Ανακοινωση της πλειοψηφιας για την συνεδριαση της Τριτης

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 συνεδρίασε σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ερμιονίδας υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Σφυρή.
Θέμα της συνεδρίασης ήταν η συζήτηση του Δημοτικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων & Ειδικών Ρευμάτων Αποβλήτων.
Από τα 25 μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης παρόντα ήταν τα 16 ενώ στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Γιάννης, η Αντιδήμαρχος κ. Φωστίνη Κέλλη, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Πασιαλής Βασίλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων κ. Σπανός Κώστας, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φούρνων κ. Θεοδώρου Ντίνα και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Γεωργόπουλος Γιάννης, Λάμπρου Τάσος και Τόκας Τάσος.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Πασιαλής Βασίλης παρουσίασαν στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης το Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων & Ειδικών Ρευμάτων Αποβλήτων του Δήμου Ερμιονίδας και ανέλυσαν τους βασικούς του άξονες, οι οποίοι είναι η διαχείριση των προ-διαλεγμένων στην πηγή ρευμάτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων στα εξής στάδια:
  • Παραλαβή, μεταφορά και επεξεργασία των συλλεγόμενων ΒΑΑ (οργανικά – βιοαποδομήσιμα – «καφέ» κάδος) σε αδειοδοτημένη μονάδα κομποστοποίησης.
  • Παραλαβή, μεταφορά και επεξεργασία των συλλεγόμενων ΑΣΥΣ (απόβλητα ανακυκλωσίμων συσκευασιών – «μπλε» κάδος) σε αδειοδοτημένο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
  • Παραλαβή, μεταφορά και επεξεργασία των συλλεγόμενων ΑΑΥ (απόβλητα ανακυκλώσιμα που δεν αποτελούν συσκευασίες – «πράσινος» κάδος) σε αδειοδοτημένο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
  • Διαχείριση του υπολείμματος επεξεργασίας που παράγεται από τις ως άνω μονάδες.
Επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Ερμιονίδας αποτελεί τον πρώτο, πανελλαδικά, ΟΤΑ που εφάρμοσε προγράμματα Διαλογής στην Πηγή επιμερίζοντας το ρεύμα των σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε τρία διακριτά ρεύματα (σύστημα μπλε, καφέ και πράσινου κάδου) ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει στην χωριστή συλλογή των γυάλινων συσκευασιών με τους κώδωνες γυαλιού, την συλλογή των τηγανέλαιων στα σχολεία, την εναλλακτική διαχείριση των παλιών οχημάτων σε συνεργασία με αδειοδοτημένο συλλέκτη, την χωριστή συλλογή των ηλεκτρικών συσκευών, την χωριστή συλλογή των ογκωδών αποβλήτων (παλιά έπιπλα, ξύλα, παλέτες, στρώματα κ.λ.π.) και την ανάπτυξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης σε μικρή κλίμακα.
Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη επιπλέον προγραμμάτων Διαχείρισης Ειδικών Ρευμάτων Στερεών Αποβλήτων όπως μεταχειρισμένων ελαστικών, μπαταριών, αδρανών υλικών, επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, χωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού (σύστημα κίτρινου κάδου) και την επέκταση του προγράμματος της οικιακής κομποστοποίησης σε μεγαλύτερη κλίμακα, με παράλληλη ενίσχυση της ενημερωτικής καμπάνιας των δημοτών για την προ-διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και το σύστημα του μπλε – καφέ – πράσινου κάδου με φυλλάδια, αφίσες, ημερίδες, ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία κ.λ.π.
Τέλος προτείνεται η δημιουργία Δημοτικού Πράσινου Σημείου, Δημοτικής Κινητής Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Δημοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης.
Στην διαλογική συζήτηση που ακολούθησε απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, ενώ οι παριστάμενοι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης παίρνοντας τον λόγο εξέφρασαν την συμφωνία τους επί του συγκεκριμένου σχεδίου.
Η συνεδρίασε έκλεισε με την ομόφωνη ψήφιση του σχεδίου όπως αυτό παρουσιάστηκε από τους εισηγητές και την πρότασή του για ψήφιση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ερμιονίδας και το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας.
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Μια εισαγωγη

Οι Εβραιοι νομαδικος λαος της ερημου περιεγραψαν τον  παραδεισο σαν αυτο που δεν ειχαν.Νερα δεντρα φρουτα

Οι Μουσουλμανοι εξελιξαν τον δικο τους.Προσεθεσαν ( για τους αντρες ουρι) και βουνα απο πιλαφι.

