουμε σε ζωντανο χρονο τις συνεδριασεις του Δημοτικου συμβουλιου. Μπορουμε ακομα να εχουμε ενα βιντεο σκοπημενο αρχειο αυτων των συνεδριασεων και να εχουμε δικια μας γνωμη γιατην θεση και την σταση των δημοτικων συμβουλων.

Ζωντανεψε ακομα (στοιχειωδως ομως) την ιστοσελιδα του Δημου. Μενουν πολλα να γινουν και δεν καταλαβαινω τι μας εμποδιζει να τα κανουμε εστω με ενα υποστηρικτικο ιστολογιο.

Αντιμετωπιζει την αποχη μεριδας πολιτων ψηφοφορων της αντιπολιτευσης Σφυρη -Λεμπεση και  μαλιστα  ανθρωπων που στο προσφατο παρελθον ειχαν κατα καποιο τροπο δραστηριοποιηθει στα κοινα. Και οχι μονο την αποχη αλλα απο μια μικρη μειοψηφια και μεσα απο τρια ιστολογια ενα θορυβισμο συκοφαντιων παραπληροφορησης  απαξιωσης προσωπων και δρασεων.Ενα ειδος ανταρτικου (καποτε ανωνυμου καποτε επωνυμου) που στοχο εχει φανταζομαι να συσπειρωσει με ακραιο τροπο ενα καποιο εκλογικο κοινο για τις επομενες εκλογες.

Ειναι κατι σαν ΛΑΟΣ σε αυτοδιοικητικο επιπεδο.

Η επισημη αντιπολιτευση μεγαλη και μικρη εχει ισχνη παρουσια.

Στα απορριμματα παταμε σε δυο βαρκες.

Δεν εκλεισε ο δεματοποιητης δεν στειλαμε τα σκουπιδια στα Λιοσια δεν ξεκινησαμε προγραμμα  κομποστοποιησης δεν εχουμε τις αποθηκες της Αγροτικης ακομα για την ανακυκλωση.

Αυτα ειχαν διατυπωθει σαν προγραμμα αμεσα εφαρμοσιμο μετα την αναληψη της αρχης.

Αντιθετα η αποδοχη του δεματοποιητη σαν υποχρεωτικη δεν στεκει. Προεκλογικα ηταν γνωστη η κατασταση αλλα δεν ειπωθηκε πως ειναι αποδεκτα τα συμμεικτα δεματα χωρις αποδεκτη. Το αντιθετο.

Και εδω ομως  η δραστηριοποιηση εθελοντων  με πρωτοβουλια του κ Δημαρχου  εδωσε  καποια αποτελεσματα.

Ξεκινησαμε  ενα πειραματικο  προγραμμα ανακυκλωσης στην πηγη με οκτω πρασινα σημεια τεσσαρων καδων και συγκεντρωση χαρτιου και πλαστικου προσωρινα στο Πλατυ πηγαδι.Βγηκε εντυπο υλικο εγιναν ομιλιες στα σχολεια ο κοσμος ανταποκρινεται και συμμετεχει. Οσο του δινεται η ευκαιρεια.

Την ιδια στιγμη ο κ Περιφερειαρχης διατυμπανζει (χωρις να διαψευδεται απο κανενα ) πως ομοφωνα  οι δημαρχοι εγκρινουν το προγραμα   του να αναθεσει δηλαδη σε διεθνη εταιρεια την διαχειριση των απορριμματων με τον καλυτερο δυνατο τροπο. Για οσους εχουμε ασχοληθει με το θεμα ειναι καθαρο πως ΥΠΕΚΑ Κυβερνηση και Περιφερεια οδηγουνται στα εργοστασια καυσης. Ο χρονος που κυλα τους βοηθα να προχωρησουν σε αυτους τους σχεδιασμους. Δεν τους ενοχλει οι οικολογοι να παιζουν με την ανακυκλωση στο ενδιαμεσο εξ αλλου μια καποια ανακυκλωση των μη καυσιμων δεν την αρνουνται.

Με την ΔΕΥΑΚ υπαρχει βελτιωση. Ενεργοποιηθηκε η σελιδα της και εχουμε τα αποτελεσματα των μετρησεων του πρωτου μηνα.Αναμενουμε και του δευτερου μιας και αυριο θα ειμαστε στον τεταρτο.

Η κατασταση στον βιολογικο παραμενει ιδια. Γνωριζω πως γινονται προσπαθειες και πιθανα συντομα να δουμε αποτελεσματα αλλα η χαβουζα για την οποια εχουμε φαει ηδη ενα προστιμο ειναι ακομα εκει ο βιολογικος του Κρανιδιου υπολειτουργει και της Ερμιονης τα γνωστα.

Κλεινουμε ενα χρονο απο τις δημοσιες καταγγελιες για αποπειρα χρηματισμου επωνυμου στελεχους  της περιφερειας,ο φακελλος εχει σταλει στο εισαγγελεα απο τον πρωην περιφερειαρχη περσι τον Απριλη το εργο της αποχετευσης χαθηκε αφηνοντας μπαλωματα στουςε δρομουςο εργολαβος ζηταει και τα ρεστα  και εμες  οι πολιτες που πληρωνουμε δεν γνωριζουμε…

Κια δεν γνωριζουμε αν ο ανθρωπος αυτος που κατηγορηθηκε εχει υποβαλει μηνυση για συκοφαντικη δυσφημηση σε εκεινους που μπροστα σε διακοσιους πολιτες και σε καμερες τον κατηγορησαν πως ζητησε μιζα 250 χιλιαδες ευρω ,πριν απο ενα χρονο.

Εχει ο Δημος Ερμιονιδας εννομο  να πληροφορηθει και να πληροφορησει του Δημοτες γαι το θεμα; Εχει εννομο συμφερον να διεκδικησει χρηματα απο οσους εβλαψαν το συμφερον του;

Η κατασταση με το νερο σταθερα απαραδεκτη. Φτωχοι ανθρωποι πινουν αυτο το νερο σαν τους Ρομα για παραδειγμα αλλα συντομα δεν θα ειναι μονο αυτοι. Ακουω την βροχη εξω να κατεβαζει ποταμια και χαιρομαι για την στερνα μου που εξασφαλιζει νερο ολο τον χρονο για τις οικιακες αναγκες.

Σκεφτομαι πως μικρα φραγματα καθυστερησης της αποροης  του νερου στα φαραγγια μας θα σταματησουν την αποπλυση των φερτων στην θαλασσα θα εμπλουτισουν τον υδοφορο οριζοντα και τα πηγαδια και τις γεωτρησεις δεν κοστιζουν πολλα χρηματα δεν αλιωνουν το φυσικο τοπιο εντασονται στο κλιμα οπως διαμορφωνεται στην περιοχη μας. Περιοδους δηλαδη καταρακτωδων βροχων που θα διαδεχωνται εποχες ξηρασιας.

Μεγαλες ανοικτες υδατοδεξαμενες και φραγματα  σε χειμαρους ξεχαστε τα στην εποχη της πτωχευσης. Πρεπει να διαχωριστει το νερο που πινουμε (που πρεπει οπως παλιοτερα να εισαχθει ) απο το νερο που πλενουμε το αμαξι η ποτιζουμε τις ελιες.

Αλλα πανω απο ολα να περασουν στον ελεγχο της κοινοτητας οι γεωτρησεις. Εδω που ζω εγω εχουν ολα τα σπιτια εκτος απο το δικο μου γεωτρηση Και δεν εχουν στερνες.Με στοιχειωδη λογικη θα μπορουσαμε να εχουμε ΜΙΑ γεωτρηση και ενα μικρο τοπικο δικτυο που θα μοιραζε το νερο σε ολα τα σπιτια . Ετσι κι αλλιως ενα ειναι το νερο. Το δικτυο αυτο θα μπορουσε μελλοντικα να ενωθει με του Δημου. Εχουν γινει αυτα σε καποιους οικισμους αλλα δεν αποτελουν κεντρικη επιλογη.

Περιμενουμε καποια πρωτα μετρα.

Δρασεις γαι ενισχυση της τοπικης οικονομιας και ιδιαιτερα της τουριστικης βιομηχανιας δεν γνωριζω να υπαρχουν.Και εδω ακολουθουμε την πολιτικη Τατουλη παρ ολο που υπαρχουν σοβαρες ενστασεις απο ξενοδοχους της περιοχης (αλλα και αυτοδικοιητικες κινησεις της περιφερειας)  για την αποτελεσματικοτητα τους.

Αλλα πανω απο ολα δεν ανοιγουμε συζητηση πως θα ξεφυγουμε απο τα νυχια των πολυεθνικων που εχουν διαγραψει την Ερμιονιδα απο τους κερδοφορους (γι αυτες) προορισμους. Και μαλιστα πως θα ξεφυγουμε υπερασπιζοντας το εισοδημα των εργαζομενων αλλα και ολων οσων περιφερειακα δραστηριοποιουνται γυρω απο τον τουρισμο.

Το να πηγαινουμε στις εκθεσεις των εταιρειων ζητιανευοντας τα ψιχουλα τους μας εχει φερει στα σημερινα κλειστα ξενοδοχεια.

Και εδω δεν εχουμε χρονικους οριζοντες τετραετιας.

