Χαλυβουργικη

Τίτλοι τέλους για την ιστορική Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλου, καθώς, τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η εθελουσία αποχώρηση των τελευταίων εργαζομένων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στις 30 Δεκέμβρη  οι τελευταίοι 220 εργαζόμενοι και στελέχη της εταιρείας εισέπραξαν τα ποσά της εθελουσίας εξόδου, ύψους 6 εκατ. ευρώ, για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις με πλήρη κάλυψη από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις μπαίνει και τυπικό τέλος για την Χαλυβουργική, η οποία εδώ και τρία χρόνια δεν παρήγαγε τίποτα.

Η υπόθεση της Χαλυβουργικής είχε δημιουργήσει ενδοοικογενειακή κόντρα μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των γιων του, Παναγιώτη και Γιώργου.

Σύμφωνα, ακόμη, με την «Καθημερινή» τα χρέη προς τις πιστώτριες τράπεζες ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν έχει οφειλές προς το Δημόσιο πέρα από ένα ποσό της τάξης των 2,5-3 εκατομμυρίων ευρώ για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών του προγράμματος εθελούσιας εξόδου και των σχετικών εισφορών προς ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό αυτό εξετάζεται να καλυφθεί από την πώληση άμεσα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η Χαλυβουργική.

Η πετρελαϊκή κρίση

Οταν έσκασε το 1972 επί χούντας η πετρελαϊκή κρίση, ο Αγγελόπουλος αντιλαμβανόταν ότι τα πράγματα ζόριζαν και μάλλον είχε δίκιο. Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου, ενώ οι ελληνικές βιομηχανίες κατανάλωναν κατά μέσο όρο πολύ περισσότερη ενέργεια από τις ιταλικές ή τις βρετανικές μονάδες.

Επιπλέον, οι σκανδαλώδεις τότε επιδοτήσεις από τη ΔΕΗ στις βιομηχανικές μονάδες, που έπαιρναν δωρεάν το ρεύμα, δεν μπορούσαν να συνεχιστούν για πολύ και φυσικά βάραιναν αποκλειστικά τις πλάτες των νοικοκυριών και το Δημόσιο.

Ο Αγγελόπουλος το καταλάβαινε αυτό, ενώ παράλληλα οι συνεχείς συγκρούσεις με όλα τα μέλη της οικογένειάς του τον επηρέαζαν ψυχολογικά, με αποτέλεσμα όλο και λιγότερο να ασχολείται πλέον με τη Χαλυβουργική.

«Για να καταλάβετε τι είδους άνθρωπος ήταν, μια μέρα έγινε ένα δυστύχημα και μια γερανογέφυρα που λειτουργούσε πάνω από το υγρό μέταλλο έσπασε, ενώ ο χειριστής έπεσε μέσα στο υγρό μέταλλο και εξαϋλώθηκε. Ημασταν όλοι συντετριμμένοι, ενώ εκείνος μπήκε στο εργοστάσιο κι έβαλε τις φωνές για να συνεχίσουν τη δουλειά» είναι τα λόγια ενός από τους παλιούς.

Για Διαβάστε και γι αυτό το ατύχημα εργάτη που είχε ατύχημα στην Χαλυβουργικη Άλφα Στηλ στο Καρντιφ της Ουαλιας.Ευθυνη στην εταιρία επιδίκασε ο δικαστής

Judge David Morris said Mr Chard was lucky to have survived the fall.He said the poorly-welded safety gate was a «risk that should have been obvious to any prudent employer.»Alpha Steel were fined £12,500 and ordered to pay £3,000 costs to the Health and Safety Executive.Alpha Steel were prosecuted for two breaches of the Workplace Regulations 1992 – failing to install a properly constructed safety gate and for not having proper procedures in place to monitor and maintain the equipment.The firm had pleaded guilty at an earlier hearing.Mr Collins said: «This defendant has fallen far short of the required standard to provide a safe environment in which to work».

Ουαλια

Το εργοστάσιο της Ουαλίας, για παράδειγμα, είχε μετατραπεί στην πλέον σύγχρονη μονάδα παραγωγής χάλυβα. Ο Αγγελόπουλος αντιλαμβανόταν ήδη από τότε ότι το μετεμφυλιακό μοντέλο της ολιγαρχικής ελληνικής βιομηχανίας των λίγων οικογενειών δεν θα άντεχε για πολύ.