Αναδημοσιευει ο γειτονας αρθρο  περι καθαριοτητας.

Mια πρωτη επισημανση.Το να εφαρμοζεις κανονες προσωπικης υγιεινης ειναι θεμα συνηθειας.Ενστικτου απο ενα σημειο και μετα.Ο «πολιτισμενος» Ευρωπαιος που δεν πλενει τα χερια στο σπιτι μετα την τουαλετα δεν τα πλενει και στη δουλεια.Ο τριτοκοσμικος μεταναστης ειτε γιατι στην χωρα του αν δεν πλυνεις τα χερια πεθαινεις ειτε γιατι ο Μουσουλμανισμος (εξω απο τα τζαμια υπαρχουν παντα βρυσες )εχει σαν στοιχειο της προσευχης πολλες φορες την ημερα το σχολαστικο πλυσιμο του προσωπου και των ακρων μπορει να ειναι ασφαλεστερος μεσα στην κουζινα.Εξ αλλου Γαλλοι Ιταλοι Γερμανοι και Αγγλοι μετα το 1500 χρησιμοποιησαν  τα αρωματα κυριως  γιατι πλενονταν λογω κρυου (και λογω θρησκειας ) σπανιοτατα σε αντιθεση με τους Αρχαιοτερους πολιτισμους

1Οι ευγενείς έτριβαν σχολαστικά το πρόσωπό τους με αρωματισμένα πανιά και αντί για λούσιμο προσπαθούσαν να βγάλουν την λίγδα με πούδρα και πίτουρο.

2.Εξάλλου η καθαριότητα ανήκε στις παστρικές, τις πόρνες.Παστρικές έλεγαν ακόμα και μετά την μικρασιατική καταστροφή οι γηγενείς τις γυναίκες που είχαν έρθει από την Σμύρνη γιατί εκεί αυτές είχαν μάθει να πλένονται!

Επειδη η δουλεια μου σχετιζεται με την καθαριοτητα στους επαγγελματικους χωρους και την υγιεινη των χωρων και των ανθρωπων που εργαζονται μεσα στις κουζινες και επειδη η μαχη των επαγγελματιων της εστιασης  με τα μικροβια ειναι συνεχης μιας και τα μικροβια υπαρχουν παντου θελω να σας ενημερωσω για το εξης παραλογο.

Οταν παει το παιδι σας εκδρομη με το λεωφορειο ο οδηγος πρεπει να εχει διπλωμα οδηγησης .Οταν πατε στο κρεοπωλη για να ψωνισετε πρεπει να εχει πτυχιο.Αυτοι οι δυο ανθρωποι πανε και δινουν εξετασεις αφου παρακολουθησουν μαθηματα στα οποια διδασκονται βασικους κανονες που εξασφαλιζουν την υγεια και την ζωη καποτε  των πελατων τους. Τωρα αν τους εφαρμοζουν τους κανονες ειναι αλλο πραγμα και ευθυνη των μηχανισμων ελεγχου του κρατους αν υπαρχει κρατος .

Οταν ομως η σχολικη εκδρομη με τον διπλωματουχο οδηγο λεωφορειου σταματησει για φαγητο ο μαγειρας που θα ταισει τα παιδια (με το κρεας του πτυχιουχου κρεοπωλη) μπορει να ειναι ασχετος με το επαγγελμα.Ουτε σε σχολη ειναι υποχρεωτικο να εχει παει ουτε κανονες να γνωριζει.Κανεις δεν υποχρεωνει οποιος προσλαμβανεται σαν μαγειρας -σα να εχει πτυχιο για αυτο το επαγγελμα.Οσο για τους μηχανισμους ελεγχου εδω γελαμε!

Η καθαριστρια της επιχειρησης αν εχει κατα τον ιδιοκτητη της επιχειρησης (επισης ασχετο με τον χωρο της εστιασης)»ταλεντο» μπορει να εκτελει και χρεη μαγειρισας.Το ιδιο η μαμα του, η γιαγια του, η καποιος περαστικος οικοδομος.Αφηστε που καποτε η «μαγειρισα» εκτελει και χρεη καθαριστριας.

Παντως το δικο μας κρατος εδω και  πολλα χρονια απο τοτε που δουλευω υποχρεωνε οσους εργαζονται σε χωρους εστιασης να βγαζουν βιβλιαριο υγειας.Και καλυπτε το κοστος των εξετασεων. Με πενταετη παρακαλω διαρκεια και στο ενδιαμεσο η τυχη με το μερος σας των καταναλωτων.

Πριν λιγα χρονια το βιβλιαριο υγειας καταργηθηκε.Εγινε πιστοποιητικο. Καθε πεντε χρονια καινουργιο.Ετσι δεν φαινεται αν στο παρελθον ο εργαζομενος παρουσιασε προβλημα υγειας που αφορουσε το επαγγελμα του. Δεν υπαρχει αρχειο εξετασεων .Πας κανεις εξετασεις (παρασιτολογικη/ακτινογραφια)και σου δινουν ενα χαρτι.Αυτο το χαρτι ζητα το υγειονομικο αν ερθει ποτε στο μαγαζι και αν δεν υπαρχει βαζει προστιμο στον εργοδοτη.Γιατι το προστιμο ειναι το ζητουμενο και οχι η ουσια του να μην ειναι δηλαδη ο παρασκευαστης μαγειρεμενων φαγητων φορεας ηπατιτιδας φυματιωσης και σαλμονελας.(η σαλμονελα υπαρχει σχεδον σε ολα τα κοτοπουλα και την γαλοπουλα λογω των συνθηκων εκτροφης των ζωων).

Σας πληροφορω πως εργαζομενος χρονια σε κουζινες εχω δουλεψει διπλα διπλα με συναδερφους που καποτε ειχαν υψηλο πυρετο η διαρροια η γριπη.Και ομως ηρθαν στη δουλεια για να βγει η παραγωγη.Σε γνωση και με παροτρυνση των εργοδοτων παρ ολο που ο νομος λεει πως αν εισαι αρωστος πρεπει να το δηλωσεις και να μην πας στη δουλεια.Εχω δουλεψει διπλα σε μεταναστες που εφτασαν ταλαιπωρημενοι και αρωστοι καποτε απο το δυσκολο ταξιδι μεχρι τη χωρα μας , χρονια υποσιτισμενοι μερικες φορες να βηχουν εντονα διπλα μου και ομως να  πρεπει να δουλευουν καθε λεπτο για δωδεκα ωρες για ενα κομματι ψωμι χωρις χαρτια και υγειονομικη περιθαλψη.Δηλαδη αν ενας εργαζομενος μεταναστης χωρις χαρτια αρωστησει παθε γριπη βρε αδερφε που θα παει για να τον βοηθησουν; Πιστευετε πως οι μεταναστες δεν αρωσταινουν οπως εμεις; Γνωριζετε πως στα περισοτερα μαγαζια στην λατζα δεν θελουν να πανε να δουλεψουν Ελληνες;Γνωριζετε πως ο λατζερης κανει τα παντα μεσα στις κουζινες και πως ολοι οι εργαζομενοι ερχονται σε επαφη με πραγματα που εχει χρησιμοποιησει;

Τι γινεται ομως αν ενας εργαζομενος ζει (οπως εμεις) σε μερος που δεν υπαρχει νοσοκομειο για να κανεις δωρεαν την παρασιοτολογικη εξεταση; Μα τοτε την πληρωνεις στον ιδιωτη.Και ποσο κανει ; Τριαντα ευρω.Χωρις καλυψη απο το ΙΚΑ.Ολα δικα σου αλλιως πηγαινε Ναυπλιο με το κουτακι σου.Για υπολογιστε ποσοι εργαζομενοι στον τουρισμο /επισιτισμο υπαρχουν στην Ερμιονιδα ποσοι εχουν πιστοποιητικο υγειας (και ποσοι μπορουν να βγαλουν με τα σημερινα μεροκαματα  )και μετα θα καταλαβετε τι παει να πει ιδιωτικοποιηση της υγειας και τι συνεπειες εχει στην δημοσια υγιεινη.

Αφου το κρατος υποχρεωνει και πολυ σωστα τον εργαζομενο να εχει πιστοποιητικο υγειας πρεπει να αναλαβει δωρεαν και την εκδοση του.Για λογους δημοσιας υγειας

Τωρα που τα ξερετε ολα αυτα πηγαινετε να πλυνετε καλα τα χερια σας και ευχηθειτε ο χωρος εστιασης που αναγκαστικα καποια στιγμη θα επισκεφθειτε να εχει εργαζομενους που τηρουν (και γνωριζουν πρωτα απ ολα) τους κανονες υγιεινης , εργαζομενους που εχει ελεγχθει η υγεια τους προσφατα ,και χωρους καθαρους οχι στην επιφανεια αλλα σε βαθος και στην ουσια.Υλικα που συντηρουνται με σωστο τροπο για τον σωστο χρονο μαγειρευονται οπως οι κανονες οριζουν για να ειναι οχι μονο νοστιμα αλλα και ασφαλη.. Γιατι στο κατω κατω αλλο σπιτικο φαγητο και οσοι το μαγειρευουν και το καταναλωνουν και αλλο επαγγελματικος χωρος μαζικης εστιασης με στοχο το κερδος.