Μια μερα πριν την δολοφονια του Γρηγοροπουλου το 2008 .

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Έλληνα μαθητή 15 ετών, που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα, έλαβε χώρα στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση εκτεταμένων ταραχών, συγκρούσεων και διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2008 σε όλη την ελληνική επικράτεια, που χαρακτηρίστηκαν και ως Δεκεμβριανά του 2008. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο με πορείες στην επέτειο της δολοφονίας του.Ο Κορκονεας απο το καλοκαιρι ειναι ελευθερος. Αυτο ειναι το μηνυμα προς νεους επιδοξους δολοφονους.

Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου χορηγήθηκε εκ νέου χθες στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, κατά πλειοψηφία, από το Εφετείο Λαμίας, εξέλιξη που συνεπάγεται την αποφυλάκισή του . Με το συγκεκριμένο ελαφρυντικό είχαν σπάσει τον Ιούλιο του 2019 τα ισόβια για τον Κορκονέα, που βρέθηκε εκτός φυλακής, έχοντας εκτίσει πάνω από 11 χρόνια φυλακή, αφότου δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο που ήταν 15 ετών.

Κι ας ήταν ο Κορκονέας διαβόητος μεταξύ των συναδέλφων του, κι ας τον φώναζαν Ράμπο.

Κι ας έχει κατατεθεί από την μητέρα του Αλέξανδρου ότι δούλευε ως μπράβος στην Καλαμάτα.

Κι ας έχει αποκαλυφθεί ότι υπάρχει ένα σκοτεινό κομμάτι της ζωής του, για το οποίο αρνήθηκε να αποκαλύψει ο,τιδήποτε στο Δικαστήριο και αφορά την παραμονή του στον Καναδά.

Κι ας έχει αναγκαστεί να ομολογήσει στο Δικαστήριο ότι είχε τελέσει έναν άλλο γάμο, στον Καναδά, τον οποίο απέκρυπτε επιμελώς, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.

Κι ας επέδειξε, το ίδιο βράδυ της δολοφονίας, ακραία υβριστική συμπεριφορά προς ανήλικα παιδιά, βρίζοντάς τα χυδαία.

Κι ας κατέθεσε μάρτυράς του ότι ο ίδιος μοίραζε σφαίρες στους συναδέλφους του στη βάρδια.

Κι ας βρέθηκε το όπλο του σε κατάσταση που υποδηλώνει επανειλημμένη οπλοχρησία, με σφαίρες από διάφορες παρτίδες και με παραβιασμένο τον μηχανισμό ώστε να μεγαλώνει η χωρητικότητα.

Κι ας έδωσε δείγμα γραφής ακόμη κι ενώπιον του Δικαστηρίου, αντιδρώντας σε πρόκληση που του έγινε και κομπάζοντας κι ο ίδιος για ξυλοδαρμό!

[Από τον Μάρκο Μπουλάτοβιτς στον Αλέξη Γρηγορόπουλο]
Δέκα χρόνια πριν τη δολοφονία του μικρού Αλέξη,στις 23 Οκτωβρίου 1998, ένας Σέρβος μαθητής, ο Μάρκο Μπουλάτοβιτς, που βρισκόταν με το σχολείο του για εκδρομή στη Θεσσαλονίκη έπεφτε νεκρός με μία σφαίρα στο στήθος από το όπλο του αστυνομικού Κυριάκου Βανδούλη.
Ο 17χρονος Μάρκο (φωτο )May be an image of 1 person χάζευε βιτρίνες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τους συμμαθητές του, μέρα-μεσημέρι, όταν ο Βανδούλης, ντυμένος με πολιτικά, κατευθύνθηκε προς τα πάνω τους, με το όπλο στο χέρι, αφού μια κυρία σε άλλο μέρος είχε καταγγείλει ότι της έκλεψαν την τσάντα κι ότι ο δράστης μιλούσε σέρβικα. Λίγο μετά, ο Μάρκο, άοπλος και άσχετος με το περιστατικό, βρέθηκε με μια σφαίρα στο στήθος, νεκρός (βλ. φωτο 1)
Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δήλωσε αρχικά ότι ο Μπουλάτοβιτς και οι συμμαθητές του είχαν «ασκήσει πίεση» στον αστυνομικό με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτήσει το όπλο του. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό, κάτω από τις συνθήκες τις οποίες εξελίχθηκε, μαρτυρά ότι δεν υπήρχε πρόθεση από τον αστυνομικό … Η δικαιοσύνη πρέπει, με την απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που τη διακρίνει, τάχιστα να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις δικαστικές ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα πραγματικά περιστατικά του συγκεκριμένου γεγονότος.»
Το συμβάν ακολούθησε φοιτητική πορεία οργής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με συνθήματα ενάντια στην αστυνομία.
Ενώπιον, των εισαγγελικών αρχών, ο αστυνομικός Κυριάκος Βανδούλης (φώτο 4) ισχυρίστηκε ότι η εκπυρσοκρότηση έγινε τυχαία όταν κρατώντας στο ένα του χέρι το πιστόλι, το άπλωσε μαζί με το άλλο προς τον Μπουλάτοβιτς προκειμένου να τον κρατήσει για να μη διαφύγει. Τί παράξενο που ένας 17χρονος μαθητής από ξένη χώρα που κάνει την εκδρομή του με το σχολείο τρομοκρατείται στη θέα ενός άνδρα με πολιτικά που κρατάει ένα πιστόλι στο χέρι και κατευθύνεται προς τα πάνω του…
Ο Βανδούλης μεταφέρθηκε στο δικαστήριο, με αντιπερισπασμό για να αποφύγει τις κάμερες και χωρίς χειροπέδες γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στην οικογένεια του θύματος. Στη διάρκεια της δίκης, η έκθεση Σέρβων ιατροδικαστών και βαλλιστικών επιστημόνων, που προσκόμισαν οι γονείς του Μπουλάτοβιτς, απέρριπτε το σενάριο της τυχαίας εκπυρσοκρότησης και υποστήριξαν ότι ο Βανδούλης ακινητοποίησε τον Μάρκο Μπουλάτοβιτς πιέζοντας το πιστόλι στο στήθος του ενώ ήταν οπλισμένο και απασφαλισμένο ενώ η σκανδάλη τραβήχτηκε από το δάχτυλό του. Οι συμμαθητές του Μάρκο κατέθεσαν ότι πυροβολήθηκε από μικρή απόσταση ενώ δεν πρόβαλλε καμία αντίσταση. Αντιθέτως, αστυνομικοί συνάδελφοι του Βανδούλη κατέθεσαν ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε επειδή δέχτηκε σπρώξιμο.
Το 2000, το δικαστήριο έκρινε τελικά τον Βανδούλη ένοχο δολοφονίας από αμέλεια καταδικάζοντάς τον σε 27 μήνες με τριετή αναστολή. Ένας εισαγγελέας, προς τιμήν του άσκησε έφεση ζητώντας υψηλότερη ποινή αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε το 2002 κι η ποινή παρέμεινε ίδια. Ο αστυνομικός Κυριάκος Βανδούλης δεν εξέτισε ούτε μία μέρα στη φυλακή αφού αρχικά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και αργότερα λόγω της αναστολής που προέβλεπε η ποινή του.
Φυσικά είναι εξωφρενικό όταν στην υπόθεση Γρηγορόπουλου ο φόνος επιχειρείται να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι ο 15χρονος συμμετείχε στο αναρχικό κίνημα και βρισκόταν στα Εξάρχεια αλλά ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κινηθεί εντός αυτής της χυδαίας λογικής. Πώς δικαιολογούν όλοι αυτοί τον φόνο Μπουλάτοβιτς, τη συγκάλυψη και ατιμωρησία του Βανδούλη από τις αστυνομικές αρχές και τη δικαστική εξουσία;
Ο 100% αθώος και άσχετος με το συμβάν της κλοπής μίας τσάντας Μάρκο Μπουλάτοβιτς έχασε τη ζωή του από έναν αστυνομικό με πολιτικά ο οποίος κυνηγούσε έναν τσαντάκια στο γεμάτο κόσμο κέντρο της Θεσσαλονίκης με απασφαλισμένο το όπλο του και το χέρι στη σκανδάλη. Οι γονείς του που έστειλαν το παιδί τους εκδρομή και ειδοποιήθηκαν ότι είναι νεκρό κέρδισαν μόνο χρηματική αποζημίωση από τα διοικητικά δικαστήρια, την οποία δήλωσαν (τί ειρωνεία) ότι θα κατέθεταν σε εκκλησίες και οικογένειες αστυνομικών που είχαν χάσει τους δικούς τους. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι γονείς του Μάρκο επιστρέφουν κάθε χρόνο στον τόπο δολοφονίας του γιου τους για να συντηρήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού τους.
Οι οικογένειες, οι συμμαθητές, οι φίλοι των θυμάτων και όλοι οι στοιχειωδώς ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι ζητούσαν και ζητούν τα αυτονόητα. Να μη μένουν ατιμώρητοι οι δράστες κι οι ηθικοί αυτουργοί, εντολοδόχοι τους ώστε να μη θρηνούμε αθώα θύματα λόγω αστυνομικής αυθαιρεσίας κάθε λίγα χρόνια.
Θα θυμόμαστε τους ανήλικους Μιχάλη Καλτεζά, Μάρκο Μπουλάτοβιτς και Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τα ονόματα των δολοφόνων τους δε θα σβηστούν: Αθανάσιος Μελίστας, Κυριάκος Βανδούλης, Επαμεινώνδας Κορκονέας.

