Οχι δεν αναφερει ο Παυσανιας στις περιηγησεις του το πηγαδι στη Πετροθαλασσα.

Ειναι μια αναφορα των ντοπιων για να πουν ποσο παλιο ειναι το πηγαδι αυτο μπροστα στα βυθισμενα κτισματα στην Πετροθαλασσα πριν το Ακουαριους.

Παυσανιας

Την εχει κανει τη ζημια ο δρομος.Η ασφαλτος σχεδον αγγιζει το χειλος του πηγαδιου

My beautiful picture

Μου εχουν πει παλιοι Κρανιδιωτες πως πηγαιναν παλια με τα μουλαρια στη θαλάσσα να πλυνουν τα χαλια και μετα τα ξεπλεναν με το νερο απο το πηγαδι. Σιγουρα ειναι παλιο οποιος εχει δει πηγαδια και δει τις πετρες και το χτισιμο θα καταλαβει πως ειχε σημασια μεγαλη για οσους το εχτισαν.

3

Κι ομως σημερα μια συκια που εχει φυτρωσει τιναζει τις ογκωδεις πετρες μεχρι να τις γκρεμισει μεσα και να θαφτει για παντα αυτο το ιστορικο μνημειο.

4

Σκουπιδια στον γυρω χωρο συμπληρωνουν την εικονα.Οι ιδιοκτητες της γης ζουν στο εξωτερικο ερχονται για λιγο το καλοκαιρι.

5

Αναφορα στο πηγαδι γινεται στο βιβλιο του κ Αδωνι Κυρου στο Σταυροδρομι του Αργολικου και στις σελιδες 174-175.

Αναφερει πιθανη υπαρξη ιερου του Ασκληπιου στην περιοχη(που ιδρυσαν Αλιεις στις αρχες του 3ου αιωνα πΧ μετα την αναχωρηση των Τιρυνθιων) με ορατη θεμελιωση  μηκους 32 μετρων και πλατους 12 μετρων  και συνδεει το πηγαδι πιθανα με τελετες καθαρμων.

Οποια και να ειναι η ερμηνεια μιλαμε για ενα ξεχωριστο μνημειο αρχιτεκτονικης σιγουρα πολυ παλιο που κινδυνευει και καλο θα ηταν ο χωρος με συμφωνια των ιδιοκτητων φυσικα, να καθαριστει,η συκια να κοπει και να μπει μια επιγραφη που να δηλωνειτην υπαρξη του πηγαδιου.