bhh

Απορρίμματα : Κυβέρνηση και Περιφέρεια ερίζουν ποιος θα υπογράψει τη σύμβαση, ο λαός της Πελοποννήσου θα πληρώσει το μάρμαρο.

Σε νέα επικίνδυνη φάση για το λαό και το περιβάλλον μπαίνει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εδώ και χρόνια η περιφερειακή αρχή Τατούλη προωθεί με φανατισμό το σχέδιο της παράδοσης μέσω ΣΔΙΤ της διαχείρισης στους ιδιώτες πιέζοντας με κάθε τρόπο την υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ. Το σχέδιο της τελευταίας προβλέπει την κατασκευή 3 φαραωνικών μονάδων όπου χωρίς διαλογή θα συγκεντρώνονται και θα επεξεργάζονται τα σύμμεικτα απορρίμματα όλης της Πελοποννήσου (δυνητικά περισσότερα…) και θα θάβεται ένα πολύ μεγάλο μέρους τους σε ΧΥΤΥ εκατοντάδων στρεμμάτων σε μέρη ήδη επιβαρυμένα, που θα μολύνουν με τη σειρά τους το έδαφος, τον αέρα, τα υπόγεια ύδατα και τον υδροφόρο ορίζοντα περισσότερων και πολύ μεγαλύτερων περιοχών. Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για το περιβάλλον, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής του λαού, που θα επωμιστεί μέσω των δημοτικών τελών και το μεγάλο κόστος λειτουργίας των μονάδων μαζί με το κέρδος του ιδιώτη καθώς και τη συγκομιδή και τη μεταφορά στα απομακρυσμένα σημεία των Μονάδων Επεξεργασίας. Και μόνο η προβλεπόμενη ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων, για την οποία η ΤΕΡΝΑ θα πληρώνεται βρέξει-χιονίσει με 80,50 ανά τόνο, αποτελεί σκάνδαλο. Η σύμβαση προβλέπεται να ισχύει για 28 ολόκληρα χρόνια, στα οποία θα απαγορεύεται να εφαρμοστούν τρόποι διαχείρισης πιο φιλικοί προς το περιβάλλον που θα προκύψουν από την πρόοδο της τεχνολογίας, ενώ εγκαταλείπεται εξαρχής κάθε προοπτική ανακύκλωσης, χρήσιμης για τη γεωργία κομποστοποίησης και διαλογής στην πηγή. Επίσης με τον μελλοντικό κορεσμό των προβλεπόμενων ΧΥΤΥ από τις μεγάλες ποσότητες σύμμεικτων σκουπιδιών και υλικού επικάλυψης που θα θαφτούν στα 28 χρόνια θα δημιουργηθεί ανάγκη για ακόμη περισσότερα σημεία ταφής ή για λύσεις εξίσου επιβλαβείς όπως η καύση. Η Περιφερειακή αρχή που σήμερα θέλει να το παίξει σωτήρας εκπροσωπεί στην πραγματικότητα τα συμφέροντα της εταιρείας, δεν αποκαθιστά τις υπάρχουσες χωματερές (ΧΑΔΑ), αντίθετα εκβιάζει στους δήμους με πρόστιμα που μεταφέρονται στις πλάτες των κατοίκων.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση, που προηγουμένως διαρρήγνυε τα ιμάτια της ενάντια στα ΣΔΙΤ και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, σήμερα παζαρεύει ανοιχτά με την ΤΕΡΝΑ την υπογραφή της σύμβασης. Με Δελτίο Τύπου του Υπ. Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού μεγάλων έργων υποδομής (συνεδρ. 31/12/15) θέτονται κάποιοι όροι-μικροβελτιώσεις, χωρίς να αμφισβητείται ούτε στο ελάχιστο η ιδιωτικοποίηση, η ξεπερασμένη κι επικίνδυνη μέθοδος διαλογής-επεξεργασίας-ταφής σύμμεικτων σε φαραωνικές μονάδες, ακόμη και αυτή η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Ο δε Τσιρώνης προχώρησε ακόμη περισσότερο και δήλωσε ανοιχτά ότι η Κυβέρνηση «δεν έχει καμία εμμονή αν η διαχείριση θα γίνεται μέσω Δημοσίου, ιδιωτικού τομέα ή μέσω ΣΔΙΤ» ενώ θεώρησε την εγγυημένη ποσότητα απαραίτητη, για να χρηματοδοτήσει η τράπεζα το έργο, καθότι «η αξιολόγηση μιας σύμβασης πρέπει να γίνεται με όρους οικονομοτεχνικούς.» Οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί όροι που πήγαν άραγε;…

