Πριν απο δυο μερες εκανα μια αναρτηση για τους Αλιεις. Την επομενη ελαβα μειλ απο τον κ Δημαρακη που εκανε καποιες παρατηρησεις στην αναρτηση μου.Ενσωματωσα τις παρατηρησεις του ασχολιαστες στο αρθρο καθως και την παραπομπη του σε σχετικη αναρτηση του Δημου (επισης ασχολιαστη).Σημερα ελαβα νεο μειλ απο τον κ Δημαρακη που «με βαση την δεοντολογια» μου επισημαινει «πως οφειλω  να κανω νεα αναρτηση» με τις παρατηρησεις του και οχι να τις ενσωματωσω στην προχθεσινη μου αναρτηση.

Σεβομαι την απαιτηση του και αναρτω και παλι σε ξεχωριστη αναρτηση τις θεσεις του.Επειδη βρισκομαι στους Αλιεις για φωτογραφιση θα απαντησω αργοτερα στις αποψεις του αγαπητου κ Αντιδημαρχου.Σε καθε περιπτωση το θεμα δεν ειναι να καταγγειλουμε κανενα αλλα μεσα απο την κριτικη να συνθεσουμε δρασεις για την καλυτερη δυνατη αναδειξη του χωρου.Ελπιζω αυτο να ειναι κατανοητο.

Κύριε Κατσαϊτη

Στο άρθρο σας με τίτλο «Το θεμα είναι η ενοποιηση του αρχαιολογικου χωρου της πολης των Αλιεων» το οποίο αναρτήσατε στις 16/4/2016 στο ιστολόγιό σας αναφέρετε «με τις εκδηλωσεις στον αρχαιολογικο χωρο των Αλιεων η νεα πλειοψηφια αλλαζει τοπο και χρονο στις εκδηλωσεις (εγινε περσι εκδηλωση στο κτηριο Μιληση) διαγραφωντας την συνεχεια οριζοντας νεα αρχη αν θελετε και αποδυναμωνοντας την εμβελια και την αποτελεσματικοτητα των εκδηλωσεων.»

Επειδή στο άρθρο σας μιλάτε για μουσικές εκδηλώσεις που έγιναν στο παρελθόν στο χώρο της αρχαίας πόλης των Αλιέων προφανώς θέλετε να καταδείξετε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή επειδή δεν έκανε μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο των Αλιέων το 2015 υποβάθμισε τον αρχαιολογικό χώρο και κατ’ επέκταση την ιστορία των Αλιέων.

Με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου του Δήμου Ερμιονίδας, του υπεύθυνου της οργάνωσης του «Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας», το οποίο ασχολήθηκε εκτός των άλλων και με την αρχαία πόλη των Αλιέων, σας υπενθυμίζω ότι μετά από υπόδειξη του καθηγητή Bradley Ault του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει διεξαγάγει έρευνα στην περιοχή σχεδιάστηκαν και έγιναν οι παρακάτω δραστηριότητες:

1. Παρουσίαση της πόλης των Αλιέων με ομιλητή τον προαναφερόμενο καθηγητή στο κτήριο Μίληση στο Πόρτο Χέλι. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από μουσική εκδήλωση υπό τη Δ/νση του Τάκη Μανιάτη.

2. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τον ίδιο καθηγητή με ταυτόχρονη διερμηνεία από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Ευαγγελία Παππή.

Σας προτρέπω να διαβάσετε το δελτίο τύπου για τις εκδηλώσεις του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας το οποίο είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας με τίτλο ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΡΑΓΧΘΙ. ΟΙ ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ προκειμένου να ενημερωθείτε πληρέστερα για τις εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου 2015 και τις συνεργασίες, που είχε ο Δήμος με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Όσον αφορά την αποστροφή του λόγου σας «απομακρυνοντας οσους τα προηγουμενα χρονια ειχαν εθελοντικα βοηθησει» στο άρθρο σας, σας υπενθυμίζω ότι εθελοντικά συνεργάστηκαν στις εκδηλώσεις για τους Αλιείς εκτός των μεμονωμένων πολιτών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πόρτο Χελίου «Φάρος». Επομένως η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν απομάκρυνε κανέναν εθελοντή, όπως εσείς ισχυρίζεστε.

Όλες οι δραστηριότητες που εντάχθηκαν στο Θερινό Σχολείο Τοπικής Ιστορίας σχεδιάστηκαν για να γίνει με τον καλύτερο τρόπο εύληπτη η προβολή της τοπικής ιστορίας μας μέσα από την έγκυρη παρουσίαση που έκαναν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και αρχαιολόγοι.

Επομένως είναι φανερό ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή καθόλου δεν υποβάθμισε, όπως ανακριβώς αναφέρετε στο άρθρο σας, αλλά απεναντίας αναβάθμισε τις εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου, ενεργώντας πάντοτε με την υπόδειξη των αρχαιολόγων.

Γιάννης Δημαράκης

Αντιδήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας