Στη Γερμανία, γνωστή για την ευαισθησία της στην ποιότητα της μπύρας (500 χρόνια ισχύει ο νόμος για την καθαρότητα της μπύρας), έχει γίνει σάλος από την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Μονάχου ότι βρήκε ίχνη glyphosate σε πολλές γερμανικές μπύρες. Λίγες μέρες πριν, ο φόβος των επιπτώσεων στην υγεία οδήγησε στην απόσυρση 3000 κουτιών σερβιετών, κατασκευασμένων με οργανικά υλικά, σε Γαλλία και Καναδά, διότι βρέθηκε επιμόλυνσή τους με glyphosate.

Πηγαινουν συσκευασιες φαρμακων καθε ειδους στα σκουπιδια;Υπαρχουν υπολειμματα φαρμακων στις συσκευασιες; Ξεπλενονται στον υδροφορο οριζοντα με τα νερα της βροχης η με την συμπιεση των απορριμματων;

Υπαρχουν στα αστικα απορριμματα μιας γεωργικης περιοχης συσκευασιες με σημανση τοξικου;

Tojika

Σε γεωργικες περιοχες που πηγαινουν οι συσκευασιες των φαρμακων αφου χρησιμοποιηθει το περιεχομενο; Ρητορικα τα ερωτηματα.

Τα απορριμματα μας (και οι συσκευασιες σαν επιμερους κατηγορια) ειναι διαφορετικα ρευματα που χρειαζονται διαφορετικη διαχειριση και τελικο αποδεκτη

Προσωπικα ειμαι κατα της ΕΕ των πολυεθνικων.Αλλα αυτη η ΕΕ μεσα απο την πιεση και τους αγωνες των λαων της, εφτιαξε και μια νομοθεσια που την υπερασπιζομαι .Και που η χωρα μας, ο Ελληνικος λαος, θα μπορουσε να χρησιμοποιησει και να εχει οφελος. Για να μην πεθαινουμε απο καρκινο δηλαδη και οχι μονο .Διαβαστε αν θελετε ολη την οδηγια του 1994 για τις συσκευασιες και την ανακυκλωση .Κατι θα μαθουμε.Για να δουμε τι καναμε σαν χωρα 22 χρονια τωρα.Οι κυβερνησεις μας και εμεις οι ψηφοφοροι.Μια ΕΕΑΑ φτιαξαμε με τα γνωστα αποτελεσματα.Και ολη μας η προσοχη ειναι πως να παμε στην καυση τελικα.

Ευρωπαικη Οδηγια 94/62 /20 Δεκεμβριου 1994

5. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, λόγω της ειδικής τους κατάστασης, δηλαδή, αντίστοιχα του μεγάλου αριθμού μικρών νησιών, της παρουσίας αγροτικών και ορεινών περιοχών και του σημερινού χαμηλού επιπέδου κατανάλωσης συσκευασιών, μπορούν να αποφασίσουν:

α) να επιτύχουν, όχι αργότερα από πέντε χρόνια από την ημερομηνία θέσης σε εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, χαμηλότερους ποσοτικούς στόχους από αυτούς που ορίζονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β), αλλά πρέπει τουλάχιστον να επιτύχουν 25 % όσον αφορά την ανάκτηση 7 β) να αναβάλουν ταυτόχρονα την επίτευξη των ποσοτικών στόχων της παραγράφου 1 στοιχεία α) και β), σε μεταγενέστερη ημερομηνία, η οποία πάντως δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2005

«επαναχρησιμοποίηση»: κάθε διεργασία διά της οποίας οι συσκευασίες που έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί προκειμένου να εκπληρώνουν κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους έναν ελάχιστο αριθμό διαδρομών ή επιστροφών, επαναπληρούνται ή χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό για τον οποίο έχουν σχεδιαστεί με ή χωρίς την υποστήριξη βοηθητικών προϊόντων που υπάρχουν στην αγορά και που επιτρέπουν την επαναπλήρωση της συσκευασίας οι επαναχρησιμοποιήσιμες αυτές συσκευασίες γίνονται απορρίμματα συσκευασίας όταν πάψουν να υπόκεινται σε επαναχρησιμοποίηση 

 «ανάκτηση»: κάθε πραγματοποιούμενη εργασία από τις προβλεπόμενες στο παράρτημα II Β της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ

 «ανακύκλωση»: η επανεπεξεργασία σε διαδικασία παραγωγής των απορριμμάτων υλικών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον αρχικό τους σκοπό ή για άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της οργανικής ανακύκλωσης αλλά εξαιρουμένης της ανάκτησης ενέργειας

 «ανάκτηση ενέργειας»: η χρησιμοποίηση καύσιμων απορριμμάτων συσκευασίας ως μέσων παραγωγής ενέργειας, με άμεση καύση, μαζί ή χωρίς άλλα απόβλητα, αλλά με ανάκτηση της θερμότητας

 «οργανική ανακύκλωση»: η επεξεργασία υπό αερόβιες συνθήκες (λιπασματοποίηση) ή αναερόβιες συνθήκες (βιομεθανοποίηση), με μικροοργανισμούς και υπό ελεγμένες συνθήκες, των βιοαποικοδομήσιμων μερών των απορριμμάτων συσκευασίας, με παραγωγή οργανικών καταλοίπων σταθεροποιημένων ή από μεθάνιο.

Η ταφή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή οργανικής ανακύκλωσης 

«διάθεση»: κάθε πραγματοποιούμενη εργασία από τις προβλεπόμενες στο παράρτημα II Α της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ 7 11

Σημερα ειναι το ετος 2016

ΘΕΣΣΑΛΙΑ  26 Φλεβαρη «Ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και προστασία υδατικών πόρων»

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι, δυστυχώς, στην πλειοψηφία τους οι αγρότες πετούν τις άδειες συσκευασίες από φυτοφάρμακα και λιπάσματα ανεξέλεγκτα, είτε στα χωράφια, είτε στα ποτάμια, αγνοώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες, με ενδεχόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

http://www.opengov.gr/ypaat/?p=465

Το παρόν τμήμα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αφορά το άρθρο 27 του νόμου 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8)

27

σχετικά με τον χειρισμό και αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων και διαχείριση των συσκευασιών τους και του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου, με το οποίο η εθνική νομοθεσία εναρμονίζεται με το άρθρο 13 της οδηγίας 2009/128/ΕΚ με σκοπό την επίτευξη της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

Το παρόν τμήμα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:

Α) Αποθήκευση, χειρισμός, αραίωση και ανάμειξη γεωργικών φαρμάκων πριν από την εφαρμογή.

Β) Χειρισμός των συσκευασιών και του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου.

Γ) Διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή.

Δ) Καθαρισμός του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται μετά την εφαρμογή.

Ε) Διαχείριση των κενών συσκευασίας και του εναπομείναντος εντός αυτών γεωργικών φαρμάκων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα απόβλητα.

http://www.greendot.com.cy/gr/view-subpage-greeniversity/81/pesticide-packaging

Συσκευασίες Φυτοφαρμάκων
Οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα απόβλητα λόγω του περιεχόμενου τους. Παρόλα αυτά, εάν ακολουθηθούν οι απαραίτητες οδηγίες, αποχαρακτηρίζονται από επικίνδυνο απόβλητο και μπορούν να διαχειριστούν όπως οι υπόλοιπες συσκευασίες.

Η Green Dot Κύπρου σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας έχουν αναλάβει το έργο για συλλογή και διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων από όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής:

Σημεία Συλλογής

Οι κάδοι ανακύκλωσης των συσκευασιών φυτοφαρμάκων είναι χρώματος πορτοκαλί και βρίσκονται τοποθετημένοι σε σημαντικό αριθμό καταστημάτων σε όλη την Κύπρο όπου πωλούνται φυτοφάρμακα

_1_~1

Διαδικασία Ενημέρωσης

Οι υπεύθυνοι καταστημάτων στα οποία έχουν τοποθετηθεί οι συγκεκριμένοι κάδοι πρέπει να ενημερώνουν τους γεωργούς για την προβλεπόμενη διαδικασία συλλογής και να τους παραδίδουν από 1 άδεια σακούλα προκειμένου να μπορούν να μαζεύουν τις άδειες συσκευασίες και να τις επιστρέφουν στα επιλεγόμενα σημεία.

bag

Οι γεωργοί και υποχρεώσεις τους

Οδηγίες προς τους γεωργούς:

  • Οι συσκευασίες ξεπλένονται τρείς φορές με νερό.
  • Αφήνονται να στεγνώσουν και να μην υπάρχουν υγρά υπολείμματα.
  • Αφού έχουν καθαριστεί και στεγνώσει, τοποθετούνται στη σακούλα ανακύκλωσης που τους έχει δοθεί από το κατάστημα φυτοφαρμάκων.
  • Τα πώματα των συσκευασιών τοποθετούνται σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα.
  • Παραδίδονται στον υπεύθυνο καταστήματος στα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι κάδοι.

Το τριπλό ξέπλυμα έδειξε από σχετικές έρευνες ότι αφαιρεί το 99.9% του προϊόντος που υπάρχει στο δοχείο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δικαιολογεί την κατάταξη των κενών δοχείων από φυτοφάρμακα στα μη τοξικά απόβλητα.

Το τριπλό ξέπλυμα των κενών συσκευασίας καθώς επίσης και η παράδοσή τους στα καταστήματα πώλησης, εκτός του ότι βοηθά στο να διατηρούνται τα γεωργικά υποστατικά του παραγωγού καθαρά από τα πλαστικά απόβλητα, είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση του κάθε παραγωγού μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ορθής γεωργικής πολιτικής που εφαρμόζει το Τμήμα Γεωργίας.

