Εν κατακλείδι να συγκαλεστεί Δημοτικό συμβούλιο με δημόσιο κάλεσμα του κοινού και βήμα λόγου ενός αντιπροσώπου από τους 925 συνυπογράφοντες Πολίτες της άνυδρης Ερμιονίδας, ώστε να μας ανακοινωθεί και να μας επεξηγηθεί η προτεινόμενη λύση , επιλύοντας μας τυχούσες απορίες .
Προφανως καποιος η καποιοι «αγανακτισμενοι»οπως δηλωνουν επεδωσαν αυτο το εγγραφο στον Δημο και παρελαβαν αριθμο πρωτοκολλου. Φαινεται πως με καποια οργανωτικη διαδικασια που δεν δηλωνεται εχει εκλεγει η θα εκλεγει εκπροσωπος (των 925 που συνυπεγραψαν το κειμενο και γι αυτο τους ευχαριστει) ο οποιος-α ζητα κιολας να παρει τον λογο σαν εκπροσωπος ενος τοσο μεγαλου αριθμου πολιτων και να εκφρασει αποψεις στο ονομα τους σε Δημοτικο Συμβουλιο σε ανοικτο χωρο μιας και ζηταται δημοσιο καλεσμα του «κοινου».Εδω ο Δημος μας δεν εχει κανει τεσσερα χρονια απολογισμο πεπραγμενων σε ανοικτο χωρο θα κανει προεκλογικα συγκεντρωση για το νερο; Και δηλαδη οταν λεμε κοινο εννουμε Δημοτες Ερμιονιδας η γενικα Ελληνες πολιτες ; Και πως θα εκφρασθουν οι συγκεντρωμενοι , μεμονωμενα σαν ιδιωτες , η επικεφαλης παραταξεων , η συλλογικα σαν μελη παραταξεων ; Ο , η , επωνυμος τελικα εκπροσωπος θα εκφρασει την προσωπικη του αποψη η τις προτασεις των 925 ανωνυμων , προτασεις που καθολου δεν δηλωνονται στο κειμενο; Αυτος ο ανθρωπος συμμετεχει σε παραταξη που κατεβαινει στις δημοτικες εκλογες ; Μηπως εχει ενταξει τις υπογραφες στην προεκλογικη του εκστρατεια ; Συμφωνουν οι υπογραφοντες -ουσες ;
Ζητα το κειμενο ανακοινωσεις και επεξηγησεις των προτεινομενων λυσεων και μαλιστα να λυθουν ετσι (κατα την διαρκεια της ανοιχτης στο κοινο συγκεντρωσης) «τυχουσες αποριες » Ολα αυτα στο ονομα των «925 πολιτων» που φανταζομαι αν δεν ειναι εκει με καποιο τροπο υπαρχει η δεσμευση να εχουν ολοι -ες πληρη ενημερωση για το χαος που σιγουρα θα δημιουργηθει.
Οι αγανακτισμενοι συντακτες αυτου του κειμενου καλο θα ηταν να φτιαξουν μια Δημοτικη παραταξη. Με κοντα χιλιες υπογραφες που ισχυριζονται πως εχουν στα χερια τους σαν μοχλο πιεσης (χωρις να τις δημοσιοποιουν παντως) τον πηραν τον Δημο μονο με το θεμα του νερου. Ομως το νερο δεν ειναι ανεξαρτητο απο τα υπολοιπα θεματα.Αυτο ειναι που λεμε ΠΟΛΙΤΙΚΗ . Οτι δηλαδη τα διαφορα θεματα της καθημερινοτητας σχετιζονται μεταξυ τους.Και η αντιμετωπιση των προβληματων απαιτει σφαιρικη σκεψη πολιτικη αποψη φιλοσοφια και σχεδιασμο.
Αναλογα με τον πολιτικο χωρο και τα κοινωνικα οικονομικα ταξικα συμφεροντα που εξυπηρετει ο καθε πολιτικος χωρος , η καθε παραταξη , προτεινει στην κοινωνια διαφορετικες λυσεις.
