Periexomena

Οι τροφές για τα βιολογικά ψάρια θα πρέπει να είναι από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες, ενώ απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών, αλλά και χημικών για τον καθαρισμό των διχτύων στις μονάδες. Το βιολογικό ψάρι μεγαλώνει σε ευρύχωρες θαλάσσιες περιοχές, καταλαμβάνοντας μόνο το 1% του χώρου στον οποίο εκτρέφεται. Οι διαφορές συμβατικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και βιολογικών δεν αφορούν θέματα ασφάλειας, αλλά αφορούν την τροφή τους και το επίπεδο πάχυνσής τους. Έτσι, τα συμβατικά ψάρια είναι έτοιμα προς πώληση σε 16-18 μήνες, ενώ τα βιολογικά χρειάζονται κατά μέσο όρο 20-24 μήνες.

Δελτιο Τυπου της περιφερειακης Παραταξης Πελοπόννησος Οικολογικη (Αργολιδας) για την μολυνση απο πλαστικες συσκευασιες ιχθυοτροφων ολου του κολπου δυτικα της Ερμιονιδας.Μεσα και εξω απο τη θαλασσα.Και δεν ειναι η πρωτη φορα.Οι ιχθυοκαλλιεργειες ειναι μια απαραιτητη οικονομικη δραστηριοτητα. Οπως και η ελαιοπαραγωγη.

Αλλα καθολου απαραιτητο δεν ειναι να παραγουμε φτηνα, μαζικα προιοντα διατροφης, θανατηφορα καποτε για την υγεια μας και να καταστρεφουμε το περιβαλλον.Αυτο γινεται αναγκαιοτητα επιβιωσης  για τους παραγωγους απο τη στιγμη που οι καταναλωτες δεν εχουν λεφτα στην τσεπη να παρουν καλα προιοντα γιατι τους εχουν κοψει μισθους και συνταξεις.Ολα κυκλος ειναι.Μειωνουμε το κοστος παραγωγης, ποιοτητας και διατροφικης αξιας,καταστρεφουμε το περιβαλλον , για να ειναι κερδοφορο το προιον,με τιμη που να  ανταποκρινεται  στο επιπεδο των ξεφτιλισμενων εισοδηματων των ανθρωπων.

Τα βιολογικά ψάρια κοστίζουν έως και 100% ακριβότερα από τα συμβατικά. Έτσι την ίδια στιγμή που ένα κιλό συμβατικής τσιπούρας κοστίζει (σε τιμές χονδρικής) 4,5 ευρώ το κιλό, η βιολογική φτάνει ακόμα και τα 9 ευρώ, ενώ στο λαβράκι η τιμή του συμβατικού κυμαίνεται από 5 έως και 5,5 ευρώ το κιλό και του βιολογικού 10-11. Η μεγάλη διαφορά στην τιμή αποτελεί άλλωστε και το λόγο για τον οποίοι οι επιχειρήσεις προβληματίζονται για το μέγεθος των επενδύσεων τους στο τομέα της βιολογικής παραγωγής καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιοι ότι μεγάλες παραγωγές μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά.

http://www.thecookbook.gr/article.asp?catid=28571&subid=2&pubid=63719428

Εδώ και καιρό, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ψυγεία των ελληνικών σούπερ μάρκετ ψάρια βιολογικής παραγωγής από τα ιχθυοτροφεία «Iχθυοκαλλιέργειες Kεφαλληνίας». Πρόκειται για μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια από λαβράκι και τσιπούρα με παραδοσιακές μεθόδους και πιστοποίηση από την BIO Eλλάς, ίσως την πιο αυστηρή στην Ευρώπη κατά το γερμανικό πρότυπο Naturland. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα ψάρια εκτρέφονται μόνο με φυσικά προϊόντα βιολογικής γεωργίας σε καθαρά, ελεγχόμενα νερά χωρίς καμία χρήση χημικών ή αντιβιοτικών. Επίσης, τον προηγούμενο μήνα μία ακόμη εταιρεία, οι «Eλληνικές Iχθυοκαλλιέργειες ABEE», ανακοίνωσε ότι ξεκινά την παραγωγή βιολογικών ψαριών στη χώρα μας, ενώ η εταιρεία «Γαλαξίδι» πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στη διανομή βιολογικών ψαριών. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η βιολογική παραγωγή ψαριών (και ιδιαίτερα του σολομού) σε χώρες όπως η Mεγάλη Βρετανία και η Νορβηγία έχει συνοδευτεί με τεράστια προβλήματα που σχετίζονται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και την ποιότητα του ψαριού.

