Και αλλες παραταξεις βρεθηκαν χτες στην Τριπολη σημερα βρισκεται η ΛΑΕ.Ξεκαθαρα υπερ της ΤΕΡΝΑ- ΤΑΤΟΥΛΗΣ η εφημεριδα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου

Ενώ κυβερνητικά κλιμάκια έχουν βρει διάυλο επικοινωνίας με την Περιφέρεια, κάποιοι εξακολουθούν να υπονομεύουν την προσπάθεια του ίδιου τους του κόμματος και να ζητούν απόρριψη της σύμβασης, χωρίς να προτείνουν συγκεκριμένη εναλλακτική.

Σε επικοινωνία με κυβερνητικούς κύκλους βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ΤΕΡΝΑ προκειμένου να γίνουν κάποιες διορθωτικές αλλαγές στον ΠΕΣΔΑ. Γι’ αυτό το λόγο καθυστερούν και οι υπογραφές. Είναι θετικό το ότι υπάρχει μία προσπάθεια προσέγγισης και γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές αφού και ο χρόνος πιέζει, λόγω προστίμων.

Παρόλα αυτά κάποιοι μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να μην θέλουν να επέλθει συμβιβασμός και ζητούν την άμεση απόρριψη της σύμβασης, χωρίς να έχουν να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο ως εναλλακτική, παρά μόνο γενικoλογίες. Ουσιαστικά στρέφονται εναντίον του ίδιου τους του κόμματος που επιχειρεί να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και να προχωρήσει το έργο με τις απαιτούμενες βελτιώσεις.

Απόδειξη πως εχθές 10/1/2016, συγκεντρωθήκαν στην Τρίπολη οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από κάλεσμα του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και κατά ένα μεγάλο μέρος, η συζήτηση περιστράφηκε ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο.

Οι συγκεντρωμένοι στάθηκαν σε τρία σημεία:

  1. Στα πλαίσια του πρόσφατα εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), να αναθεωρηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Πελοποννήσου (ΠΕΣΔΑ) και να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης από τους Δήμους
  2. Να απορριφθεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης της. Είναι αντίθετη με τον ΕΣΔΑ για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, θεσμικούς, οικονομικούς, ενώ επιβαρύνει δυσβάστακτα τα νοικοκυριά της περιοχής μας
  3. Άμεσα να χρηματοδοτηθούν και να βοηθηθούν οι Δήμοι και οι φορείς τους για την υλοποίηση της εναλλακτικής μας πρότασης (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, ανάκτηση, κομποστοποίηση, κατασκευή αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων – ΧΥΤΥ) .

Αν το ίδιο τους το κόμμα συμφωνήσει τελικά με την Περιφέρεια και την ΤΕΡΝΑ και προχωρήσει το έργο πάνω στις βάσεις που έχουν τεθεί, θα προτιμήσουν τις κολοτούμπες ή την σιωπή;