Οταν γραφουν οι συντακτες «Για τους άνωθεν επιτακτικούς και αυτονόητους λόγους ,εμείς οι Πολίτες της Ερμιονίδας οι εντολοδόχοι της δικιά μας Αρχής και πάντα συμπορευόμενοι με το σύνολο των αιρετών του Δήμου μας «,και
Η προτεινόμενη λύση του επίμαχου ζητήματος αυτού που ταλανίζει τον Δήμο μας για δεκαετίες θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ομόφωνη με δέσμευση όλων των αιρετών ,
φαινεται να αγνοουν πως
1.Ειναι αδυνατον να συμπορευονται με το συνολο των αιρετων του Δημου γιατι αναμεσα τους σιγουρα υπαρχουν ανθρωποι που ψηφιζουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ.Αυτο λεγεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ομοφωνες λυσεις υπαρχουν μονο σε δικτατορικα καθεστωτα . Στην δημοκρατια στα κρισιμα θεματα γινονται συμβιβασμοι , συγκερασμος ,δεσμευσεις και συμφωνιες αναμεσα σε αντιτιθεμενες αποψεις.Γι αυτο εχουμε κομματα Δημοτικες και Περιφερειακες παραταξεις γιατι ποτέ η λυση δεν ειναι μια . Η ζωη δεν εχει μονοδρομους.
2.Οι Δημοτες «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ της δικιας μας αρχης »
Εντολοδοχοι της σημερινης Δημοτικης Αρχης Περιφερειακης αρχης και κυβερνησης , ειναι οσοι ψηφισαν τις παραταξεις και το κομμα της Δεξιας που σημερα ειναι στην εξουσια. Και ισως ουτε καν αυτοι , οπως εξελισονται τα πραγματα . Τους υπολοιπους καθολου δεν μας εκφραζει η σημερινη εξουσια. ΚΑΘΟΛΟΥ.
Επι της ουσιας το κειμενο ειναι σχεδιασμενα γενικολογο για να κρυψει την πολιτικη του στοχευση. Ακομα ζητα απαντησεις χωρις να εχει προτασεις και διεκδικησεις . Ποιος θα ελεγε οχι σε οσα γενικολογα γραφουν; Ευκολο να μαζεψεις καποιες υπογραφες και μετα να μιλησεις στο ονομα οσων υπεγραψαν.
Γιατι ομως τα γραφω αυτα;Υπαρχουν προτασεις συγκεκριμενες και γενικες σε σχεση με το νερο που δεν θιγονται καθολου στο κειμενο και δεν νομιζω πως ειναι τυχαιο.
Για παραδειγμα αυτες τις μερες διεξαγεται ενας πολεμος γιατι η ΝΔ προσπαθει να περασει ΣΗΜΕΡΑ (παρα τις αποφασεις του ΣΤΕ και τις αντιδρασεις της κοινωνιας) απο το παραθυρο την ιδιωτικοποιηση του νερου σε Αθηνα Θεσσαλονικη.Η οι συντακτες του κειμενου δεν ακουνε ειδησεις η συμφωνουν , παντως το θεμα δεν τους απασχολει. Τιποτα δεν γραφουν για το νερο σαν κοινωνικο αγαθο που θα ανοικει στο Δημοσιο.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι συγκεκριμένη και σταθερή και την έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη :
•Το Νερό είναι Δημόσιο Αγαθό και Ανθρώπινο Δικαίωμα.•Το Νερό δεν πωλείται και η Διαχείρισή του ανήκει στο Δημόσιο Τομέα.Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους για την προάσπιση των Δημοκρατικών μας κεκτημένων.
ΣΥΡΙΖΑ Κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και το περιβάλλον. Το νερό πρέπει να παραμείνει Δημόσιο.Η ιδιωτικοποίησή του δεν θα περάσει.
ΚΚΕ Υπενθύμισε ότι ενώ τώρα αυτά τα κόμματα εμφανίζονται υποστηρικτές των αγώνων των εργαζομένων των ΔΕΥΑ, την ίδια ώρα αποδέχονται την επιχειρηματική δράση, «έχουν βάλει το χέρι τους» για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το 1999, επί ΠΑΣΟΚ, έγινε ο διαχωρισμός της ΕΥΔΑΠ των υποδομών και της διανομής στο κράτος και σε ΑΕ αντίστοιχα, για να ακολουθήσει το 2001, πάλι επί ΠΑΣΟΚ, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΘ με την είσοδό της στον «ναό» του τζόγου, το Χρηματιστήριο ενώ το 2019 και τα τρία κόμματα την παρέδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ.Σημείωσε, πως το έδαφος για το σημερινό νομοσχέδιο έχει στρωθεί από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία 60 του 2000 που έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα Έφερε ως παράδειγμα το Ηράκλειο, μία πόλη με πληθυσμό 200.000 κατοίκους που πίνει εμφιαλωμένο νερό εδώ και χρόνια, αναφέροντας ότι το κόστος για μία τετραμελή οικογένεια το χειμώνα ανέρχεται στα 60 ευρώ και το καλοκαίρι φθάνει έως και τα 100 ευρώ.
Αντιθετα οι συντακτες κατηγορωντας το κρατος μεσω και του Δημου , για αδυναμια να εξασφαλισει ποσιμο νερο ανοιγουν ενα πελωριο παραθυρο στην αποψη να δοθει (και αυτο οπως τα τρενα τα σκουπιδια τα αεροδρομια και η Βερβεροντα ) στους ιδιωτες.
επί πολλών δεκαετιών ελλιπούς σχεδιασμού και προγραμματισμού, τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μας φέρουν πόσιμο νερό στις βρύσες μας!
Ομως το ποσιμο νερο ειναι ιδιωτικο εδω και χρονια στην Ερμιονιδα.
Και και μαλιστα σε εκατομμυρια συσκευασιες (πανακριβες κονσερβες μιας χρησης) που καθε χρονο καταληγουν στα σκουπιδια. Και αν καταληξουμε αυριο να πινουμε το νερο του ιδιωτικοποιημενου ( σε πολυεθνικη) Αναβαλου μετα απο αφαλατωση, η νερο απο μοναδα ΣΔΙΤ αφαλατωσης στα Χωνια, παλι ιδιωτικο νερο θα πινουμε και μαλιστα χειροτερης ποιοτητας απο το σημερινο.
Ενω ειναι υποχρεωση της πολιτειας , του Δημου , να εξασφαλιζουν αυτο το κοινωνικο αγαθο ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους κατοικους. Με μια καρτα Δημοτη καθε ανθρωπος καθε οικογενεια πρεπει να εχει προσβαση σε καλης ποιοτητας ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ. Αυτο ειναι το αιτημα.Οπως το ιδιο ισχυει για την υγεια την εκπαιδευση και καθε αλλο κοινωνικο αγαθο απαραιτητο για να υπαρχει πολιτεια .
Αλλιως παμε στη ζουγκλα .
Αν το κειμενο δηλωνει συμπορευση με το συνολο των αιρετων , ας κανουμε την παραδοχη πως δυο προτασεις εχουν εκφραστει απο τις Δημοτικες παραταξεις για ποσιμο νερο. Αφαλατωση στα Χωνια με ΣΔΙΤ και Αναβαλος (με τον οποιο ξεκινα η επιστολη για να μην τον ξανα αναφερει στην συνεχεια σαν λυση.)
Και οι δυο εξυπηρετουν αμεσα και ενδιαφερουν την μοναδα γκολφ .
Για τον Αναβαλο η απαντηση της κυβερνησης της ΝΔ πριν δυο χρονια ηταν «καλο δρομο». Η οπως συνηθιζεται πλεον «παμε και οπου βγει».«Η απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο στις 28/04/2021 ήταν γενικόλογη και ασαφής και περιλάμβανε μόνο αόριστες υποσχέσεις ότι όλα εξελίσσονται βάσει σχεδίου και η πορεία του έργου είναι σε καλό δρόμο» Τα ιδια ελεγε και ο κ Νικας Περιφερειαρχης της ΝΔ εκεινη την εποχη.Θα γίνει το έργο Ανάβαλος-Ερμιονίδα, που είναι και ακριβό έργο όπως ξέρετε, και μέχρι το καλοκαίρι 2021 θα έχουμε για το έργο αυτό εργολάβο.
Βλεπετε «βαση σχεδιου» μενουν κατι νομοθετικες λεπτομερειες προεκλογικα σε σχεση με την ιδιωτικοποιηση του νερου στη χωρα μας.Γι αυτο περσι τον Φλεβαρη 2022 προχωρησαμε μιας και ειχαμε μπει σε προεκλογικη χρονια.
Στο δήμο Ερμιονίδας στάλθηκαν από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι κτηματολογικοί πίνακες και οι σχετικοί χάρτες με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, και τη διαδρομή του κεντρικού αγωγού του έργου που έχει να κάνει με την μεταφορά και τη διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Αναβάλου.Στόχος είναι να ενημερωθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες, ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι απαλλοτριώσεις και να αρχίσει η δημοπράτηση του έργου. Η έκταση που θα απαλλοτριωθεί, συνολικά για το έργο είναι 140,5 στρέμματα.Ο κεντρικός αγωγός, ξεκινά από το Ναύπλιο και μέσω Δρεπάνου, Κάντιας, Ιρίων και Βουρλιάς, καταλήγει στο Λουτρό Κρανιδίου. Στο σημείο που θα καταλήξει ο κεντρικός αγωγός, θα ξεκινήσει το έργο της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου, με το οποίο θα δοθεί το νερό σ’ όλο το δήμο Ερμιονίδας.Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 68 εκατ. ευρώ.
