Φύγανε δύο λεωφορεία αλλά 50 μετανάστες. Λαθος τα λέει ο ΑΝΤ1

https://anagnostis.org/article/se-spitia-50-metanastes-apo-ti-domi-tis-ermionidas-etoimazoyn-kataggelies-gia-ratsismo?fbclid=IwAR2MwnxmH4pOIaOWFCjEdcVmXLOinIGgedhlhvfy2tZ17e-L2eSANIu8dxo

Δυο λεωφορεία με 50 μετανάστες αναχώρησαν το πρωί της Πέμπτης από το ξενοδοχείο Γαλαξίας, που λειτουργεί ως δομή μεταναστών στην Ερμιονίδα.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν άλλοι 150 μετανάστες.

Τα 50 άτομα αναχώρησαν για άγνωστο προορισμό και πρόκειται να εγκατασταθούν στο εξής σε σπίτια.

Εντωμεταξύ, το κλίμα στην Ερμιονίδα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό δεν είναι καλό, ούτε από τη μεριά των ντόπιων, ούτε από την πλευρά των μεταναστών.

Μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης, όταν κλιμάκιο θέλησε να τους παραδώσει τρόφιμα, αρνήθηκαν να τα παραλάβουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση του Δήμου απέναντί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο Γαλαξίας φεύγοντας, άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφύγουν κατά του Δήμου και μερίδας πολιτών μέσω διεθνούς οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισχυριζόμενοι ότι βίωσαν ρατσιστικές συμπεριφορές λόγω χρώματος. Αν πραγματικά οι πρόσφυγες υλοποιήσουν την πρόθεσή τους για προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, τότε όσοι κίνησαν τα νήματα κατά των μεταναστών θα χρεωθούν την μεγαλύτερη δυσφήμηση της Ερμιονίδας.

Από τη μεριά τους πάντως και οι ντόπιοι αναφέρουν ρατσιστικές συμπεριφορές από τους μετανάστες προς κατοίκους της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι οι μετανάστες που φεύγουν εφόσον έχουν άσυλο εγκαθίστανται σε σπίτια με το πρόγραμμα Hellios που αφορά την οικονομική ενίσχυση σε πρόσφυγες για ένταξη στην κοινωνία, μέσω της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τους εταίρους του, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

1) Υποστήριξη στην εύρεση αυτόνομης κατοικίας και επιδόματος ενοικίου.
2) Μαθήματα ένταξης (ελληνική γλώσσα, πολιτιστικός προσανατολισμός και δεξιότητες καθημερινής ζωής).
3) Συνέδρια εργασιακής συμβουλευτικής και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εργασιακή απασχόληση

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι πρόσφυγες στους οποίους γνωστοποιήθηκε από τη 1η Οκτωβρίου και μετά ότι τους χορηγήθηκε διεθνής προστασία και οι οποίοι διαμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τοπικά συντονιστικά κέντρα διαχείρισης προσφυγικής κρίσης ή σε κάποιο ξενοδοχείο του προγράμματος FILOXENIA.

Οι υπόλοιποι μετανάστες στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί ακόμα άσυλο με άλλο πρόγραμμα λαμβάνουν επιπλέον 50 ευρώ / μήνα για έξι μήνες για ενοικίαση σπιτιού.

https://www.kathimerini.gr/1081972/article/epikairothta/kosmos/poy-e3airetika-spania-h-metadosh-toy-korwnoioy-apo-asymptwmatikoys

Οι άνθρωποι που βγαίνουν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, είναι «εξαιρετικά σπάνιο» να μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά από ενδελεχή εξέταση των στοιχείων χωρών που πραγματοποιούν σχολαστικό και λεπτομερή έλεγχο στις κοινωνικές επαφές των θετικών κρουσμάτων και μπορούν έτσι να εντοπίσουν την «αλυσιδωτή» μετάδοση του ιού από κρούσμα σε κρούσμα, δήλωσε η Δρ. Μαρία Βαν Κέρκχοουβ, επικεφαλής του τμήματος του Π.Ο.Υ. για τις νέες αναδυόμενες ασθένειες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, οι «ασυμπτωματικοί» ασθενείς που εμφανίζονται θετικοί στον COVID-19, θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Εκείνους που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, εκείνους που βγαίνουν θετικοί ενώ είναι ασυμπτωματικοί, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζουν συμπτώματα και εκείνους που εμφανίζουν πολύ ελαφριά «σημάδια» του ιού, χωρίς να συνειδητοποιήσουν ποτέ ότι έχουν κολλήσει.

Βάσει των περισσότερων στοιχείων που έχει στη διάθεση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από όλες τις παραπάνω κατηγορίες «ασυμπτωματικών» ατόμων, καμία δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και τη διασπορά του ιού, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστήμονας.

Εντούτοις, παρότι οι περισσότερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι «πραγματικές» ασυμπτωματικές περιπτώσεις «μεταδίδουν σπάνια» τον ιό στους άλλους, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί μετάδοση του ιού λίγο πριν ή τη μέρα που αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα σε συνήθως ελαφριά μορφή, αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Μπαμπάκ Τζαβίντ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ασθενείς μπορούν να βγουν θετικοί στον κορωνοϊό περίπου τρεις ημέρες προτού κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα στον οργανισμό τους, διάστημα κατά το οποίο είναι πιθανό να τον μεταδώσουν, ιδίως την ημέρα που πρωτοεμφανίζονται τα συμπτώματα ή την ακριβώς προηγούμενη. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ξεκάθαρα στο ότι οι ασθενείς με συμπτώματα συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη διάδοση του ιού, με τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις να συμπληρώνουν απλώς το «παζλ» της διασποράς του COVID-19. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Βαν Κερκχόουβ, «καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων σταγονιδιών», είναι όταν οι άνθρωποι βήχουν ή φτερνίζονται, που ο ιός «κυκλοφορεί» ελεύθερος και κολλάει από άτομο σε άτομο.