Ενδιαφερον το σημερινο αρθρο στην εφημεριδα Αναγνωστης  

Μπορει να γινει σεισμος στην περιοχη μας απο το ενεργο ηφαιστειο στα Μεθανα;

από admin3  ΔημοσιεύτηκεΚυρ. 24 Φεβ. 2019

Στη συστηματική παρακολούθηση του ενεργού ηφαιστείου των Μεθάνων προχωρά για πρώτη το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων, βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 78 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο. Γεωγραφικά τοποθετείται στην Αργολίδα, αλλά διοικητικά η περιοχή των Μεθάνων υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής.

Ήδη εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι τρεις μη μόνιμοι σεισμολογικοί σταθμοί που άρχισαν να λειτουργούν εδώ και μία εβδομάδα περίπου, ενώ θα εγκατασταθούν άλλοι τρεις μόνιμοι σταθμοί.

Αν και πρόσφατα το ηφαίστειο δεν έχει δώσει ανησυχητικά σημάδια, η κοντινή απόστασή του από την Αθήνα δεν παύει να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Ηφαίστειο Μεθάνων

«Το ηφαίστειο των Μεθάνων μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνο όσο της Σαντορίνης ή της Νισύρου, δεν παύει όμως να είναι ενεργό και να βρίσκεται απέναντι από την Αθήνα. Έως τώρα κανείς δεν το παρακολουθούσε», δήλωσε στο ΑΠΕ —ΜΠΕ Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης, εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, υπεύθυνος του Σεισμολογικού Δικτύου του ΕΑΑ, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τους νέους σταθμούς στα Μέθανα.

Η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου συνέβη τον 3ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο. Στην ευρύτερη περιοχή των Μεθάνων η πιο πρόσφατη έκρηξη συνέβη πριν περίπου 300 χρόνια, στον υποθαλάσσιο χώρο ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της χερσονήσου, στην οποία έχουν εντοπισθεί ίχνη τουλάχιστον 30 παλαιών ηφαιστείων, των οποίων η δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.

Η σύγχρονη υδροθερμική δραστηριότητα στη λουτρόπολη των Μεθάνων σχετίζεται με την ηφαιστειακή γεωθερμία.

Ο κ. Ευαγγελίδης, πρόσθεσε ότι η «η έγκαιρη εκτίμηση της όποιας επερχόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των επιπτώσεων της είναι κρίσιμοι παράγοντες τόσο για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού, όσο και για την προστασία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού και της πρωτεύουσας».

Εως τωρα κανεις δεν  παρακολουθουσε το ηφαιστειο αναφερεται στο αρθρο.

ΜΕΘΑΝΑ

Η μέχρι πρότινος σχετική υποδομή παρακολούθησης που ήταν εγκατεστημένη στο ηφαίστειο των Μεθάνων, κρίθηκε αμελητέα, γι’ αυτό σχεδιάζεται πλέον ένα δίκτυο έξι σεισμολογικών σταθμών και ένα γεωδαιτικό δίκτυο στο πλαίσιο του -χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ- έργου ΓΕΩΡΙΣΚ του ΕΑΑ, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2017 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Στόχος είναι να εφαρμοστούν στο ηφαίστειο των Μεθάνων πιλοτικές καινοτόμες σεισμικές και γεωδαιτικές μέθοδοι για την εκτίμηση του επερχόμενου ηφαιστειακού κινδύνου.

Σε πρώτη φάση, σε στενή συνεργασία με τον δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, ο οποίος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στην πρωτοβουλία του Αστεροσκοπείου, εγκαταστάθηκε ένα μη μόνιμο σεισμολογικό δίκτυο πυκνής διάταξης με τρεις σταθμούς στους Αγίους Θεοδώρους, στο Μακρύλογγο και στο Μεγαλοχώρι Μεθάνων, οι οποίοι θα λειτουργήσουν για δύο έως τρία χρόνια. Οι σταθμοί αυτοί, που θα είναι διαθέσιμοι και για μελλοντική επανεγκατάσταση σε μια ενδεχόμενη ηφαιστειακή ή σεισμική έξαρση, χρησιμοποιούνται ήδη για την καθημερινή σεισμική ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ.

