Ενω βλεπουμε ο καρκινος να χτυπα γυρω μας τον ενα μετα τον αλλο συνανθρωπους μας και να εχει μπει σε ολα τα σπιτια η παρακατω δημοσιευση φανερωνει πως ο αγωνας για οικολογικη θεωρηση των πραγματων για μια αλλη φιλοσοφια, οικονομια, κοινωνια, δεν ειναι γενικα και αοριστα «πολιτικος» αλλα εχει σχεση με την ιδια τη ζωη. Η αναπτυξη σκοτωνει.Η καταναλωση σκοτωνει.Το εμπορευμα το κερδος η συσωρευση αχρηστων υλικων αγαθων σκοτωνουν. Κυριολεκτικα. Η ζωη ειναι αλλου.Λιγωτερα .Καλυτερα.Ποιοτικα ασφαλη,ομορφα.Σε αρμονια με τη φυση και τους νομους της.Οχι στα «φτηνα»χημικα.Οχι στα πυρηνικα ειρηνικα και πολεμικα.Οχι στην καυση ορυκτων για παραγωγη ενεργειας.Οχι στην αιθαλομιχλη.Οχι στην καυση απορριμματων.

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/33999/erevna-9-stoys-10-karkinoys-ofeilontai-se-perivallontikoys-paragontes.html

Έρευνα: 9 στους 10 καρκίνους οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες

Νέα έρευνα αναφέρει ότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το ποτό, ο ήλιος και η ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί ενδεχομένως να ευθύνονται για μέχρι 9 στους 10 καρκίνους.

Περιβαλλοντικοί και εξωτερικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το ποτό, ο ήλιος και η ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί ενδεχομένως να ευθύνονται για μέχρι 9 στους 10 καρκίνους, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προηγουμένως εκτιμάτο ότι τυχαίες κυτταρικές μεταλλάξεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση όγκων.
Ερευνητές του Stony Brook University στη Νέα Υόρκη πιστεύουν ότι εξωτερικές επιδράσεις έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, που σημαίνει ότι πολλά είδη καρκίνου μπορεί ενδεχομένως να μπορούν να προληφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με ότι εκτιμάτο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα περιστατικά καρκίνου είναι πολύ υψηλά για να εξηγηθούν από απλές μεταλλάξεις στην κυτταρική διαίρεση.

Ο ερευνητής Yusuf Hannun, του Stony Brook University, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει πως εσωτερικοί παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν σε μέτριο βαθμό στην ανάπτυξη καρκίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν προηγούμενες έρευνες, που έδειξαν ότι μετανάστες που ξεκίνησαν από χώρες με χαμηλή συχνότητα καρκίνου και έφθασαν σε χώρες με υψηλή εμφάνιση της νόσου σύντομα εμφάνισαν τα ίδια ποσοστά όγκων, κάτι που υποδεικνύει ότι οι κίνδυνοι είναι περιβαλλοντικοί παρά βιολογικοί ή γενετικοί.

Ο Kevin McConway, του Open University στη Βρετανία, δήλωσε ότι για πολλά συνήθη είδη καρκίνου η νέα έρευνα καταλήγει ότι τουλάχιστον 70-90% των καρκίνων οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μεταξύ 70 και 90% αυτών δεν θα συνέβαιναν αν μπορούσαμε να εξαφανίσουμε όλους τους παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, σχεδόν το 75% του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο εκτιμάται τώρα ότι οφείλεται στη διατροφή.
Μέχρι το 86% του κινδύνου για καρκίνο στο δέρμα οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο, ενώ το 75% των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τράχηλου οφείλεται στον καπνό και το αλκοόλ, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αν και ορισμένοι σπάνιοι καρκίνοι μπορούν να προκληθούν από γενετικές μεταλλάξεις, οι πιο συνηθισμένοι οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, δήλωσαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη στην πρόληψη και την έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Πηγές: Nature.