Δημαρχος

Κρανίδι, 26.06.2020

Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δημοσιεύματα σχετικά  με το σημερινό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας, το οποίο σύμφωνα με την τελευταία ανάθεση του έτους 2020, ανέρχεται σε 110 € ανά τόνο και περιλαμβάνει παραλαβή και μεταφόρτωση σε εγκατάσταση εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ερμιονίδας, μεταφορά και επεξεργασία σε κατάλληλα αδειοδοτημένη εγκατάσταση καθώς επίσης και την περαιτέρω διαχείριση του υπολείμματος επεξεργασίας ΑΣΑ.

Κάποιοι υποκριτικά αναρωτιούνται πως είναι δυνατό σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς και αναθέσεις μέχρι το 2018-2019,  να έχουμε κόστος διαχείρισης απορριμμάτων 64€ ανά τόνο και σήμερα να έχουμε φτάσει τα 110€ ανά τόνο.

Πρώτα απ’ όλα ξεχνούν να αναφέρουν την διαχείριση του υπολείμματος, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στις προηγούμενες συμβάσεις του 2018-2019 και στην τιμή των 64€ ανά τόνο, ενώ συμπεριλαμβάνεται στην σύμβαση του 2020 και εμπεριέχεται στην τιμή των 110€ ανά τόνο.

Το υπόλειμμα υπολογίζεται στο 30% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων και εάν το συνυπολογίσουμε σε  όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς και αναθέσεις μέχρι το 2018-2019, φτάνουμε τότε σε ένα συνολικό κόστος διαχείρισης περίπου στα 80€ ανά τόνο.

Δηλαδή σύμφωνα με την τελευταία σύμβαση που υπεγράφη στις 13-04-2018, η οποία περιελάμβανε ολόκληρο το έτος 2019 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020 λόγω του δικαιώματος προαίρεσης που είχε, ο Δήμος Ερμιονίδας διαχειρίζεται τα απορρίμματά του με κόστος περίπου 80€ ανά τόνο και όχι με 64€ ανά τόνο, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται.

Εκτός αυτού, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια άλλη μεγάλη αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής.

Σημειώνεται δε ότι οι τιμές του φορέα αυτού χρησιμοποιούνται ως μέτρο σύγκρισης και αναφοράς κατά την σύναψη των σχετικών συμβάσεων διαχείρισης απορριμμάτων ανά την Χώρα.

Ο ΕΔΣΝΑ λοιπόν, σε μεταγενέστερο χρόνο και συγκεκριμένα στις 29-05-2018, αποφάσισε να αυξήσει το κόστος ταφής των εισερχομένων σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής από 60€ ανά τόνο σε 80€ ανά τόνο και στις 14-12-2018 αποφάσισε το ίδιο για το υπόλειμμα.

Αυτές οι αυξήσεις δεν είχαν γίνει όταν ο Δήμος Ερμιονίδας έκανε  την τελευταία σύμβαση του 2018, η οποία περιελάμβανε το 2019 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020.

Οπότε σήμερα το κόστος της απλής ταφής των σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής ανέρχεται στα 80€ ανά τόνο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή αυτή η επεξεργασία των απορριμμάτων, τα έξοδα παραλαβής και μεταφόρτωσης και τα έξοδα μεταφοράς των απορριμμάτων, τα οποία για τον Δήμο Ερμιονίδας συνολικά υπολογίζονται περίπου στα 40€ ανά τόνο.

Άρα, εάν θέλαμε αυτή τη στιγμή να στείλουμε τα απορρίμματά μας στον ΧΥΤΑ Φυλής θα πληρώναμε 80€  ανά τόνο για την ταφή, συν 40€ ανά τόνο για την μεταφορά και τα λοιπά έξοδα παραλαβής και μεταφόρτωσης.

Έτσι θα φτάναμε σε ένα ποσό γύρω στα 120€ ανά τόνο, για μια απλή ταφή των απορριμμάτων, δηλαδή χωρίς την επεξεργασία την οποία κάνουμε σήμερα, έχοντας πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Σημειώνεται δε, ότι η επεξεργασία των απορριμμάτων είναι μια διαδικασία πολύ πιο επίπονη και κοστοβόρα από την απλή ταφή τους.

Εξάλλου η τιμή των 110€ ανά τόνο δεν είναι κάτι παράλογο και υπερβολικό αλλά αντιθέτως υπάρχει σε πολλές πρόσφατες συμβάσεις, που είναι αναρτημένες στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, και μάλιστα Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίοι κάνουν διαχείριση απορριμμάτων παρόμοια με του Δήμου Ερμιονίδας.

Είναι γεγονός πως η διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει αρκετά χρήματα στους Δημότες Ερμιονίδας και έχει βασιστεί σε μονοπωλιακά δεδομένα, κάτι το οποίο κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Αγωνιζόμαστε λοιπόν, ώστε το συντομότερο δυνατό να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ Ερμιονίδας, ο οποίος αδειοδοτήθηκε πρόσφατα και να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του.

Οπότε θα ξεφύγουμε από μονοπωλιακές πρακτικές και το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας θα μειωθεί αρκετά.

Γιάννης Γεωργόπουλος

Δήμαρχος Ερμιονίδας

Ακολουθούν οι 2 αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ, που αύξησαν την τιμή ταφής των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής, από 60€ ανά τόνο σε 80€ ανά τόνο:

Διαβαζουμε και σκεφτομαστε

1.Το υπόλειμμα υπολογίζεται στο 30% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων και εάν το συνυπολογίσουμε σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς και αναθέσεις μέχρι το 2018-2019, φτάνουμε τότε σε ένα συνολικό κόστος διαχείρισης περίπου στα 80€ ανά τόνο.

Γιατι το υπολειμμα υπολογιζεται στο 30% του συνολικου βαρους των απορριμματων (και των συμμεικτων δηλαδη); Ποια μελετη εχει βγαλει αυτο το συμπερασμα;

Η ΕΕΑΑ υπολογιζει αυθαιρετα το υπολειμμα απο την διαχειριση των διαχωρισμενων στην πηγη ανακυκλωσιμων συσκευασιων του μπλε καδου σε 30% Η ΕΕΑΑ μιλα για το περιεχομενο του μπλε καδου.

Και το περιεχομενο αυτο το επιστρεφει στους Δημους. Δεν σηκωνει παρα περα διαλογη επεξεργασια.Ειναι για θαψιμο.

Αν μιλαμε για υπολειμμα μετα την επεξεργασια του περιεχομενου του πρασινου καδου οπου υπαρχουν συμμεικτα σκουπιδια χαρτι με καρπουζοφλουδες και χαρτια υγειας με οδοντοπαστες τοτε πραγματι θεωρητικα  μπορει να ανασυρθουν καποια ανακυκλωσιμα υλικα πολυ κακης ποιοτητας και να πουληθουν στην αγορα των ανακυκλωσιμων οσο υπαρχει ακομα τετοια αγορα.

Και στ αληθεια θα σταματησω να ισχυριζομαι πως αυτο δεν ειναι εφικτο αν παρουσιασθουν στοιχεια τιμολογια αποδεικτικα παραλαβης κλπ που θα δειχνουν οτι μετα την επεξεργασια συμμεικτων σκουπιδιων βρεθηκαν εμποροι αγοραστες επιχειρηματιες που ενδιαφερθηκαν να αγορασουν και να μεταπουλησουν με κερδος αυτα τα υποπροιοντα επεξεργασιας των συμμεικτων απορριμματων.

Ας κανουμε ομως την παραδοχη πως το 70% του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΔΟΥ συμμεικτων απορριμματων βρισκει αποδεκτη εκτος χωματερης σε καποια ιδανικη αγορα. Μενει συμφωνα με τον Δημαρχο ενα υπολειμμα 30% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων (δεν μιλαμε για τον μπλε καδο της ΕΕΑΑ και το δικο της 30% ). Αυτο το 30% του συνολικου βαρους των απορριμματων παει για ταφη; Οχι δεν ειναι το τελικο υπολειμμα

για μια απλή ταφή των απορριμμάτων, δηλαδή χωρίς την επεξεργασία την οποία κάνουμε σήμερα, έχοντας πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.Σημειώνεται δε, ότι η επεξεργασία των απορριμμάτων είναι μια διαδικασία πολύ πιο επίπονη και κοστοβόρα από την απλή ταφή τους.

Το επεξεργαζομαστε κι αλλο (πως ακριβως ;)βγαζουμε απο τη μυγα ξιγκι που λεει ο λαος η απο τα χαρτια υγειας ανακυκλωσιμα. Και ετσι εχουμε πολλαπλα περιβαλλοντικα οφελη.Τελικα ποσο ειναι αυτο που θαβουμε; Ποσο θα θαβει η ΤΕΡΝΑ στην υπερ χωματερη της; Υπαρχει υπολειμμα που θαβουμε αν ναι ποσο ειναι και που το θαβουμε τοσα χρονια; Ποσο κοστιζει η ταφη του ;

Γιατι ο ΕΣΔΝΑ μιλα για ταφη εισερχομενων συμμεικτων απορριμματων  οχι για επεξεργασια τους που παραγει υπολειμμα 30%.

