Η πρωτη φωτια ξεκινησε αρχες Φλεβαρη 2013 .Τρια χρονια τωρα σιγοκαινε οι φωτιες (απο τοτε πηραν φωτια και διπλανοι σωροι)

Οι φωτογραφιες απο το Αναθεμα 16 Νοεμβρη 2015. Φωτια υπαρχει και στους δυο σωρους.Αν δεν φυγει ο δεματοποιητης απο εκει ξεχαστε την αποκατασταση.Θα καθαρισουν εν μερη την περιοχη για να ανοιξουν χωρο και θα ξεκινησουν παλι να πηγαινουν σκουπιδια στο μερος.

15 Noembrh 2015 1

15 Noemvri 2015 4

http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/dimos-trifilias-katangellei-ton-g-tsironi-oti-thelei-na-akirosei-ton-pesda-peloponnisou

Με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη θα συναντηθούν σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 14.30 οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Σπάρτης, Ναυπλίου και Κορίνθου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρόσκληση του Γ. Τσιρώνης, για να συζητηθεί η επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Το θέμα, ωστόσο, αποκτά νέες διαστάσεις καθώς στη σύσκεψη που θα γίνει για τα απορρίμματα με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων όχι μόνο δεν ενημερώθηκε, αλλά ούτε καν κλήθηκε, ο δήμος Τριφυλίας, καθώς και αρκετοί άλλοι δήμοι της Πελοποννήσου.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Τριφυλίας εκφράζει την έντονη δυσφορία για τον αποκλεισμό και κάνει λόγο για «εποχή των διαχωρισμών σε ημέτερους και βαρβάρους». Μάλιστα τον καταγγέλλει ότι επιδιώκει την «ακύρωση του σχεδιασμού της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη μας κ. Τατούλη».

Να σημειωθεί ότι αυτή η συζήτηση έρχεται μετά τη θετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά στην ανακοίνωση ο δήμος Τριφυλίας τονίζει:

«Από τα ΜΜΕ ενημερωθήκαμε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης συγκαλεί στο Υπουργείο σύσκεψη, με τη συμμετοχή των 26 Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με
αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό.

Ο Δήμος Τριφυλίας, όπως και πολλοί άλλοι Δήμοι της Πελοποννήσου, δεν έχουν προσκληθεί στη σύσκεψη αυτή και για αυτό εκφράζουμε την έντονη δυσφορία μας, ως και των πολιτών της Τριφυλίας για τον επιλεκτικό αποκλεισμό μας από τις δράσεις του ανωτέρω Υπουργείου.

Φαίνεται η εποχή των διαχωρισμών σε ημέτερους και βαρβάρους επανήλθε στον τόπο μας και μάλλον σαν παρωδία.
Αν ο Υπουργός επιλέγει την ακύρωση του σχεδιασμού της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη μας κ. Τατούλη, ας το κάνει μετά παρρησίας και όχι στις πλάτες των άλλων.

Αν στόχος είναι να δημιουργηθεί το κίνημα των προθύμων είναι βέβαιο ότι ο Δήμος Τριφυλίας δεν είναι διαθέσιμος. Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι ο Δήμος Τριφυλίας δεν εκχωρεί το αυτοδιοίκητο και το αυτοκυρίαρχο σε κανέναν άλλο φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης και Δήμαρχο. Συζητήσεις που γίνονται τη απουσία μας είναι βέβαιο ότι δεν μας αφορούν. Όπως είναι βέβαιο ότι επιλογές που θα καταστρέψουν τον Κυπαρισσιακό κόλπο και θα ακυρώσουν το δικαίωμα μας στη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας δεν μπορούν να θυσιαστούν στις ιδεοληψίες κάποιων.

Ευχόμαστε ο κ. Τσιρώνης να θυμηθεί τις βασικές αρχές της δημοκρατίας μας ως ισοπολιτεία, ισοτιμία, ισομοιρία».