Οδηγίες προς τους υπεύθυνους καταστημάτων:

  • Οι κάδοι διατηρούνται πάντα κλειδωμένοι. Κλειδί έχει ο υπεύθυνος καταστήματος και ο συλλογέας των υλικών.
  • Όταν ο γεωργός φέρει μια σακούλα, ελέγχεται οπτικά (όσο είναι πρακτικά δυνατό) η καθαρότητα των υλικών που παραδίδονται.
  • Εάν είναι καθαρά τα υλικά, συμπληρώνεται η απόδειξη παραλαβής και δίνεται ένα αντίγραφο στο γεωργό ενώ τα άλλα 2 αντίγραφα διατηρούνται στο κατάστημα (για την εταιρεία και τον σύνδεσμο φυτοπροστασίας). Συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία του γεωργού αλλά και του παραλήπτη. Επιπλέον, συμπληρώνεται ένα αυτοκόλλητο ΑΠΟΔΟΧΗΣ των υλικών και κολλάτε πάνω στη σακούλα με όλα τα στοιχεία του γεωργού αλλά και του παραλήπτη και τοποθετείται η σακούλα μέσα στον κάδο.
  • Εάν τα υλικά δεν είναι καθαρά, τότε συμπληρώνεται ένα αυτοκόλλητο ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ των υλικών και κολλάτε πάνω στη σακούλα με όλα τα στοιχεία του γεωργού αλλά και του παραλήπτη και επιστρέφεται η σακούλα στον γεωργό.
  • Παραδίδεται μια άδεια σακούλα στο γεωργό.

Απόδειξη παραλαβής

Αυτοκόλλητο Αποδοχής

Αυτοκόλλητο Μη Αποδοχής

 

4/03/16

Stop στη νέα ευρωπαϊκή αδειοδότηση του Roundup!

Έρευνες το χαρακτηρίζουν καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο

Στις 7 Μαρτίου οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται με την ψήφο τους να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για εκ νέου αδειοδότηση, επί μια 15ετία, της χρήσης του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου σήμερα παρασιτοκτόνου, του glyphosate, που κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα  Roundup της πολυεθνικής αγροχημικών Monsanto.

 Αυτό σημαίνει ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση, σε λίγες μέρες, βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ σημαντική επιλογή και οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί επ’ αυτής αποφασιστικά με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το συγκεκριμένο αγροχημικό, κάθε άλλο παρά είναι «τόσο ασφαλές όσο και το αλάτι» όπως ισχυριζόταν παλαιότερα η εταιρία παραγωγής του, ενώ η τεκμηρίωση γι’ αυτό διογκώνεται.

Μια έκθεση ογκολόγων ερευνητών του IARC (ερευνητικός οργανισμός για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2015 (1,2), κατέληξε ότι τα φυτοφάρμακα που περιέχουν glyphosate είναι «πιθανώς καρκινογόνα»  ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η έκθεση σε glyphosate ή σε σκευάσματα με βάση το glyphosate είναι γονοτοξική (μεταλλαξιογόνος)«. Ακόμη έρευνα που διεξήχθη για την διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της γης»  βρήκε ίχνη στα ούρα όλων των ανθρώπων που εξετάσθηκαν σε διάφορες χώρες.

Στη Γερμανία, γνωστή για την ευαισθησία της στην ποιότητα της μπύρας (500 χρόνια ισχύει ο νόμος για την καθαρότητα της μπύρας), έχει γίνει σάλος από την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Μονάχου ότι βρήκε ίχνη glyphosate σε πολλές γερμανικές μπύρες. Λίγες μέρες πριν, ο φόβος των επιπτώσεων στην υγεία οδήγησε στην απόσυρση 3000 κουτιών σερβιετών, κατασκευασμένων με οργανικά υλικά, σε Γαλλία και Καναδά, διότι βρέθηκε επιμόλυνσή τους με glyphosate.

Τα μέτρα περιορισμού (μέχρι και πλήρους απαγόρευσης σε κάποιες χώρες) πολλαπλασιάζονται. Ένα πανευρωπαϊκό κίνημα συλλογής υπογραφών έχει ήδη συγκεντρώσει 170.000 υπογραφές κατά της νέας αδειοδότησης. Έφτασε η ώρα να σταματήσει η σοβαρή διακινδύνευση της Δημόσιας υγείας και παράλληλα να αναχαιτισθούν οι βαριές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους επικονιαστές.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση η χώρα μας να συμφωνήσει στην εκ νέου αδειοδότηση του glyphosate με βάση την αρχή της προφύλαξης, μιας και σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα είναι ανησυχητικά. Η μακροχρόνια προστασία της υγείας, των καλλιεργήσιμων εδαφών και της άγριας ζωής δεν μπορεί να τίθεται κάτω από τα κέρδη των πολυεθνικών αγροχημικών. Απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η συνολική κατάργηση της χρήσης των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον και η ανάπτυξη μιας ποιοτικής, οικολογικής και βιώσιμης γεωργίας».

 

Η Θεματική Ομάδα Γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων