Δασικοι Χαρτες

ΕΛΛΑΔΑ Από την αρχή οι δασικοί χάρτες  ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Στο σημείο μηδέν επιστρέφουν

οι δασικοί χάρτες.

Με μια απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων (σε πολλές περιπτώσεις παρά την αντίθετη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας) και οι δασικοί χάρτες, ακόμα κι όσοι έχουν κυρωθεί, (το 55% της χώρας) θα πρέπει να αναρτηθούν… από την αρχή.

Η υψηλού ρίσκου και αγνώστων συνεπειών απόφαση όχι μόνο κάνει αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου έως το 2021, όπως είχε δεσμευθεί η χώρα έναντι των θεσμών, αλλά πιθανότατα θα οδηγήσει ολόκληρο το έργο στις ελληνικές καλένδες, ακυρώνοντας την επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε την τελευταία δεκαετία.

Η απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, έρχεται να τροποποιήσει (για ακόμα μία φορά, και ενώ περισσότερο από το μισό έργο έχει επιτέλους ολοκληρωθεί) τις κατηγορίες των εκτάσεων που οφείλουν να εξαιρεθούν από τον δασικό χάρτη. Στόχος είναι να προστεθούν σειρά διοικητικών αποφάσεων που, κατά τη γνώμη του υπουργείου, πρέπει να οδηγήσουν σε εξαίρεση των δασικών εκτάσεων από τον δασικό χάρτη (δηλαδή τον αποχαρακτηρισμό τους) ακόμα κι αν αυτές είναι σήμερα δασικές.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρτηθεί, ενώ το υπόλοιπο 7% είναι διάφορες κατηγορίες αντιρρήσεων που δεν έχουν εξεταστεί.

Ας δούμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες αποχαρακτηρισμών:

• Η σοβαρότερη από τις «νέες» περιπτώσεις αποχαρακτηρισμών αφορά σε διαφόρων ειδών διανομές ή απαλλοτριώσεις που είχαν γίνει προ πολλών δεκαετιών προκειμένου να δημιουργηθεί αγροτική, γεωργική, ή κτηνοτροφική γη. Με τη νέα απόφαση, αυτές οι εκτάσεις εξαιρούνται στο σύνολό τους, ακόμα δηλαδή κι αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό ποτέ και σήμερα είναι δασικές.

• Επίσης, αποχαρακτηρίζονται… αυτόματα όλες οι εκτάσεις που είναι δηλωμένες στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή έχουν δηλωθεί σε ειδικά αγροτικά μητρώα (αμπελουργικό και ελαιουργικό), χωρίς να εξετάζεται αν οι εκτάσεις αυτές έχουν εκχερσωθεί παράνομα. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται όσοι διαχρονικά επέκτειναν τα χωράφια τους εις βάρος των δασών.

• Μια τρίτη κατηγορία αφορά άδειες εγκατάστασης βιομηχανικών και τουριστικών μονάδων, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται και από ποιον εκδόθηκαν. Με άλλα λόγια, μια τουριστική μονάδα που έλαβε έγκριση λ.χ. από το υπουργείο Τουρισμού δεν χρειάζεται να ελεγχθεί από το δασαρχείο, αν στην έκτασή της περιλαμβάνει δασικά κομμάτια.

• Επίσης γίνονται αποδεκτά βεβαιώσεις ή πληροφοριακού χαρακτήρα έγγραφα του δασαρχείου, παρότι το ΣτΕ έχει κρίνει εδώ και μία δεκαετία ότι δεν έχουν ισχύ πράξης χαρακτηρισμού.

• Σε εφαρμογή του πρόσφατου… περιβαλλοντικού νόμου, εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες και οι οικοδομικές άδειες που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Αρκεί μια βεβαίωση μηχανικού ότι τηρούνται τα όρια της αρτιότητας, η οποία βέβαια το πιθανότερο είναι να μην ελεγχθεί ποτέ ως προς την πιστότητά της (η δήλωση αυθαιρέτων με ευθύνη του μηχανικού, άλλωστε, έχει αποδειχθεί την τελευταία δεκαετία ότι οδήγησε στη νομιμοποίηση τεράστιο αριθμό ακινήτων που έπρεπε να εξαιρεθούν, απουσία ελέγχων και ουσιαστικών κυρώσεων για τους παραβάτες).