Η Ελληνικη οικονομια βουλιαζει η ανεργια φουντωνει αν δεν σηκωσουμε τα μανικια μονο η μεταναστευση απομενει γαι τις παραγωγικες ταξεις και τους ειδικευμενους τεχνιτες και επιστημονες.

Καλες οι επιτροπες διαβουλευσης και οι συζητησεις αλλα σχεδιο δεν βλεπω. Και η καθε περιοχη ο καθε δημος μπορουν να αντισταθουν καλυτερα η χειροτερα. Γρηγορα ομως.

Η γη στην Ερμιονη βγηκε στο σφυρι για ξεπουλημα σε πολυεθνικα συμφεροντα που θα κανουν τι; Να χτισουν μηπως ενα καινουργιο Σαλαντι; Ενα Βερβεροντα ενα Γιολη ενα Απολλων; Να χτισουν μηπως βιλλες για να ερθουν ποιοι ;

Η γη μας θα πουληθει κοψοχρονια. Σε τιμη ευκαιρειας. Απο τους ιδιους εκεινους δανειστες που θα πληρωθουν κιολας για αυτο το παιχνιδι.

Και σειρα εχει η Βερβεροντα και φυσικα η ΔΕΠΟΣ. Και δεν αρκουν αποφασεις του ΔΣ . Να μπουμε μεσα στην ΔΕΠΟΣ και να χτισουμε το δημοτικο σχολειο Πορτο Χελιου. Να ξαναπαρουμε στην πραξη την γη μας  πριν την αρπαξουν νομοτυπα οι διεθνεις πειρατες .

Δεν ειμαι ενταγμενος σε καμμια δημοτικη παραταξη αλλα ψηφισα οπως εχω γραψει τηνν παραταξη Καμιζη. Μου κανει εντυπωσει ομως επειδη παρακολουθω τα δημοτικα συμβουλια και συμμετεχω στις δρασεις που καλει ο Δημος πως οι δεκαδες αυτοι ανθρωποι που πριν λιγους μηνες εθεσαν υποψηφιοτητα σαν εκπροωσποι μας εχουν εξαφανιστει.

Απο ολες τις παραταξεις. Βλεπω ξανα και ξανα τα ιδια προσωπα καποιους δημοτικους συμβουλους του κ Καμιζη . Που τρεχουν πολυ δεν λεω αλλα δεν φτανουν. Ειναι λιγοι στον αριθμο.

Σαν να περισευουν οι στρατηγοι που ειναι ετοιμοι να σχεδιασουν τις μαχες  και να λειπουν οι στρατιωτες που θα τις υλοποιησουν.

Το γραφω γιατι απο στιγμη σε στιγμη θα εχουμε εκλογες. Μην εμφανιστουν παλι οι μονιμοι διεκδικητες ψηφου….Κουραστηκαμε πια.

Αυτη ειναι η δικια μου ματια.Πραγματα γινονται αλλα οχι τοσο γρηγορα οσο οι περιστασεις απαιτουν. Συλλογικοτητα και εθελοντισμος υπαρχει αλλα η μαγια ειναι λιγη και οι αναγκες μεγαλες.

Πιστευω πως υπαρχει διαθεση για μια αλλη πολιτικη σε πολλα θεματα αλλα δεν εχει αποκρυσταλωθει σε συγκεκριμενα εφαρμοσιμα μετρα.

Και πανω απο ολα πιστευω πως δεν υπαρχει η διαθεση για  συγκρουση με οργανωμενα πολιτικα και οικονομικα συμφεροντα

Σαν να γινεται μια προσπαθεια να πετυχουμε οτι γινεται μια προσπαθεια ρεαλισμου σε μια εποχη ανατροπων που απαιτει ριζικες αλλαγες.

Αλλα ειπαμε εγω δεν ειμαι πολιτικος και γι αυτο δεν ζητησα ποτε την ψηφο των συμπολιτων μου. Τα βλεπω τα πραγματα απο την δικια μου σκοπια  και συμαθατε με γι αυτο. Καταλαβαινω απ την αλλη πως στην πραγματικη ζωη αν θες να εισαι εκπροσωπος και συμβιβασμους κανεις και στοχους αλλαζεις. Μονο που στις σημερινες συνθηκες αν θες να εισαι αποτελεσματικος εκπροσωπος πρεπει να πιασεις το τιμονι και να κυβερνησεις το σκαφος με το πληρωμα μαζι σου. Γιατι το σκαφος της χωρας μας παει για την ξερα και ο καπετανιος  η κοιμαται η στηριζεται στα ασφαλιστρα που θα παρουν (ποιος αλλος;) οι εφοπλιστε ςγια αλλη μια φορα.