Σπυρος Αλεξιου

Ο Νίκος Ντερτιλής, ταγματάρχης, καταδικάσθηκε γιατί εκτέλεσε με ευθεία βολή στο κεφάλι τον 20 χρόνο Μυρογιάννη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τέσσερεις ένοικοι της πολυκατοικίας της γωνίας Πατησίων και Στουρνάρη, ανάμεσα στους οποίους ο θεατρικός συγγραφέας Μίμης Τραϊφόρος, κατέθεσαν ότι είχαν δει έναν αξιωματικό να βγαίνει από ένα τζιπ και να πυροβολεί το Μυρογιάννη δυο φορές. Ο οδηγός του τζιπ του Ντερτιλή, στρατιώτης Αγριτέλης, κατέθεσε ότι ο Ντερτιλής αντιλήφθηκε ένα νεαρό που ξέφυγε από αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει και τον πυροβόλησε. » Με παραδέχεσαι ρε; 60 χρόνων και με την πρώτη στο κεφάλι», ήταν τα λόγια του σύμφωνα με τον οδηγό του…
Σήμερα, αρκεί ένα 20αρικο, ούτε καν εξέγερση, για να πυροβοληθεί στο κεφάλι ένας 16 χρόνος » κλέφτης»…
Χριστούγεννα σε λίγες μέρες, θα γεμίσουμε συγκινητικές ιστορίες για φτωχά παραβατικά παιδιά, για τους Όλιβερ Τουίστ που » ήρθαν στον ίσιο δρόμο ‘!

No photo description available.

#romalivesmatters

Όπως αναφέρει ο κ. Σταύρος Καβατζίδης, ο ανήλικος πήγε στο πρατήριο υγρών καυσίμων της Μοναστηρίου για να βάλει πετρέλαιο στο φορτηγάκι που ανήκει στον πατέρα του, ωστόσο κάνεις δε γνωρίζει τι έγινε μετά και ξεκίνησε η καταδίωξη από την αστυνομία. «Το παιδί δεν είχε πιστόλι, ούτε κάτι παράνομο επάνω του. Πήγε απλά για να βάλει πετρέλαιο. Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τον πυροβόλησε. Του έριξαν στο  δόξα πατρί, στο κεφάλι. Δεν έκανε τίποτα το παιδί. Ο αστυνομικός ήταν «μάγκας». Είναι ψέματα ότι τους χτύπησε με το φορτηγάκι», αναφέρει.

«Δεν υπήρχε καταδίωξη. Το παιδί δεν έχει κάνει παρανομίες. Σηκώθηκε  ένας μάγκας και τον άρχισε, του έριξε όπως ήθελε αυτός. Το παιδί σταμάτησε κανονικά στο πρατήριο να βάλει βενζίνη, δε ξέρουμε αν είχε λεφτά. Αν δεν είχε πρέπει να του ρίξεις στο κεφάλι; Μπορεί έκανε ένα λάθος. Επιτρέπεται να τον πιάσεις, να τον βάλεις μέσα με τον νόμο. Όχι να τους ρίξεις στο κεφάλι», ανέφερε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους.
Όπως λέει ο κ. Καβατζίδης, «το παιδί είναι ετοιμοθάνατο στην εντατική, κρέμεται από μια κλωστή η ζωή του, μπορεί να είναι και είναι νεκρό και να μην το μαρτυράνε», σημειώνει. Ο πρόεδρος του οικισμού Ρομά Αγίας Σοφίας, μαζί με συγγενείς του 16χρονου, προειδοποιουν ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.«Θα σκοτώσουν το παιδί εν ψυχρώ δε θα πάρεις τον νόμο στα χέρια σου; Ύστερα θα λένε ότι φταις;», λέει ο κ. Καβατζίδης, τονίζοντας ότι ο 16χρονος ήταν ένα αγνό παιδί, πατέρας ενός 1,5 χρονών παιδιού.
«Ηταν στο πρατήριο, δεν είχε λεφτά να πληρώσει και έφυγε το παιδάκι. Αριθμό πινακίδας έχει, θα μπορούσαν να έρθουν σπίτι. Όχι να σκοτώσουν το παιδάκι 16 χρονών. Όχι να βγάλουν όπλο και να τον σκοτώσουν» λέει ξάδελφος του ανηλίκου, τονίζοντας ότι δεν είχε όπλο.

