Ο δικός μου ήρωας!
Άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά τι σημασία έχει. Ο ηγέτης του αντιπυρηνικού κινήματος στη Γερμανία και στη Δυτ. Ευρώπη, πέθανε σε ηλικία 56 χρόνων από καρδιακά προβλήματα.
Το πάθος του κι αποφασιστικότητά του, η τόλμη και η οργανωτικότητά του, έμεινε παροιμιώδης για τον Γιόχεν Στάϊ.Jochen Stay
Μέχρι κι η Μέρκελ «υποκλίθηκε» στο έργο του, όταν για 120 χιλ. μια ανθρώπινη αλυσίδα, κατά μήκος του ποταμού Έλβα, σχηματίστηκε στις 24 Απριλίου του 2010 (επέτειος του Τσερνομπίλ), για ν’ αποκλειστούν συμβολικά δυό πυρηνικά εργοστάσια (Brunsbüttel -Krümmel).
Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, άτομα που στέκονται, δρόμος και οδός
Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση στη Γερμανία (από τον καιρό των διαδηλώσεων στη δεκαετία του ’80), εναντίων των πυρηνικών πυραύλων Πέρσινγκ-2.
Ο Γιόχεν Στάι δεν κιότεψε να τα βάλλει και με τους Πράσινους, όταν στη συμφωνία των Πρασίνων με τ’ άλλα κόμματα εξουσίας, τράβηξαν έξω από το συμφωνητικό τους, μια κρίσιμη παράγραφο, που ήταν εναντίον της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, όπως συμβούλεψε η Ε.Ε με τη λεγόμενη ταξινόμηση.Αυτός κι αυτοί, οι παθιασμένοι ανιδιοτελείς ακτιβιστές, θα μείνουν τα λαμπρά πρότυπα της ζωής μου. Όλα τ’ άλλα είναι φλυαρίες.

Ο ακτιβιστής κατά της πυρηνικής ενέργειας Jochen Stay πέθανε σε ηλικία 56 ετών

Κατάσταση: 18/01/2022 11:41 π.μ

Για δεκαετίες, ο Jochen Stay έχει αγωνιστεί ως ακτιβιστής και συγγραφέας για τον τερματισμό της πυρηνικής ενέργειας – ειδικά με τις μεταφορές Castor στο Wendland. Πέθανε πλέον σε ηλικία 56 ετών.

Ο Stay πέθανε το Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στο Suerhop της συνοικίας Harburg «ξαφνικά και πολύ νωρίς», όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η αντιπυρηνική οργάνωση «Μετέδιδε«. Ως συνιδρυτής και εκπρόσωπος του συνδέσμου, εργάστηκε για να κάνει ορατή την πυρηνική κριτική στάση πολλών ανθρώπων. «Το Stay έγινε έτσι το φερέφωνο για εκατοντάδες χιλιάδες αντιπάλους της πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε η οργάνωση.

Η αντίπαλος της πυρηνικής ενέργειας Hanna Schwarz

6 λεπτά

Πριν από δέκα χρόνια: Τελευταία μεταφορά Castor στο Gorleben

Στο Wendland, πολλοί θυμούνται την ημέρα που τα πυρηνικά απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας μεταφέρθηκαν στο Gorleben για τελευταία φορά. (28/11/2021)

Σύμφωνα με το «broadcast», ο ιθαγενής του Mannheim είχε εμπλακεί στο κίνημα από τη δεκαετία του ’80. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οργάνωσε μη βίαιες καθιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις μεταφορές του Κάστορα στο τότε προσωρινό στρατόπεδο Γκόρλεμπεν με την εκστρατεία «Χ-χιλιάδες φορές», στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. Το 2010, η Stay οργάνωσε μια ανθρώπινη αλυσίδα 120 χιλιομέτρων μεταξύ των πυρηνικών σταθμών Brunsbüttel και Krümmel.

Μετεδιδε

Ο Jochen Stay είναι νεκρός

Αμβούργο, 18 Ιανουαρίου 2022

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η είδηση ​​έφτασε ως έκπληξη: ο φίλος, ο συμπολεμιστής και συνάδελφός μας Jochen Stay πέθανε. Ο Jochen ήταν συνιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και εκπρόσωπος του .abroad και μέλος του συμβουλίου της Atomic Heritage Ίδρυμα, το οποίο ξεκίνησε από το .εξωτερικό.