Τι κι αν το αναθεωρημένο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) που ενέκρινε η Κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση στο τέλος του 2015 διακηρύσσει (στα λόγια…) την κατοχύρωση δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης, την αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ στο μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, τοπικά σχέδια αποκεντρωμένης διαχ/σης δήμους, την αναβάθμιση της ανακύκλωσης;… Τι κι αν έκανε λόγο για αναστολή των έργων ΣΔΙΤ μεγάλης δυναμικότητας των οποίων η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ως τώρα;… Η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει γιατί διαπραγματεύεται την εφαρμογή ενός νόμου που η ίδια έχει ψηφίσει, τη στιγμή που δεν έχουν πέσει ούτε υπογραφές ούτε κεφάλαια. Αντίθετα αποδεικνύει ότι έχει πάρει από καιρό την απόφαση της να παραδώσει τα απορρίμματα στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως έκανε και στην Αττική, και η όποια διαπραγμάτευση κάνει έχει μόνο στόχο το επικοινωνιακό σερβίρισμα. Η «σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα» για άλλη μια φορά αποδείχτηκε κακόγουστο αστείο και η κωλοτούμπα στο συγκεκριμένο ζήτημα συναγωνίζεται σε θεαματικότητα εκείνη του περασμένου καλοκαιριού.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό της Πελοποννήσου να προβληματιστεί σοβαρά για όλα αυτά και να ταχθεί ενάντια στην καταστροφή της γης και την υποθήκευση του μέλλοντος των επόμενων γενιών.

Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ πιστεύει πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο  δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της άρχουσας τάξης και της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να μεταφέρονται όλα τα οικονομικά και άλλα κόστη της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος στη λαϊκή πλειοψηφία.

Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός  δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ένα σύστημα που δεν θα βασίζεται στο κέρδος, άρα θα είναι εξ ολοκλήρου δημόσιο, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, με προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, και με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων καθώς και δημιουργία νέων θέσεων μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.

Πελοποννησος Οικολογικη

peloponnshos oikologikhshma

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες των κατοίκων γύρω απο το “Πράσινο Σημείο” στο Κάμπο Κρανιδίου που ποτέ δεν σταμάτησαν να φτάνουν και σε εμάς, την εκθεση των επιθεωρητών υγειας ,αλλα και την ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης ΝΕΔΥΠΕΡ και του επικεφαλή της κ Τόκα σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ερμιονίδα(ΤΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ) η Περιφερειακή Παράταξη Πελοπόννησος Οικολογική της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας ζητά να συμβάλει στον Δημόσιο διάλογο με τα παρακάτω σημεία.

Η λύση ενός η περισσότερων ΕΜΑΚ στην Πελοπόννησο οπου θα μεταφέρονται σύμμεικτα απορρίμματα απο απομακρυσμένες περιοχές ειναι το ιδιο αδιέξοδη οσο και των ηδη υπαρχόντων αντίστοιχων εργοστασίων σε αλλα μέρη της Ελλάδας. Οδηγεί τα απορρίμματα κυρίως σε ταφή σε υπερ χωματερές ορισμένου χρόνου ζωής οπως σήμερα στην Φυλή η στην καυση/ενεργειακή αξιοποίηση μεγάλου μέρους των που σχεδιάζεται εδω και χρόνια απο επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα.Και για να ειναι επιτυχημένη οικονομικά η διαχείριση της ενεργιακής αξιοποίησης απαιτεί ολο και περισσότερα απορρίμματα.

Στον αντίποδα της ειναι η τοπική δημοτική διαχείριση των απορριμμάτων.Η μείωση του ογκου, ο διαχωρισμός στην πηγή, η ανακύκλωση, η ταφή του υπολοίπου σε ΧΥΤΥ .Για να γίνει τοπική δημοτική διαχείριση ειναι απαραίτητες οι παρακάτω προυποθέσεις

1.ΧΥΤΥ. Χώροι υγειονομικής ταφής υπολοίπου υψηλών προδιαγραφων δημοτικοί η καλύτερα διαδημοτικοί που ξεκινώντας θα δέχονται τον κύριο ογκο των απορριμμάτων και καθε χρόνο, οσο θα φευγουν απορρίματα προς αλλα ρεύματα, θα δέχονται ολο και λιγώτερα.Αυτο ειναι το ενα ρεύμα απορριμμάτων.

2. Αληθινό διαχωρισμό στην πηγή σε τέσσερα ρεύματα που θα στέλνει τα ανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, πλαστικό, σίδηρο σε ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.Οι πολίτες πρέπει με συνεχή ενημέρωση και στοιχεία να πειστούν σε βάθος χρόνου ,πως γίνεται πραγματικά ανακύκλωση για να συμμετάσχουν.

3.Διαχείριση των οργανικών (κουζίνας /κλαδέματα) και οικιακή κομποστοποίηση καθως επίσης και διαχείριση των υπολοίπων βιοαποδομήσιμων (μούργα,λάσπη βιολογικών ,και αλλα υπόλοιπα)σε δημοτικό επίπεδο

4. Διαχείριση των ογκωδών (επιπλα /στρώματα) και μπαζών σε τοπικό επίπεδο

5.Συστηματική παρακολούθηση οργάνωση και διαχείριση των υπολοίπων ρευμάτων . Νοσοκομειακά, μπαταρίες, λάμπες χαμηλής κατανάλωσης, χρησιμοποιημένα λαδια καθε ειδους, συσκευασίες φυτοφαρμάκων .

6 Καμπάνιες κατάργησης της πλαστικής σακούλας και της πλαστικής φιάλης νερού μιας χρήσης.

7 Οχι στα δημοτικά τέλη καθαριότητας με βάση τα τετραγωνικά.Οχι ενσωματωμένα τα δημοτικά τέλη καθαριότητας μαζί με αλλα χαράτσια στον λογαριασμό της ΔΕΗ.Κοστολόγηση με βάση ενα κιλό απορρίμματα /κάτοικο κάθε μέρα.Δυνατότητα των πολιτών να μειώνουν τα δημοτικά τελη της οικογένειας τους προσκομίζωντας και ζυγίζοντας στο Πράσινο σημείο του Δήμου τους καθαρά διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα απορρίμματα με παροχή κουπονιού παραλαβής απο τον Δήμο.Να αποκτήσουν κίνητρο οι πολίτες να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση.

Τα ΕΜΑΚ καθε ειδους δεν ειναι μακροχρόνια λύση.Ειναι εργοστάσια πρόδρομα της καύσης.Αλλιώς πάμε στις υπερ χωματερές οπως της Φυλής.

Για την Περιφερειακή Παράταξη Πελοπόννησος Οικολογική

Ο εκπρόσωπος στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

 

http://armoniki.blogspot.gr/2016/01/blog-post_19.html

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ. Η ώρα των αποφάσεων…

Σκουπιδιών το ανάγνωσμα…
Οι εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο «τρέχουν».
– Από το μεσημέρι γίνεται συνάντηση όλων των δημάρχων της περιφέρειας Πελοποννήσου με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος. Εν όψει της συνάντησης αυτής, σήμερα το πρωί οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων συνυπογράψαμε το παρακάτω υπόμνημα:
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Σήμερα την 19η Ιανουαρίου 2016 ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος και οι Αρχηγοί Μείζονος και Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. Βλάσης Τσιώτος, Ανδρέας Ζάρρος και Φάνης Μπρακούλιας συγκεντρωθήκαμε στο γραφείο του Δημάρχου και συνυπογράφουμε τα παρακάτω :
1. Υποστηρίζουμε την διαχείριση (προσωρινή και μόνιμη) των απορριμμάτων από τους Δήμους (σύμφωνα και με την απόφαση της ΚΕΔΕ).
2. Έχουμε εκπονήσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης το οποίο είναι στη φάση της διαβούλευσης.
3. Έχουμε προβλέψει και έχουμε χωροθετήσει τον μοναδικό
-περιορισμένης χωρητικότητας- αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, του οποίου απαιτούμε η διαχείριση και λειτουργία να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
4. Ζητάμε τη χρηματοδότηση κατασκευής μονάδας επεξεργασίας των στραγγιδίων του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ
5. Ζητάμε την χρηματοδότηση του Τ.Σ. Διαχείρισης το οποίο είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε.
– Το ερχόμενο Σάββατο θα γίνει εκδήλωση ενημέρωσης στο Κιάτο με θέμα:
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, Η ώρα των αποφάσεων
Προσκεκλημένοι ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο εκπρόσωπος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, κ. Τάσος Κεφαλάς, η κ. Δέσποινα Σπανούδη, Χημ. Μηχανικός, βουλευτές του νομού και Αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Περιφέρειας και του νομού
Η εκδήλωση οργανώνεται με πρωτοβουλία των αυτοδιοικητικών παρατάξεων
Αυτοδιοικητική Παρέμβαση Σικυωνίων Πολιτών
Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη Βέλου-Βόχας
Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών Δήμου Κορινθίων
Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Λουτρακίου -Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων
Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης