Ενα μεγαλο γεγονος που αφορα φορεις και προσωπα και της Ερμιονιδας

http://ts.uop.gr/syngrafeisargolidas-symposio/

Φορείς του Συμποσίου και εκπρόσωποι

•    Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Harvard
Eκπρόσωπος: Γκόγκα Ματίνα
matina.goga@chs.harvard.edu
matina.goga@gmail.com

•   Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας

Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ. Γαληνός
Υπεύθυνος σχολ. δρασ/τήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης – εκπρόσωπος : Γ. Γιατράκος     ygiatrakos@gmail.com
    Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Δημ Γιαννακόπουλος dgiannak59@yahoo.com
Σχολική Σύμβουλος Αγγλικών, Ε. Παπα. evapappa@otenet.gr

•   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας

Διευθυντής Εκπαίδευσης, Δ. Σίδερης
Υπεύθυνος σχολ. δρασ/τήτων Β/θμιας εκπαίδευσης – εκπρόσωπος : Ε. Μάρα
grpolthem@dipe.arg.sch.gr
mail@dipe.arg.sch.gr

•   Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου
βιβλιοθηκονόμος – εκπρόσωπος, Δήμητρα Αξαρλή
bookrani@otenet.gr

•   Βιβλιοθήκη «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»
Πρόεδρος – εκπρόσωπος: Σοφία Πανταζή
sophiapantazi@gmail.com

•   ΔΟΠΠΑΤ
Πρόεδρος – εκπρόσωπος, Πόπη Καλκούνου
doppat.nafplio@gmail.com

•   Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας
Πρόεδρος –  εκπρόσωπος: Παπαδριανού Κατερίνα
papadrik@otenet.gr

•    ΦΟΥΓΑΡΟ

Εκπρόσωπος: Γ. Στάμος
info@fougaro-library.gr

•    ΑΡΤΙΚΙ – Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας
Πρόεδρος – εκπρόσωπος, Σίδερης Δ.  siderisd@otenet.gr

•    Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Επιδαύρου
Πρόεδρος – εκπρόσωπος, Δ. Γκίνης
dimkaginis@yahoo.gr

•    Θεατροδρόμιο`
Εκπρόσωπος, Δίπλας Δημήτρης
theatrodromio@gmail.com

•    Περιφέρεια Αργολίδας

Αντιπεριφερειάρχης, Δ. Χειβιδόπουλος
Καραγιάννης Τάσος
anastakarag@gmail.com

•    Δήμος Άργους και Μυκηνών
Εκπρόσωπος: Καχριμάνη Πένυ και β Γιαννούση
kachrima@sch.gr

•    Προοδευτικός Σύλλογος Λιγουριού, «Ο Καββαδίας»
Εκπρόσωπος, Α. Μπιμπή
angifr@hotmail.com

•    Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας
Πρόεδρος, Σ. Νικολακάκη
soniko1212@hotmail.gr

•    ΕΛΜΕ Αργολίδας
Πρόεδρος – εκπρόσωπος, Π. Ρουμελιώτης
pantelis.roumeliotis@gmail.com

•    Πύλη Πολιτισμού
Πρόεδρος : Β. Δεδέα

pilipolitismou@facebook.com

•    Παιδική & Νεανική Βιβλ/κη Άργους- Δημ. Βιβλ/κη Κουτσοποδίου
Πρόεδρος: Ε. Σιδέρη sidereleni@yahoo.gr
Εκπρόσωπος , Ι. Γρηγορίου
•    Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης

Εκπρόσωπος, Βιβή Σκούρτη
     https://el-gr.facebook.com/ToyMuseumErmioni

•    Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου
Εκπρόσωπος, Παλυβού Σούλα, 6947510558

•    Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»

Πρόεδρος, Θεοδόσης Σπαντιδέας

www.palamidisnafplio.gr

•    Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων

•    ΚΠΕ Νέας Κίου

•    Παιδαγωγική Ομάδα:

Ελένη Πανάγου

Δέσποινα Ζαχαριάδου

Χάϊδω Κόσσυβα

Η φιλοσοφία του Συμποσίου

Η Αργολίδα είναι ο τόπος της συν-γραφής. Άραγε είναι η φύση που κινητοποιεί, είναι οι δυνάμεις που αναπτύσσονται, είναι οι άνθρωποι που επιθυμούν να συνυπάρχουν και να μοιράζονται τα βιώματά τους; Από το Μάρτιο όλοι οι κάτοικοι, όσοι μοιραζόμαστε τον αέρα της Αργολίδας σε πόλεις και χωριά, μικροί και μεγάλοι γράφουμε ιστορίες, μύθους, παραμύθια, που αφορούν εμάς και τους άλλους, τον κόσμο γύρω μας και τον κόσμο μακριά, μικρά γεγονότα ή μεγάλα, χαρούμενα ή λυπημένα, όνειρα κι επιθυμίες, φόβους και ανησυχίες, θέματα σχετικά με το παρόν, θέματα που ζήσανε οι παππούδες μας ή θέματα που θα ζήσουν τα παιδιά των παιδιών μας, θέματα δικά μας και θέματα των άλλων, ευτυχίας ή δυστυχίας, τα συναισθήματά μας που πάλλονται, τα συναισθήματά μας που αναζητούν απάγκιο. Γιατί όλα είναι ο κόσμος μας, ο κόσμος ο μικρός, ο μεγάλος, η Αργολίδα και η ζωή, η Αργολίδα και ο κόσμος.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στοχεύει να αναδείξει τους συγγραφείς που γεννήθηκαν ή ζουν στην Αργολίδα και που είναι πολλοί. Για το λόγο αυτό θα παρουσιάσει τους συγγραφείς της Αργολίδας, έναν ένα, με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι έχουν ερευνήσει το έργο τους. Συγχρόνως με την οργάνωση αυτή, το πανεπιστήμιο συγκροτεί και το 1ο εμπεριστατωμένο αρχείο συγγραφέων Αργολίδας.