Συνελήφθη αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε τον 16χρονο

Συνελήφθη ο αστυνομικός που φέρεται πως πυροβόλησε τον 16χρονο οδηγό αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια καταδίωξης τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, στη Θεσσαλονίκη.Σύμφωνα με το grtimes, πρόκειται για άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ ο οποίος κρατείται με εντολή εισαγγελέα και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω.

Πως έγινε η αιματηρή καταδίωξη

Ο 16χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ιπποκράτειου και έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε τραύμα από σφαίρα . Από νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης φτάνουν συγγενείς του ανήλικου, οι οποίοι είναι εξαγριωμένοι με την αστυνομία και αγωνιούν για τηνκατάσταση της υγείας του.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ -που δεν αναφέρει πουθενά ότι ο 16χρονος τραυματίστηκε από σφαίρα Πηγή: http://www.rosa.gr

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Σοβαρός τραυματισμός ημεδαπού» 

Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, με ανάρτησή του για τον πυροβολισμό 16χρονου στο κεφάλι από αστυνομικό έπειτα από καταδίωξη επειδή δεν πλήρωσε πρατήριο καυσίμων, παραθέτει τα βήματα της «Copaganda» που θα δούμε τα επόμενα 24ωρα από την ΕΛΑΣ κι αστυνομικούς συντάκτες:

1) “Οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση”

1α) Αν δεν πιάσει ήταν “μεμονωμένο περιστατικό”

2) ρεπορτάζ για αύξηση εγκληματικότητας των Ρομά

3) ρεπορτάζ με καλές πράξεις αστυνομικών. Πηγή: http://www.rosa.gr

Σύμφωνα με τον δικηγορο  κ. Αλεξόπουλο, πρόκειται για μια ευθεία βολή που προήλθε από το πίσω μέρος του οχήματος. Ο συνήγορος της οικογένειας πρόσθεσε ότι όσα αναφέρονται ότι ο 16χρονος προσπάθησε να εμβολίσει τις μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι ανυπόστατα. «Όταν είδαν ότι το παιδί δεν συμμορφώνεται αστυνομικοί σήκωσαν πιστόλι από πίσω. Η βολίδα έχει τρυπήσει το τζαμί στο πίσω μέρος του αγροτικού που οδηγούσε ο ανήλικος. Σπάει το τζαμί, στη συνέχεια το μαξιλαράκι και καρφώνεται στο κεφάλι του άτυχου παιδιού. Το παιδί το μόνο που ήθελε ήταν να αποφύγει τη σύλληψη», σημείωσε ο κ. Αλεξόπουλος.Ο νεαρος ηταν αοπλος.

Ο παππούς του 16χρονου μίλησε στο «Κόκκινο», λέγοντας πως το παιδί δεν είχε να πληρώσει τα 20 ευρώ και είπε στον βενζινοπώλη πως θα δώσει τα χρήματα την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, ο Σάββας Φραγκούλης ανέφερε: «Ο Κώστας δούλευε με τον πατέρα του μανάβης. Το βράδυ πήγε να βάλει πετρέλαιο στο αυτοκίνητο. Δεν είχε να πληρώσει τα 20 ευρώ. Είπε στον βενζινοπώλη «θα έρθω αύριο το πρωί να σου τα πληρώσω». Εκείνος πήρε τηλέφωνο την αστυνομία. Τον κυνήγησαν και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι από πίσω. Ένα μικρό παιδί να το πυροβολήσουν στο κεφάλι;»