Τα ψάρια βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας εκτρέφονται σε ευρύχωρες θαλάσσιες περιοχές καταλαμβάνοντας μόνο το 1% του χώρου. Σύμφωνα με τα αρμόδια Οργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ψάρια τα οποία έχουν πιαστεί σε ανοικτή θάλασσα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικά, για τον απλό λόγο ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την ιστορία ενός προϊόντος στο φυσικό του περιβάλλον.

Πιστοποιημένες μονάδες βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα
Η ΒΙΟ Ελλάς είναι ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που πραγματοποιεί ελέγχους που οδηγούν στην πιστοποίηση βιολογικών μονάδων για παραγωγή ψαριών –τσιπούρα και λαβράκι– σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο Naturland.
—Iχθυοκαλλιέργειες Kεφαλληνίας Παράγουν βιολογικά ψάρια έχοντας λάβει την πιστοποίηση της ΒΙΟ Ελλάς. Οι «Ιχθυοκαλλιέργειες Κεφαλληνίας» τυποποιούν, επίσης, φρέσκα ή κατεψυγμένα φιλέτα των βιολογικών ψαριών που παράγουν. Λιβάδι, Ληξούρι, Κεφαλλονιά, τηλ. 26710-92600, www.kefish.gr
—Γαλαξίδι θαλάσσιες καλλιέργειες ΑΕ Διαθέτοντας πλήρως καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής (από την παραγωγή γόνου μέχρι την εμπορία έτοιμου προϊόντος στην εσωτερική και διεθνή αγορά), η εταιρεία μπαίνει δυναμικά και στην αγορά των βιολογικών ψαριών. Θέση Aνεμοκάμπι, Γαλαξίδι Φωκίδας, τηλ. 2265-0418402265-041840 www.gmf-sa.gr
—Ελληνικός Iχθυοκαλλιέργειες ABEE Λεωφόρος Πεντέλης 48, Βριλήσσια, Αθήνα, τηλ. 210-6131666, www.helfish.gr

Οσο για την περιοχη αγνωριστη.Καστρα,χρυσοι φραχτες και  τοιχοι, βιλες , συρματοπλεγματα, βασιλιαδες , εφοπλιστες ψαχνεις να βρεις τη Βροχιτσα και δεν γινεται την θυμαστε; Απο την μια τα ιχθυοτροφεια με τις σακουλες τους απο την αλλη οι πλουσιοι με τα εργα τους αυτη ειναι η αναπτυξη.Και να ζουσαν κιολας εδω χαλαλι.Αυτοι χτιζουν καμμια πενηνταρια σπιτια σε ολο τον πλανητη και μενουν καμμια βδομαδα στο καθενα.Μονο που εχουν αλλαξει αισθητικα το τοπιο ανεπανορθωτα.Και το εχουν κανει απαγορευμενο για οσους ζουμε εδω.

Δυτικες παραλιες

Λακες

2016-01-26 12.09.14

Θυνι (τσιμεντα)

Τσιμεντα 5

Θυνι μεγαλη παραλια

Θυνι 1

ΥΓ Αραγε οι βασιλιαδες μαζεψαν τις σακουλες απο την παραλια «τους»

http://www.onlineexpo.gr/articlesDetails_gr.php?artid=28

Της Δρ. Έλενας Μεντέ (Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
Η Ευρωπαϊκή υδατοκαλλιέργεια παράγει συνολικά 1,3 εκατ. τόνους αλιευτικών προϊόντων ετησίως, που αντιπροσωπεύουν περίπου 3 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής αξίας της παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της αλιείας και το ένα πέμπτο του όγκου της. Ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί επίσης μία σημαντική πηγή θέσεων εργασίας σε περιοχές που εξαρτώνται από την αλιεία. Η Ευρωπαϊκή υδατοκαλλιέργεια παρέχει περισσότερες από 80,000 θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης. Αυτές ισοδυναμούν με 57,000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί για την Ελλάδα σημαντικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Το εκτεταμένο μήκος και η μορφολογία της ελληνικής ακτογραμμής, σχηματίζουν ένα μεγάλο αριθμό προστατευόμενων περιοχών και κόλπων, καθώς επίσης και η ύπαρξη πολυάριθμων νησιών και το ήπιο κλίμα, παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για όλες τις μορφές εκτροφής των θαλάσσιων οργανισμών.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε. στην παραγωγή θαλασσινών ειδών εντατικής εκτροφής, στηριζόμενη τόσο στην αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών των ελληνικών θαλασσών, όσο και στη διαρθρωτική πολιτική ενισχύσεων της Ε.Ε. (ΕΠΑΛ, 2007). Η παραγωγή τσιπούρας και λαυρακιού στην Ελλάδα, που κυμαίνεται από 85.000 μέχρι 100.000 τόνους το χρόνο, αντιπροσωπεύει περίπου το 72% του συνόλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ισπανία 10%, Ιταλία 14%, Γαλλία 4%) και το 57% στη Μεσόγειο, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ. Έτσι, ενώ το 1990 οι ιχθυοκαλλιέργειες μόλις που αντιστοιχούσαν στο 2% των αλιευμάτων, σήμερα φαίνεται ότι τα ξεπερνούν στο σύνολό τους, προστατεύοντας έτσι τους «άγριους» πληθυσμούς από την υπεραλίευση και την εξαφάνιση. Οι ετήσιες εξαγωγές υπολογίζονται ότι είναι περίπου πάνω από 400 εκατ. Ευρώ. Ο κλάδος αυτός δραστηριοποιείται στην περιφέρεια και στις ακριτικές κυρίως περιοχές και απασχολούνται 10.000 εργαζόμενοι.
Βιολογική υδατοκαλλιέργεια
Στα πλαίσια της αειφορίας και της εφαρμογής των αρχών της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας δηλαδή βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον, με καλής ποιότητας τελικό προϊόν και συμβολή στην τοπική ανάπτυξη, εντάσσεται και η βιολογική υδατοκαλλιέργεια. Η βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια είναι η βιολογική εκτροφή ιχθύων βάση συγκεκριμένων προτύπων και προδιαγραφών. Η Βιολογική Υδατοκαλλιέργεια (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 834/2007) στοχεύει:
1. στη δημιουργία ενός συστήματος αειφόρου διαχείρισης το οποίο σέβεται το περιβάλλον και βασίζεται σε υψηλού επιπέδου πρότυπα μεταχείρισης των ζώων
2. Στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας
3. Στην παραγωγή ευρείας ποικιλίας προϊόντων για την ικανοποίηση των καταναλωτών
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ζήτηση για προϊόντα τα οποία παράγονται με βιολογικές μεθόδους . Αυτό είναι αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι καταναλωτές για ζητήματα υγείας, υποβάθμισης του περιβάλλοντος και υπεραλίευσης. Η παραγωγή από τη βιολογική υδατοκαλλιέργεια το 2000, ήταν 5.000 τόνοι, από τις Ευρωπαϊκές χώρες, το 2003 έφτασε στους 7.500-8000 ενώ το 2005 έφτασε στους 10.330 τόνους και η αξία της σε 56,08 εκ. .

Τα είδη που καλλιεργούνται είναι κυρίως σολομός, που παράγεται στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, πέστροφα, που παράγεται στη Σκωτία και τη Γερμανία, κυπρίνος και είδη του γλυκού νερού, παραγόμενα στην Αυστρία και τη Γερμανία, μπλε μυδιών τα οποία παράγονται στην Ιρλανδία, τσιπούρα και λαυράκι που παράγεται στην Γαλλία και Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η παγκόσμια παραγωγή «βιολογικής» υδατοκαλλιέργειας ανέρχεται σε 25.000 τόνους, το 2006 εκ των οποίων οι 3.000 τόνοι παράγονται στην Αμερική (Βραζιλία, Χιλή, Εκουαδόρ, Περού) με κυριότερα είδη σολομό, τιλάπια, γαρίδες, οι 8.000 τόνοι στην Ασία (μύδια, γαρίδες), ενώ 14.000 τόνοι στην Ευρώπη με κυριότερα είδη: κυπρίνο, πέστροφα, σολομό, τσιπούρα, λαβράκι, τιλάπια, οξύρυγχο και μύδια. Το 2008 υπολογίστηκε η παγκόσμια παραγωγή σε 53.000 τόνοι. Οι προβλέψεις για το 2030 είναι ότι η παραγωγή από τη βιολογική υδατοκαλλιέργεια θα φτάσει τους 1,2 εκατομμύρια τόνους.