Τον Νοεμβριο του 2022 εννεα μηνες μετα , ο βουλευτης της ΝΔ κ Αδριανος μας διαβεβαιωνε Ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε, μάλιστα, ότι έχουν μπει στην τελική φάση οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση του νερού του Αναβάλου και την επέκταση προς την Ερμιονίδα, σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Έργο, ύψους 68.450.000 ευρώ…
Και ομως οι αγανακτισμενοι γραφουν στην αρχη της επιστολης τους
Τον Σεπτέμβριο του 2022 ενημερωθήκαμε ότι ο Ανάβαλος για πολλοστή φορά αναβάλλεται λόγω ανακοστολόγησης.
Οταν το Νοεμβριο ο κ Αδριανος γραφει για τελικες διαδικασιες απο που ενημερωθηκαν απο ποια πηγη οι συντακτες του κειμενου για αναβολη του εργου τον Σεπτεμβριο; Και μαλιστα ψαχνοντας στο διαδκτυο για ανακοστολογηση του εργου δεν βγαινει τιποτα. Τελικα αναβληθηκε το εργο ναι η οχι; Μηπως μας χρωστουν μια τεκμηριωμενη απαντηση οσοι το ισχυριζονται;
Και ομως υπαρχουν και αλλες λυσεις παροχης ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ , ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ δοκιμασμενες σε ολο τον κοσμο. Εδω φτιαξαμε βυθιζομενους καδους απορριμματων δεν μπορουμε να εχουμε σημεια οπου ο Δημοτης με μια ηλεκτρονικη καρτα θα μπορει να προμηθευεται το ποσιμο νερο που δικαιουται για τις επομενες μερες δυο φορες την εβδομαδα; Μηπως τωρα δεν παμε σουπερ μαρκετ για νερο;
Σε μια περιοχη που δεν υπηρχε σπιτι χωρις στερνα συλλογης ομβριων σημερα το νερο της βροχης λιμναζει στους δρομους. Οι στερνες πρεπει να ειναι υποχρεωτικες και επιδοτουμενες σε καθε νεα οικοδομη οπως ειναι η αποχετευση και ο ηλεκτρισμος. Υποχρεωτικες σε δημοσια κτηρια και σχολεια.
Οταν υπαρχει ιδιωτικη τεχνητη λιμνη στον Καμπο και μαλιστα αντι δημαρχος καμαρωνει για αυτη δεν καταλαβαινω γιατι ο Δημος δεν εχει τεχνητες λιμνες φραγματα βαθρες στα ρεματα που να συγκεντρωνεται νερο τους χειμερινους μηνες για εμπλουτισμο του υδροφορου οριζοντα.
Στον Καρατζα γιατι εχουν υδατοδεξαμενη εδω και χρονια;
Ολα αυτα τα απλα και λογικα δεν τα γραφω μονο εγω πλεον .Φαινεται πως σιγα σιγα γινωνται διεκδικηση και επισημων φορεων της εξουσιας στους οποιους αναφερεται η επιστολη των 925 υπογραφων και φαινεται πως οι συντακτες «κατοικοι Ερμιονιδας που συμπορευονται με το συνολο των παραταξεων» αγνοουν και ζητανε ενημερωση
Όπως τονίστηκε και στην «11η Γιορτή Ροδιού», στην Ερμιονίδα εξετάζονται και άλλες λύσεις για να λυθεί το θέμα του νερού. Γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιούνται μελέτες σε συνεργασία με τον γνωστό καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, για να αποθηκεύεται τρεχούμενο νερό, όταν βρέχει, σε συγκεκριμένες περιοχές της Ερμιονίδας, όπως με τη δημιουργία ειδικών φραγμάτων. Είναι θέμα που ο Δήμος το έχει βάλει σε προτεραιότητα με τον Γιάννη Γεωργόπουλο να μιλάει γι’ αυτό και στην «11η Γιορτή Ροδιού».Στην «11η Γιορτή Ροδιού» υπήρχαν αναφορές για δεξαμενές, για λύσεις μέσω της αφαλάτωσης ή με μεταφορά νερού με υδροφόρες. «Πρέπει να εξεταστούν και άλλες λύσεις», τόνισε, επίσης, ο βουλευτής Γιάννης Γκιόλας (αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον Ανάβαλο).
Οι αλλοι δυο βουλευτες περιοριστηκαν στον Αναβαλο- μοναδα γκολφ
Επειδη οι 925 υπογραφες ζητανε ενημερωση και φαινεται πως αγνοουν τα στοιχειωδη προκειμενου να ειναι ετοιμοι στην «ανοικτη στο κοινο συνεδριαση του ΔΣ» οπου ζητανε να παρουν και τον λογο «μεσω αντιπροσωπου» ας διαβασουν στο τελος της αναρτησης την τοποθετηση του Δημαρχου τον Οκτωβρη του 2022 για οσα εχουν γινει και σχεδιαζονται .
Καποιες γενικες παρατηρησεις
1.Καλο ειναι οταν μαζευονται υπογραφες σε ενα κειμενο σε μικτη γλωσσα καθαρευουσα (με τονικο συστημα οπως για παραδειγμα σε αλλη δημοσιευση «αὐτό πού κατάφεραν, εἶναι να πείσουν ἀνέξοδα ὃτι ὁ ἐχθρος τοῦ ἐχθροῦ μου εἶναι φίλος μου…)-δημοτικη κατω απο την ταμπελα Ενεργοί Πολίτες της Ερμιονίδας , (η οποια αλλη ),να μπαινει καποιο ονομα (ονοματα) αυτων που συγκεντρωνουν τις υπογραφες και διαχειριζονται στην συνεχεια τις υπογραφες. Δεν ειναι τυπικο το θεμα ειναι ουσιας.
2.Οταν μιλαμε για 925 υπογραφες καλο ειναι αυτες να δημοσιοποιουνται. Αλλιως καποιοι ανωνυμοι διατυπωνουν αιτηματα ανωνυμων.
3.Η κοινωνια ειναι μικρη.Ολοι γνωριζομαστε .Οταν ζηταμε ποσιμο νερο δεν υπαρχει κανενας απολυτως λογος να μην βαζουμε φαρδια πλατια την υπογραφη μας.
4.Στο παρελθον εχουν κυκλοφορησει ανακοινωσεις διαφορων «επιτροπων» (που συγκεντρωναν υπογραφες που ποτε δεν ειδαμε , σηκωναν πανο , διοργανωναν συναντησεις) με την ιδια ανωνυμη μορφη .
Και μετα οι «επιτροπες» αυτες εξαφανιστηκαν , οπως και οι υπογραφες που ποτε δεν μαθαμε .
Για τα απορριμματα στον καμπο (προεκλογικα)και μετα τις Δημοτικες εκλογες του 2014 χαθηκαν , ενω τα σκουπιδια ειναι ακομα εκει 9 χρονια μετα , μιας και φαινεται πως η υγεια περιμενει ακομα τον σωτηρα της και οι τοτε αγανακτισμενοι εναντια στον κ Καμιζη απεκτησαν υπομονη τα επομενα χρονια.
Για τους προσφυγες στο Γαλαξια πολιτικο κειμενο (498 υπογραφες που ποτε δεν ειδαμε απο του ανωνυμους Ενεργους πολιτες Δημου Ερμιονιδας)που οστοσω σε περιεχομενο και αιτηματα ταυτιζοταν με πανελλαδικες καμπανιες εναντια σε προσφυγες και μεταναστες του ακροδεξιου χωρου . Μαλιστα το κειμενο αυτο εγκριθηκε «δια βοης»απο «παρευρισκομενους» σε καποια συγκεντρωση, καπου , και επεδοθη στον Δημο με ορο αν δεν το αποδεχθει να διοργανωσει Δημοψηφισμα σε τοπικο η Πανελλαδικο επιπεδο.
Ενεργοί Πολίτες της Ερμιονίδας «Υπογραφες»
Τον Σεπτέμβριο του 2022 ενημερωθήκαμε ότι ο Ανάβαλος για πολλοστή φορά αναβάλλεται λόγω ανακοστολόγησης. Αγανακτισμένοι λοιπόν ως Ενεργοί Πολίτες της Ερμιονίδας πήραμε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουμε υπογραφές με αίτημα προς το Δήμο Ερμιονίδας για πόσιμο νερό σε όλη την επικράτεια του!