Ο ΕΔΣΝΑ λοιπόν, σε μεταγενέστερο χρόνο και συγκεκριμένα στις 29-05-2018, αποφάσισε να αυξήσει το κόστος ταφής των εισερχομένων σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής από 60€ ανά τόνο σε 80€ ανά τόνο και στις 14-12-2018 αποφάσισε το ίδιο για το υπόλειμμα.

Το υπολειμμα στο οποιο αναφερεται ο ΕΔΣΝΑ ειναι το υπολειμμα της ΕΕΑΑ.Δηλαδη του μπλε καδου.Που ειναι συμφωνα με την ΕΕΑΑ σκουπιδια συμμεικτα. Αν και δεν ειναι ετσι το εχουμε ξαναγραψει ο μπλε καδος της ΕΕΑΑ δεχεται ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ που πηγαινουν σε ΚΔΑΥ. Τα υπολοιπα οπως πχ  εντυπο χαρτι τα θεωρει σκουπιδια γι αυτο και το 30% του μπλε καδου που δινει μεσω των ΚΔΑΥ πισω στους δημους. Και φυσικα υπαρχουν και ανθρωποι που πετανε συμμεικτα μεσα στον μπλε καδο οταν γεμισει ο πρασινος πραγμα που γινεται συχνα. Μια σημειωση.Το εντυπο χαρτι ειχε παλια χαμηλοτερη τιμη απο το χαρτονι γιατι η επεξεργασια λευκανση του ειναι πιο κοστοβορα και περιβαλλοντικα επιζημια.

Και καταληγει ο κ Δημαρχος

Αγωνιζόμαστε λοιπόν, ώστε το συντομότερο δυνατό να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ Ερμιονίδας, ο οποίος αδειοδοτήθηκε πρόσφατα και να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του. Οπότε θα ξεφύγουμε από μονοπωλιακές πρακτικές και το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας θα μειωθεί αρκετά.

1.Ο ΣΜΑ ειναι μερος του Περιφερειακου σχεδιασμου για 28 χρονια.Με δεσμευση να παραδιδουμε σε ενα ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ την ΤΕΡΝΑ εγγυημενες ποσοτητες απορριμματων καθε χρονο.

2.Καθολου δεν θα μειωθει το κοστος διαχειρισης των απορριμματων. Και αυτο ειναι μια  αισιοδοξη προβλεψη που δεν στηριζεται σε κανενα δεδομενο. Σιγουρα η τιμη στον τονο θα ειναι πανω απο 100 € +ΦΠΑ. Ακομα και οι υποστηρικτες της ΤΕΡΝΑ μιλανε για 70-80 € τον τονο χωρις ΦΠΑ και χωρις μεταφορικα. Η ΤΕΡΝΑ ειναι κερδοσκοπικη κρατικοδιαιτη επιχειρηση, Λετε να θελει να βγαζει λιγωτερα απο την σημερινη ιδιωτικη επιχειρηση; Τι το περασαμε φιλανθρωπικο ιδρυμα;

Κοστος

Παπακυριάκος: “με την ΤΕΡΝΑ θα τετραπλασιαστεί το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων”

Και ο κ Τοκας της ΝΕΔΥΠΕΡ Tasos Tokas 

Υποκριτικά κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σχετικά με το μεγάλο κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η διαχείριση απορριμμάτων αφήνει υπόλειμμα της τάξης του 30% (έως το 2018-2019) και 35% με τις δύο τελευταίες συμβάσεις του 2020.
Να θυμίσω ότι η διαχείριση του υπολείμματος από ιδιώτη κόστιζε στο δήμο μας 35,00 ο τόνος μέχρι και το 2018. Θυμίζω την πρώτη απόφαση του ΔΣ για το θέμα (138 /2015).
Στις 10 /04 /2019 με την απόφαση 95 /2019, με την προηγούμενη δημοτική αρχή το κόστος άρχισε να ανεβαίνει και έφτασε τα 65,00€ ο τόνος.
Στις 30 /10/2019 με την σημερινή δημοτική αρχή με την 213/2019 απόφαση το κόστος έφτασε υψηλά, στα 80,00 ο τόνος. Άρα το 65,00 € ο τόνος για την διαχείριση των απορρίμματων ( πράσινος και καφέ κάδος) έφτασε στα 80,00€ και το υπόλειμμα από 35,00€ ο τόνος έφτασε και αυτός στα 80,00€ ο τόνος.
Τώρα πως εξηγείται αυτή η τεράστια διαφορά από αποφάσεις που αναφέρονται σε άλλη Περιφέρεια σχετικά με την Φυλή και τον ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) όταν αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή μας ας το κρίνουν οι δημότες.