Tι ειναι το CLO- ΥΠΟ.ΜΟ.ΚΟ

«υπολοιπα που μοιαζουν σαν κομποστ» Compost-like outputs

Ειναι η ξεραμενη «λασπη» που απομενει μετα την ενεργειακη αξιοποιηση του βιοπαδομησιμου υλικου που προερχεται απο οργανικα αποβλητα που εχουν ανασυρθει μεσα απο συμμεικτα απορριμματα του πρασινου καδου

Και φυσικα περιεχει και μικρα κομματια πλαστικου και αλλων υπολοιπων του πρασινου καδου που δεν εχουν  διαχωρισθει απο τα συμμεικτα σε προηγουμενο σταδιο επεξεργασιας.

Ειναι αυτο που μετα την ξηρανση του θα σκεπαζε το υπολοιπο που θα πηγαινει στην χωματερη διπλα στο εργοστασιο επεξεργασιας συμμεικτων. Τωρα λοιπον δοκιμαστικα πανε να το καψουν στο Βολο. Δεν μιλαμε  για RDF/SRF .Μιλαμε για το κατακαθι.

ΒΟΛΟΣ

Από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Ως πολίτες του Βόλου απευθυνόμαστε σε εσάς ως βουλευτές του νομού Μαγνησίας, κ.κ.Λιούπη Αθ., Μαραβέγια Κ., Μπουκώρε Η. και Μακρή Ζ..

Γνωρίζετε το πρόβλημα νοσηρότητας και θνησιμότητας που αντιμετωπίζει ο Βόλος και που έχει προκαλέσει μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων του. Η πιθανότητα αυτό να οφείλεται στην αέρια ρύπανση που προκαλεί η καθημερινή καύση 700 τόνων σκουπιδιών και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ-Lafarge εντός της πόλης ανάγκασε τον πρωθυπουργό να σναφερθεί δημόσια στο «ηθικό προβλημα του Βόλου» και να δεχθεί να ακούσει τις απόψεις της Επιτροπής Πολιτών στην έδρα του κόμματος σας στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2019.

Αναμέναμε ότι θα υπήρχαν μέτρα που θα περιόριζαν το πρόβλημα, αλλά αντί αυτών το αρμόδιο υπουργείο στο γενικότερο πλαίσιο των fast track διαδικασιών που προωθούν την καύση σκουπιδιών (όπως η διαβούλευση-αστραπή για τον νέο ΕΣΔΑ) εδωσε στις αρχές του Ιουνίου 2020 την έγκριση στην ΑΓΕΤ—Lafarge να αρχίσει να καίει ένα νέο είδος αποβλήτων, γνωστό ως CLO, με κωδικό ΕΚΑ 190305.fafast track διαδικασίες αναφορικά με την προώθηση της καύσης st track διαδικασίες αναφορικά με την προώθηση της καύσης

Σχετικά με την τρίμηνη πειραματική καύση του απόβλητου αυτού:

1.Οι αρμόδιιοι δε γνωρίζουν τι ρύπους εκπέμπει και ως εκ τούτου δε θέλουμε να γίνει η πόλη μας κι εμείς ένα στοχευμένο πειραματόζωο, ώσπου να το μάθουν.

2.Πρόκειται για ένα νέο κωδικό απορριμματογενούς καυσίμου, που δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της  ΑΕΠΟ και μέσω αυτού του ανήθικου και εγκληματικού πειράματοςθα επιχειρηθεί η αδειοδότησή του.

Κατόπιν των ανωτέρω σας απευθύνουμε την ανοιχτή αυτή επιστολή και σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες που θα ακυρώσουν το ανήθικο και απαράδεκτο πείραμα.

Εκ των πραγμάτων σας καθιστούμε υπεύθυνους για την ενημέρωσή μας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του θέματος.

Ο Στ. Λημνιός, σχολιάζει σχετικά:

Με αίτηση της – στις 21/7/20 – η ΑΓΕΤ ζητά από τον ΕΔΣΝΑ (ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΉΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ) να της δώσει 5. 000 τόνους σκουπίδια για να τα κάψει πειραματικά στο Βόλο και στο Αλιβέρι.