Ευχαριστούμε θερμά τους 925 συνυπογράφοντες, όπως επίσης και την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης για την στήριξη τους!
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/3/23
ΠΡΟΣ:ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ
Ως Πολίτες της άνυδρης Ερμιονίδας στερούμαστε εδώ και δεκαετίες το πολυτιμότερο και αναγκαίο αγαθό για την επιβίωση μας , το πόσιμο νερό ! Στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου μας ,ρέει καθημερινώς μη πόσιμο, ακατάλληλο για χρήση , δύσοσμο και υφάλμυρο νερό.
Αποτέλεσμα του υφάλμυρου νερού είναι η διάβρωση και καταστροφή των υδραυλικών εγκαταστάσεων μας και των οικιακών συσκευών (πλυντήρια, στεγνωτήρια, θερμοσίφωνες) αυξάνοντας έτσι το κόστος συντήρησης και καλής λειτουργίας ,εκ τινάζοντας τον ήδη συμπιεσμένο οικογενειακό προϋπολογισμό στα ύψη !
Κάνουμε μπάνιο, βουρτσίζουμε τα δόντια μας με νερό που η ποιότητα του είναι απαγορευτική για τις καθημερινές ανάγκες της προσωπικής μας υγιεινής. Πλένουμε τα ρούχα μας και η δυσοσμία τους είναι χειρότερη από ότι, όταν ήταν άπλυτα!
Το σημαντικότερο όλων όμως, δεν είναι μόνο η κατά ανάγκη αγορά του πολυτιμότερου αγαθού, σε εμφιαλωμένα μπουκάλια, επιβαρυνόμενοι ενός υπολογίσιμου μη αποφευκτού πάγιου, αλλά είναι θέμα επιβίωσης καθότι χωρίς νερό ζούμε το μέγιστο επτά ημέρες !
Ας αφουγκραστούμε λοιπόν ο καθένας μας, τί ολέθριες συνέπειες θα έχουμε σε περίπτωση, ὅ μη γένοιτο, που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί όλη η Ερμιονίδα να τροφοδοτηθεί από εμφιαλωμένο νερό;
Εν έτει 2022 εμείς οι κάτοικοι της Ερμιονίδας είμαστε ακόμα έρμαιοι και δέσμιοι του, επί πολλών δεκαετιών ελλιπούς σχεδιασμού και προγραμματισμού, τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μας φέρουν πόσιμο νερό στις βρύσες μας!
Για τους άνωθεν επιτακτικούς και αυτονόητους λόγους ,εμείς οι Πολίτες της Ερμιονίδας οι εντολοδόχοι της δικιά μας Αρχής και πάντα συμπορευόμενοι με το σύνολο των αιρετών του Δήμου μας, ασκώντας ένα από τα Δημοκρατικά μας δικαιώματα, απαιτούμε να βρεθεί άμεσα μια μόνιμη ορθή περιβαλλοντική λύση στο ταλανιζόμενο πρόβλημα του Πόσιμου νερού και αιτούμαστε μία οριστική και αμετάκλητη απάντηση στο κάτωθι ερώτημα μας !
Πότε θα έχουμε άφθονο και πόσιμο νερό στις οικίες και στις επιχειρήσεις μας;
Επίσης αιτούμαστε από το σύνολο των αιρετών του Δήμου μας να συνεδριάσουνε μαζί με τους κατάλληλους επιστημονικούς συμβούλους ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη εφικτή τεχνική και ορθά περιβαλλοντική λύση για να έχουμε άφθονο και πόσιμο νερό . Η προτεινόμενη λύση του επίμαχου ζητήματος αυτού που ταλανίζει τον Δήμο μας για δεκαετίες θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ομόφωνη με δέσμευση όλων των αιρετών , ώστε να μην έχουμε παλινδρομήσεις και να χαρακτηριστεί ως σχέδιο επιτακτικής ανάγκης με σκοπό την όσο τον δυνατόν ταχεία ολοκλήρωση του.
Εν κατακλείδι να συγκαλεστεί Δημοτικό συμβούλιο με δημόσιο κάλεσμα του κοινού και βήμα λόγου ενός αντιπροσώπου από τους 925 συνυπογράφοντες Πολίτες της άνυδρης Ερμιονίδας, ώστε να μας ανακοινωθεί και να μας επεξηγηθεί η προτεινόμενη λύση , επιλύοντας μας τυχούσες απορίες .