Οι αριστεροι επιρεασμενοι απο τους προηγουμενους εφεραν τον μελλοντικο Παραδεισο στην γη μετα την εξαλειψη των ταξεων και την κατοχη των μεσων παραγωγης απο τους αστους.

Ο παραδεισος ειναι παντα υποσχεση.Mεταθεση στο μελλον. Διαφυγη απο το αφορητο παρον.

Οι απλοι ανθρωποι ξερουμε πως κολαση και παραδεισος εναι εδω και τωρα.Πως οι ανθρωποι εχουμε μεσα μας το καλο και το κακο .Πως προχωραμε βημα βημα μεσα απο τα λαθη μας να κανουμε την ζωη λιγο καλυτερη απο γενια σε γενια.

Η ΔΗΣΥΕΡ πρωτοτυπει.Μας λεει πως ο δικος της παραδεισος για την διαχειριση των απορριμματων εχει σχεδον ολοκληρωθει.Και πως συντομα θα πετυχει με τον σχεδιασμο της αυτο που δεν καταφεραν χωρες που προηγουνται εδω και δεκαετιες.Οι παραδεισοι καθε ειδους ειναι διαφυγη απο την πραγματικοτητα. Αποφυγη να συγκρουστεις με την πραγματικοτητα να την αλλαξεις. Παμε στην ουσια ομως.

Θιγει ο γειτονας ενα βασικο θεμα δημοκρατιας.  Ο νομοθετης εφτιαξε το πλαισιο μεσα απο το οποιο μπορει να εκφραζεται η τοπικη κοινωνια για θεματα που την αφορουν οπως για παραδεογμα το τοσο καυτο για την Ερμιονιδα προβλημα των απορριμματων.Για το οποιο μαλιστα εγιναν και κινητοποιησεις κατοικων στο παρελθον. Απο τα Διδυμα και τον Καμπο Κρανιδιου σε σχεση με τις δυο χωματερες. Τωρα ερχεται η Δημοτικη αρχη και προτεινει ενα σχεδιο διαχειρισης .Και  η κοινωνια αδιαφορει.Η κοινωνια προτιμα να δρα οταν το προβλημα εχει φτασει σε αδιεξοδο. Δεν προλαμβανει.Αναθετει στην εξουσια και αδιαφορει. Η δημοκρατια και οι θεσμοι της ενα αδειο πουκαμισο.

Οσον αφορα την επιτροπη διαβουλευσης ηταν και ειναι ενα αλλοθι.Γιατι ο νομος προτρεπει επιβαλλει μαλιστα να μην παρθει απποφαση χωρις την γνωμη της κοινωνιας. Οταν ομως  η κοινωνια αδιαφορει οι επιτροπες διαβουλευσης ειναι απλα ο καθρεφτης η αντανακλαση εκφραση σε θεσμικο επιπεδο αυτης της αδιαφοριας .Με το ζορι κανεις δεν λεει την γνωμη του.Ετσι οταν το 40% των διορισμενων απο τον Δημαρχο μελων της επιτροπης δεν προσερχεται αυτο ειναι μια εμμεση δηλωση προς τον Δημαρχο και την επιτροπη.

