Λενε τωρα (κομματιαζοντας και περιγραφοντας τα στοιχεια ) 79 ευρω ο τονος συν 24% ΦΠΑ (19 ευρω)θα κοστιζουν τα συμμεικτα στην πλατφορμα του ΣΜΑ στον Καμπο (για την ωρα).

Αυτο μας κανει 98 ευρω ο τονος χωρις τα εξοδα απο τον καδο της γειτονιας μεχρι τον ΣΜΑ. Και τα υπολοιπα απορριμματα; Ογκωδη, επιπλα, μπαζα , ανακυκλωσιμα ,επικινδυνα ρευματα, κλαδεματα , οργανικα ζωικα , λυματολασπη ,ολα εκεινα που δεν ειναι συμμεικτα αστικα απορριμματα ; Αυτα δεν θα εχουν κοστος διαχειρισης;

Ομως θα μου πειτε τα στελνουμε ολα τα συμμεικτα στην ΤΕΡΝΑ και ξενοιαζουμε. Αμ δε!Για να δουμε ποσα θα στελνουμε στην ΤΕΡΝΑ.

Η συμφωνια μιλαει για ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ (λεφτα δηλαδη) 100 χιλιαδων τονων συμμεικτων απορριμματων απο την Περιφερεια Πελοποννησου προς την ΤΕΡΝΑ. Που φυσικα θα εξειδικευτει σε συμφωνιες (πληρωμες δηλαδη) με καθε Δημο. Εκει να δειτε τι παζαρι εχει να γινει. Γιατι εμεις ειτε παραγουμε την εγγυημενη ποσοτητα σκουπιδιων ειτε δεν την παραγουμε τα λεφτα που θα πληρωνουμε ιδια θα ειναι.

Τωρα μην πως σε λεπτομερειες αλλα αν παραγουμε πανω απο την εγγυημενη ποσοτητα η ΤΕΡΝΑ θα μας μειωσει την τιμη για τα παραπανω.Θα μας δινει μπονους παραγωγης πολλων σκουπιδιων δηλαδη. Μην ανησυχειτε θα παραγουμε περισσοτερα σκουπιδια απο την εγγυημενη ποσοτητα και θα τα παιρνει η ΤΕΡΝΑ, ειναι μεσα στο σχεδιο αυτο.Ο κ Αγγελοπουλος ( διορισμενος απο την ΝΔ Περιφερειαρχης της καυσης και των δεματοποιητων ) ελεγε πως το 2009 η Περιφερεια Πελοποννησου  εχει 300 χιλιαδες  τονους σκουπιδια

https://sikam.files.wordpress.com/2020/11/aggelopoylos-kaysh.jpg

Η ΤΕΡΝΑ συμφωνησε (με το ΣΔΙΤ του περιφημου Πιτσιορλα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τατουλη απο διπλα )

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο/ Φωτογραφία: Eurokinissi

να παιρνει 100 χιλιαδες τονους με εγγυημενη τιμη χωρις φυσικα να μας λεει κανεις οι αλλοι διακοσιοι χιλιαδες τονοι (κατα τον κ Αγγελοπουλο ) που θα πηγαινουν.

Βεβαια η Περιφερεια αργοτερα στον σχεδιασμο της προς την ΕΕ κατεγραφε 200 χιλιαδες τονους.Δεν θα το ελεγα και λαθακι η μειωση (η φουσκωμα 30% πανω στα στοιχεια.

Ομως ο καθορισμος της εγγυημενης ποσοτητας (και της τιμης της) εχει σημασια για την (μειωμενη) τιμη που θα πληρωνουμε για τα παραπανω σκουπιδια.Εμεις τελικα θα διαιρουμε το ποσο για ολα τα σκουπιδια ετσι δεν ειναι;Θελουμε ΧΑΜΗΛΗ εγγυημενη ποσοτητα οχι μονο για να πληρωνουμε λιγα στην τιμη των 100 ευρω τον τονο αλλα και για να πληρωνουμε λιγωτερα οταν την υπερβαινουμε πραγμα που θα γινει ετσι κι αλλιως.Η ΤΕΡΝΑ θελει το αντιθετο.

Για να δουμε τωρα.Αν η συμφωνια παιρνει υπ οψιν της την ετησια παραγωγη σκουπιδιων της Ερμιονιδας των τελευταιων ας πουμε δεκα χρονων και την διαιρει με το 12 για να βγαλει την μηνιαια δοση καταβολης υπαρχουν δυο θεματα  προς συζητηση.

  1. Τα τελευταια δεκα χρονια (και μαλιστα το 2020) η παραγωγη σκουπιδιων εχει μειωθει γιατι εχει μειωθει η καταναλωση. Παγκοσμια. Εχει αυξηθει βεβαια  ο τουρισμος αλλα οχι στην Ερμιονιδα. Ακομα οι επισκεπτες του καλοκαιριου με τα εξοχικα ερχονται λιγωτερες μερες και καταναλωνουν λιγωτερα.
  2. Δεν ξερω τι στοιχεια υπαρχουν για τα τελευταια πεντε χρονια που στελνουμε τα σκουπιδια μας ΖΥΓΙΣΜΕΝΑ στην Κορινθια. Φαινεται πως καμμια παραταξη (ουτε ο Δημος) δεν ενδιαφερεται να μαθει και να δημοσιοποιησει τα στοιχεια.Φαινεται πως ειναι μυστικο.

Μιλαμε πως υπαρχουν ζυγολογια με βαση τα οποια γινωνται πληρωμες στα οποια πρεπει να φαινονται 1.Τα ανακυκλωσιμα του Μπλε Καδου 2 Τα συμμεικτα του  Πρασινου Καδου και 3.Τα οργανικα του Καφε Καδου.

Αναμενουμε!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΕΛΩΝ Επειδή κείμενα χάνονται και μπορεί κάποιοι να βρεθούν σε πολύ πολύ δύσκολη θέση, λέμε εμείς τώρα, ιδιού το κείμενο του ΦΟΔΣΑ προς όλους τους Δημάρχους και έμμεσα προς τους πολίτες της Πελοποννήσου. Τώρα όλοι μπορούν να ξέρουν ή να ψάξουν αν δεν το έχουν.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλαμάτα 17/11/2020
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΔΣΑ Αρ. Πρωτ.: 594
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ :
ΒΥΡΩΝΟΣ 67 ΚΑΛΑΜΑΤΑ Τ.Κ. 24132
Δήμους Περιφέρειας Πελοποννήσου Πληρ. : Αγγελόπουλος Νικόλαος
Τηλ : 2721023540 Fax : 2721025234
Ε-mail : fodsapel@gmail.com

ΘΕΜΑ: Πρόβλεψη Κ.Α. στον Προϋπολογισμό εξόδων έτους 2021 για διαχείριση / μεταφόρτωση στερεών αποβλήτων
Σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε πως επίκειται, το επόμενο δεκαπενθήμερο, η έναρξη εργασιών κατασκευής των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάζονται στο πλαίσιο του έργου ΣΔΙΤ «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».
Η έναρξη των εργασιών σημαίνει πως το καλοκαίρι του 2021 θα υπάρχει νόμιμη, ασφαλής μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων όλων των Δήμων της Περιφέρειας μας. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες το διάστημα κατασκευής των έργων μεταβατικής διαχείρισης να συντομευθεί.
Επίσης, προχωρούν ταχέως οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και δημοπράτησης των επιπλέον Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους μεταφορών. Ο σχεδιασμός μας είναι οι ΣΜΑ να ξεκινήσουν να λειτουργούν ταυτόχρονα με το έργο ΣΔΙΤ.
Η νέα εποχή στην διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας μας, συνεπάγεται και αναγκαίες προσαρμογές στους δημοτικούς Π/Υ των ετών 2021 και επόμενων για την κάλυψη του κόστους μεταφόρτωσης και διαχείρισης.
Στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτής, παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την πρόβλεψη σχετικών κωδικών και των ανάλογων απαιτούμενων ποσών στον Π.Υ. των υπηρεσιών καθαριότητας σας, ώστε η χρηματοδότηση των εργασιών μεταφόρτωσης και διαχείρισης να εκτελείται ομαλά.
Εκτιμούμε πως τα έσοδα από την πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ θα βοηθήσουν ώστε να μην προκύψουν αναγκαίες αναπροσαρμογές των υφιστάμενων τελών καθαριότητας.
Ως μια βάση πρόβλεψης μπορείτε να λάβετε την μεσοσταθμική τιμή των 69,1 €/ton +ΦΠΑ 24 % για την διαχείρηση και περίπου 10 €/ton για την μεταφόρτωση. Οι οριστικές χρεώσεις θα σας κοινοποιηθούν όταν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.
Ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου
Σταύρος Αργειτάκος