http://www.poiein.gr/archives/3536/index.html

Αυτούς τους έχω βαρεθεί

Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,
τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
που απ’ τους άλλους θεν παλικαριά
κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά,
σ’ αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί,
τους έχω βαρεθεί.

Και πέστε μου αξίζει μια πεντάρα,
των γραφειοκρατών η φάρα,
στήνει με ζήλο περισσό,
στο σβέρκο του λαού χορό,
στης ιστορίας τον χοντρό το κινητή,
την έχω βαρεθεί.

Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους,
τους γερμανούς τους προφεσόρους,
που καλύτερα θα ξέρανε πολλά,
αν δεν γεμίζαν ολοένα την κοιλιά,
υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί,
τους έχω βαρεθεί.

Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες,
κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες,
κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς,
με ιδεώδεις υποτακτικούς,
που είναι στο μυαλό νωθροί,
μα υπακοή έχουν περισσή,
τους έχω βαρεθεί.

Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος,
που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά,
αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
κι επαναστάσεις στ’ όνειρά του αναζητεί,
τον έχω βαρεθεί.

Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω βαρεθεί.

Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω σιχαθεί.
Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω σιχαθεί.

 

http://www.epohi.gr/portal/theoria/20620-k-douzinas-zoyme-se-pollaples-xronikotites

Για τη μαρξιστική παράδοση αποτελεί αντίφαση το γεγονός ότι ένα ριζοσπαστικά αριστερό κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Και αυτό διότι το κράτος είναι ένας εχθρικός προς την αριστερά μηχανισμός. Όπως έλεγε ο Πουλαντζάς, στην καλύτερη περίπτωση η Αριστερά πρέπει να είναι μέσα και έξω από το κράτος, στις δομές του αλλά και εναντίον του.Στη δική μας περίπτωση, η αντίφαση παίρνει πιο συγκεκριμένη μορφή, καθώς η μεν κυβέρνηση με χαμηλούς τόνους, το δε κόμμα δυνατά και περήφανα δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι στις υφεσιακές και κοινωνικά άδικες πολιτικές, που τους επιβλήθηκαν και καλούνται να εφαρμόσουν. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ και η αντιπολίτευση θεωρούν αυτή τη στάση τρελή, σουρεαλιστική. Αντίθετα, είναι η αναμενόμενη και επιβεβλημένη πολιτική ενός αριστερού κόμματος, που έχει την κρατική διακυβέρνηση, αλλά δεν έχει ακόμα την εξουσία, ούτε έχει κατακτήσει την αριστερή κυβερνησιμότητα.

Ούτε βολονταρισμός, ούτε δογματική προσκόλληση

Ορισμένοι, αυτό που αποκαλείς αντίφαση, το αποκαλούν ενσωμάτωση, προδοσία, υποκρισία. Πώς είναι δυνατόν να εφαρμόσεις μνημονιακό πρόγραμμα και να μη χάσεις το στόχο σου, που είναι στην αντίθετη κατεύθυνση;
Αυτού του είδους οι επιθέσεις περί προδοσίας, ξεπουλήματος, κωλοτούμπας είναι χαρακτηριστικές μιας παλαιοκομουνιστικής και παλαιοκομματικής τακτικής, η οποία μεταφέρει πολιτικά και ιδεολογικά αντίθετες απόψεις σε προσωπικό και ηθικό επίπεδο και οι οποίες θα ήταν καλό να εκλείψουν. Πολλές φορές η οξύτητα της επίθεσης εκφράζει την ματαίωση προσωπικών φιλοδοξιών και αποτελεί αυτό που ονομάζει η ψυχανάλυση «μετάθεση» και «υπεραναπλήρωση»…………….

Το 1922 οι  Μπολσεβίκοι είχαν κερδίσει τον εμφύλιο, αλλά αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν την Νέα Οικονομική Πολιτική που πολλοί θεώρησαν προδοσία. Ο Λένιν χρησιμοποιεί μια περίεργη παραβολή για να περιγράψει την κατάσταση. Ένας ορειβάτης προσπαθεί να ανεβεί σε μια απάτητη βουνοκορφή. Ανεβαίνει πιο ψηλά από τους προηγούμενους, αλλά φτάνει σ’ ένα σημείο όπου είναι αδύνατο να συνεχίσει. Αναγκάζεται λοιπόν να κατεβεί, να ψάξει άλλο μακρύτερο μονοπάτι, που θα του επιτρέψει, όμως, να φτάσει στην κορυφή. Η κάθοδος είναι πιο δύσκολη από την αναρρίχηση, συνεχίζει ο Λένιν. Οι εχθροί φωνάζουν χαιρέκακα, «κοιτάξτε θα γκρεμιστεί, του λέγαμε να μην επιχειρήσει αυτή την τρελή ανάβαση», ενώ οι πολύ αριστεροί τον προτρέπουν να ξεχάσει τον κίνδυνο και να συνεχίσει προς σίγουρο θάνατο. Ευτυχώς, προσθέτει ο Λένιν, ο ορειβάτης δεν μπορεί να ακούσει αυτούς τους «πραγματικούς φίλους». Αν τους άκουγε, θα πάθαινε ναυτία, και η «ναυτία δεν σε βοηθάει να έχεις καθαρό κεφάλι και σταθερό βήμα, ειδικά σε μεγάλο ύψος».
Αν εγκαταλείψεις, λοιπόν, τον αγώνα στο όνομα της ανυπέρβλητης δυσκολίας ή της θεωρητικής καθαρότητας, τότε φοβάμαι ότι δεν είσαι αριστερός, με οποιαδήποτε έννοια αριστεροσύνης κανείς υιοθετεί.

Ε λοιπον ο κ Λενιν ειχε καθαρο κεφαλι μετα την Κροστανδη και δεν ενιωθε καμμια ναυτια για την σφαγη των επαναστατων που ζητουσαν να σταματησει η μπολσεβικικη δικτατορια (που τελικα ολοκληρωθηκε με τον Σταλιν και τις δικες της Μοσχας).

Κροστανδη

Η εξέγερση της Κροστάνδης

Ο Κόκκινος Στρατός επάνω στον παγωμένο Φινλανδικό Κόλπο

Ο στόλος της Κροστάνδης ήταν από τις κύριες δυνάμεις που στήριξαν την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, ήταν όμως και αυτοί που αμφισβήτησαν «εκ των έσω» το καθεστώς που διαμορφώθηκε από αυτήν, μαζικότερα από κάθε άλλον.

Την 1/3/1921 περίπου 16.000 ναύτες, στρατιώτες και πολίτες της Κροστάνδης οργάνωσαν ανοικτή συνέλευση, η οποία ομόφωνα απαίτησε περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, τερματισμό του πολεμικού κομμουνισμού, ελευθερία δράσης για τα μικρότερα σοσιαλιστικά κόμματα και περιορισμό των μέτρων κατά της μικρής ατομικής ιδιοκτησίας. Επρόκειτο για ευθεία αμφισβήτηση του νέου καθεστώτος από τις ίδιες τις δυνάμεις που το ανέδειξαν. Η απάντηση των μπολσεβίκων ήταν δυναμική: έξι ημέρες αργότερα ο Λέων Τρότσκι, παρά το γεγονός ότι μειοψήφησε στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής όντας αντίθετος με την επέμβαση, ως αρχηγός του Κόκκινου Στρατού πειθάρχησε στην απόφαση του Κόμματος, κι έτσι έστειλε στην Κροστάνδη δύναμη 50.000 ανδρών από το Πέτρογκραντ (Αγ. Πετρούπολη) υπό τη διοίκηση του Μιχαήλ Τουχατσέφσκι. Υπό κανονικές συνθήκες η κατάληψη του νησιού θα ήταν αδύνατη, δεδομένης της απόλυτης ναυτικής υπεροχής των εξεγερμένων. Αλλά η παγωμένη θάλασσα τους στέρησε αυτό το πλεονέκτημα, δίνοντας στους άνδρες του Τουχατσέφσκι τη δυνατότητα να κινηθούν επάνω στον πάγο ως στρατός ξηράς.

Οι μάχες κράτησαν έως τις 17 Μαρτίου, όταν ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε την πόλη με βαρύτατες απώλειες (περίπου το 1/5 της δύναμής του). Μεγάλος αριθμός εξεγερμένων εκτελέσθηκε επί τόπου ή μεταφέρθηκε σε στρατόπεδα στη Σιβηρία, ενώ άλλοι διέφυγαν στη Φινλανδία. Παρά την ήττα του όμως, ο φόβος για νέα κινήματα σαν αυτό την Κροστάνδης ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν το Λένιν να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις (Νέα Οικονομική Πολιτική).

http://www.provo.gr/krostandh-h-katastolh-toy-pneymatos-toy-17/

Μιας λοιπον και ο αξιοσεβαστος καθηγητης διαβαζει Λενιν την ωρα που νομοθετει μνημονια να ποια ειναι η πραγματικοτητα που δεν γνωριζει στο ζεστο του Πανεπιστημιο

ΑΥΤΟΙ

Πρόστιμο ύψους 396.870 ευρώ επέβαλλε το ΣΕΠΕ στην εταιρία Intrafruit με έδρα την Ήρα Αργολίδας, λόγω εντοπισμού 38 ανασφάλιστων εργαζομένων.

Πρόκειται για επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη συσκευασία φρούτων και σε έλεγχο που είχε γίνει στις 8 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, οι ειδικοί επιθεωρητές του Σώματος βρήκαν μια «μικρή Μανωλάδα» στις εγκαταστάσεις της, αφού εντόπισαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, για τους οποίους δεν είχε γίνει αναγραφή στον πίνακα προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν 35 εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 25 ετών και τρεις εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 25 ετών, που δούλευαν ανασφάλιστοι.

Από το σύνολο των 38 εργαζομένων, οι 9 είναι ελληνικής υπηκοότητας, οι 20 προέρχονται από την Αλβανία, μία από την Σερβία και ένας από την Ινδία, ενώ υπάρχουν 7 εργαζόμενοι που δεν δήλωσαν την υπηκοότητά τους.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο που επιβάλλεται στην επιχείρηση, την ώρα που το ΣΕΠΕ ετοιμάζει νέες «εφόδους» στην ευρύτερη περιοχή, αφού υπάρχουν πληροφορίες για παράνομη μετακίνηση ανασφάλιστων εργαζομένων, κυρίως αλλοδαπών, από εταιρία σε εταιρία.

Και οι αλλοι

Τελευταία δημοσίευση: 16:50Οικονομία

Πόσα έχασαν σε μια μέρα οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 8,7 δισ. δολ. τη Δευτέρα εξαιτίας του παγκόσμιου sell off, το οποίο πυροδότησαν τα αδύναμα στοιχεία για την κινεζική οικονομία και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν…