Το ειδα χτες και πηρα φωτογραφιες.Σημαντικο να αγοραζεις την πρωτη φορα το γυαλινο μπουκαλι (50 λεπτα) και απο κει και περα να το επαναχρησιμοποιεις μειωνοντας τα σκουπιδια απο τις συσκευασιες μιας χρησης.

Σημαντικο το οτι 15 παραγωγοι ενωνουν τις δυναμεις τους και διαθετουν το γαλα τους στον καταναλωτη.Ανοιγουν δυνατοτητες για να φυγουν οι μεταπρατες.Να παει ολο το κερδος στον παραγωγο. Και οχι μονο για το γαλα.

Ρωτησα την  νεαρη υπαλληλο απο που ειναι το γαλα λεγωντας πως ζω στην Ανατολικη Πελοποννησο.Δεν φανηκε να γνωριζει.Σχετικη αναφορα στο Κεφαλαρι Αργους   απο τον κ Αντωνακο

http://www.apela.gr/article/102277/ta-proionta-tou-agrotikou-sunetairismou-ageladotrofon-argolidas-ftanoun-kai-sti-lakonia-me-to-gala-tou-moria

IMG_20151117_223750 IMG_20151117_223809 IMG_20151117_223914 IMG_20151117_223928

http://www.tanea.gr/instanea/i-poli-mou/article/5311354/athhna-gala-apo-thn-anatolikh-peloponnhso-se-aytomato-pwlhth-sthn-pathsiwn/

Φρέσκο γάλα από τον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου θα προσφέρει ο αυτόματος πωλητής γάλακτος που ξεκίνησε να λειτουργεί στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τροίας.
Το αυτόματο μηχάνημα πώλησης φρέσκου γάλακτος ξεκίνησε τη λειτουργία του τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Θα είναι ανοιχτό 6 το πρωί με 12 τα μεσάνυχτα. Το ένα λίτρο γάλα θα έχει κόστος ένα ευρώ.
Επίσης, από τον αυτόματο πωλητή μπορεί κανείς να αγοράσει πλαστικό μπουκάλι με 0,20 ευρώ ή γυάλινο με 0,50 λεπτά.
Μιλώντας στην «Πόλη μου» ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου Ιωάννης Αντωνάκος ανέφερε πως πρόκειται «για μία προσπάθεια του Συνεταιρισμού να προσφέρει στους πολίτες καλό, ποιοτικό γάλα σε προσιτή τιμή. Θεωρούμε ότι η τιμή είναι καλή και για τον καταναλωτή και για τον παραγωγό». Αυτή, είπε, είναι η πρώτη συνεργασία στην οποία προχώρησαν με ιδιώτη για την πώληση φρέσκου γάλακτος μέσω αυτόματου μηχανήματος.
Όπως πρόσθεσε ο κ.Αντωνάκος το φρέσκο γάλα του Συνεταιρισμού έχει «δοκιμαστεί» στην αγορά. «Εδώ και μερικά χρόνια με την επωνυμία το «γάλα του μωριά» πωλείται σε σούπερ μάρκετ σε 5 νομούς της Πελοποννήσου, σε Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία, περιοχές της Αχαΐας αλλά και στην Αθήνα».
Ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου έχει 15 αγελαδοτρόφους και η παραγωγή του φτάνει περίπου τους 5.000 τόνους γάλα το χρόνο.
Ο ιδιώτης που διαχειρίζεται τον αυτόματο πωλητή στην Πατησίων και έχει υπογράψει τη συνεργασία με τον Συνεταιρισμό αναφέρει πως δεν αποκλείεται στο μέλλον ο αυτόματος πωλητής να λειτουργεί όλο το 24ωρο. Ακόμη, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει και ελαφρύ γάλα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο είχε λειτουργήσει στο ίδιο σημείο αυτόματος πωλητής φρέσκου γάλακτος αλλά γρήγορα – μέσα σε δύο εβδομάδες – έκλεισε (δείτε εδώ περισσότερα). Ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα – Πιες», ο πρώτος που άνοιξε και λειτούργησε τέτοια μηχανήματα στην Ελλάδα είχε κινηθεί νομικά κατά του συγκεκριμένου καταστήματος επισημαίνοντας ότι είχε προσπαθήσει να παραπλανήσει το κοινό οικειοποιούμενο τα σύμβολα και τα χρώματα των δικών του καταστημάτων. Πάντως, ο σημερινός ιδιώτης που λειτουργεί τον αυτόματο πωλητή στην Πατησίων υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση με τον προηγούμενο διαχειριστή του πωλητή.

Η ΣΧΕΣΗ του Γιάννη Αντωνάκου, από το Κεφαλάρι Αργολίδας, με τις αγελάδες είναι τρόπος ζωής. Μ’ αυτές μεγάλωσε. Αγελαδοτρόφοι ήταν κι ο πατέρας του κι ο παππούς του. Και ο ίδιος έχει σήμερα 150 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής της φυλής Χολστάιν.

Το γάλα μας μυρίζει γάλα, λέει ο Γιάννης Αντωνάκος Το γάλα μας μυρίζει γάλα, λέει ο Γιάννης Αντωνάκος Γεννημένος το ’60, με καταγωγή από τη Μάνη, είχε βαρεθεί να δίνει το γάλα του σε χαμηλή τιμή. Το 2012, έπειτα από πολλή σκέψη κι επιφυλάξεις, έπεισε κι άλλους παραγωγούς ότι δεν γίνεται να εξαρτώνται πάντα από τα εργοστάσια. Σήμερα το «Γάλα του Μοριά», από τον επταμελή αρχικά συνεταιρισμό «Ενωση Αγελαδοτρόφων Αργολίδας», κατόρθωσε να μπει και στα ράφια της Αθήνας. Ο συνεταιρισμός μετονομάστηκε «Ανατολικής Πελοποννήσου» και πλέον επεξεργάζεται 5 τόνους γάλακτος την ημέρα. Μάλιστα, στην Αττική κυκλοφορεί γάλα πλήρες, ελαφρύ και φρέσκο σοκολατούχο.

Ενεργό ρόλο έχουν και οι δύο γιοι του, ο Λευτέρης κι ο Αγγελος, που ασχολούνται συστηματικά με τη μονάδα, τις ζωοτροφές και τη διανομή του γάλακτος. Ο Λευτέρης μάλιστα, ο πρωτότοκος, έχει τελειώσει και ζωοτέχνης. «Δεν έχουμε καβαλήσει το καλάμι. Και τα δύο παιδιά μου ασχολούνται συστηματικά με τη μονάδα. Η αγελαδοτροφία είναι δύσκολη δουλειά αλλά είναι απαραίτητη. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την οικονομία μας και για να καλύψουμε καταναλωτικές ανάγκες της χώρας μας».

Θυμάται, 3,5 χρόνια πριν, πώς ξεκίνησαν, ύστερα από πολλές δυσκολίες, όταν άρχισε να σφίγγει ο κλοιός από τις βιομηχανίες. «Πάντα ήταν πιεσμένες οι τιμές προς τους παραγωγούς, αλλά τα τελευταία χρόνια η πολιτική τους ήταν καταστροφική. Το κόστος παραγωγής δεν μπορούσε με τίποτα να καλυφθεί με τις τιμές που παίρναμε από το γάλα».

Τον στήριξε η οικογένειά του από την πρώτη στιγμή, αλλά ακόμη κι ο ίδιος είχε δεύτερες σκέψεις. Παραδέχεται ότι στο ξεκίνημα «δεν το πιστεύαμε ότι θα πάμε τόσο καλά. Πίστευα όμως στη συνεταιριστική ιδέα και εγώ ως καταναλωτής κάτι το συνεταιριστικό το θεωρώ τοπικό και με δελεάζει να πάω να το αγοράσω. Φυσικά έχω πιο αυστηρά κριτήρια γι’ αυτό, γιατί θεωρώ ότι είναι γνήσιο. Μέχρι στιγμής είμαστε 8 παραγωγοί γάλακτος από την Αργολίδα, τη Λακωνία και σύντομα κι από την Αρκαδία. Η πολιτική μας στη λιανική ήταν ίδια τιμή από το μικρότερο ελληνικό μαγαζί ώς και το σουπερμάρκετ. Αυτό μας έχει οδηγήσει να έχουμε περίπου 800 συνεργάτες στην περιφέρειά μας και στην Αθήνα. Μέσα στην κρίση καθετοποιήσαμε την παραγωγή μας. Ηταν ένα όνειρο ζωής, το οποίο κανονικά έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια».

Οι καταναλωτές, τονίζει, γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι το γάλα τους ξεχωρίζει λόγω της φρεσκάδας. «Οπως σε όλη την Ευρώπη και τα κράτη του πλανήτη, θα πρέπει να είναι το γάλα ει δυνατόν από το γειτονικό νομό κι όχι από την άλλη άκρη της χώρας. Οι αγελάδες πρέπει να τρώνε τις τροφές που τους επιτρέπει η φύση. Σ’ αυτό κάνουμε τη διαφορά. Το γάλα μας μυρίζει γάλα, που είναι απόρροια της καλής διατροφής των ζώων, που σημαίνει και καλή ποιότητα γάλακτος. Θεωρώ ότι πια ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών γνωρίζει ότι το γάλα είναι η πρώτη και βασική τροφή του ανθρώπου κι όλα τα γάλατα δεν είναι ίδια».

Τώρα έχουν ξεκινήσει γιαούρτι, ρυζόγαλο, φέτα και γραβιέρα, ενώ τώρα ο συνεταιρισμός σχεδιάζει να προχωρήσει και στους χυμούς.

Ρωτάμε την άποψή του για την απελευθέρωση των ποσοστώσεων. Οπως λέει, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε εισαγωγές. Ηταν έτσι κι αλλιώς από εκείνους που πρωτοστάτησαν ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, για το φρέσκο γάλα. «Η μεγάλη μας μάχη για το ξεπούλημα του γάλακτος ήταν η τροποποίηση στη λέξη φρέσκο. Εδώ και δέκα χρόνια το αντιμετωπίζαμε συνέχεια με κάθε κυβέρνηση και τελικά ήταν μια ανοιχτή επιταγή σε κάποια καρτέλ», λέει. Αλλά δεν το βάζει κάτω. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεταιρισμοί κι ενώσεις να βγάλουν δικό τους σήμα, αφού, όπως λέει, «14 συνεταιριστικές οργανώσεις ασχολούνται με το φρέσκο γάλα».