Δυστυχως  η πενηντα ειναι τα μελη της επιτροπης οπως επι ΠΠΣΕ η εικοσι πεντε οπως επι ΔΗΣΥΕΡ παλι γυρω στους δεκα πεντε μαζευονται.Και σιγα μην κατσουν να διαβασουν ακομα και οσοι προσηλθαν  εκατονταδες σελιδες με ολα τα σκοτεινα σημεια τους για να μπορεσουν να γνωμοδοτησουν.Γιατι εμεις γνωριζουμε αυτες τις εκατονταδες σελιδες ; Ποιοι και ποσοι τις εχουν διαβασει;Και πες πως στην απιθανη περιπτωση τα εκαναν ολα αυτα οι συμπολιτες της επιτροπης  και κατα πλειοψηφια απερριψαν την εισηγηση της εταιρειας.Και λοιπον; Γνωμοδοτικος ειναι ο ρολος τους.Οπως των μελων της Νομαρχιακης που γνωμοδοτησαν θετικα για την ΜΠΕ του δεματοποιητη σε 7 λεπτα (της ντροπης) .Ιδιος πολιτικος χωρος τοτε και σημερα ΝΔΠΑΣΟΚ ιδιος σχεδιασμος παρα τις επιφανειακες διαφοροποιησεις.

Στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την Τεταρτη 29/7 το μεσημέρι αποφασίστηκε ομόφωνα (απουσίαζε από την συνεδρίαση ο κ. Θεοδοσίου) η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την τοποθέτηση δεματοποιητών στην περιοχή Δίδυμα στο Δήμο Κρανιδίου

Ποσοι ειχαν διαβασει την ΜΠΕ ; Και τι λενε τωρα για το αποτελεσμα οταν απο τα πραγματα η μελετη εχει αποδειχθει λανθασμενη;

Απο την αλλη μερια ο κ Τοκας με την συγκροτημενη παρεμβαση του θιγει και την αλλη πλευρα.

Το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου μας εκπονήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία WEC IKE σύμφωνα με την απευθείας ανάθεση του Δημάρχου Ερμιονίδας της 16-10-2015.Στην τοποθέτησή μας κάναμε λόγο για την καθυστερημένη αποστολή της εν λόγω μελέτης των 355 σελίδων, αφού δόθηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων την ίδια ημέρα που έγινε η συζήτηση και πως δεν μπορούμε να κάνουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας όπως αρμόζει, αφού ο χρόνος είναι ελάχιστος, παρά μόνο στο 11σέλιδο συνοπτικό κείμενο που είχε δοθεί και σε διαβούλευση από την ιστοσελίδα του Δήμου και από το οποίο λείπουν πολλά στοιχεία.

Τα λεει ολα δεν εχω να προσθεσω κατι.Η τοπικη εξουσια λειτουργει με αυτο το τροπο ενισχυωντας την ταση της κοινωνιας να απεχει απο τα κοινα.Δεν δικαιολογω αυτη την μοιρολατρικη ταση.Καλο ειναι να πηγαινουμε και να διεκδικουμε ακομα και αν θεωρουμε πως οι αποφασεις εχουν ηδη παρθει και η παρουσια μας ειναι χωρις νοημα.Η παρεμβαση μας παντα εχει νοημα.Και ξερετε για ποιον λογο ακομα;Γιατι ολα αυτα τα σχεδια περιγραφουν το ιδανικο.Ποτε δεν θα πετυχουν.Ειναι ασκησεις επι χαρτου που ξεκινουν  απο λαθος βαση. Την διατυπωμενη απο τον Δημο θεση πως

apokomma

Ε λοιπον οχι!Εκτος του μπλε καδου που δεχεται μερος των ανακυκλωσιμων στους αλλους καδους μπαινουν συμμεικτα απορριμματα και αναμεσα τους ΠΑΡΑ πολλα ανακυκλωσιμα-οργανικα. Αυτη ειναι η πραγματικοτητα και αυτο πρεπει να αντιμετωπισουμε. Ολα τα αλλα ειναι εικονικη, ιδεατη, κατασκευασμενη πραγματικοτητα.

Που την διαψευδει η εκθεση των επιθεωρητων στο λεγομενο «Πρασινο Σημειο».

