ΔΕΗ 001

Συνολικο ποσο πληρωμης 100 ευρω.

Θα τα συζητησουμε αυριο.Παντως ο Δημος (στον οποιο σαν εκτος οικισμου κτισμα πληρωνουμε διπλασια δημοτικα τελη με βαση τα πλασματικα τετραγωνικα μας και οχι τα απορριμματα που παραγουμε) τα σκουπιδια εδω και καιρο δεν τα μαζευει στην ευρυτερη περιοχη μιας και εχει αποσυρει τους καδους απορριματων.Ετσι κουβαλαμε τα απορριμματα μας (για τα οποια πληρωνουμε διπλασιο δημοτικο τελος αποκομιδης) με το ΙΧ αυτοκινητο μας μεχρι τον πλησιεστερο καδο.Αρα τα 35,3 ευρω ειναι συζητησιμα.

Για την κρατικη τηλεοραση υποτιθεται πως πληρωνουμε 6,21 ευρω αλλα τα μισα λεφτα πανε στο χρεος και οχι στην ΕΡΤ.

https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/o-logariasmos-sas/entupo-logariasmou

Περιπου 60 ευρω ειναι  η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος βάσει της καταναλωθείσας ενέργειας και του ισχύοντος τιμοκαταλόγου, περιλαμβάνει δηλαδή το κόστος και τις λοιπές δαπάνες για την παραγωγή και την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες

Περιπου 36 ευρω

α)  15,3 ευρω  για χρήση του Δικτύου Μεταφοράς & Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας,ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500045347

«Όποια κι αν είναι η κατάληξη των σχετικών διαπραγματεύσεων για τον ΑΔΜΗΕ, το σίγουρο είναι ότι η διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος του συγκεκριμένου φορέα και τη σχετική ρύθμιση των ανταγωνιστικών συμφερόντων των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου».

β) 4,7 ευρω για  Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)

Αναμεσα στα αλλα το τελος αυτο ειναι και για την καλυψη των ενεργειακων αναγκων με πετρελαιο των νησιων του Αιγαιου νησιων που λουζει ο ηλιος και χτυπα ο ανεμος ασταματητα χειμωνα καλοκαιρι.Ομως εμεις φερνουμε πετρελαιο απο την Σαουδικη Αραβια για να τα ηλεκτροδοτησουμε.Και φυσικα το πληρωνουμε οι καταναλωτες.

γ)  ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που προορίζεται για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας

Σαν καταναλωτες πληρωνουμε λεφτα σε οσους εχουν ανεμογεννητριες και φωτοβολταικα.Το τελος αυτο λεγεται ΕΤΜΕΑΡ και ειναι πελωριο.Στον λογαριασμο που βλεπετε παρα πανω ειναι κοντα 17 ευρω.

Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων υπόκειται σε ΦΠΑ.
Τύπος υπολογισμού : τιμή ΕΤΜΕΑΡ x kWh

Στο ποσο που ακολουθει( περιπου 52 ευρω) εμφανίζονται όλες οι λοιπές χρεοπιστώσεις που αφορούν Α) στο ηλεκτρικό ρεύμα, πέραν της τιμολόγησης της καταναλωθείσας ενέργειας, των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και της χρέωσης του Έναντι ποσού, και Β) στις χρεώσεις που αποδίδονται στο κράτος, όπως:

Α) ΧΡΕΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

α) χρεοπιστώσεις από πώληση παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα

β) ποσά στρογγυλοποιήσεων

γ) χρεώσεις εργασιών Δικτύου (πχ. Έλεγχος μετρητή, μετατόπιση παροχής, τήξη ασφαλειών, κ.α.)

Β) ΧΡΕΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

α) «ΕΦΚ (Ν.3336/05)»: Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης τον οποίο συνεισπράττει η ΔΕΗ με τους λογαριασμούς ρεύματος και αποδίδει στο Κράτος. Τον ΕΦΚ χρεώνονται όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει. Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και υπολογίζεται επί της κατανάλωσης

β) «ΕΙΔ. ΤΕΛΟΣ 5‰ (Ν.2093/92)»: Ειδικό Τέλος 5‰, το οποίο συνεισπράττει η ΔΕΗ με τους λογαριασμούς ρεύματος και αποδίδει στο Κράτος. Η χρέωση για ΕΙΔ. ΤΕΛΟΣ 5‰ υπολογίζεται επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Καπακι και ο ΦΠΑ μην το ξεχναμε μνημονακος πλεον στο 23%.

http://www.naftemporiki.gr/story/1040655/diamarturia-aktibiston-tis-greenpeace-se-purgo-psuksis-tou-ais-agiou-dimitriou

Δέκα ακτιβιστές της Greenpeace ανέβηκαν σε πύργο ψύξης του λιγνιτικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές.

«Από τις 4 τα ξημερώματα κρέμονται οι αναρριχητές και θα προσπαθήσουν να βάψουν τον τοίχο ψύξης και να στείλουν ένα μήνυμα. Πιστεύουμε ότι εδώ που φτάσαμε πρέπει να κάνουμε κάτι ειρηνικό και μη βίαιο, αλλά δυναμικό, μήπως και φτάσει ένα μήνυμα στη κυβέρνηση και στη διοίκηση της ΔΕΗ» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ο οποίος βρίσκεται μαζί με άλλους εννέα ακτιβιστές στην κορυφή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους, οι ακτιβιστές είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν επάνω στον πύργο ψύξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ANNA TAGKALOU

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να συμβάλει διαπραγματευτικά στην υιοθέτηση στόχου στην τελική συμφωνία για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5oC, να προωθήσει στην Ελλάδα 10ετές σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτηρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά και να στρέψει τη ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ενεργειακές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Tελος ο μνημονιακος κ Μανιατης ζητα να δοθει χαρτζηλικι απο τις ανεμογεννητριες.Που δεν φτανει οσα πληρωνει σε εναν χρονο ενα νοικοκυριο σαν τελος για τις ανεμογεννητριες.

Το αιτημα πρεπει να ειναι να δοθουν ανεμογεννητριες στις κοινοτητες.Για να εχουν τζαμπα  ρευμα οι δημοτες.

http://www.paratiritis-news.com/?p=133509

Ο κ. Μανιάτης στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, το θέμα για το οποίο κατέθεσα αυτήν την ερώτηση αφορά περίπου πενήντα χιλιάδες οικογένειες στα 272 πιο ορεινά χωριά της πατρίδας μας.

Μιλώ για τα χωριά αυτά στα οποία έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα και για τα οποία χωριά παρακρατείται εδώ και τρία χρόνια το 1% της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου αυτά τα χρήματα να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές των χωριών, δηλαδή να υπάρξει ένα άμεσο ανταποδοτικό τέλος, να υπάρξει μια πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη.

Τον Δεκέμβρη του 2014, που υπεγράφη η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση για τον επιμερισμό των χρημάτων αυτών, στον λογαριασμό υπήρχαν πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι τώρα –ελπίζω να μας πληροφορήσετε- πρέπει να έχουμε πλησιάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Κύριε Υπουργέ, θα σας πω ένα παράδειγμα για την Αργολίδα. Έχουμε 6 χωριά στην Αργολίδα που περιμένουν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ -με βάση τα στοιχεία του 2014 είναι 998.000 ευρώ- ,δηλαδή τα Δίδυμα 200.000, ο Αχλαδόκαμπος 400.000, το Αραχναίο 184.000, το Θερμήσι 137.000. Και να σας τα πω κατά οικογένεια, γιατί μερικές φορές, οι επιστροφές αυτές των χρημάτων είναι μία ολόκληρη σύνταξη ενός αγρότη και μερικές φορές είναι και διπλή σύνταξη. Για τον Αχλαδόκαμπο η επιστροφή είναι 960 ευρώ, για τα Δίδυμα 180 ευρώ, για το Αραχναίο 460 ευρώ, για το Θερμήσι 120 ευρώ.

Και για να έχετε και μια πλήρη εικόνα, -είμαι βέβαιος ότι την έχετε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου- για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας σας αναφέρω: Δήμος Καρύστου, δικαιούμενο ποσό επιστροφής 1.200.000 ευρώ, Δήμος Σητείας 910.000 ευρώ, Δήμος Τρίπολης 620.000 ευρώ, Δήμος Κύμης- Αλιβερίου 600.000 ευρώ.

Γιατί τα ανέφερα αυτά; Τα ανέφερα, διότι πιστεύω ότι, επειδή ακριβώς έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης που έχει γίνει ο επιμερισμός και ελπίζοντας ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τα χρήματα αυτά για αλλότριους σκοπούς, έχει μεγάλη σημασία και απασχολεί τους πενήντα χιλιάδες κατοίκους των ορεινών αυτών χωριών πότε επιτέλους θα τους επιστραφούν τα χρήματα αυτά. Παρακαλώ να έχω την απάντησή σας».