Διαβαστε με προσοχη.Εκει πηγαινουμε.Και αν καποιοι δημαρχοι που τοσα χρονια βοηθησαν τους αντιστοιχους σχεδιασμους στην Περιφερεια φαινεται σημερα να διαφοροποιουνται και να υποστηριζουν σχεδια τοπικης διαχειρισης των απορριμματων πρεπει να μας ξεκαθαρισουν αν τοπικη διαχειριση σημαινει αυτο που γινεται εδω και ενα χρονο στην Ερμιονιδα. Γιατι για να γινει τοπικη διαχειριση ειναι απαραιτητες προυποθεσεις (δειτε σχετικες θεσεις των ΟΠ απο το 2011)

1.ΧΥΤΥ. Χωρος υγειονομικης ταφης υπολοιπου υψηλων προδιαγραφων δημοτικος η καλυτερα διαδημοτικος που ξεκινωντας θα δεχεται τον κυριο ογκο των απορριμματων και καθε χρονο θα δεχεται ολο και λιγωτερα.Αυτο ειναι το ενα ρευμα απορριμματων.

2. Αληθινο διαχωρισμο στην πηγη σε τεσσερα ρευματα που θα στελνει τα ανακυκλωσιμα χαρτι γυαλι πλαστικο σιδηρο σε ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.Οι πολιτες πρεπει με συνεχη ενημερωση και στοιχεια να πειστουν πως γινεται πραγματικα ανακυκλωση για να συμμετασχουν.

3.Διαχειριση των οργανικων (κουζινας /κλαδεματα) και οικιακη κομποστοποιηση καθως επισης και διαχειριση των υπολοιπων βιοαποδομησιμων (μουργα,λασπη βιολογικου,και αλλα υπολοιπα)σε δημοτικο επιπεδο

4. Διαχειριση των ογκωδων (επιπλα /στρωματα) και μπαζων σε τοπικο επιπεδο

5.Συστηματικη παρακολουθηση οργανωση και διαχειριση των των υπολοιπων ρευματων . Νοσοκομειακα, μπαταριες, λαμπες χαμηλης καταναλωσης, χρησιμοποιημενα λαδια καθε ειδους, συσκευασιες φυτοφαρμακων .

6 Καμπανιες καταργησης της πλαστικης σακουλας και της πλαστικης φιαλης νερου μιας χρησης.

Τα ΕΜΑΚ καθε ειδους δεν ειναι μακροχρονια λυση.Ειναι εργοστασια προδρομα της καυσης.Αλλιως παμε στις υπερ χωματερες οπως της Φυλης.Λεει η ΠΡΩΣΥΝΑΤ σε ενα μερος της τοποθετησης της(διαβαστε την ολη 2016_01_17_ΠΡΩΣΥΝΑΤ_αλήθειες και ψέματα για το ΕΜΑΚ.pdf

12

http://prosynat.blogspot.gr/2016/01/blog-post_17.html

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Αλήθειες και ψέματα για το ΕΜΑΚ

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ δίνει στη δημοσιότητα κείμενο αναλυτικού σχολιασμού της απόφασης του ΕΔΣΝΑ, για την απευθείας ανάθεση της διαχείρισης του ΕΜΑΚ Φυλής και της ανοιχτής επιστολής που μας έστειλε το γραφείο της προέδρου του ΕΔΣΝΑ κας Δούρου,σε απάντηση της αρχικής μας παρέμβασης.

(Όλο το σχετικό υλικό είναι αναρτημένο εδώ)

Το ΕΜΑΚ είναι εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης – κομποστοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων και λειτουργεί στον πολύπαθο χώρο της Φυλής, συνεισφέροντας στη χρόνια περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Παρά το τεράστιο κόστος κατασκευής(100 εκατ. ευρώ, πάνω-κάτω) και εργολαβικής διαχείρισής του (γύρω στα 12 εκ.ευρώ το χρόνο) παράγει μηδαμινά αποτελέσματα στους τομείς της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, της τάξης μόλις του 5,5% των εισερχομένων αποβλήτων. Το σύνολο, σχεδόν, των άλλων προϊόντων του καταλήγει στη διπλανή χωματερή. Παρά το ότι είναι σχετικά νέα υποδομή αποτελεί μια μεγάλη πληγή για την διαχείριση των αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής.

Παρόλα αυτά και η νέα διοίκηση του Ενιαίου διαβαθμιδικού συνδέσμου ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ)και της περιφέρειας Αττικής εξακολουθεί να θεωρεί το ΕΜΑΚ βασικό πυλώνα του συστήματος διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Και παραμονές Χριστουγέννων αποφάσισε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της λειτουργίας του, στη κοινοπραξία που το διαχειρίζεται εδώ και πέντε χρόνια, με κεντρικό ρόλο, ως συνήθως, εταιρείας του ομίλου Μπόμπολα, συνεχίζοντας την πρακτική της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού. Με πρόβλεψη, μάλιστα, επαύξησης της δυναμικότητάς του. Την ίδια περίοδο,αποφασίστηκε και η παραχώρηση λειτουργίας και του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή, για 3+3 χρόνια, σε άλλη κοινοπραξία και πάλι με συμμετοχή του ομίλου Μπόμπολα.

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, με τη νέα παρέμβασή της, επιχειρεί να αντικρούσει όλα τα επιχειρήματα του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας, σχετικά με τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα της απόφασης της απευθείας ανάθεσης της διαχείρισης του ΕΜΑΚ. Τεκμηριώνει την απουσία περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων, την ασυμβατότητα με το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης,τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής και το παραπλανητικό χαρακτήρα των εξαγγελιών περιορισμού του κόστους διαχείρισης.

Εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μια στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, που αντικατοπτρίζει το στρεβλό χαρακτήρα του νέου περιφερειακού σχεδιασμού για την Αττική, που τον χαρακτηρίζουν:

Η λογική της συγκεντρωτικής διαχείρισης σύμμεικτων σκουπιδιών, σε βάρος της προδιαλογής των υλικών στην πηγή και της ενίσχυσης των τοπικών σχεδίων των Δήμων.

Η διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, σε αντίθεση με τις αρχικές εξαγγελίες της περιφερειακής αρχής για αποφόρτιση δραστηριοτήτων και περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

Η διατήρηση της εμπλοκής των ιδιωτών μεγαλοεργολάβων στο κύκλωμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την ανομολόγητη επιδίωξη της καύσης, σε μεγάλη κλίμακα.

17/1/2016

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της νέας παρέμβασης της ΠΡΩΣΥΝΑΤ.

2016_01_17_ΠΡΩΣΥΝΑΤ_αλήθειες και ψέματα για το ΕΜΑΚ.pdf