arf-e1450968166762

Δικτυακο Ψηφισμα

Γιατί είναι σημαντικό;

Από το πρωί της 12ης Νοεμβρίου διαδραματίζεται ένα πρωτοφανές σήριαλ καταστολής για και για τη χώρα μας . Τα ξημερώματα – ημέρα πανελλαδικής απεργίας – πραγματοποιήθηκαν αιφνίδιες εισβολές στα σπίτια 5 φοιτητών και εργαζομένων, κατοίκων της Αγίας Παρασκευής οι οποίοι συλλαμβάνονται κατόπιν εντάλματος από τις ιταλικές αρχές. Με αφορμή την προσαγωγή τους στις 2/5, μια μέρα μετά την απεργία της πρωτομαγιάς, οι ιταλικές αρχές ζητούνε την έκδοση τους. Υπόθεση για την οποία θα αποφασίσει στο συμβούλιο Εφετών της Αθήνας τις επόμενες 10-15 μέρες.

Αυτή η διαδικασία δίωξης σε βάρος φοιτητών από άλλο κράτος της ΕΕ με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αφορμή τη συμμετοχή σε πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση, είναι πραγματικά πρωτοφανής. H αποτροπή αυτής της ακραίας κατασταλτικής μεθόδευσης αφορά κάθε άνθρωπο και την υπεράσπιση του δικαιώματος του να συμμετέχει σε συλλογικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Με την υπογραφή μου δηλώνω την στήριξη μου στο αίτημα μη έκδοσης των 5 φοιτητών στην Ιταλία και απαιτώ την παύση κάθε πολιτικής τους δίωξης.

English

Since the morning of 12th November a serial of repression, that Greece has never seen before, is taking place. In the early hours of the morning, on a day of a country-wide strike, Greek police forces invaded the houses of five university students. The citizens, all living in Agia Paraskevi, a suburb of Athens, were arrested under the issue of a warrant by the Italian authorities demanding their extradition. The event is unbelievable taking under consideration the only prior event was their random adduction at a cafeteria in Milan in 2/5, a day after the first May strike!

This prosecution procedure on university students from another EU country, using a European arrest warrant, in the causation of their participation to the 1st May strike protest, is an unprecedented event. The prevention of this extreme repressive method concerns the defense of every human’s right to participate in political gatherings.

We demand the no – extradition of the 5 students to Italy and an end to their political prosecution.

Francais

Une vague de répression sans précédent touche la Grèce depuis quelque temps. A l’aube du 12 novembre – jour de grève nationale – la police grecque a fait irruption aux domiciles de 5 étudiants et salariés habitant à Agia Paraskévi (ville de la banlieue nord-est d’Athènes) pour les placer en garde à vue sous mandat d’arrêt des autorités italiennes qui demandent leur extradition. La cause : leur interpellation fortuite dans une cafétéria à Milan le lendemain de la grève du 1er mai ! La chambre de l’instruction de la cour d’appel grecque doit statuer dans les quinze jours. Cette procédure pénale lancée à l’encontre d’étudiants d’un autre pays membre de l’UE au moyen d’un mandat d’arrêt international pour avoir participé à une manifestation du 1er mai est un événement alarmant qui porte atteinte aux libertés individuelles et collectives de chacun d’entre nous. Réagissons contre ces procédures répressives extrêmes et absurdes pour préserver notre dignité et nos droits les plus fondamentaux.

Non à l’extradition de 5 étudiants vers l’Italie ! Non aux poursuites lancées à leur encontre !

 

http://free5.gr/

 

https://left.gr/news/lae-na-min-ekdothoyn-stin-italia-oi-ellines-foitites-poy-diokontai-me-vasi-eyropaiko-entalma

ΛΑΕ: Να μην εκδοθούν στην Ιταλία οι Έλληνες φοιτητές που διώκονται με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

 Η ανακοίνωση:

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί κάθε αρμόδια δημόσια αρχή να αρνηθεί την απαράδεκτη έκδοση στην Ιταλία πέντε Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι συνελήφθησαν τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας (12/11) στην Αγία Παρασκευή, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς κατασταλτικής επιχείρησης για την υλοποίηση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Οι πέντε φοιτητές, που διώκονται με αφορμή την προσαγωγή τους στο Μιλάνο στις 2/5, μία μέρα μετά την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, κινδυνεύουν να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στις ιταλικές φυλακές μέχρι να δικαστούν, εφόσον ο ιταλικός νόμος δεν προβλέπει όριο προσωρινής κράτησης.

Η αυταρχοποίηση των κρατικών θεσμών και οι περιορισμοί των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικονομικών εγγυήσεων του κράτους δικαίου εντός της Ε.Ε. επιβεβαιώνουν σήμερα, με το χειρότερο τρόπο, τις κινηματικές καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί εξαρχής ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα για την καταστολή διαδηλώσεων και συλλογικών κινητοποιήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους φοιτητές και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε κινηματική εγρήγορση,

http://left.gr/news/keimeno-ton-5-ekzitoymenon-apo-tis-italikes-arhes-foititon-kinima-na-mplokarei-tin-ekdosi-mas

Κείμενο των 5 εκζητούμενων από τις ιταλικές αρχές φοιτητών:
Το κίνημα να μπλοκάρει την έκδοσή μας στην Ιταλία

Στις 1/5/2015 έλληνες φοιτητές κατά την διάρκεια ταξιδιού, συμμετείχαμε και σε διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο, που είχε ως σημείο αιχμής την εναντίωση στη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Expo 2015, η οποία διεξάγονταν εκείνες τις μέρες στην πόλη, και η οποία δημιουργούσε ένα ασφυκτικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα εις βάρος των κατώτατων κοινωνικών στρωμάτων του Μιλάνου.

Στις 2/5/2015, μια μέρα μετά τη διαδήλωση, και με μόνο κριτήριο την έξοδό μας από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, προσαχθήκαμε από την ιταλική αστυνομία στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς την παρουσία διερμηνέα, μας άφησαν ελεύθερους χωρίς να μας απαγγείλουν καμία κατηγορία.

Την Πέμπτη 12/11/2015 οι ελληνικές αρχές εισέβαλαν στα σπίτια μας, και μας συνέλαβαν δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, με το οποίο ζητά τη σύλληψη και την έκδοση μας στην Ιταλία, λόγω της συμμετοχής μας στη διαδήλωση. Σύμφωνα με το ένταλμα, »θεαθήκαμε» να συμμετέχουμε σε επεισόδια.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη του κινήματος κατάφερε να αποτρέψει την προφυλάκισή μας, ενώ ακόμα εκκρεμεί δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει αν θα μας εκδώσει στην Ιταλία, όπου δεν υπάρχει καν κατώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης μέχρι να διεξαχθεί η δίκη.

Είναι η πρώτη φορά απ’ όταν θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που ζητείται έκδοση πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο, για λόγους που ανάγονται στην πολιτική τους δράση.

Ως φοιτητές που συμμετέχουμε στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του , στις συνελεύσεις γειτονιών και στις εργατικές/ταξικές διεκδικήσεις, κάνουμε κάλεσμα σε όλο το ανταγωνιστικό κίνημα να εναντιωθεί και να μπλοκάρει την έκδοση μας στην Ιταλία αφού αυτός ο κίνδυνος είναι πια ορατός.

Όταν τα κινήματα των “από τα κάτω” επιλέγουν να συναντηθούν ενάντια στις διεθνείς πολιτικές λιτότητας και υποτίμησης τότε τα κράτη επιλέγουν να συνεργαστούν εναντίον τους με σκοπό την καταστολή των αγώνων, ποινικοποιώντας την πολιτική δράση, με αποτέλεσμα το πρωτοφανές αυτό γεγονός που ξεπερνάει το εσωτερικό μιας χώρας και θα αφήσει παρακαταθήκη για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Οι πέντε εκζητούμενοι από τις ιταλικές αρχές φοιτητές

Αθήνα 14/11/2015

– See more at: http://left.gr/news/keimeno-ton-5-ekzitoymenon-apo-tis-italikes-arhes-foititon-kinima-na-mplokarei-tin-ekdosi-mas#sthash.XdDgzjaG.dpuf

KKE

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανήμερα της πανεργατικής απεργίας, εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προχώρησε στη σύλληψη πέντε φοιτητών, για τους οποίους οι ιταλικές Αρχές ζητούν την έκδοσή τους» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Το ΚΚΕ απαιτεί όχι μόνο να μην εφαρμοστεί, αλλά και να καταργηθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να μην προχωρήσει η έκδοση των φοιτητών στις ιταλικές αρχές» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

AΔΕΔΥ

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2015 – ημέρα Πανεργατικής απεργίας – πραγματοποιήθηκαν αιφνίδιες εισβολές στα σπίτια πέντε φοιτητών και εργαζομένων, κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι συνελήφθησαν, κατόπιν εντάλματος των ιταλικών αρχών. Η Ιταλική Αστυνομία, είχε προσαγάγει του πέντε Έλληνες διαδηλωτές που συμμετείχαν στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Μιλάνο και στη συνέχεια απέστειλε στις ελληνικές αρχές αίτημα έκδοσης τους για να δικαστούν με βαριές κατηγορίες στην Ιταλία.

Η διαδικασία δίωξης σε βάρος πολιτών από άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση, είναι πραγματικά πρωτοφανής. H αποτροπή αυτής της ακραίας κατασταλτικής μεθόδευσης αφορά κάθε άνθρωπο και την υπεράσπιση του δικαιώματος του να συμμετέχει σε κοινωνικούς αγώνες και κινητοποιήσεις.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πέντε φοιτητές και εργαζομένους και καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να μη λειτουργήσει ως τμήμα των μηχανισμών καταστολής, στο πλαίσιο των επιταγών ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των παγκόσμιων τρομονόμων.

Από την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

https://left.gr/news/ohi-stin-ekdosi-ton-5-foiton-stin-italia-koini-anakoinosi-apo-antarsya-diktyo-eek-kai-lae

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Την 12.11.2015 με επέμβαση της αστυνομίας στα σπίτια τους συνελήφθησαν πέντε νέοι άνθρωποι και προσήχθησαν στη δικαιοσύνη, στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από την Ιταλία, η οποία ζητά την έκδοσή τους για να δικαστούν στη γειτονική χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσαχθεί από την Ιταλική αστυνομία την επόμενη της διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς του 2015 στο Μιλάνο και είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία. Με σαθρά στοιχεία (η κατηγορία στηρίζεται ότι τα ρούχα τους μοιάζουν με τα ρούχα που φορούσαν άτομα που απεικονίζονται σε φωτογραφίες διαδηλωτών που ήταν κοντά σε χώρο που γίνονταν επεισόδια) κατηγορούνται για τα αδικήματα της «διακεκριμένης αντίστασης» και «εκτεταμένων καταστροφών». Στην Ελλάδα τα αδικήματα αυτά με την συγκεκριμένη αντικειμενική υπόσταση που προβλέπει το ιταλικό δίκαιο δεν υφίστανται. Οι ποινές που επαπειλούνται κυμαίνονται κατά τον ιταλικό νόμο από 8 έως 15 έτη, ενώ σε περίπτωση που κάποιος κατηγορηθεί για τα αδικήματα αυτά δύναται να προφυλακισθεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μέχρι να προσαχθεί σε δίκη!!Το κλίμα στον Ιταλικό τύπο είναι, κατά παράβαση κάθε τεκμηρίου αθωότητας, εκ των προτέρων καταδικαστικό. Διεξάγεται περαιτέρω ανάκριση και υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν σε βάρος τους κι άλλες κατηγορίες. Τυχόν έκδοση των φοιτητών στην Ιταλία οδηγεί σε προκαταβολική έκτιση ποινής, σε προφανή δυσαναλογία με την όποια ποινική αντιμετώπιση θα είχαν στην Ελλάδα ως κατηγορούμενοι για τα ίδια πραγματικά γεγονότα.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, έχει συμφωνήσει με την ιταλική την έκδοση των πέντε φοιτητών. Η κυβέρνηση τηρεί σχετικά ένοχη σιωπή.
Το αίτημα έκδοσής τους, η αποδοχή του ευρωεντάλματος από μια κυβέρνηση, στελέχη της οποίας το κατήγγειλαν μέχρι πρότινος , υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά πως η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας έχει ως απαραίτητο συνοδό στοιχείο την ένταση του αυταρχισμού, την καταπάτηση κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατικού δικαιώματος, την έξαρση ολοκληρωτικών συμπεριφορών σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Η κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας από τα δικαστήρια, η ποινικοποίηση του δικαιώματος στον αγώνα (μαθητοδικεία, αγροτοδικεία κλπ), η πλήρης συμμόρφωση στο στυγνό καθεστώς επιτροπείας για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου αποδεικνύουν ότι τα ευρωμνημόνια, οι «θεσμοί» πάνε χέρι – χέρι με τα ευρωεντάλματα και την ευρωκαταστολή.
Οι δυνάμεις που υπογράφουμε την παρούσα δήλωση θεωρούμε ότι το δημοκρατικό ζήτημα, η υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως ειδική πλευρά της πάλης του λαού και της νεολαίας για την ανατροπή των μνημονίων και της αντιδραστικής επίθεσης κεφαλαίου – κυβέρνησης- δανειστών.
Απαιτούμε την παύση κάθε διαδικασίας έκδοσης των πέντε συλληφθέντων στην Ιταλία.
Να καταργηθεί τώρα το ευρωένταλμα.ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα,
ΕΕΚ,
Λαϊκή Ενότητα
 • Ευρωπαϊκό εντάλμα έκδοσης, δηλαδή από μία χώρα της Ε.Ε. στην άλλη δεν έχει υπάρξει ξανά. Έχουν υπάρξει μόνο διεθνή εντάλματα. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα μέχρι στιγμής διεθνή εντάλματα έκδοσης αφορούσαν κακουργήματα του κοινού ποινικού δικαίου: σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών και εμπόριο όπλων. Στη μεγάλη πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων μάλιστα επρόκειτο για περιπτώσεις όπου κάτι είναι έγκλημα και στις δύο χώρες που διεξάγεται, όπως η σωματεμπορία. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για διαδήλωση.
arf
Aπό το site της καμπάνιας αλληλεγγύης στους 5.
 • Η υπεράσπιση τονίζει πως η υπόθεση αυτή που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα γίνεται έτσι ώστε το ιταλικό κράτος να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Ιταλίας, καθώς στην Ιταλία αυτή την περίοδο μαίνονται μια σειρά από μεγάλα σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκεται και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Italian Prime Minister Matteo Renzi delivers his speech during his visit in Milan, Italy, Tuesday, May 13, 2014. Renzi later visited the Expo 2015 construction site, where more than 132 countries will be establishing their pavilions for the world's fair that will open on May 1, 2015 and continue until the end of October of that year. (AP Photo/Antonio Calanni)
 • Και η αιτία της ίδιας της διαδήλωσης, η έκθεση Expo Milan 2015 που θα έκανε τα εγκαίνια της την Πρωτομαγιά του 2015 έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για μια άλλη σειρά από σκάνδαλα, σχετικά με το gentrification της περιοχής της έκθεσης, τις μίζες για τις κατασκευαστικές που ανέλαβαν το έργο και άλλα. Μια μίνι εκδοχή των δικών μας Ολυμπιακών του 2004 σα να λέμε, χωρίς ντόπα και μετάλλια.
 • Η κινητοποίηση αυτή ενάντια στα εγκαίνια της έκθεσης διοργανώθηκε από το τοπικό κίνημα Νο Expo που δρα από το 2008, που αποφασίστηκε και η διοργάνωση της Εxpo, στο οποίο συμμετέχουν και οι τοπικές επιτροπές κατοίκων.
noExpo-milano-3001-1000x600
 
 • Το ένταλμα σύλληψης ήρθε ακριβώς με το που τελείωσε η έκθεση, ενώ η προσαγωγή των 5 φοιτητών έγινε την ώρα που έβγαιναν από ένα κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, με βάση φωτογραφία που οι ιταλικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν.
 • Μαζί με τους 5 έλληνες, διώκονται και 5 ιταλοί. Δύο από αυτούς αποφυλακίστηκαν, όταν οι δικηγόροι τους ζήτησαν τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, δηλαδή τις περίφημες φωτογραφίες. Οι διωκτικές αρχές δεν τις έδωσαν, αλλά τους αποφυλάκισαν για να τεθούν σε κατ’οίκον περιορισμό.
no-expo-protest-milan
 • Οι φωτογραφίες αυτές δεν έχουν έρθει ούτε στην Ελλάδα, έτσι ώστε να βρίσκονται στη διάθεση του Συμβουλίου Εφετών, που θα κρίνει τελικά και το αν είναι δυνατόν να εκδοθούν στην Ιταλία για να δικαστούν.
 • Αποφάσεις και ανακοινώσεις αλληλεγγύης στους 5 έχουν πάρει μια σειρά από φορείς, όπως κόμματα, πολιτικές συλλογικότητες, δημοτικά συμβούλια, η περιφέρεια Αττικής, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε και ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το πρωτοφανές θέμα.
arf
 • Ένα πολύ σοβαρό στοιχείο, είναι πως οι ποινές για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 5 είναι πολύ βαρύτερες στην Ιταλία, όπου και ισοδυναμούν με έως και 15 χρόνια φυλακή, ενώ στην Ελλάδα με φυλάκιση που θα ισοδυναμεί με αναστολή.
 • Αυτό το στοιχείο ακριβώς ήταν που συνηγόρησε έτσι ώστε στην αντίστοιχη περίπτωση, η Γερμανία να αρνηθεί το αίτημα της Ελλάδας να εκδοθεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, με το σκεπτικό πως οι ποινές στην Ελλάδα θα ήταν πολύ βαρύτερες. Έτσι λοιπόν, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος και συντονιστής ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα μίζας στη χώρα μας, αράζει χαλαρός στη Γερμανία αυτή τη στιγμή.
merkel-dei
 • Το ζήτημα είναι πια ακόμη πιο δύσκολο καθώς από το 2004 τα δικαστήρια έχουν από μόνα τους τη δικαιοδοσία να εγκρίνουν μια έκδοση, ενώ παλαιότερα χρειαζόταν η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτό βασικά σημαίνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μπορεί άνετα να κάνει την πάπια.