Είμαστε βαθιά λυπημένοι και συγκλονισμένοι. Η σκέψη μας είναι με την οικογένειά του, που ευχήθηκε χώρο για να θρηνήσει. Ο Jochen όχι μόνο άφησε ίχνη στο Mutlangen, στο Wackersdorf και στο Gorleben, αλλά κυρίως στις καρδιές της οικογένειας και των συντρόφων του.

Ο θάνατος του Jochen δεν είναι μόνο μια τεράστια απώλεια για τον .aussendung. Το έργο του διαμόρφωσε το αντιπυρηνικό κίνημα από τη δεκαετία του 1980 και συνέβαλε σημαντικά σε πολλές από τις επιτυχίες του. Πολλά άλλα κινήματα και εκστρατείες έχουν επίσης επωφεληθεί από την εμπειρία και τις συμβουλές του Jochen.

Το 2008, όταν το «Spiegel» άφηνε τον αντιπυρηνικό ήλιο να δύει στο εξώφυλλο, ο Jochen και μια χούφτα συναδέλφους τους ίδρυσαν την αντιπυρηνική οργάνωση .aussendung, η οποία έδωσε φωνή σε εκατοντάδες χιλιάδες αντιπάλους της πυρηνικής ενέργειας και ανανεωμένη αντίσταση στην πυρηνική ενέργεια έγινε ορατή. Αντιπυρηνικοί ήλιοι, συλλογές υπογραφών και μεγάλες διαδηλώσεις έκαναν την αρχή. Και θέσαμε έναν τολμηρό στόχο: όχι μόνο να παρακολουθούμε κριτικά τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, αλλά ουσιαστικά να τους απενεργοποιούμε. Απραγματοποίητος? Όχι στα μάτια του Γιόχεν. Γιατί ήξερε: Όπου υπάρχει σύγκρουση, μπορούμε να έχουμε και επιρροή. Και η διαφωνία για την πυρηνική ενέργεια, που δίχασε την κοινωνία στο σύνολό της, ήταν πιο ανοιχτή από ό,τι ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Γιόχεν είχε την ιδέα να «πολιορκήσει» τις διαπραγματεύσεις του μαυροκίτρινου συνασπισμού το 2009. Για εβδομάδες, οι αντιπυρηνικές διαδηλώσεις κυριάρχησαν στα ρεπορτάζ από το πολιτικό Βερολίνο. Και ενώ η Ένωση και το FDP εργάζονταν για την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών, ο Jochen επέκτεινε το ρεπερτόριο του αντιπυρηνικού κινήματος για να συμπεριλάβει την ανθρώπινη αλυσίδα ως μορφή διαμαρτυρίας, η οποία είχε δοκιμαστεί κάποτε κατά των πυραύλων Pershing. 120 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το όραμά του, από τον πυρηνικό σταθμό Brunsbüttel μέχρι τον σωρό βλάβης Krümmel. Πολλές μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις συμβουλεύουν έντονα ενάντια στον κίνδυνο αποτυχίας. Αλλά η έλξη και η πεποίθηση του Jochen έφεραν αρκετούς άλλους μαζί του. Στις 24 Απριλίου 2010, 120.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του Έλβα για τη μεγαλύτερη αντιπυρηνική διαμαρτυρία στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Η παράταση της θητείας δεν το απέτρεψε αρχικά. Όμως το βαρέλι της διαμαρτυρίας ήταν γεμάτο. Η κατάρρευση στη Φουκουσίμα προκάλεσε υπερχείλιση – και η διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων που ακολούθησε προανήγγειλε την πυρηνική ανάκαμψη της Μέρκελ. Σχεδόν οι μισοί από τους πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούσαν ακόμη εκείνη την εποχή τέθηκαν αμέσως εκτός σύνδεσης.

Η διαμαρτυρία ενάντια σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στον αλατισμένο θόλο Gorleben, τον οποίο ο Jochen βοήθησε στη διαμόρφωση για δεκαετίες, οδήγησε επίσης σε επιτυχία το 2020. Αυτό δεν εμπόδισε τον Jochen από το να βάλει το δάχτυλό του στην πληγή των πυρηνικών αποβλήτων: κανείς δεν μπορούσε να ονομάσει τα ελλείμματα και τις ψεύτικες υποσχέσεις της τρέχουσας διαδικασίας αναζήτησης ιστότοπου με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι μπορούσε.