Μετά τιμής
Το σύνολο των 925 υπογραφέντων Πολιτών και επισκεπτών της Ερμιονίδας !
Αναλυτικά ο Γιάννης Γεωργόπουλος υπογράμμισε σε δήλωσή του την Τρίτη (11/10):
Με δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτης, Λάμπρου Τάσος και Τόκας Τάσος, θέτουν το ζήτημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού στον Δήμο Ερμιονίδας.
Όλοι συμφωνούμε πως πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο βέβαια δεν έχει γίνει καμία αποτελεσματική ενέργεια τα τελευταία 30 χρόνια.
Μάλιστα τα 17 από αυτά έχουν διοικήσει τον Δήμο μας οι κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτης και Λάμπρου Τάσος, από σημαντικές θέσεις ευθύνης χωρίς να δώσουν την παραμικρή λύση σε αυτό το μείζον πρόβλημα.
Βέβαια, οποιαδήποτε υλοποιήσιμη πρόταση για την επίλυσή του, είναι καλοδεχούμενη από τη Δημοτική Αρχή.
Tην ποιότητα του νερού που τρέχει στις βρύσες μας όλοι την γνωρίζουμε και το βασικό ζητούμενο είναι οι λύσεις που υπάρχουν για καλύτερο νερό.
Η εξασφάλιση της επάρκειας και η βελτίωση της ποιότητας του νερού για ύδρευση και άρδευση ήταν για μας μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Από την πρώτη στιγμή ασχοληθήκαμε με την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού, σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας.
Επισκευάσαμε πάνω από είκοσι δημοτικές γεωτρήσεις, (μοτέρ, σωληνώσεις, ηλεκτρομηχανολογικά κ.λ.π.) και αντικαταστήσαμε χιλιάδες μέτρα αγωγών ύδρευσης σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας.
Επίσης, συνδέσαμε στο δίκτυο ύδρευσης του Ηλιοκάστρου, την διανοιχθείσα από το έτος 2014, γεώτρηση στην περιοχή της «Καμάριζας».
Έτσι εξασφαλίσαμε επάρκεια νερού στις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας για όλο τον χρόνο, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι οποίες βρίσκονται στην φάση της διόρθωσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, λάβαμε άδεια εξόρυξης νέας γεώτρησης στην περιοχή «Βγέθι» και προχωράμε στην διάνοιξή της, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών ύδρευσης του Λουκαϊτίου.
Πρόσφατα ανατέθηκε σε εργολάβο το έργο των «Εργασιών Καθαρισμού Γεωτρήσεων Ιδιοκτησίας της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.», με άμεσο στόχο τον καθαρισμό και την ενεργοποίηση της υδροληψίας από την γεώτρηση που βρίσκεται στη σημερινή θέση της Πυροσβεστικής (παλιά σφαγεία), η οποία παραμένει ανενεργή εδώ και αρκετά χρόνια.
Σκοπός μας με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών, βάση της σχετικής άδειας από την αρμόδια υπηρεσία, είναι η άμεση επανένταξή της στο δίκτυο παροχέτευσης της ζώνης παροχής Κρανιδίου – Κοιλάδας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού στους καταναλωτές, αφού η ποιότητα του ύδατος που θα αντληθεί από τη συγκεκριμένη γεώτρηση αναμένεται να είναι καλύτερη των υπαρχουσών υδροληψιών.
Προσπαθούμε να μειώσουμε τον αριθμό των βλαβών στα απαρχαιωμένα δίκτυα ύδρευσης, έτσι ώστε να σταματήσουν οι συχνές διαρροές νερού και οι διακοπές υδροδότησης και καμία σταγόνα νερού να μην πηγαίνει χαμένη.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες, με πρώτη απ’ όλες την έγκριση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” της «Ενεργειακής Αναβάθμισης Υποδομών Ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας» ύψους 2.572.739,60€, ενός πολύ σημαντικού έργου το οποίο είναι πλέον υπό δημοπράτηση.
Ακόμα ανατέθηκε η «Η επικαιροποίηση της μελέτης για την Αναβάθμιση του Δικτύου Ύδρευσης Κρανιδίου», μια ανάθεση ιδιαίτερα σημαντική, αφού πλέον θα διαθέτει η Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας μια επικαιροποιημένη μελέτη, προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες του Κρανιδίου.
Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Κρανιδίου, προϋπολογισμού περίπου 3.800.000,00€, ενός έργου το οποίο έχει χαθεί δύο φορές από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Ερμιονίδας.
Επίσης, εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε η μελέτη για την «Αναβάθμιση Υποδομών και Δικτύου Ύδρευσης της Δ.Ε. Ερμιόνης» ύψους 1.891.560,48€ και είμαστε έτοιμοι για την υποβολή της σχετικής πρότασης χρηματοδότησης του έργου από Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα.
Το επόμενο μέλημά μας είναι η βελτίωση της ποιότητας του νερού τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση.
Στην κατεύθυνση της άρδευσης έχουν γίνει ορισμένες σημαντικές ενέργειες, με πρώτη απ’ όλες την έγκριση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ενός πολύ σημαντικού έργου, αυτού της «Τριτοβάθμιας Αναβάθμιση του Βιολογικού Κρανιδίου» ύψους 3.127.528,00€.
Το έργο βρίσκεται πλέον υπό δημοπράτηση και μετά την ολοκλήρωσή του, όλο το παραγόμενο νερό θα χρησιμοποιείται για άρδευση.
Να σημειωθεί πως ήδη έχει δημοπρατηθεί η «Δευτεροβάθμια Αναβάθμιση του Βιολογικού Κρανιδίου» ύψους 500.000,00€, ένα έργο το οποίο υλοποιείται από τον Δήμο Ερμιονίδας με ιδίους πόρους.
Οριστική λύση στο πρόβλημα της επάρκειας ποιοτικού νερού άρδευσης, θα δοθεί με την ολοκλήρωση του έργου της μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα του Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην φάση της δημοπράτησης, αφού ολοκληρώνονται οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις.
Το έργο έχει ενταχθεί από τις 2 Ιουλίου 2019 στη Δράση “Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 68.350.000,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.
Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι αγωγοί δικτύων νερού, τα αντλιοστάσια, οι λιμνοδεξαμενές και όλα τα υποέργα που αφορούν απαλλοτριώσεις, αρχαιολογία, ΟΚΩ (διαδικασία μετατόπισης υπαρχόντων δικτύων), ηρτημένη εσοδία (καθορισμός χρηματικής αποζημίωσης για τις προκληθείσες ζημιές), ΔΕΗ και κατασκευή αρδευτικού δικτύου στον Δήμο Ερμιονίδας.
Μάλιστα, η πορεία του έργου συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχα στις 24 Αυγούστου 2022, με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη, ο οποίος εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.
Ένα τόσο σημαντικό έργο, (που σήμερα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω της αυξανόμενης λειψυδρίας), για την αναβάθμιση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της απειλούμενης με ερημοποίηση Ερμιονίδας, έχει φτάσει στο τελικό στάδιο της έναρξης των εργασιών και στην υλοποίησή του και από την πλευρά μας σαν Δημοτική Αρχή κάνουμε κάθε απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου αυτό το έργο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας του νερού ύδρευσης, υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμιο Λέκκα, προκειμένου να γίνει καταγραφή των χειμάρρων στον Δήμο μας, με σκοπό την δημιουργία μικρών φραγμάτων συλλογής πόσιμου νερού.
Επιπλέον, βρισκόμαστε στην φάση της επικαιροποίησης μελέτης για δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης, η οποία θα λαμβάνει ενέργεια από φωτοβολταϊκά και θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του Δήμου Ερμιονίδας.
Τέλος, ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης για το “Σχέδιο Ασφαλείας Νερού” (ΣΑΝ), σύμφωνα με τις αναλυτικές προδιαγραφές της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, όπως αυτές συντάχθηκαν στα πλαίσια του έργου «Τεχνικής Υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων» για την καταγραφή προβλημάτων εφαρμογής της Οδηγίας 98/83/ΕΚ, περί πόσιμου νερού στην Ελλάδα.
Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διενέργεια των απαιτούμενων δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης, από τις γεωτρήσεις έως τις βρύσες των καταναλωτών, τον έλεγχο των γεωτρήσεων και των δεξαμενών και την καταγραφή επικίνδυνων συμβάντων, με σκοπό τον πλήρη έλεγχο της παρεχόμενης ποιότητας του νερού στους κατοίκους της Ερμιονίδας.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας,
Ιωάννης Γεωργόπουλος
Σχολιάστε
Comments feed for this article