Η αργή αρχική ανάπτυξη της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας οφείλεται στην απουσία διεθνών και παγκόσμιων αποδεχόμενων κανονισμών και κριτηρίων για την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. Πρόσφατα, με την νέα υιοθέτηση κανονιστικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 710/2009 για την βιολογική υδατοκαλλιέργεια, κρίνεται αναγκαίο να ερευνηθούν περισσότερο τα κριτήρια βιολογικής υδατοκαλλιέργειας και να καθορισθούν πρότυπα και ρυθμίσεις για την παραγωγή και επεξεργασία των προϊόντων της. Στην Ελλάδα, πλέον του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 710/2009 δεν υπάρχει αντίστοιχο εθνικό πλαίσιο (νόμοι / διατάγματα/ αποφάσεις/ εγκύκλιοι) για τη ʽβιολογικήʼ υδατοκαλλιέργεια και το εμπόριο ʽβιολογικώνʼ προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. Τέτοιου είδους διατάγματα υπάρχουν μόνο για βιολογικά προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Ο νεός κανονισμός αφορά τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για την βιολογική παραγωγή ζώων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της βιώσιμης βιολογικής υδατοκαλλιέργειας. Ειδικότερα καθορίζει κανόνες για την διατροφή των ιχθύων, την παρασκευή και προέλευση των ιχθυοτροφών, την διαχείριση της υγείας των ψαριών που πρέπει να βασίζεται αρχικά στην πρόληψη των ασθενειών, και γενικότερα την παραγωγή των ζώων υδατοκαλλιεργειας και φυκιών.

Η βιολογική πιστοποίηση αναφέρεται στην παραγωγική διαδικασία, και όχι σε ποιότητα προϊόντος. Η βιολογική παραγωγή τροφής προωθεί τη βιοποικιλότητα, τους βιολογικούς κύκλους και τη βιολογική δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά, ενθαρρύνει τη συντήρηση του οικοσυστήματος, με τον περιορισμό της εισαγωγής βλαβερών ουσιών που μειώνουν ή μεταβάλλουν τη συνδεσιμότητα των συστατικών του περιβάλλοντος. Λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση του stress, την ελευθερία κίνησης, τη παροχή βιολογικώς πιστοποιημένης τροφής, βελτιστοποιείται η υγεία των ζώων μειώνοντας την εξάρτηση από τα φάρμακα, περιλαμβάνοντας και τα αντιβιοτικά.

Ωστόσο, για την βιολογική παραγωγή ζώων υδατοκαλλιέργειας για να αποφευχθεί η χρήση ορμονικών θεραπειών είναι απαραίτητη η περαιτέρω μελέτη και έρευνα της αναπαραγωγικής βιολογίας των εκτρεφόμενων ψαριών, καθώς και έρευνα για τις βιολογές τροφές απο τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των ιχθύων και έρευνα για βιολογικά σιτηρέσια. Η έρευνα και μελέτη των επιδράσεων της διαφορετικής σύστασης των σιτηρεσίων σε πρωτείνη/ενέργεια (Π/Ε), στην φυσιολογία των οργανισμών, στην πέψη τους αποτελεί θέμα ουσιώδους σημασίας για τον καταρτισμό των βιολογικών σιτηρεσίων με την βέλτιστη αναλογία Π/Ε στα πειράματα ανάπτυξης που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εργαστηρικά και μετά να εφαρμοστούν σε βιομηχανική κλίμακα.

Επίσης η ιχθυοπυκνότητα θα πρέπει να περιοριστεί ακόμη περισσότερο για την καλή μεταχείριση και καλή διαβίωση των ζώων. Το σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να ελέγχεται με σαφείς κανόνες ελέγχου από κρατικό φορέα και αρχή ελέγχου ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Θα πρέπει να εφαρμόζεται η περιβαλλόντικη παρακολούθηση της δραστηριότητας και να πραγματοποιούνται αναλύσεις και μετρήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής, και στην ποιότητα του τελικού προιόντος. Για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να ανανεώνονται βάση ερευνητικών αποτελεσμάτων και ερευνητικών εργασιών οι προδιαγραφές που θα ισχύουν για τη βιολογική παραγωγή, ως συμβολή στη διαφάνεια, στη δημιουργία εμπιστοσύνης στους καταναλωτές αλλά και στη δημιουργία μίας εναρμονισμένης αντίληψης της έννοιας της βιώσιμης βιολογικής παραγωγής.

http://www.ktiniatrikanea.com/viologiko-psari/

της Καθηγήτριας Φωτεινής Αθανασοπούλου*

Η δραστηριοποίηση της Ελλάδας στη βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια έχει σπουδαία επιχειρηματική διάσταση. Σε μια αγορά που ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, ο στόχος πρέπει να είναι να διαφοροποιηθούμε από τους ανταγωνιστές μας. Με τη βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια, η χώρα μας ανοίγει την πόρτα μιας νέας αγοράς που εκτιμούμε ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ήδη η «ΒΙΟ Ελλάς» έχει δώσει πιστοποιητικά βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας στις εταιρείες «Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς» και «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες». Η «ΒΙΟ Ελλάς» είναι ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που πραγματοποιεί ελέγχους που οδηγούν στην πιστοποίηση βιολογικών μονάδων για παραγωγή ψαριών (τσιπούρα και λαβράκι), σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο Νaturland.

Οι τροφές για τα βιολογικά ψάρια θα πρέπει να είναι από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες, ενώ απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών, αλλά και χημικών για τον καθαρισμό των διχτύων στις μονάδες. Το βιολογικό ψάρι μεγαλώνει σε ευρύχωρες θαλάσσιες περιοχές, καταλαμβάνοντας μόνο το 1% του χώρου στον οποίο εκτρέφεται. Οι διαφορές συμβατικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και βιολογικών δεν αφορούν θέματα ασφάλειας, αλλά αφορούν την τροφή τους και το επίπεδο πάχυνσής τους. Έτσι, τα συμβατικά ψάρια είναι έτοιμα προς πώληση σε 16-18 μήνες, ενώ τα βιολογικά χρειάζονται κατά μέσο όρο 20-24 μήνες.

Βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά, όπου παράγονται βιολογικοί σολομοί και γαρίδες. Μόνο οι Έλληνες παράγουν βιολογικές τσιπούρες και λαβράκια. Ήδη πειράματα και έρευνες γίνονται και σε αλλά είδη όπως φαγκρί, μυλοκόπι, συναγρίδα, μυτάκι και κυνηγούς, όμως ακόμα δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα.

Τα βιολογικά ψάρια κοστίζουν έως και 100% ακριβότερα από τα συμβατικά. Έτσι την ίδια στιγμή που ένα κιλό συμβατικής τσιπούρας κοστίζει (σε τιμές χονδρικής) 4,5 ευρώ το κιλό, η βιολογική φτάνει ακόμα και τα 9 ευρώ, ενώ στο λαβράκι η τιμή του συμβατικού κυμαίνεται από 5 έως και 5,5 ευρώ το κιλό και του βιολογικού 10-11. Η μεγάλη διαφορά στην τιμή αποτελεί άλλωστε και το λόγο για τον οποίοι οι επιχειρήσεις προβληματίζονται για το μέγεθος των επενδύσεων τους στο τομέα της βιολογικής παραγωγής καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιοι ότι μεγάλες παραγωγές μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά.

Σήμερα στη χώρα μας, η παραγωγή βιολογικών ψαριών υπολογίζεται στους 1.000 τόνους τον χρόνο, ενώ η παραγωγή συμβατικών κυμαίνεται από 10.000- 15.000 τόνους. Στην Ελλάδα υπάρχουν 2 μονάδες (θαλασσινές ή εσωτερικών υδάτων) που λειτουργούν ως «βιολογικές». Η πιστοποίηση τους βασίζεται σε εταιρείες πιστοποίησης οργανικής γεωργίας του εξωτερικού και όχι σε επίσημο Ελληνικό φορέα του Υπουργείου Γεωργίας ή άλλου Οργανισμού που εποπτεύεται από την Πολιτεία.

Πρέπει να συμπληρωθεί το νομικό κενό που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, και η οργανική ελληνική υδατοκαλλιέργεια να εποπτεύεται από Ελληνικό Φορέα.

* Καθ. Φωτ. Αθανασοπούλου
Κτηνίατρος, Master of Science (Aquatic Veterinary Studies), PhD (Fish pathology)
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην «Ιχθυολογία & Ιχθυοπαθολογία»
τ. Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής Παν/μίου Θεσσαλίας- δύο θητείες (1η εκλεγμένη Πρόεδρος)
Πρόεδρος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας για την Yγεία των Yδρόβιων Οργανισμών (World Aquatic Veterinary Medicine Association – WAVMA)
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κτηνιατρικού Κολλεγίου για την Yγεία των Yδρόβιων Οργανισμών (Εuropean College of AquaticAnimal Health- ECAAH) 2010- σήμερα
πρώην Ιδιώτης κτηνίατρος (ζώα συντροφιάς)