http://www.protothema.gr/environment/article/524592/me-tropologia-kouroubli-tsironi-o-pagos-stis-katedafiseis-authaireton/

Αναστέλλονται και με τη «βούλα» του νόμου όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, διαγράφοντας ακόμη και τις πιο αυστηρές προβλέψεις του τελευταίου νόμου για τα αυθαίρετα

Tην αναστολή των κατεδαφίσεων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Με την απόφαση, αναστέλλονται και με τη «βούλα» του νόμου όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, διαγράφοντας ακόμη και τις πιο αυστηρές προβλέψεις του τελευταίου νόμου για τα αυθαίρετα.

Ωστόσο, η τροπολογία έρχεται να βάλει το νομικό περίβλημα στη διαχρονική αναβλητικότητα των κατεδαφίσεων, που πάντα «σκάλωναν» στο πολιτικό και κοινωνικό κόστος, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στα συρτάρια των αποκεντρωμένων διοικήσεων χιλιάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Την αναστολή των κατεδαφίσεων είχε προτείνει, προ διμήνου, ο υπουργός Εσωτερικών, όταν εμφανίστηκαν στη Ραφήνα οι μπουλντόζες, για να γκρεμίσουν μία τριώροφη κατοικία εντός δασικής έκτασης. Υπέρ της αναστολής έχουν ταχθεί δημόσια και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την κύρωση των δασικών χαρτών -που, σημειωτέον, θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί- θα αρθούν οι αμφισβητήσεις επί οικισμών που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, καθώς τυχόν εκτέλεση κατεδάφισης θα δημιουργούσε τετελεσμένα.

Επισημαίνεται, δε, ότι η αναστολή υπαγορεύεται και από έναν πρόσθετο λόγο, που είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων στα οποία βασίστηκαν οι αποφάσεις κατεδάφισης, πολλές εκ των οποίων είναι προ δεκαετίας και παραμένουν ανεκτέλεστες.

 Τι ελεγε το 2011ο κ. Τσιρωνης;

Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Γιάννη Τσιρώνη τονίζεται: «Η λεηλασία της χώρας από τα πελατειακά συμφέροντα, είναι η άλλη όψη της λεηλασίας από τους δανειστές. Το πολιτικό σύστημα επιβραβεύει συμβολικά όλα όσα πρέπει επειγόντως να σβήσουμε: την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, την ανομία, το δίκαιο του ισχυρότερου. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, θυσιάζουν ταυτόχρονα και το περιβάλλον και την οικονομία, επιρρίπτοντας βαρύ τίμημα σε όλη την κοινωνία. Είναι αδιανόητο να πληρώσουν την κρίση κυρίως όσοι δεν έχτισαν αυθαίρετα και δεν έκλεψαν το δημόσιο ταμείο».

Ελαβα μειλ

5/11/15

Απαράδεκτη η κατάθεση τροπολογίας περί τελεσίδικων κατεδαφιστέων αυθαιρέτων με την διαδικασία του κατεπείγοντος

Απαραίτητη η ταχεία ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη αντίρρησή τους στην κατεπείγουσα τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την  αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Η ψήφιση τέτοιων διατάξεων στη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες (κατάθεση και ψήφιση την ίδια μέρα), έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τους Οικολόγους Πράσινους ότι καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και διαλόγου.

Οι αντιρρήσεις των Οικολόγων Πράσινων βασίζονται σε πολύ σοβαρές, επανειλημμένως διατυπωμένες τα τελευταία χρόνια, επιφυλάξεις σε ότι αφορά το θέμα των αυθαιρέτων, που έχουν κριθεί παράνομα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και αφορούν:

–  Την ενδεχόμενη παραβίαση του άρθρου 24 για την συνταγματική προστασία της δασικής γης, όσο και την αντισυνταγματικότητα παρέμβασης της κυβέρνησης και της Βουλής σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

– Το πάγωμα των κατεδαφίσεων θα ισχύσει για πολλά χρόνια και πιθανόν επ’ αόριστον, καθώς δεν υπάρχει κανένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ούτε για τη σύνταξη ούτε για την κύρωση των δασικών χαρτών.

– Το γεγονός ότι ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί επέκταση και ολοκλήρωση της μνημονιακής επιταγής της άκριτης «τακτοποίησης» των υπόλοιπων αυθαιρέτων.

Χωροταξικός σχεδιασμός με την δυνητικά επ’ αόριστον αναστολή κατεδάφισης τελεσίδικα κατεδαφιστέων αυθαιρέτων, είναι ουσιαστικά κάλυψη των παρανομιών εις βάρος του περιβάλλοντος, της οικονομίας, τη συνταγματικής νομιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης επί του θέματος.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Πληροφορίες: 6974 459589

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=751570

Απέσυρε την τροπολογία για την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ώστε να την επαναφέρει σύντομα σε επόμενο νομοσχέδιο.

Παρ’ ότι ήταν επείγουσα, η τροπολογία αποσύρθηκε κατόπιν εισηγήσεως του προεδρείου της Βουλής, ώστε να διεξαχθεί διάλογος επ’ αυτής, όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιρώνης.

Εξέφρασε ταυτοχρόνως την ελπίδα «να μην χάσει κανείς το σπίτι του λόγω αυτής της καθυστέρησης».

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι αναστέλλεται τελικά η εκτέλεση αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Το μεσημέρι της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή από τον κ. Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη τροπολογία με την οποία δικαιώνονται οι καταπατητές δασών έως ότου κυρωθούν οι δασικοί χάρτες.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κύρωση των χαρτών «θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφισή τους προ της κυρώσεως των χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη πραγματική κατάσταση».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται η αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων κατεδάφισης που προβλέπεται από την συγκεκριμένη τροπολογία, «υπαγορεύεται και από την ανάγκη επκαιροποίησης των διοικητικών στοιχείων επί των οποίων βασίστηκαν οι αποφάσεις κατεδαφίσεως (εκδοθείσες, σε κάποιες περιπτώσεις, προ δεκαετιών) που δεν έχουν έως σήμερα εκτελεστεί».

Να σημειωθεί ότι σύντομα, όπως είχε γράψει «Το Βήμα» στις 10 Οκτωβρίου, αναμένονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος νέες ρυθμίσεις για νομιμοποίηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών.