Ο Σπυρος Ευαγγελατος αναμεσα σε ολο το αλλο εργο του ανεδειξε και τον Πετρο Κατσαΐτη Προλογιζει ο σκηνοθετης

Ανέβηκε στις 10 Αυγ 2011

Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά της κλασικής παράστασης που παρουσίασε το «Αμφι-θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου. Η Ιφιγένεια, γράφτηκε το 1720 από τον επτανήσιο συγγραφέα Πέτρο Κατσαΐτη .
Το έργο αναφέρεται στη ιστορία της κόρης του Αγαμέμνωνα στην Αυλίδα. Ο στρατηγός της ελληνικής εκστρατείας κατά των Τρώων, πληροφορείται ότι για να ξεκινήσει ο στόλος απαιτείται η θυσία της νεαρής κοπέλας. Με τη δικαιολογία ότι θέλει να την παντρέψει, την φέρνει από τη πατρίδα της. Όμως στη συνέχεια ο Αγαμέμνων αλλάζει γνώμη και έρχεται σε σύγκρουση με τον αδελφό του. Η κοπέλα όμως με τη μητέρα της έχουν ήδη φτάσει.
Μετά από μια σύντομη συζήτηση της Κλυταιμνήστρας με τον υποτιθέμενο γαμπρό – Αχιλλέα, το ψέμα αποκαλύπτεται. Μητέρα και υποτιθέμενος γαμπρός αντιδρούν, αλλά η Ιφιγένεια σταδιακά μετατρέπει το φόβο της σε αξιοθαύμαστο θάρρος και προσφέρεται εκούσια. Μέχρι αυτό το σημείο ο Κατσαΐτης, ακολουθεί το μύθο του Ευρυπίδη.
Όμως κατά τον Κατσαΐτη, λίγο πριν τη θυσία αποκαλύπτεται ότι ο μάντης παρερμήνευσε τα σημάδια της θεάς που δεν επιθυμεί ανθρωποθυσίες, και η κοπέλα σώζεται. Από κει και πέρα αρχίζει η ετοιμασία του γάμου, ενώ ο Αγαμέμνων στέλνει ανθρώπους του να τιμωρήσουν το μάντη.

Το τέλος της ιστορίας — κατά δήλωση του συγγραφέα — γράφτηκε για να ανακουφίσει του θεατές του από τη τραγικότητα του μύθου.

Το έργο έχει γραφτεί σε δεκαπεντασύλλαβο και διαθέτει πρόλογο, πέντε πράξεις και ένα σύντομο επίλογο. Στο κείμενο υπάρχουν στοιχεία από την κρητική και κεφαλλονίτικη διάλεκτο, εμπλουτισμένα με φράσεις ιταλικές.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, θέλοντας αποδώσει όσο το δυνατό καλύτερα το έργο, μας μεταφέρει στο 18ο αιώνα, αναβιώνοντας τις συνθήκες και τον τρόπο που πρωτοπαίχτηκε η παράσταση.
Έτσι οι ηθοποιοί, υποδυόμενοι την επαγγελματική ιδιότητα των τότε «ηθοποιών», ενσαρκώνουν ανάλογα τους ήρωες του έργου, μετατρέποντας τη παράσταση σε μια εκπληκτική κωμωδία.
Κύριο σκηνικό, ένα κάρο που λειτουργεί ως σκηνή, ενώ στο εσωτερικό του βρίσκεται το καμαρίνι των ηθοποιών. Κατά τη διάρκεια της παράστασης το κάρο γυρίζει, έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τι γίνεται και στα παρασκήνια.

Στο ρόλο της Ιφιγένειας εμφανίζεται η Λήδα Τασοπούλου, σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της.

Λήδα Τασοπούλου http://archive.enet.gr/online/online_…

Παραγωγή: ΕΡΤ (Θέατρο της Δευτέρας)
Παίζουν: Λήδα Τασοπούλου, Νίκος Μπουσδούκος κ.α
Σκηνοθέτης: Σπύρος Ευαγγελάτος
Σκηνοθεσία — Δραματουργική επεξεργασία : Σπύρος Ευαγγελάτος
Σκηνικά – Κοστούμια : Γιώργος Πάτσας

Προλογίζει ο σκηνοθέτης.

Ιφιγένεια (επτανησιακό θέατρο)

Σπυρος Ευαγγελατος

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Mπουρεξάκη. Η καλλιτεχνική παράδοση της οικογένειας τον οδήγησε προς το θέατρο. Σπούδασε αρχικά στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απο την οποία απεφοίτησε το 1961.[1] Την περίοδο 19661970 συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αυστρία, την Γερμανία, την Γαλλία κ.α.. Σπούδαζε μάλιστα με υποτροφία θέατρο και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1970 έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.[2]

Απο το 1962 είχε ιδρύσει τη «Νεοελληνική Σκηνή» ενώ το διάστημα 19711977 συνεργάστηκε με το εθνικό θέατρο σκηνοθετώντας παραστάσεις στην Επίδαυρο και αλλού. Το 1975 ίδρυσε το «Αμφι-θέατρο», με το οποίο διοργάνωνε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Το 1989 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ το 1991 ανέλαβε την έδρα Θεατρικών Σπουδών που μόλις είχε δημιουργηθεί. Την περίοδο 19771980 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την περίοδο 19841987 διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το διάστημα 19971999 πρόεδρος του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά.[2]. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Κάρολος Κουν» (1988), το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1994), το βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1996), με το παράσημο του «ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικος» απο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ το 2005 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.[3][1] Τον Φεβρουάριο του 2011 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναστείλει την λειτουργία του «Αμφι-θεάτρου» λόγω οικονομικών προβλημάτων, κατηγορώντας τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο για αδιαφορία[4]. Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος το 2013.[5]

Ήταν νυμφευμένος με την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου (1953-2005), με την οποία απέκτησαν τον Αντίοχο (1986-2010) και την Κατερίνα.