May be an image of 5 people, people standing and text that says "Prime Minister GR @PrimeministerGR Θέλησα σήμερα το βράδυ να βρεθώ κοντά στους αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά για να συζητήσω μαζί τους και να ακούσω από κοντά όλα όσα τους απασχολούν. Η Εθνική Στρατηγική για τους αστέγους έχει ως στόχο την εξάλειψη της αστεγίας ως το 2025-2026. primeminister.gr/ 2022/01/22/284... 10:58 μ.μ. 22 Ιαν 22 Twitter Web App"

Μετοχες Αναλυτικά η διατύπωση που επέλεξε ο γ.γ. του ΜέΡΑ25:

«Το πιο βασικό -και πραγματικά εδώ πρόκειται για εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης- έχουν περάσει ένα νόμο, τον “Ηρακλή”, τον Δεκέμβριο, που δίνει το δικαίωμα στα ταμεία τα οποία αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια του κοσμάκη από τις τράπεζες, εάν τρεις συναπτούς μήνες δεν πάρουν τα χρήματα που τους χρωστάνε οι δανειολήπτες, να πάνε στον κύριο Μητσοτάκη και στον κύριο Σταϊκούρα και να ζητήσουν 12 δισεκατομμύρια, τα οποία το κράτος δεν έχει. Ξέρετε που θα τα βρει: θα πάει στην Τρόικα να τα δανειστεί για να τα δώσει στα ταμεία. Αν είναι δυνατόν! Μια τέτοια εποχή να δανείζεται το Ελληνικό δημόσιο 12 δισεκατομμύρια, αντί να τα ρίξει στο ΕΣΥ, να βοηθήσει τους αγρότες, να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, να βοηθήσει τους οικοδόμους, να βοηθήσει τους δικηγόρους. Θα τα πάρει από τον ESM -μνημονιακό δάνειο- για να τα δώσει στα ταμεία του Delaware και του New Jersey, στα οποία βεβαίως έχει και μετοχές ο κλειστός κύκλος της οικογένειας Μητσοτάκη! Συγγνώμη που θα το πω, αλλά το λέω! Είναι βαρύ αλλά είναι αλήθεια όμως. 

Πηγε λεει ο Κουλης στο λιμανι να ρωτησει τους αστεγους τι προβληματα εχουν.Μα αφου δεν εχουν ψωμι γιατι δεν τρωνε Μπριος; (Το Brioche είναι ένα ψωμί γαλλικής προέλευσης του οποίου η υψηλή περιεκτικότητα σε αυγά και βούτυρο του δίνει ένα πλούσιο και τρυφερό ψίχουλο.)

Αυτή η φράση εμφανίστηκε πρώτη φορά στην αυτοβιογραφία του Ζακ Ρουσώ  την οποία έγραψε το 1765, όταν η Μαρία Αντουανέτα ήταν 9 χρονών και όχι ακόμα βασίλισσα.  Επίσης, παρόμοια ιστορία υπάρχει στην κινέζικη κουλτούρα με ρύζι και κρέας. Ένας αρχαίος αυτοκράτορας, όταν έμαθε ότι ο λαός του δεν είχε αρκετό ρύζι για να φάει, είπε: «Γιατί δεν τρώνε κρέας;»

1872 — by Gyula Benczur — Image by © Bass Museum of Art/CORBIS

Η Αστυνομία σπάει την πόρτα διαμερίσματος προς κατάσχεση στην Ισπανία/Andres Kudacki - AP Images

Ισπανια

Νεος Πτωχευτικος Κωδικας 2020

Πρόκειται για ένα «έγκλημα» οργανωμένο, αφού τόσο με το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, όσο και με το νέο πτωχευτικό Κώδικα, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της θέσης των τραπεζών. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους δανειολήπτες. Η ευκαιρία δίνεται για άλλη μία φορά στον τραπεζικό κλάδο. Ο οφειλέτης θα αντιμετωπιστεί ως de facto δόλιος, αυτό νομοθετούν, παραβλέποντας το γεγονός ότι το βάρος της απόδειξης της δολιότητας το φέρει η τράπεζα, και εν τέλει κατευθύνουν τη δικαστική κρίση. Κατόπιν, με τις απορριπτικές αποφάσεις στα χέρια οι δανειολήπτες θα πτωχεύουν, θα ρευστοποιείται γρήγορα η περιουσία τους και θα ικανοποιούνται τα αιτήματα των τραπεζών. Εξάλλου, προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει με το νέο πτωχευτικό.