Παράλληλα, άρχισαν τα κατασκευαστικά έργα για να εγκατασταθούν άλλοι τρεις μόνιμοι σταθμοί στην Καμένη Χώρα (όπου υπάρχει κρατήρας βάθους περίπου 50 μέτρων και διαμέτρου 100 μέτρων), στην πόλη των Μεθάνων (κοντά στο δημοτικό γήπεδο) και ένας τρίτος στο ‘Ανω Φανάρι Αργολίδας ή στο νησί Αγκίστρι. Στόχος των επιστημόνων είναι να καλύψουν και το γειτονικό υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Παυσανίας». Οι σταθμοί, που θα διαθέτουν αισθητήρες ευρέος φάσματος, αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν φέτος το καλοκαίρι.

Εκτός του σεισμολογικού δικτύου, θα αναπτυχθεί στην περιοχή ένα γεωδαιτικό δίκτυο από τρεις κεραίες GPS, που θα καταγράφει και τις παραμικρές αργές μετακινήσεις στην επιφάνεια του εδάφους, ακόμα και της τάξης του ενός χιλιοστού ετησίως, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε υπόγεια δράση του ηφαιστείου. Υπάρχουν ήδη δύο κεραίες GPS, μία του Πανεπιστημίου Αθηνών και μία του ΕΜΠ (που προς το παρόν δεν λειτουργεί), ενώ θα προστεθεί και μία τρίτη από το ΕΑΑ.

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ  https://www.porosnews.gr/latest-news/τα-μέθανα-και-οι-χρυσοί-κρατήρες-του/

Ο «Παυσανίας»

«Το πρώτο υποθαλάσσιο ηφαίστειο που ανακαλύφθηκε στην αρχή της έρευνάς μας ήταν ο «Παυσανίας», στη θαλάσσια περιοχή των Μεθάνων, το 1987. Η χαρτογράφηση από το Σαρωνικό, μέχρι τη Νίσυρο ολοκληρώθηκε πέρυσι και η εργασία δημοσιεύτηκε φέτος στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Tectonophysics», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου, εξηγώντας πως το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου είναι διάστικτο από αμέτρητα σημεία ηφαιστειακών εκτονώσεων. «Στις τέσσερις βασικές ηφαιστειακές υποομάδες του Αιγαίου, τα Μέθανα, τη Μήλο, τη Σαντορίνη και τη Νίσυρο, υπάρχουν ξεκάθαροι σχηματισμοί, αλλά και μικρές ηφαιστειακές οπές, γεγονός που μας αποτρέπει να μιλήσουμε για συγκεκριμένο αριθμό υποθαλάσσιων ηφαιστείων», λέει ο Δ. Παπανικολάου, συμπληρώνοντας πως η ανακάλυψη των πολύτιμων μετάλλων που εκλύονται ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές εξορύξεις. «Σήμερα υπάρχει η τεχνολογία για εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, κάτι που θα μπορούσε να γίνει και στο Αιγαίο, εφόσον τα κοιτάσματα είναι τέτοια που να μπορούν να αποσβέσουν το κόστος».

«Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια της Ελλάδας είναι ενεργά, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι επίκειται έκρηξη τους», δηλώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Σακελαρίου, διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, τα ερευνητικά σκάφη του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των ηφαιστείων του βυθού. «Η ενεργητικότητα των ηφαιστείων του Αιγαίου συνιστάται στην υδροθερμική τους δραστηριότητα, στο γεγονός δηλαδή ότι εξακολουθούν να εκλύουν θερμότητα και διάφορες άλλες ουσίες», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτή η δραστηριότητα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο διεθνές επίκεντρο .

«Το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου έχει δημιουργηθεί από τις συγκρούσεις της ευρωπαϊκής και της αφρικανικής πλάκας. Η περιοχή μας έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και θα συνεχίσει να προσελκύει επιστήμονες και τις επόμενες δεκαετίες» καταλήγει ο Δ. Σακελλαρίου.

ΙΣΤΟΡΙΑ http://www.koutouzis.gr/ifestia.sismoi.htm

   Επίσης  ισχυρός  σεισμός  έγινε  το 8 μ.Χ. (Οβίδιος + Στράβων).  

* ** Μεγάλος σεισμός  που συγκλόνισε την περιοχή, έγινε κατά το 400 μ.Χ., μετά την επιδρομή των Γότθων  και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Τότε πρέπει να χώρισε η Σφαιρία  από την ακτή του Γαλατά.  Διότι  όπως  αφηγείται  ο αρχαίος  περιηγητής  Παυσανίας, το 156 μ.Χ  πέρασε  από το Γαλατά  στη Σφαιρία  πεζή.

+++ Ισχυρός σεισμός  – επίκεντρο  η Υδρα, 6,4 ρ. – που προκάλεσε καταστροφές  σε Πόρο, Υδρα  και Σπέτσες έγινε  στις 7 και  18 –3-1837, και  με 2 νεκρούς.

***  Ένας άλλος σεισμός έγινε στην περιοχή το 1922, χωρίς συνέπειες. Τότε τα   νερά  στις  λουτροπηγές Μεθάνων εξαφανίστηκαν   και  επανήλθαν μετά από μισή ώρα.

***   Στις 17-4-1930 έγινε σεισμός  5,9 και στις 5-9-53  5,8  ρ.

***   Το 1965 έγινε σεισμός  6,1 ρ. βόρεια των Μεθάνων.

+++  Τέλος σεισμός έγινε  στις 29-11-1999  στις  4  το απόγευμα. Είχε μέγεθος  3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και επίκεντρο   τον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά του Πόρου.

      Ο κ. Ιωάννης Νικ. Κουτουζής, που μένει στο Καραπολίτι  Πόρου  αφηγείται:

  «  Άκουσα  μέσα στον ύπνο   μου  ένα δυνατό  θόρυβο  σαν  έκρηξη, ή σαν κάτι νάπεσε, κι ένα σύντομο   τράνταγμα. Αυτά με ξύπνησαν».

      Φυσικά   σεισμοί  με άλλα επίκεντρα   ταρακούνησαν πολλές φορές την περιοχή.

2005 Αγκιστρι

ΕΛΛΑΔΑ

Τα 4,9 Ρίχτερ στο Αγκίστρι και το ηφαίστειο «Παυσανίας»

Του Γιωργου Λιαλιου

Μεμονωμένο γεγονός θεωρείται η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε προχθές αργά το βράδυ ανάμεσα στο Αγκίστρι και τα Μέθανα. Πάντως η γενικότερη περιοχή, δηλαδή το δυτικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, τόσο για το ιδιαίτερο γεωτεκτονικό καθεστώς της, όσο και για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Παυσανίας», που ανακαλύφθηκε μόλις πριν από δεκαεπτά χρόνια.

Η δόνηση, μεγέθους 4,9 Ρίχτερ έγινε στις 23.44 προχθές το βράδυ. Το επίκεντρό της εντοπίστηκε 50 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας, στο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού κόλπου, νότια της νήσου Αγκίστρι. «O σεισμός έγινε σε βάθος 123 χλμ., γι’ αυτό και δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή που συνέβη, αλλά σε μεγάλη ακτίνα, από τη βόρεια Αττική έως και την Αργολίδα», λέει στην «K» ο σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κ. Μωυσής Κουρουζίδης.

«Οι σεισμοί που γίνονται στον Σαρωνικό Κόλπο έχουν μια ιδιαιτερότητα: η ενέργεια που εκλύουν διοχετεύεται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα το μακροσεισμικό επίκεντρο (επίκεντρο ζημιών) να βρίσκεται μακριά από το πραγματικό επίκεντρο. Για παράδειγμα, το 1965 έγινε στην περιοχή ένας σεισμός, μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, ο οποίος «χτύπησε» την Αρκαδία και τη Μεσσηνία».

Η εξήγηση του φαινομένου αυτού βρίσκεται στο ιδιαίτερο τεκτονικό καθεστώς ολόκληρου του ηφαιστειακού τόξου. «H λιθοσφαιρική πλάκα έχει ήδη καταβυθιστεί σε εκείνη τη ζώνη και οι σεισμοί, όπως ο χθεσινός, γίνονται σε μεγάλο βάθος (σεισμοί ενδιάμεσου βάθους). Ανάλογα με τη γεωτεκτονική δομή του φλοιού και του μανδύα πάνω από την εστία της δόνησης, κατευθύνεται και η σεισμική ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κάθε φορά προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί».

Ο προχθεσινός σεισμός, αν και έγινε επάνω στο ηφαιστειακό τόξο, θεωρείται τεκτονικός και όχι ηφαιστειακός. Εγινε όμως σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, με τα νέα δεδομένα που ήρθαν στο φως.

«Το 1987 ανακαλύψαμε κατά τη διάρκεια ερευνών με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, άγνωστο μέχρι τότε», δηλώνει στην «K» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Δημήτρης Παπανικολάου. «Το ηφαίστειο βρίσκεται 1,5-2 χλμ. βορειοδυτικά της χερσονήσου των Μεθάνων, στον πυθμένα του δυτικού Σαρωνικού Κόλπου. H «οροφή» του βρίσκεται σε βάθος 140 μέτρων, ενώ ο ηφαιστειακός κώνος ξεκινά στα 400 μέτρα βάθος. Με βάση τα περιβάλλοντα ιζήματα η γένεσή του τοποθετείται στο Ολόκαινο».

Το ηφαίστειο ονομάστηκε Παυσανίας «γιατί ο γνωστός περιηγητής της αρχαιότητας αναφέρει στα «Κορινθιακά» ότι περίπου τον 3ο αι. π.Χ. σημειώθηκε σημαντική έκρηξη ηφαιστείου βόρεια της χερσονήσου των Μεθάνων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η θάλασσα κόχλαζε για ημέρες και πως η έκρηξη άλλαξε τη θέση των θερμών πηγών της περιοχής, οι οποίες υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Βέβαια δεν μπορούμε ακόμα να επιβεβαιώσουμε τη χρονολογία, αλλά οι περιγραφές των ιστορικών συγκλίνουν με τα γεωλογικά στοιχεία και τη θέση του ηφαιστείου, την οποία διαχωρίζουν από το ηφαίστειο που βρίσκεται επάνω στη χερσόνησο των Μεθάνων».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ο προχθεσινός σεισμός δεν φαίνεται να συνδέεται με τα ηφαίστεια της περιοχής. «Το ηφαιστειακό τόξο έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: σε ολόκληρο το μήκος του συνδυάζονται τα σεισμικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, με την τήξη της πλάκας, που δημιουργεί τα ηφαίστεια. H ηφαιστειακή δραστηριότητα, πάντως, στον δυτικό Σαρωνικό άρχισε πριν από 4,4 εκατ. χρόνια από την Αίγινα και ολοκληρώθηκε περίπου πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια. H ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή των Μεθάνων είναι νεότερη, αρχίζοντας πριν από 0,9 εκατ. χρόνια, με διάρκεια έως τους ιστορικούς χρόνους, 2.200 χρόνια πριν».

Εχω γραψει στο παρελθον πως η Ερμιονιδα ειναι μια περιοχη που οι ακτες της ειναι γεματες βυθισμενες πολιτειες της αρχαιοτητας ,Σαλαντι , Λαμπαγιαννας, Κοιλαδα,Πορτο Χελι  Πετροθαλασσα , Κουβερτα αλλα και οι τοσο πολλοι υγροτοποι βαλτοι λιμνοθαλασσες δηλωνουν πως στο παρελθον η ακτογραμμη ηταν διαφορετικη. Εξ αλλου ειναι καταγεγραμενοι ιστορικα σεισμοι στην περιοχη μας απο το 1837 αν και η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου των Μεθανων συνέβη τον 3ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο..Και το σπηλαιο Φραγχθι ειναι εκει με την μιση οροφη γκρεμισμενη να μας θυμιζει πως απο τα παλια χρονια οταν η γη βρυχαται οι ανθρωποι σωπαινουν.Ομως και προσφατα εγιναν και γινονται σεισμοι στην περιοχη μας με επικεντρα οχι μονο την Υδρα και τον Αργολικο κολπο αλλα και την απεναντι ακτη της Πελοποννησου.

Λεω λοιπον εγω μη ειδικος .Με σχολεια και νηπιαγωγεια σε Κοιλαδα Πορτο Χελι Ερμιονη κυριολεκτικα πανω στο κυμα ποιο σχεδιο υπαρχει σε περιπτωση σεισμου και πιθανου τσουναμι ;Που θα πανε τα παιδια; Που ειναι τα ασφαλη σημεια συναντησης με τους γονεις τους;

Γιατι με αυτη την αποφαση  σε σχεση με το γηπεδο Ερμιονης εγω διαφωνω

Εδω το γηπεδο ποδοσφαιρου κυριολεκτικα πανω στη θαλασσα.

Στο Κρανιδι υπαρχει σεισμολογικος σταθμος ο KRND που φτιαχτηκε το 2010 .Θυμαται κανεις ποιος εμπνευστηκε και δουλεψε (μαζι με αλλους) για να γινει πραγματικοτητα αυτος ο σταθμος στον χωρο του Λυκειου ; Λειτουργει αυτη τη στιγμη αλλα δεν υπαρχει πλεον στη σελιδα του Λυκειου οπως παλια. Καλο κουιζ νομιζω για υποψηφιους Δημαρχους.

Άντε να βοηθήσω λίγο  https://stamdamd.blogspot.com/2019/02/blog-2010-2010.html

,