Το υλικό που ζητά να καψει το θέλει ατελώς και υπόσχεται ότι θα παρακολουθήσει το αποτέλεσμα της καύσης του σε διάστημα τριών μηνων, κάνοντας τις αναγκαίες μετρήσεις στα καυσαέρια για τους ρύπους που απελευθερωνονται, ώστε στη συνέχεια να γενικευτει η χρήση του με μεγαλύτερες ποσότητες.
Η απάντηση στην ΑΓΕΤ δόθηκε σε χρόνο ρεκόρ και έτσι στις31/7/20 οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για ένα ακόμη επικίνδυνο πείραμα σε βάρος του Βόλου και του Αλιβεριου.
 Τα σκουπίδια που θέλει να καψει πειραματικά η ΑΓΕΤ, είναι ότι απομένει από την μηχανική επεξεργασία των αποβλήτων του πρασίνου κάδου, το υπολείμμα που μόνο ως υλικό επιχωματωσης
αναφέρεται η χρήση του  (CLO).
Δεν είναι καν τα γνωστά μας πλέον RDF-SRF που περιέχουν πλαστικές ύλες σχεδόν σε ποσοστό 95%. Περιέχει και αυτό κυρίως πλαστικες ύλες  μικρών διαστασεων και ότι άλλο υπάρχει στον πράσινο κάδο που δεν μπορεί να ανασυρθεί και να δεθεί ως RDF.
Μπορει λοιπόν να περιέχει μικρές μπαταρίες, συραγγες, γάντια και μάσκες ιατρικές, φίλτρα κινητήρων, συσκευασίες και υπολείμματα φυτοφαρμακων και βερνικιών αλλά και άλλες πολτοποιημενες συσκευές που (κακώς όλα αυτά) βρέθηκαν στον πρασινο κάδο.
Το βασικά τους επιχειρήματα είναι και πάλι δύο :
Α) είναι καλλίτερα να τα καίμε πάρα να τα θάβουμε.
Β) συμβάλλουν στην μείωση εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Πρόκειται για δύο μεγάλα και επικίνδυνα ψεμματα.
Η ίδια η ΑΓΕΤ μας πληροφορεί στην ΜΠΕ, ότι από την ημερήσια καύση 700 τόννων καυσίμων εκπέμπει στην ατμόσφαιρα 16.000.000 κυβικά μέτρα καυσαερια και απαερια ψύξης (που μεταφέρουν σκόνη τσιμέντου) με ότι περιέχουν , δηλαδή βαρεα μεταλλα, διοξίνες και άλλους χημικούς ρυπους.
Αυτα διαχέονται παντού και τα εισπνεουμε όλοι οι συνεχώς και εν άγνοια μας.
Σε ότι αφορά το δεύτερο επιχείρημα θα μπορούσε να τους απαντήσει ένας μαθητής της πρώτης λυκείου ότι κάθε καύση παράγει ως κύριο αέριο το διοξείδιο του άνθρακα.
Πέραν όμως αυτών, το πείραμα με την υγεία μας συνεχίζεται.
Χωρίς να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα της καύσης αυτών των σκουπιδιών, με ένα Δήμαρχο που τους αναγνώρισε το δικαίωμά να καινε » ότι γουσταρουν», με ανύπαρκτες υπηρεσίες ελέγχου από την περιφέρεια Θεσσαλίας οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν το νέο σχεδιαζομενο  έγκλημα είναι οι Πολίτες του Βόλου.
Αν έχει τους απομείνει ίχνος από την υποχρέωση να προστατεύουν την υγεία των πολιτών, την Δημόσια Υγεία δηλαδη, οφείλουν Περιφέρεια και Δήμος με πράξεις άμεσες και αποτελεσματικες να σταματήσουν το «πείραμα » πριν ο Βόλος γίνει και πάλι θέατρο ακραίων επιχειρησεων.
Λίγο πριν οι Πολίτες πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.