ΩΞΝΜ7Λ1-ΦΩΧecorap προστιμο_Page_3 Dyo apo ta pente

Απο το οποιο φευγουν (και)τα  συμμεικτα απορριμματα με προορισμο το ΚΔΑΥ Ραψωματιωτη και απο εκει με αγνωστο τελικο  αποδεκτη.Και μην ξεχναμε το ΚΔΑΥ μας φυλαει το υπολοιπο αυτης της διαχειρισης (που;)το οποιο αργα η γρηγορα θα πρεπει να διαχειριστουμε (με το αναλογο αντιτιμο φυσικα )σαν Δημος.

Ομως δεν χρειαζονται επιθεωρητες για να μας πουν αυτο που ολοι βλεπουμε καθημερινα στους καδους.Ολα τα σκουπιδια μαζι.Σε ολους τους καδους εκτος του μπλε. Που κι αυτος γεμιζει σκουπιδια (αχρηστευεται δηλαδη και το περιεχομενο του παει στο εμπορευματοκιβωτιο με τα συμμεικτα ) οταν γεμισουν ολοι οι αλλοι .Η φωτογραφια ειναι απο τον Ταξιαρχη 13 Απριλιου 2015

13 Aprili 2015 229

Και αυτη απο τις 4 Μαιου 2015 στο ιδιο σημειο

4 Mah 2015

Αλλα οταν ο Δημος δηλωνει σαν σχεδιο

Τέλος προτείνεται η δημιουργία Δημοτικού Πράσινου Σημείου, Δημοτικής Κινητής Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Δημοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης.

δηλωνει με τον τροπο του πως αναγνωριζει οτι δεν γινεται  διαλογη στην πηγη.Αλλιως τι θα διαλεγεται στην κινητη μοναδα;Τα ηδη προδιαλεγμενα στον καδο;

Αλλα η λογικη ειναι παντα τα ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ.Που εχει επιλεξει για δικους της λογους το συστημα ολες οι ανακυκλωσιμες ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ  σε ενα καδο και μετα Κεντρο διαλογης ανακυκλωσιμων ΚΔΑΥ.Αντι να γινεται διαλογη ανα ειδος απορριμματων σε διαφορετικους καδους απο τους πολιτες .Και υπαρχει λογος γι αυτο το μοντελλο.

Η ΕΕΑΑ κακως  εχει ορισει πως το 30% του μπλε καδου ειναι σκουπιδια και το πηγαινει για θαψιμο.Αυθαιρετο ειναι αυτο το αξιωμα.Ο μπλε καδος εχει συνηθως κυριως ανακυκλωσιμα.Και το γραφω οχι μονο γιατι παρακολουθω συνεχως το περιεχομενο αλλα και γιατι στο Πλατυ Πηγαδι απο τεσσερα  φορτηγα ανακυκλωσιμα πλαστικα  βγαλαμε με τα χερια μας ενα καδο σκουπιδια.

Εμεις σε τεσσερες σωρους πλαστικο που θα επρεπε να εχουν οπως στο ξεκινημα δυο καδους σκουπιδια βρηκαμε εναν. Και μαλιστα θα ηταν πολυ λιγωτερο αλλα στο τελευταιο φορτιο βρηκαμε μαζεμενα πολλα σκουπιδια. Φαινεται για καποιο λογο σε ενα η δυο σημεια πολιτες πεταξαν σκουπιδια μεσα στους καδους ανακυκλωσης.

Αλλα η ΕΕΑΑ θεωρει σκουπιδια οσα δεν ειναι ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ (πολλα ειδη χαρτιου-και εντυπου- και πλαστικου). Και ετσι μεσα στο μπερδεμα κανει οικονομια στα λεφτα που εισπρατει οταν αγοραζουμε καποιο προιον και υποχρεουται να τα διαθεσει για την ανακυκλωση του. Μιλαμε για εκατομμυρια.Αλλα αυτο ειναι μια μεγαλη ιστορια.

Ακομα ενω τα σκουπιδια μαζευονται μεσα στις πολεις οπου και ο κυριος ογκος ψηφοφορων στα περιχωρα εχουν αποσυρθει παρα πολλοι καδοι.Ετσι ενω οι κατοικοι πληρωνουν διπλασια δημοτικα τελη για την αποκομμιδη των απορριμματων, αναγκαζονται να τα κουβαλουν με το αμαξι τους οπου υπαρχουν ακομα σημεια με καδους .Οπως αυτο στον Ταξιαρχη που εχει γινει μικροχωματερη.

Παραθετω ολη την τοποθετηση του κ Τοκα ΝΕΔΥΠΕΡ που σε γενικες γραμμες πε βρισκει συμφωνο.

Επιγραμματικα απο την πλευρα μου.

1.Διαχειριση των απορριμματων σε τοπικο επιπεδο αλλα και σε συνεργασια  με κρατικες και περιφερειακες δομες

2.Προυποθεση η λειτουργια κρατικων εργοστασιων αποδεκτων των ανακυκλωσιμων χαρτι γυαλι μεταλλο πλαστικο.Αυτο για να μην εισαγουμε πρωτες υλες να μην στελνουμε τα ανακυκλωσιμα στην Ασια για να γινουν εισαγομενη πρωτη υλη για να βρουν δουλεια Ελληνες εργατες. Η βιομηχανικη περιοχη στην Τριπολη ειναι και ηταν μια απο τις λυσεις για τετοια εργοστασια.Αντι να ξοδευουμε εκατομμυρια ευρω κρατικο χρημα για εργοστασια διαχειρισης καυσης και ταφης των πολυτιμων υλικων.

3.Ενεργοποιηση των ανεργων στην διαχειριση των ανακυκλωσιμων μεσα απο μη κερδοσκοπικες αυτοοργανωμενες συλλογικοτητες με πληρη ασφαλιστικα συνταξιοδοτικα δικαιωματα (με ενισχυση απο τον Δημο)  και εγγυημενο εισοδημα που να ανταποκρινεται στην εργασια αυτη (1200 καθαρα).

4.Χωρο υγειονομικης ταφης υπολοιπου ΧΥΤΥ στα ορια της περιφερειακης ενοτητας με αυστηρες προδιαγραφες λειτουργιας που θα δεχτει αρχικα το μεγαλυτερο μερος των απορριμματων των Δημων αλλα με μεγαλα προστιμα αν καθε χρονο δεν μειωνονται οι ποσοτητες εκτρεπωντας απορριμματα στο ρευμα της ανακυκλωσης /κομποστοποιησης.Σημερα η θεση αυτη ειναι αποδεκτη απο ολους.

5.Οικιακα φυτικα οργανικα να μην φτανουν στον καδο.Οικιακη κομποστοποιηση η συνοικιακοι κομποστοποιητες. Κλαδεματα και αλλα βιοαποδομησιμα σε Δημοτικη κομποστοποιηση. Εναλλακτικα πελετοποιηση των κλαδεματων για ενεργειακη αξιοποιηση σε σχολεια δημοτικα κτηρια.

6 Σπαστηρας για μπαζα ογκωδη.Χωρος διαθεσης μεσα στα ορια του Δημου.

7 Κινητρα στους πολιτες για να στραφουν στην ανακυκλωση.Οχι δημοτικα τελη με τα τετραγωνικα αλλα με την παραγωγη απορριμματων ανα πολιτη.»Αγορα» απο τον Δημο καθαρων ανακυκλωσιμων απο τους πολιτες στο πρασινο σημειο  με την παροχη κουπονιου εκπτωσης απο τα δημοτικα τελη ανα νοικοκυριο.Να φυγουν τα δημοτικα τελη απο την ΔΕΗ.

Αλλα συνεχιζουμε

http://nediper.gr/?action=viewArticle&articleId=289

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της 25 Νοεμβρίου 2015 του Δήμου Ερμιονίδας, εγκρίθηκε ομόφωνα το Τοπικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Αποβλήτων.

Όπως είναι γνωστό η εκπόνηση και η εφαρμογή των τοπικών σχεδίων αποκεντρωμένης διαχείρισης προβλέπεται στο νέο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός για την Διαχείριση των Αποβλήτων), ο οποίος ισχύει από το τέλος Ιουνίου του 2015.

Κατά την συζήτηση του θέματος η παράταξή μας τάχτηκε βεβαίως υπέρ της ψήφισης του Τοπικού Σχεδίου, αφού πρόκειται επί της ουσίας για μία νέα πρόταση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού που διαμόρφωσε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ), για τις δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής στην πηγή των αποβλήτων που για πρώτη φορά γίνεται σε επίπεδο Δήμων.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι τα περιφερειακά και αποκεντρωμένα Τοπικά Σχέδια Δημόσιου χαρακτήρα, να αντικαταστήσουν τα μεγάλα, κεντροβαρή σχέδια για την διαχείριση των αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας που είχαν τρέξει επί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου μας εκπονήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία WEC IKE σύμφωνα με την απευθείας ανάθεση του Δημάρχου Ερμιονίδας της 16-10-2015.

Στην τοποθέτησή μας κάναμε λόγο για την καθυστερημένη αποστολή της εν λόγω μελέτης των 355 σελίδων, αφού δόθηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων την ίδια ημέρα που έγινε η συζήτηση και πως δεν μπορούμε να κάνουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας όπως αρμόζει, αφού ο χρόνος είναι ελάχιστος, παρά μόνο στο 11σέλιδο συνοπτικό κείμενο που είχε δοθεί και σε διαβούλευση από την ιστοσελίδα του Δήμου και από το οποίο λείπουν πολλά στοιχεία.

Η βασικές παρατηρήσεις της ΝΕΔΥΠΕΡ ήταν:

1) Δεν αναγράφεται πουθενά η χρηματοδότηση του Σχεδίου και πώς θα καλυφθεί ο προϋπολογισμός για την εφαρμογή του, που είναι της τάξης των 4.000.000 €. Και αφορά την επένδυση και τη λειτουργία του Δημοτικού Πράσινου Σημείου, της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής (ΜΜΔ) καθώς και της Μονάδας Κομποστοποίησης.

Στις προτάσεις μας κάναμε λόγο για την δυνατότητα εκμετάλλευσης του νέου ΕΣΠΑτο οποίο θα «ανοίξει» αρχές του 2016 και πως αυτό θα είναι ανταγωνιστικό και έτσι θα υλοποιούνται μόνο οι σωστές μελέτες που θα περικλείουν όλες τις παραμέτρους.

Επίσης θα πρέπει να δούμε τις χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο και την ΕΕΑΑ (Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) που είναι υποχρεωμένη να εφοδιάζει κάδους και απορριμματοφόρα.

2) Δεν αναφέρεται τίποτα για την δυνατότητα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) οι οποίες αφορούν την παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας κάτι που προβλέπεται στο νέο ΕΣΔΑ για τη διαλογή στην πηγή και την εκπαίδευση. Οι εργαζόμενοι σε αυτές, ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού.

3) Αναφορά στην αβεβαιότητα του τι θα ισχύσει αφού υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας της Κεντρικής Διοίκησης που θέλει μικρά και αποκεντρωμένα Τοπικά Σχέδια με την Περιφέρεια Πελοποννήσου που θέλει τον κεντρικό σχεδιασμό και έχει πάρει την θετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Αυτό το θέμα ελπίζουμε να λήξει γρήγορα για να μπορέσει ο Δήμος να προγραμματίσει τις ενέργειές του το επόμενο διάστημα.

Μετά την διαλογική συζήτηση τονίστηκε από όλουςη αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των Δήμων του Νομού Αργολίδας για την δημιουργία ενός ΧΥΤΥ για την διαχείριση του υπολείμματος των απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο σημαντικό θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος η ΝΕΔΥΠΕΡ συμμετείχε με την παρουσία του επικεφαλής και στην συζήτηση για το ίδιο θέμα, που έγινε την Τρίτη 24/11/2015 στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