Γατσοπουλος

Μια παραίτηση για την Αρκαδία

Τάκη Γατσόπουλου, Περιφερειακού Συμβούλου Αρκαδίας – Αντιπροέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Ι. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη μέσα από μια διαδικασία απρόκλητων ύβρεων και ανοίκειων χαρακτηρισμών, που προσβάλλουν όχι μόνο το θεσμό και πρόσωπα αλλά και το πολιτισμικό αίσθημα του Πελοποννησιακού Λαού, απέναντι στη σύσσωμη δημοκρατική αντιπολίτευση και τις θέσεις των δημοτικών αρχών της πλειοψηφίας των πολιτών της Πελοποννήσου, ψήφισε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Το ΠΕΣΔΑ ήταν το κοστούμι της σύμβασης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου που η Περιφερειακή Αρχή σχεδιάζει χρόνια στην πλάτη των ανυποψίαστων για το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της πολιτών της και είναι το μοναδικό μεγάλο σε δύο θητείες της έργο που θα έχει αν πραγματοποιηθεί το ανεξίτηλο ένοχο αποτύπωμά της .

Διαφωνούμε κάθετα με το Σχέδιο αυτό για λόγους θεσμικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς, δηλαδή βαθύτατα πολιτικούς και προτείνουμε, ως «Πελοπόννησος Πρώτα» την αποκεντρωμένη, ορθολογική και περιβαλλοντικά συμβατή αλλά και οικονομικά συμφέρουσα διαχείριση των απορριμμάτων με Δημόσιο έλεγχο και τη συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτήν με σκοπό την επιστροφή του οφέλους της διαχείρισης σε αυτήν.

Διεκδικούμε την άμεση χρηματοδότηση και συνδρομή των δήμων και των φορέων τους για την υλοποίηση της πιο πάνω εναλλακτικής πρότασης, που περιλαμβάνει ενημέρωση – πρόληψη – μείωση – οργανωμένη διαλογή στην πηγή – ανακύκλωση – ανάκτηση – κομποστοποίηση – λιπασματοποίηση και υγειονομική ταφή του υπολείμματος, του οποίου η ποσότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας με βελτιούμενη στο χρόνο ποσοτικά και ποιοτικά διαχείριση και τη συμμετοχή της ήδη εκφρασμένης θέλησης των πολιτών θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα.

Όμως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που το γνώριμο πολιτικό σύστημα την κατάντησε την πιο βρώμικη της χώρας θριαμβεύει τώρα σε σύγχρονη έκδοση κάθε εταιρεία πρόθυμων «επενδυτών» και όχι η κοινωνία των δημιουργικών πολιτών της..

ΙΙ. Στο πλαίσιο μάλιστα της Κεντρικής Υπερσυγκεντρωτικής διαχείρισης του ΠΕΣΔΑ που η πλειοψηφία ψήφισε και της ΣΔΙΤ που αυτή προωθεί, εντάσσεται και ο σχεδιασμός παράνομα χωροθετημένης μονάδας στην Παλιόχουνη Βαλτετσίου Τριπόλεως Αρκαδίας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αργολίδας!!!!, της Κορινθίας!!!! και του συνόλου σχεδόν της Αρκαδίας, η οποία όμως σε συνδυασμό με τα αναγνωριζόμενα ολοένα προβλήματα χωροθέτησης των αρχικά προβλεπόμενων άλλων δύο μονάδων σε Μεσσηνία και Λακωνία και το χαρακτηρισμό όλης της Περιφέρειας κατά το ΠΕΣΔΑ για πρώτη φορά ως μιας διαχειριστικής ενότητας, κινδυνεύει αυτή να είναι η μόνη πλέον για ολόκληρη την Πελοπόννησο!!!!

Όμως καθώς η Αρκαδία με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ίδιου του ΠΕΣΔΑ από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου είναι:

η Περιφερειακή Ενότητα που παράγει τα λιγότερα απορρίμματα,
η Περιφερειακή Ενότητα που έχει τη μεγαλύτερη τάση μείωσης του πρωτογενούς τομέα,
η Περιφερειακή Ενότητα που έχει τη μεγαλύτερη ανεργία σε μια Περιφέρεια που η ανεργία αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς και
η Περιφερειακή Ενότητα που έχει τον πιο γηρασμένο πληθυσμό,
είναι παντελώς άδικη, ανομιμοποίητη και εκτός κάθε αναλογίας η πιο πάνω καταστροφική για το μέλλον της χωροθέτηση, που ως φθηνή και βολική η επιτήδεια εργολάβος με την εκχώρηση της άδειας της Περιφερειακής Αρχής κυριαρχικά στον τόπο μας επέλεξε.

Η μονάδα αυτή χωρίς αβασάνιστους τοπικισμούς, θα επιβαρύνει υπέρμετρα την περιοχή με την ήδη υποβαθμισμένη γειτονική Μεγαλόπολη αλλά και γενικότερα την Αρκαδία, με την πρόσθεση αέναου κυκλοφοριακού φόρτου απορριμματοφόρων στους οδικούς άξονές της, τις κάθε είδους αναμφισβήτητες εκπομπές της μονάδας και το τεράστιο προς ταφή κακής ποιότητας υπόλειμμά της, ώστε η Αρκαδία μας θα γίνει στο εξής η χωματερή της Πελοποννήσου.

Αυτά όταν η Τρίπολη για δεκαετίες δεχόταν από παντού σκουπίδια στο μεγαλύτερο ΧΑΔΑ της Περιφέρειας στο «Πλάτωμα», ενώ ελέω και της Περιφερειακής Απραξίας που έστρωνε το δρόμο στην ΤΕΡΝΑ έχει και δύο τεράστιους «νεότευκτους» ΧΑΔΑ στην «Αγία Τριάδα» και τον «΄Αγιο Βλάσση».

ΙΙΙ. Με τα δεδομένα αυτά και την επιπλέον ευθύνη μου ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» στην Αρκαδία, όπου γεννήθηκα μεγάλωσα, εργάζομαι και ζω με την οικογένειά μου και για εκείνη άδολα ονειρεύομαι, ψήφισα φυσικά αρνητικά στην εισήγηση της πλειοψηφίας για αυτό το ΠΕΣΔΑ.
Όμως η ψήφος μου δεν ήταν αρκετή όπως προεκτέθηκε για να αποτρέψει την υπερψήφιση του ΠΕΣΔΑ που δυστυχώς διαμόρφωσε και η δίβουλη με καθυστερήσεις και εκτροπές πολιτική της Κυβέρνησης που έσυρε για δύο χρόνια την αντιμετώπιση του προβλήματος για να υποχωρήσει στο τέλος στην επιλογή της υιοθέτησης της ΣΔΙΤ, αντίθετα όχι μόνο με τις θέσεις της αλλά και με κάθε έννοια «δίκαιης ανάπτυξης» για την Αρκαδία.

ΙV. Aγαπητοί συμπολίτες, η πιο πάνω ψήφος μου ήταν η τελευταία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου,
όμως καθώς τα μεγάλα εγκλήματα και οι μεγάλες συμφωνίες συνοδεύονται από εκκωφαντική σιωπή,
για να ενισχύσω τη φωνή της ψήφου μου για την Αρκαδία και να αναδείξω στο μέτρο των μικρών δυνάμεών μου το πρόβλημα μιας διαχείρισης των απορριμμάτων που θα πληγώνει και θα δηλητηριάζει τον τόπο μας και τη ζωή όχι μόνο των παιδιών μας αλλά και των επόμενων γενεών και ταυτόχρονα θα μας επιβαρύνει πανάκριβα, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος με απειλή διακοπής του,
παραιτούμαι της ιδιότητας του περιφερειακού συμβούλου εκλεγμένου στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας,
συνεχίζοντας αδιαπραγμάτευτα και ενωτικά να δεσμεύομαι με όσους παλεύουν μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο στον αγώνα κατά της ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου και συνακόλουθα του ΤΕΡΝΑτουργήματος στην Αρκαδία……. ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

Καλώ παράλληλα τους πολίτες, τις συλλογικότητές τους και ιδίως τους Δημάρχους, το Φο.δ.σ.α. Π.Π., τα Κόμματα, τους Βουλευτές και την Κυβέρνηση να αναλάβουν ΤΩΡΑ τις σχετικές ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στο μέλλον.

Τρίπολη 23-2-1017

Τάκης Γατσόπουλος

Προχωρα οπως ηταν αναμενομενο ο σχεδιασμος ΤΕΡΝΑ .

Ηττα ενος (μικρου ειναι αληθεια) κινηματος αντιστασης, νικη ενος καλα οργανωμενου  απο χρονια σχεδιασμου που οδηγει νομοτελειακα στην καυση μερους των απορριμματων και την ταφη του τοξικου  υπολοιματος της καυσης, (που ειναι περιπου το μισο των απορριμματων)που θα παρεχουν ενεργεια σε ιδιωτικα συμφεροντα.

Ενδιαμεσο σταδιο (και χρονικα περιορισμενο) η ταφη πανω απο το 75% των συμμεικτων απορριμματων μετα απο επεξεργασια στην (η στις) υπερ χωματερη(ες) της ΤΕΡΝΑ που θα δεχεται το συνολο των απορριμματων της Πελοποννησου.Το πειραμα του δεματοποιητη στα Διδυμα δειχνει τι γινεται οταν σε μια χωματερη μαζευεις ολα τα σκουπιδια μιας περιοχης χωρις σχεδιασμο για το τι θα γινει μετα.Αυτο θα επαναληφθει με την υπερ χωματερη της ΤΕΡΝΑ σε μεγαλη κλιμακα.

2016-02-07-09-38-21

Η ανακυκλωση διακοσμητικου χαρακτηρα θα αφορα κυριως τα μεγαλλου βαρους 20% μην καυσιμα υλικα μεταλλο γυαλι.Αν και πολυ φοβαμαι πως με τις σημερινες τιμες και την κατασταση που επικρατει στην Ελλαδα οσον αφορα την βιομηχανια επεξεργασιας ανακυκλωσιμων και αυτα στην χωματερη θα πηγαινουν η θα εξαγονται σε χωρες οπου η επεξεργασια τους γινεται με ορους καταστροφικους για το περιβαλλον.Αλλα και αυτη την ανακυκλωση και τα εκατομμυρια που την συνοδευουν σαν επιδοτηση των πολιτων (μιας και πληρωνουμε τελος ανακυκλωσης σε καθε συσκευασια που αγοραζουμε, εκατομμυρια που σημερα καρπουται η ΕΕΑΑ με το αμφιβολο εργο)θα παρει πιθανοτατα η ΤΕΡΝΑ.Οπως γραφει ο συνεργατης του κ Τατουλη περιφερειακος συμβουλος κ Τζανης

γ]  Την ανακύκλωση  που  αποσκοπεί  – στην υψηλή προστασία του περιβάλλοντος [αειφορία]  -στην ανάπτυξη &  – σε  ν έ ε ς   θ έ σ ε ι ς  εργασίας.Στο σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω δύο μόνο ζητήματα όπως λεπτομερώς & δεσμευτικώς περιγράφονται στη σύμβαση , α] Ο ανάδοχος θα αναλάβει την διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων της Περιφέρειας με τήρηση στο έπακρο των αυστηρότερων Ευρωπαϊκών οδηγιών  & Ελληνικών Νόμων  

Συμμετεχουσα  σε αυτο το πολυχρονο σχεδιασμο που ξεκινησαν τα συστημικα κομματα ΝΔΠΑΣΟΚ και συνεχιζει η σημερινη κυβερνηση της αριστερο δεξιας που εχει την υποστηριξη των Οικολογων Πρασινων. Φανερωνοντας πως δεν ειναι τα κομματα που αλλαζουν μεσα απο την κυβερνηση την εξουσια αλλα αντιθετα  η οικονομικη εξουσια που αλλαζει τα κομματα αν θελουν να μεινουν στην κυβερνηση.

Πρωτεργατες οι διορισμενοι και εκλεγμενοι Περιφερειαρχες και περιφερειακοι συμβουλοι καθως και Δημαρχοι και δημοτικοι συμβουλοι παραταξεων των συστημικων κομματων των τελευταιων δεκα χρονων.Αν και παραιτησεις οπως αυτη του συναγωνιστη Γατσοπουλου δειχνουν πως υπαρχουν και πολιτικα εντιμοι εκπροσωποι που δεν ξεχνουν τις μαχες που εδωσαν οσο δεν ηταν στην εξουσια ο πολιτικος φορεας τους.

Δεν χασαμε εμεις.Εμεις ζησαμε ολη την  ζωη μας διπλα στις καιομενες χωμαετρες. Κυριως οι επομενες γενιες χανουν την ευκαιρια να ξεφυγουν απο αυτο το μοντελο.

Ομως ευθυνες υπαρχουν και στον δικο μας χωρο.Οσων αντισταθηκαν σε αυτους τους σχεδιασμους που προερχονταν απο τον χωρο της ριζοσπαστικης και παραδοσιακης αριστερας καθως και της ριζοσπαστικης πολιτικης οικολογιας.Γιατι καποιοι μπερδεμενοι στα τοπικα σχεδια διαχειρισης που μας πεταξαν σαν καροτο οι ΣΥΡΙΖαιοι και οι συνεργατες τους σταματησαμε να μιλαμε για ΧΥΤΥ ανα δημο.Γιατι κανενας σχεδιασμος δεν γινεται χωρις ΧΥΤΥ. Χωρο δηλαδη που θα δεχεται το υπολοιπο (που ξεκινωντας ειναι πανω απο 70% του συνολικου ογκου).

Οσο αφηναμε τους Δημαρχους χωρις προταση γι αυτο το υπολοιπο τοσο η υπερχωματερη της ΤΕΡΝΑ γινεται μονοδρομος.Και κατι ακομα.Χωρις κρατικα εργοστασια επεξεργασιας χαρτιου και πλαστικου (που αποτελουν τον κυριο ογκο των απορριμματων )για να παραγεται πρωτη υλη απο τα ανακυκλωσιμα ,η καυση μενει επισης μονοδρομος.Αν ειχαμε αυτα τα δυο (ΧΥΤΥ και εργοστασια) η ΤΕΡΝΑ δεν θα ειχε υλικο.Πολυ περισσοτερο το εργοστασιο καυσης.Ειμασταν λιγοι αριθμητικα και θεωρητικα .Και αυτοι που μας ακουγαν, οι πολιτες που ενδιαφερονταν, ελαχιστοι. Ετσι χτιζει το κεφαλαιο την εξουσια του και καταστρεφει την φυση.Με εργαλειο το κρατος και τα συστημικα κομματα.Πανω στο εδαφος της αδιαφοριας των πολιτων της μη συμμετοχης της απογοητευσης.Και πανω στη λαθος λογικη να φορτωνουμε τα σκουπιδια και τα προβληματα μας στον γειτονα καπου μακρυα απο εμας.Λες κι αυτη η χωρα αυτος ο πλανητης ειναι απεραντα.Λες και η ζημια στην Αρκαδια δεν θα φτασει μεσω του Αναβαλου (που ολοι ζητανε )πισω στην Ερμιονιδα.Η συνειδηση των ανθρωπων εχει μεινει στα 1800 οταν ταξιδευες μερες για να φτασεις στην μακρινη Τριπολη.Ομως τα σκουπιδια της κοινωνιας μας ειναι του 2017.Πολλα.Παρα πολλα.

Καλη νυχτα.