Πριν απο τρεις μερες  18.01.2022 • 11:39

Εμπλοκή στο ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης της πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά από το κράτος υπήρξε κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση υπουργείου Οικονομικών και θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», με βάση τις οποίες οι θεσμοί διαφώνησαν στη θεσμοθέτηση ενός νέου προγράμματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά, υποστηρίζοντας ότι η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας πλήττει την κουλτούρα πληρωμών.

Το θέμα παραπέμπεται σε συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την προσεχή εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αρνητική εισήγηση από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων που φέρονται να απέρριψαν την πρόταση επί της αρχής.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών υποστήριξαν ότι η διαρκής ανανέωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει λειτουργήσει ως ένας άτυπος μηχανισμός ασυλίας, παρόμοιος με τον νόμο Κατσέλη, οι υποθέσεις του οποίου παρά τις προσπάθειες εκκαθάρισής τους, λιμνάζουν ακόμη στα δικαστήρια και έχουν οδηγήσει σε έναν άτυπο μηχανισμό ασυλίας για μερίδα οφειλετών. Υπενθυμίζεται ότι παρά την επικαιροποίηση των στοιχείων για 40.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη έτσι ώστε να επισπευσθεί η εκδίκασή τους εντός του 2022, το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη εξαιτίας κυρίως της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων που υπήρξε λόγω κορωνοϊού, με αποτέλεσμα κάθε συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να είναι πλέον κόκκινο πανί για τους θεσμούς. Στη βάση αυτή απέρριψαν την πρόταση, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας νοικοκυριών ακόμη και με χαμηλά εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών προβλέπεται στον νόμο για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, δηλαδή στον νέο πτωχευτικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη χρονιά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Λαϊκής Ενότητας -«Οχι» στους πλειστηριασμούς, « όχι» στις κατασχέσεις [εικόνες & βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Τσιπρας  Οι πλειστηριασμοί

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που το πιστοποιούν. Σύμφωνα, με έρευνα από το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας με τη συνεργασία των συμβολαιογραφικών συλλόγων το 2018 έναντι του 2017, παρατηρείται σημαντική αύξηση 185,7% στους πλειστηριασμούς (3.388 πράξεις το 2018 από 1.186 το 2017).Ακολουθούν οι καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων με αύξηση 54,7% (6.994 πράξεις το 2018 από 4.520 πράξεις το 2017). Στις αγοραπωλησίες ακινήτων παρατηρείται αύξηση 13,9% (79.532 πράξεις το 2018 από 69.826 πράξεις το 2017).

Οι οφειλέτες σε τράπεζες και σε εφορία είδαν με ένα κλικ να χάνουν κατοικίες, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι ξενοδοχεία μέχρι και αποθήκες.Τα περισσότερα από τα σπίτια που βγήκαν στο σφυρί αφορούσαν κυρίως πρώτη κατοικία, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα, βρίσκονται σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, όπως στη Νίκαια και στο Μοσχάτο.Την ίδια στιγμή, σχεδόν οκτώ στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονταν άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε αναστέλλονταν λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Ηρακλης

Ως και το 2009, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ξεπερνούσαν τα 20 δις ευρώ ή το 10% του συνόλου των δανείων. Η αλματώδης αύξηση τους άρχισε το 2010, ως απόρροια της χρεοκοπίας που έπληξε τη χώρα. Σήμερα ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ και αποτελούν το 42% του συνόλου των δανείων. Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια, αφού δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί ξανα-κοκκινίζουν καθώς πολλοί δανειολήπτες αδυνατούν να συνεχίσουν την αποπληρωμή τους.
Με τον «Ηρακλή» θα έρχονται αντιμέτωποι με τα ταμεία (funds) που αγόρασαν τα δάνειά τους με μεγάλη έκπτωση τα οποία όμως απαιτούν από τους δανειολήπτες ολόκληρο το ποσό έχοντας την διακριτική ευχέρεια είτε να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό είτε να εκβιάσουν για διακανονισμό που θα τους επιφέρει σημαντικά κέρδη σε σύγκριση με την τιμή στην οποία το αγόρασαν.

Τι ειναι ο Ηρακλης

  • Ως συστημική λύση για τη μείωση των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος, το Ελληνικό Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Hellenic Asset Protection Scheme) «Ηρακλής» ξεκίνησε με στόχο να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά έως 30 δισ. ευρώ ή  κατά ποσοστό 40% επί του συνολικού αποθέματος.

Στον «Ηρακλή» έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με συνολικό ποσό τιτλοποιήσεων που ανέρχεται σε 31,35 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε η ΤτΕ τον Ιανουάριο 2021, στο τέλος του εννεαμήνου του 2020, το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 58,7 δισ. Ευρώ, ενώ το ποσοστό  των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων σε 35,8%, έναντι 40,6% στο τέλος του 2019.