Επίσης επιθυμεί να ενημερώσει φοιτητές και πολίτες Αργολίδας για τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και τη δημιουργικότητα και για το λόγο αυτό οργανώνει επιστημονική ημερίδα με εισηγήσεις εννέα πανεπιστημιακών καθηγητών στο Κρανίδι (Αρτίκι, 13/4/16) και στο Ναύπλιο (Βουλευτικό, 14/4/16). Συγχρόνως την ‘ιδια μέρα στο Κρανίδι και άλλη μέρα στο Ναύπλιο θα γίνει ένα μικρό αφιέρωμα στο Νίκο Καρούζο, από την κριτικό Δώρα Μεντή και δύο Βραζιλιάνες πανεπιστημιακούς, την κα Fernanda Lima και Luciana Povoa (οργάνωση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard). Επίσης στα πλαίσια του Συμποσίου γίνονται πολλά ενδιαφέροντα εργαστήρια και αφιερώματα που σχετίζονται με τη γραφή και ανάγνωση. Το ενδιαφέρον είναι ότι διαφέρουν μεταξύ τους. Στις 19 Μαρτίου, οι «Α-συνήθεις ύποπτοι της λογοτεχνίας», ο Αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Χειβιδόπουλος και οι τέσσερεις Δήμαρχοι της Αργολίδας! διαβάζουν στο Φουγάρο ποιήματα Αργολιδέων ποιητών.

Επίσης το Συμπόσιο προσφέρει εργαστήρια πεζού λόγου από τον Σ. Χαβιαρά (οργάνωση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard), αλλά και πολλά άλλα εργαστήρια όπως βραδιά με μελοποιημένα ποιήματα,χαϊκού, αυτοσχέδια ποιήματα, εργαστήρια γραφής, αναλόγιο και εργαστήρι για την συν-γραφή στην Αργολίδα μέσα από ξένους συγγραφείς (C.Kwahule), εκδηλώσεις για γραφή και παιχνίδια, κούκλες και γραφή, θεατρικά εργαστήρια, μαθήματα από τον ΙταλοΚαλβίνο και πολλά άλλα.

Με τον τρόπο αυτό το Συμπόσιο επιδιώκει να αφυπνίσει σε όλους την επιθυμία να αποτυπώσουν τη δική τους γραφή! Για αυτό, κατά τις μέρες του Συμποσίου γράφουμε παντού, σε χαρτιά, σε τοίχους, σε δρόμους, σε κούτες και όποια άλλη επιφάνεια βρούμε. Αφήνουμε το χνάρι της γραφής μας, τον τρόπο της σκέψης μας, τα συναισθήματά μας, τις επιθυμίες μας, αυτά που μας συμβαίνουν καθημερινά και αυτά που μας απασχολούν. Γιατί αυτά έχουν αξία στο πέρασμα του χρόνου, προσωρινές και μόνιμες γραφές, που πλέκονται σε τόπο και σε χρόνο.

Πώς θα αποτυπώσουμε τη γραφή μας και πώς θα δημιουργήσουμε; Επειδή η κοινωνία είμαστε εμείς, επειδή ο ένας επηρεάζει τον άλλον και η δημιουργικότητα είναι vachilus colloniensis, δηλαδή ασθένεια! μεταδοτική, ας αποκτήσουμε όλοι αυτό το πάθος- πάθημα. Προσκαλούμε όλες τις ομάδες και τις τάξεις σχολείων να γράψουν. Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, εμψυχωτές, ψυχολόγοι κοινωνιολόγοι και όσοι εμψυχώνουν ομάδες μπορούν να εφαρμόσουν ένα θεατροπαιδαγωγικό ή απλά παιδαγωγικό πρόγραμμα που να επικεντρώνεται στη γραφή (δες δεξαμενή ιδεών).

Όλα τα προγράμματα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συμποσίου, η οποία θα εμπεριέχει πολλές διαστάσεις του θέματος ξεκινώντας από τη φιλοσοφία του Συμποσίου, τα προγράμματα με τις πληροφορίες τους, μέχρι τις συνεντεύξεις με τους συγγραφείς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές , ξεχωριστά τους ποιητές που θα παρουσιάσει η Βιβλιοθήκη Παλαμήδης  και πολύ ενδιαφέρον υλικό που θα παραχθεί από τις ομάδες και τους μαθητές. Επίσης όσα σχολεία θα πάρουν μέρος στο Συμπόσιο μετά τη λήξη του θα μπορούν να παραλάβουν μια αναμνηστική βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο. Τα παραγόμενα έργα συν-γραφής θα αναρτηθούν συγκεκριμένη ημέρα σε σημεία της πόλης που θα υποδείξουμε ώστε να δημιουργήσουμε τόπους απόλαυσης των δημιουργιών, που θα γίνουν τόποι χαράς και γιορτής .