Πατσαρινος

Η διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις, πρέπει να έχει περιβαλλοντικό, κοινωνικό και λαϊκό πρόσημο μακριά από κάθε μορφής κερδοσκοπία.

Μετά την 309/2015 πράξη του Ε΄ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία διαπιστώνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ για τ’ απορρίμματα, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπογραφεί αυτή η σύμβαση για λόγους διαφάνειας και δημόσιου συμφέροντος αλλά και για λόγους θεσμικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς:

– Μας είναι άγνωστα βασικά στοιχεία της σύμβασης όπως α) το κόστος πληρωμής στον ανάδοχο που βλέπουμε τώρα να είναι τουλάχιστον 80,5 €/τόνο όταν μέχρι σήμερα μας διαβεβαίωναν στα όργανα και στις συσκέψεις για 61-67 €/τόνο και β) τι ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα χρεώνεται – αντιστοιχεί σε κάθε Δήμο.

– Επισημαίνεται ότι έχουν γίνει προσαρμογές και μεταβολές από την εταιρεία στο σχέδιο της σύμβασης και έχει στηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού η «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Α.Ε.», που ποτέ δεν ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενό τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή.

– Ενώ γίνεται κυρίαρχο στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η νομική υπόσταση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) εύκολα παρακάμπτεται ότι για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που στηρίζεται η σύμβαση, δεν υπήρξε στην Περιφέρεια καμία διαβούλευση και απόφαση συλλογικών οργάνων. Υπήρξαν γι’ αυτόν εγγράφως σημαντικές παρατηρήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά δεν είχε από πουθενά καμιά έγκριση. Κι όλα αυτά όταν ο νέος ΕΣΔΑ θα ανανεώνεται κάθε 6 χρόνια και η σύμβαση με τα ΣΔΙΤ θα ισχύει για τα επόμενα 28 χρόνια!

– Δεν μπορεί, σε μια σύγχρονη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες, να στηριζόμαστε στις προδιαγραφές του παλαιού ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ και μάλιστα αυτό να γίνεται μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου! Εξ άλλου και εδώ δειλά – δειλά έχουν χρηματοδοτηθεί και ξεκινήσει εργασίες, προμήθειες και έργα σε αρκετούς Δήμους σ’ αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή της διαχείρισης με ΣΔΙΤ (αποκεντρωμένα, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, δημοτικός έλεγχος).

– Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι έχουμε προσφύγει στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την παροχή στοιχείων της σύμβασης που ποτέ δεν πήραμε και ότι εκκρεμεί η προσφυγή μας στο Συμβούλιο Επικρατείας για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τους χειρισμούς του κ. Τατούλη από τότε (2012) που ανέλαβε την διαχείριση των απορριμμάτων απέδειξε ότι απέτυχε. Διαμόρφωσε και συντήρησε την χειρότερη εικόνα Περιφέρειας σ’ όλη την Ελλάδα, γέμισε κατά το δοκούν και επιλεκτικά με πρόστιμα τους Δήμους και ακόμη άφησε έκθετη μέχρι και σήμερα την περιοχή μας και τη χώρα μας με τη διαχείριση των ΧΑΔΑ. Το μόνο που την διέφερε ήταν πως μέσα από τις επαφές της με τις παλαιές διοικήσεις στα Υπουργεία θα διασφάλιζε ακόμα και «φωτογραφικά» την θεσμική και οικονομική στήριξη της σύμβασης με ΣΔΙΤ.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υλοποιώντας τον νέο ΕΣΔΑ και τις υποσχέσεις της αποφασιστικά και άμεσα, να προχωρήσει στην ανάθεση ουσιαστικού ρόλου στους Δήμους και στην εξεύρεση αποκεντρωμένα χώρων υγειονομικής ταφής.

Η διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις, πρέπει να έχει περιβαλλοντικό, κοινωνικό και λαϊκό πρόσημο μακριά από κάθε μορφής κερδοσκοπία.