Θα μας λείψει η τεχνογνωσία και ο ενθουσιασμός του Jochen, όπως το πείσμα και η πειστικότητα του, η διαύγειά του, η αφοσίωσή του, η προθυμία του να αναλάβει την ευθύνη και η μεγάλη του καρδιά. Η κυρίως αλάνθαστη αίσθηση του για πολιτικές ευκαιρίες. Και η τεράστια εμπειρία του για το πώς η διαμαρτυρία μπορεί να επηρεάσει επιτυχώς τις πολιτικές συγκρούσεις.

Την Παρασκευή, μαζί με τον Jochen, προγραμματίσαμε τα θέματα και τις καμπάνιες που θα μεταδοθούν για τους επόμενους μήνες. Μαζί έχουμε χαράξει την πορεία για τον επαναπροσανατολισμό του .εξωτερικού, ο οποίος οφείλεται όταν σβήσουν οι τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί στα τέλη του 2022. Ο Jochen εργάζεται για αυτή την ιστορική επιτυχία, το τέλος των τριών τελευταίων από τους 36 πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, για δεκαετίες, τα τελευταία 14 χρόνια μαζί με το .broadcast. Το γεγονός ότι δεν μπορεί πλέον να βιώσει αυτή τη στιγμή και να γιορτάσει μαζί μας μας χτυπάει περισσότερο από οδυνηρά.

Ο Jochen γνώριζε ότι η υπάρχουσα (κληρονομική) καρδιακή του νόσος θα μπορούσε τελικά να τερματίσει απότομα τη ζωή του. Αυτό δεν τον εμπόδισε από σχέδια και έργα. Το Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022, πέθανε ξαφνικά και πολύ νωρίς σε ηλικία 56 ετών.

Το κενό που άφησε ο θάνατος του Jochen είναι μεγάλο, ακόμη και με .broadcast. Αλλά το .aussendung πάντα επωφελήθηκε από το γεγονός ότι στηρίζεται σε πολλούς ώμους και ότι όλοι, εργαζόμενοι και εθελοντές, συνεισφέρουν στη δέσμευση και τις δεξιότητές τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό: .θα συνεχίσουμε να εκπέμπουμε το αντιπυρηνικό έργο του – επίσης στο πνεύμα του Jochen. Ακόμη και μετά το κλείσιμο των τελευταίων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο τέλος του έτους, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, από τον τρόπο αντιμετώπισης των αποβλήτων έως τα πυρηνικά εργοστάσια που εξακολουθούν να λειτουργούν, από τη φιλική προς τα πυρηνικά ταξινομία της ΕΕ στην αναβίωση των τρελών πυρηνικών ονείρων υπό το πρόσχημα της υποτιθέμενης προστασίας του κλίματος.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες του αντιπυρηνικού κινήματος, που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από το πυρηνικό ζήτημα, και να τα ονομάσουμε για αυτό που είναι: απόδειξη ότι αξίζει τον κόπο, ακόμη και για στόχους που αρχικά φαίνονται ουτοπικοί. πάλη. Απόδειξη ότι όταν οι φαινομενικά ανίσχυροι ενώνονται και αντεπιτίθενται, οι φαινομενικά ισχυροί δυσκολεύονται απίστευτα να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Αυτή ήταν μια από τις αγαπημένες προτάσεις του Jochen. Δεν θα τον ξεχάσουμε.

Armin Simon και όλη η ομάδα .broadcast

Η κηδεία και η ταφή του Γιόχεν θα γίνει στον πιο στενό κύκλο. Επιπλέον, θα υπάρξει δημόσιος αποχαιρετισμός κατά τον Γιόχεν πριν από το Πάσχα , τον οποίο ετοιμάζει η εκπομπή . Θα ανακοινώσουμε περισσότερα για αυτό εν καιρώ. Θα βρείτε μια πιο λεπτομερή νεκρολογία σε αυτή τη σελίδα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας .

Επιπλέον, θέλουμε να συλλέξουμε αναμνήσεις , εμπειρίες και σκέψεις για τον Jochen και, αν χρειαστεί, να τις μοιραστούμε δημόσια. Εάν θέλετε να συνεισφέρετε, στείλτε τη συνεισφορά σας στο jochen@ausstrahl.de . Παρακαλώ γράψτε αν επιτρέπεται να το δημοσιεύσουμε – ενδεχομένως με το όνομά σας ή ανώνυμα – ή όχι.

Ο Jochen ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τρεις οργανώσεις. Οι δωρεές σε αυτές θα ήταν κατά την έννοια του Jochen: