May be an image of text that says "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Néo τον σελίδα τόπο μας για ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ"
ΚΡΑΝΙΔΙ 10/02/2021
Προς
Πρόεδρο ΔΣ
Δήμου Ερμιονίδας
κ. Α. Αντωνοπούλου
Κοινοποίηση
Γραφείο Δημάρχου
κ. Γ. Γεωργόπουλου
ΘΕΜΑ : ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κυρία Πρόεδρε
Σας ζητώ άμεσα σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου να συζητηθεί τόσο το ψήφισμα των συμβουλίων των κοινοτήτων του δήμου μας όσο και το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Ήδη ο διάλογος έχει ξεκινήσει στα αρμόδια θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμό , η Κ.Ε.Δ.Ε (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) έχει ξεκινήσει τον διάλογο με την κυβέρνηση και με τα κόμματα. Ο Δήμος μας δεν πρέπει να απέχει από αυτόν τον διάλογο, ή να συμμετέχουμε καθυστερημένα με αρνητικές συνέπειες στην πορεία των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης.
Ήδη στο Δήμο μας υπάρχουν αποφάσεις συμβουλίων κοινοτήτων και ανάλογο ψήφισμα από όλες τις κοινότητες. Εμείς ως παράταξη στα πλαίσια του διαλόγου θα καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ένα είναι το σίγουρο , ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο , ακυρώνει με την πρόταση του τον δημοκρατικό θεσμό των κοινοτήτων , είναι αντιδημοκρατικό μειώνει την συμμετοχή των πολιτών στα όργανα διοίκησης του Δήμου, καταστρατηγεί τον θεσμό της λαϊκής κυριαρχίας αφού περιορίζει τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών στην ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι κοινότητες είναι κύτταρο δημοκρατίας στις οποίες απαιτείται ο νομοθέτης , να τις στηρίζει και να διευρύνει τις δράσεις τους.
Κάποιοι δεν πιστεύουν ακόμα ότι «των Ελλήνων οι κοινότητες» αποτελούν στήριγμα των πολιτών και της δημοκρατίας.
Με εκτίμηση
Τάσος Λάμπρου
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Νέος εκλογικός νόμος στους ΟΤΑ: Πλήρως συνταγμένη με το πολιτικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης η πλειοψηφία της #ΚΕΔΕ

Το Σεπτέμβρη του 2017 δημοσιεύτηκε η μελέτη του ΙΤΑ «ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ» που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε το Δεκέμβρη του 2017 στα Γιάννενα.

Τότε ήταν οι παραμονές της ψήφισης του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ (ψηφίστηκε τον Ιούλιο 2018) και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ αντιτασσόταν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που βασιζόταν στο πλειοψηφικό σύστημα.

Στο συνέδριο η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ ζητούσε από την τότε κυβέρνηση του #ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει σε αλλαγή του αν προηγούμενα δεν ολοκληρωνόταν η μεταρρύθμιση στην ΤΑ (πόροι, αρμοδιότητες). Μάλιστα ζήταγε ο εκλογικός νόμος, αν τελικά περάσει, να ισχύσει μετά από δύο θητείες και όχι από την επόμενη, όπως και για τις εθνικές εκλογές.

Ας δούμε όμως τα επιχειρήματα όπως αναφέρονται στη μελέτη του ΙΤΑ που ελέγχεται πλήρως από τη διοίκηση της ΚΕΔΕ:

«Η όποια θεσμική αλλαγή ή νέα μεταρρυθμιστική προσέγγιση, αν ξεκινάει και τελειώνει, περιοριστικά, στη μεταβολή του εκλογικού συστήματος, για να ανταποκρίνεται σε θεμιτά αιτήματα για δικαιότερη ή αναλογικότερη αντιπροσώπευση των δυνάμεων στις τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί να αποτελέσει βήμα προόδου, ανανέωσης και αναβάθμισης του θεσμού της αυτοδιοίκησης και αντιμετώπισης των λειτουργικών προβλημάτων των δήμων της χώρας. Είναι προφανές ότι θα αποτελεί εργαλείο εξυπηρέτησης παγίων ή συγκυριακών πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων και θα οδηγήσει σε μια περίοδο εσωστρέφειας και παλινωδιών που θα σηματοδοτήσει οπισθοδρόμηση και υποχώρηση για την αυτοδιοίκηση.»

Σε ότι αφορά τα ισχύοντα εκλογικά συστήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μελέτη διαπίστωνε:

#απλή_αναλογική #απλήαναλογική

«Δεν υπάρχει κοινή αντιμετώπιση της εκλογικής διαδικασίας στους δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει εκλογικό σύστημα που στηρίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση. Το πιο διαδεδομένο σύστημα είναι το d’Hondt (απλή αναλογική) και σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Υπάρχουν όμως χώρες με παράδοση και ισχυρούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς που έχουν πλειοψηφικό σύστημα ή μικτό σύστημα με ισχυρά πλειοψηφικά χαρακτηριστικά……Μικρότερος είναι ο αριθμός των χωρών στις οποίες ισχύουν πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα.»

#έμμεσηεκλογήΔημάρχου #έμμεση_εκλογή_Δημάρχου

Επίσης σε πίνακες που περιέχονται μέσα στη μελέτη είναι σαφές ότι στις περισσότερες χώρες η εκλογή του Δημάρχου γίνεται έμμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο με απόλυτη ή και σχετική πλειοψηφία.

Τρία χρόνια μετά το Συνέδριο οι ίδιοι άνθρωποι στην ΚΕΔΕ ξέχασαν τι έλεγαν τότε και αποδέχονται την αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς τη μεταρρύθμιση για τις αρμοδιότητες που είχε υποσχεθεί ο #Θεοδωρικάκος. Και βέβαια κανείς τους δεν διαπιστώνει ότι αυτή η αλλαγή «Είναι προφανές ότι θα αποτελεί εργαλείο εξυπηρέτησης παγίων ή συγκυριακών πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων». Δηλαδή το σχέδιο για κομματικοποίηση της ΤΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο #ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ_ΑΙΡΕΤΩΝ ήδη από το 2016 τάχθηκε χωρίς περιστροφές υπέρ της απλής αναλογικής του ενός γύρου και έμμεσης εκλογής δημάρχου-περιφερειάρχη αντικρούοντας ένα-ένα τα επιχειρήματα περί «συναλλαγής» και «ανωριμότητας».

Κατήγγειλε την υποχωρητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ . Προειδοποίησε ότι η άμεση εκλογή Δημάρχου, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, θα οδηγούσε σε προβλήματα που θα λειτουργούσαν σαν επιχειρήματα από την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ για επαναφορά του πλειοψηφικού συστήματος και μάλιστα πιο ενισχυμένου, όπως και έγινε τελικά.

Ανέδειξε ότι η απλή αναλογική και η έμμεση εκλογή δημάρχου εξασφαλίζουν συγκλίσεις, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ώστε να δυσκολεύεται, μέσα από την πλατιά δημοκρατική συμμετοχή, η χειραγώγηση των κοινωνιών από οικονομικά συμφέροντα και παράγοντες.

 

Ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, την άμεση ενίσχυση της ΤΑ με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, την επιστροφή των παρακρατηθέντων που ξεπερνάνε τα 25 δισ., την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους, την ενίσχυση των δημοκρατικών συμμετοχικών θεσμών.

#Μαγιάκης

 

ΕΔΩ ο σχετικος διαλογος στην κοινοτητα Ερμιονης