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι ολόκληροι οι δασικοί χάρτες θα «αποσυρθούν» για να αναμορφωθούν «σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται» και «αναρτώνται εκ νέου στο σύνολό τους». Σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Χατζηδάκη στην «Κ» δασολόγοι-μελετητές εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη του έργου, καθώς οι προδιαγραφές δεν γίνεται να τροποποιούνται με κάθε αλλαγή κυβέρνησης (τροποποιήθηκαν ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συμπεριλάβουν τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και νωρίτερα, επί Νέας Δημοκρατίας, για να εξαιρεθούν όχι μόνο οι εντός σχεδίου περιοχές, αλλά και όσες οι δήμοι ήθελαν να ενταχθούν αλλά αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό για νομικούς λόγους).

Μην σας ξεγελα ο τιτλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ (του Πιτσιορλα)δεν εβγαλε τον Ερημιτη απο το ΤΑΙΠΕΔ οπως ειχε υποσχεθει. Η σημερινη ΝΔ απλα συνεχιζει την παλιοτερη πορεια.Και στον Ερημιτη Κυπριακη εταιρια ειναι πισω απο την αγοραπωλησια.

Ειδικότερα, την Τρίτη ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι η επένδυση από την NCH Capital για τον Ερημίτη, για την οποία οι αντιδράσεις παραμένουν από μεγάλη μερίδα τοπικών φορέων, θα προχωρήσει κανονικά (σ.σ. παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, δεδομένου ότι η σχετική σύμβαση παραχώρησης για τη μικτή τουριστική επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2013). Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές με την καταβολή και του τιμήματος.

Οι μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Στο μικροσκόπιο των Δικαστηρίων και Επιτροπών, θα βρεθούν όχι μόνο οι παραβιάσεις ή οι αποφάσεις, αλλά και οι μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ εδώ και τέσσερα  ολόκληρα χρόνια. Ας παρουσιάσουμε δημόσια κάποιους απ’ τους άξονες των επιχειρημάτων μας, για να γνωρίζει καλύτερα ο κερκυραϊκός λαός με ποιους έχει να κάνει :
1. Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (31-01-13) αρχικά, πλειοδότησε μια “ένωση προσώπων” αυτή των “NCH New Europe Property Fund II, LP” και “NCH Balkan Fund, LP”, η οποία ένωση εν συνεχεία, μετατράπηκε σε εταιρία περιορισμένης ευθύνης τη γνωστή “Nectar Holdings Limited” με έδρα την Κύπρο. Οι έως τώρα Αποφάσεις του ΣτΕ καταδεικνύουν μια σύγχυση για το ποιος τελικά είναι ο πλειοδότης του αρχικού διαγωνισμού.
2. Αμέσως μετά, το ΤΑΙΠΕΔ συνέστησε με συμβολαιογραφική πράξη (09-10-13) μια εταιρία – “όχημα” ειδικού σκοπού την “Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Ανώνυμη Εταιρία”, στην οποία εισέφερε το δικαίωμα επιφανείας ως εισφορά σε είδος για την κάλυψη του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου (18,81 εκατ ευρώ). Μοναδικός μέτοχος αυτής της εταιρίας ειδικού σκοπού ήταν το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ. Εν συνεχεία μεταβιβάστηκαν οι μετοχές αυτής (16-07-16) στην “Nectar Holdings Limited” που όλως τυχαίως ήταν ο μοναδικός διαγωνιζόμενος και φυσικά αυτή πλειοδότησε.
3. Τώρα εμφανίζεται η “Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας” να πλειοδοτεί στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το real estate και να προσφέρει € 2.050.000 [το δικόγραφο που κατατέθηκε στο ΣτΕ την 21-12-16 από το ΤΑΙΠΕΔ δια της πληρεξ. δικηγ. του, αναγράφει ότι “το ΤΑΙΠΕΔ είναι και μοναδικός μέτοχος μέχρι σήμερα της εταιρίας με την επωνυμία “Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Ανώνυμη Εταιρία””]. Άρα ποιος έβαλε τα λεφτά; Το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ (αν όντως παραμένει ο μοναδικός μέτοχος) προσέφερε € 2.050.000 στον εαυτό του; Απ΄ την άλλη, αφού την 16-07-16 πωλήθηκε το  συνολικό  μετοχικό κεφαλαίου της «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», τότε με ποια κεφάλαια ή μετοχές φαίνεται τώρα να προσφέρει € 2.050.000; Ακόμα όμως και στην  περίπτωση που τα λεφτά ίσως τα βάλει η “Nectar Holdings Limited”, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν έβαλε διαγωνιζόμενη την ίδια Κυπριακή εταιρία; Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ που έχει την κυριότητα του ακινήτου, βάζει τον επιφανειούχο να αγοράσει την κυριότητα των οικοδομικών τετραγώνων; Περίεργες μεθοδεύσεις. Μήπως πρόκειται για καταφανή παραβίαση των όρων του αρχικού διαγωνισμού μιας και αλλάζει ο αρχικός χαρακτήρας της επένδυσης και φυσικά με τρόπο ανεκδιήγητο;

Ερημιτης στην Κερκυρα

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, βουνό, φύση και υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "o Ερημίτης στην Κέρκυρα καίγεται... Όχι, να μη λέτε πως δεν είναι διορατικός ηγέτης o Μωυσής! 2020-8-16 18:28"

Δεν είναι ο Μωυσής. Είναι ο Τειρεσίας!
«Συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου – Ερημίτης στην Κέρκυρα. Μάλιστα χρειάστηκε και η συνδρομή του λιμενικού σώματος για την απομάκρυνση του λουομένων».Πώς είχε πει ο Μητσοτάκης πριν ένα μήνα για τον Ερημίτη στην Κέρκυρα που δόθηκε άδεια για ξενοδοχειακό μεγαθήριο;
«Κάποια στιγμή θα καεί»…
Εμείς δεν έχουμε πρωθυπουργό, τον μάντη Τειρεσία έχουμε…

https://www.facebook.com/groups/318120051585048/permalink/3271708372892853/

Τι άφησε η φωτιά στον Ερημίτη πίσω της…κάπνα, κάρβουνα, μαυρίλα, εικόνες στενάχωρες…
Κάποιοι νομίζουν ότι τελείωσε, τον χάσαμε τον αγώνα, το περιβάλλον, η φυσική ομορφιά καταστράφηκε…

Όχι δεν ισχύει! Και θα σας εξηγήσω το γιατί.

Το κομμάτι το οποίο κάηκε καλύπτονταν κυρίως από μακκία βλάστηση. Πρόκειται για αείφυλλη σκληρόφυλλη θαμνώδης βλάστηση με διάφορα είδη όπως η κουμαριά, ο σχίνος, η μυρτιά, το ρείκι, η αγριελιά, το φυλλίκι, το πουρνάρι, η αριά κ.α. Αυτά τα είδη όπως και τα περισσότερα είδη που συναντάμε σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα είναι προσαρμοσμένα στις πυρκαγιές και μάλιστα χρησιμοποιούν τη φωτιά ως μέσο αναγέννησης. Δηλαδή μπορεί είτε να φέρουν καρπούς οι οποίοι σπάνε, ώστε να ευδοκιμήσει ο σπόρος, μόνο κάτω από υψηλές θερμοκρασίες είτε χημικές ενώσεις- καταστολείς της φύτρωσης καταστρέφονται με τη φωτιά είτε τα φυτά αναγεννώνται με παραβλαστήματα (νέοι βλαστοί που αναπτύσσονται από υπόγειες δομές) είτε το φως που φτάνει στο έδαφος μετά από μια πυρκαγιά ενεργοποιεί τη φύτρωση είτε χημικές ενώσεις που παράγονται από το καμένο ξύλο προάγουν τη φύτρωση κ.α.
Οπότε τα επόμενα 4 χρόνια θα ακολουθήσει μια διαδοχική φυσική αναγέννηση στη περιοχή η οποία θα έχει τα εξής στάδια: Τον πρώτο χρόνο θα αναπτυχθούν τα φυτά που αναγεννώνται με παραβλαστήματα και η ποώδης βλάστηση, της οποίας οι σπόροι διασπείρονται κυρίως μέσω του αέρα, θα καλύπτει περίπου το 90% της περιοχής. Κατά το δεύτερο χρόνο θα κυριαρχεί ακόμη η ποώδης βλάστηση αλλά θα ανακάμψει περισσότερο η θαμνώδης βλάστηση. Το τρίτο και τέταρτο χρόνο θα έχει αναπτυχθεί τόσο η θαμνώδης βλάστηση πλησιάζοντας το αρχικό μέγεθός της και η ποώδης βλάστηση θα βρίσκεται σε ύφεση. Από τον πέμπτο χρόνο και μετά δε θα υπάρχουν πλέον σημάδια από τη φωτιά.
Η φωτιά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της παραγωγικότητας στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα και αυτό διότι ρυθμίζει την ανακύκλωση και διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων σε ένα οικοσύστημα φτωχό σε θρεπτικά. Οπότε για τα περισσότερα αυτοφυή μεσογειακά είδη η πυρκαγιά αποτελεί ευκαιρία και όχι κίνδυνο. Βέβαια αναφερόμαστε σε πυρκαγιές που έχουν φυσικά αίτια και όχι στις συχνότατες φωτιές ανθρωπογενούς προέλευσης.
Επίσης, σταδιακά όπως θα επανέρχεται η χλωρίδα της περιοχής, θα συμπληρώνεται και η πανίδα. Μιας και ο Ερημίτης αποτελεί στο σύνολό του μια άγρια φυσική περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα, διάφορα ζώα θα έρθουν στο αναγεννούμενο καμμένο κομμάτι από τη γύρω περιοχή. Επιπλέον, επειδή ο Ερημίτης αποτελεί και πέρασμα για διάφορα είδη στο νησί από την ηπειρώτικη χώρα λόγω της κοντινής απόστασης με την Αλβανία, θα εμπλουτιστεί και μέσω της θάλασσας. Και μην σας ξαφνιάζει αυτό. Πολλά θηλαστικά είναι πολύ καλοί κολυμβητές!
Οπότε τίποτα δεν χάθηκε! Και συνεχίζουμε και παλεύουμε να κρατήσουμε τον Ερημίτη φυσικό ώστε να τον θαυμάζουν και απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές!

Επομένως καταλαβαίνετε ότι αυτό που αναφέρει ο Θεόδωρος Παγκράτης, εκπρόσωπος της NCH Capital, περί αναδάσωσης της περιοχής είναι αρκετά ύπουλο. Στον πολεοδομικό σχεδιασμό του “Kassiopi project” γίνεται συχνά αναφορά στον καλλωπισμό και στην ανάδειξη του δάσους. Είναι πασιφανές ότι ψάχνουν ευκαιρία να αναδασώσουν την περιοχή με κυπαρίσσια και με άλλα είδη τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με την φυσική βλάστηση της περιοχής. Κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην πανίδα, στο τοπίο και στις οικοσυστημικές υπηρεσίες. Εκτός αυτού, ως μόνο επιχείρημα για τη φύτευση χρησιμοποιούν τη βελτίωση της αισθητικής της περιοχής για τον επισκέπτη.
Μεταξύ άλλων αναφέρονται στο Παράρτημα ΙV (“Μελέτη Προστασίας και Διαχείρισης της Δασικής Έκτασης του ακινήτου”) της πολεοδομικής μελέτης και συγκεκριμένα στις σελ. 52-56, τα εξής:
“Στη δημιουργία βλάστησης (φυτείες, δασώσεις, αναδασώσεις) σε τοπία όπου η υπάρχουσα βλάστηση δεν κρίνεται ικανοποιητική ή δεν υπάρχει καθόλου με σκοπό την βελτίωση του τοπίου.”
“Στη σύνθεση των δασοπονικών ειδών και την ευνόηση των επιθυμητών, με απομάκρυνση των ανεπιθύμητων ή αλλαγή δασοπονικού είδους.”
“Προτείνεται λοιπόν η εισαγωγή δενδρωδών δασοπονικών ειδών ώστε η δασική έκταση μελλοντικά να επεκταθεί από τον όροφο των θάμνων στον όροφο των δένδρων και να γίνει σταδιακά η αναγωγή της μορφής των συστάδων σε πολυώροφη. Συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία ανωρόφου με κυπαρίσσια…”
“Θα φυτευτούν 300 άτομα κυπαρισσιού…” αναφερόμενοι βέβαια σε όλο το κομμάτι που έχει χαρακτηριστεί ως δασικό.

Πολλές από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αλλαγή χλωρίδας μια περιοχής δεν είναι καν προβλέψιμες. Το σίγουρο είναι ότι δε θα πρόκειται πλέον για άγρια φυσική περιοχή αλλά για τεχνητή.