13 Aprili 2015 1

Στη μεγαλη «Σπηλια¨στα Διδυμα .Ο χωρος δεν εχει πατηθει απο ανθρωπο για χρονια. Λογω της στανης και της κοπριας κατω απο τον βραχο υποθετω, ειναι γεματος τσουκνιδες απροσπελαστος και δυσβατος αυτη την εποχη

13 Aprili 2015 2

Ευτροφισμος παντως πρεπει να υπαρχει και απο τις κουτσουλιες των πουλιων που φωλιαζουν χιλιαδες χρονια στην περιοχη.Ισως αυτη να ειναι και η αιτια που το μερος ηταν ευνοικο για να φτιαχνουν οι προγονοι μας μπαρουτι

Η θεση αυτη λεγεται «Μπουλμπεριαρης» γιατι κατα την επανασταση οι Δημητσανιτες «μπουλμπεριαρηδες» προμηθευονταν απο κει νιτρο για την κατασκευην πυριτιδας.Το εδαφος  της  μεγαλης «σπηλιας» στο σημειο αυτο και σε αρκετο βαθος αποτελειται απο γη που με καταλληλη επεξεργασια παρεχει νιτρο.

13 Aprili 2015 242

 

13 Aprili 2015 Μεγαλη Σπηλια στα Διδυμα

13 Aprili 2015 Poyli 3

Μια απο τις δεκαδες φωλιες που φιλοξενουν τουλαχιστον δεκα πουλια απο τα καταμαυρα Κορακοειδη

13 Aprili 2015 KOrakia

Η αλλη ομαδα Κορακιων με λευκο στο λαιμο και γκρι στο σωμα πιστευω πως ειναι Καργιες .

Οι κάργιες είναι ένα αρκετά κοινωνικά πουλιά εκτός από την εποχή αναπαραγωγής τους. Συνήθως τα βλέπουμε σε ζευγάρια ή σε ομάδες απαρτιζόμενες από 20 ή και περισσότερα άτομα.Οταν δυο πουλια ζευγαρωσουν μενουν μαζι για παντα.Εχουν αυστηρη ιεραρχια και κοινωνικης ταξεις.Αν ζευγαρωσει ενα πουλι κατωτερης ταξης με ενα ανωτερης αναβαθμιζεται.Αυτη την  εποχη Απριλιο Μαιο γεννουν τα αυγα τους  και η επωαση κρατα  17-18 μερες.

13 Aprili 2015 Poyli 4

Ειδος Γερακιου; (Κιρκινεζι)

13 Aprili 2015 Poyli

Είναι ένα μικρό γεράκι που μοιάζει πολύ με το κοινό βραχοκιρκίνεζο, αλλά είναι μεταναστευτικό και τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με έντομα.
Είναι είδος παγκόσμια απειλούμενο με εξαφάνιση, καθώς οι πληθυσμοί του μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων. Η εξάπλωσή του σήμερα στην Ελλάδα περιλαμβάνει την Θεσσαλία και την δυτική Μακεδονία, ενώ υπάρχουν μικροί κατακερματισμένοι πληθυσμοί και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τα πρώτα κιρκινέζια έρχονται στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και η μετανάστευσή τους συνεχίζεται μέχρι τις αρχές Μαΐου. Η φθινοπωρινή μετανάστευση είναι από τα τέλη Αυγούστου έως και τα μέσα Οκτωβρίου.
Πως θα το αναγνωρίσουμε: Το μέγεθος του σώματος είναι περίπου 30 εκ. Το αρσενικό έχει κεφάλι και ουρά γκριζομπλέ και ράχη κοκκινωπή. Η κοιλιά είναι χρώματος μπεζ, με σκόρπιες κηλίδες. Τα θηλυκά έχουν στη ράχη τους κοκκινωπό χρώμα με ραβδώσεις. Τα νύχια τους είναι λευκά.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο Γένος Ιερακίδες:

Ιερακόμορφα | Γεράκια
Κιρκινέζι (Falco naumanni)
Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus)
Μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus)
Νανογέρακο (Falco columbarius)
Ξεφτέρι (Falco subbuteo)
Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae)
Ερημογέρακο (Falco concolor)
Χρυσογέρακο (Falco biarmicus)
Στεπογέρακο (Falco cherrug)
Πετρίτης (Falco peregrinus)
Ερημοπετρίτης (Falco pelegrinoides

Κορμορανοι; σε νησακι στις Λαζες

13 Aprili 2015 312

13 Aprili 2015 313

Οι νεαροί Κορμοράνοι έχουν πιο καφετί χρώμα με ανοιχτόχρωμη κοιλιά και λαιμό. Ο Κορμοράνος κάθεται στους βράχους και τα δέντρα, συνήθως όρθιος με τα φτερά μισάνοιχτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Κορμοράνοι κουρνιάζουν όλοι μαζί σε επιλεγμένες θέσεις πάνω σε συγκεκριμένα δέντρα.

Τροφή: Δεινοί δύτες, οι Κορμοράνοι, τρέφονται με ψάρια που πιάνουν κατά τη διάρκεια των καταδύσεων τους. Συνεργάζονται για το σκοπό αυτό πολύ καλά με τους Πελεκάνους, οι οποίοι μη έχοντας την ικανότητα να καταδύονται, πιάνουν τα ψάρια που ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού μετά την καταδίωξή τους από τους
κορμοράνους. Στο ψάρεμα βοηθάει τον Κορμοράνο και το ισχυρό, αγκιστρωτό στην άκρη, ράμφος του.
Αναπαραγωγή: Οι Κορμοράνοι γεννούν την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, 3-4 αυγά. Την περίοδο της αναπαραγωγής το κεφάλι και ο λαιμός αποκτούν ασημόλευκο χρωματισμό ενώ στους μηρούς αναπτύσσονται δύο χαρακτηριστικές άσπρες κηλίδες. Περιοχές της Ελλάδας στις οποίες παρατηρήθηκε αναπαραγωγή είναι η Μικρή Πρέσπα, η λίμνη της Καστοριάς και το Δέλτα του Έβρου. Ο αριθμός των αναπαραγόμενων ζευγαριών των Κορμοράνων είναι πολύ μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό που επισκέπτονται την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτούς παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία μεταναστεύει το καλοκαίρι στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη όπου είναι οι κύριοι τόποι αναπαραγωγής τους.
Η φωνή του, που ακούγεται την περίοδο του ζευγαρώματος, είναι ένα βαθύ και βραχνό «κρα».

Ορισμένοι ασιατικοί λαοί συνηθίζουν, ακόμα και σήμερα, να χρησιμοποιούν στο ψάρεμα τον μεγάλο Κορμοράνο, καθώς και τον ιαπωνικό Κορμοράνο του είδους Phalacrocorax capillatus. Τη νύχτα προσελκύουν κοπάδια ψαριών ανάβοντας φωτιές. Κάθε ψαράς κρατά από έναν ή περισσότερους Κορμοράνους δεμένους με ένα μακρύ σχοινί, τους οποίους αφήνει κάθε τόσο να βουτούν στο νερό και να φέρνουν από ένα ψάρι. Για να μην καταπίνουν οι Κορμοράνοι τα ψάρια που πιάνουν, τους περνούν γύρω από τον λαιμό έναν χαλκά.

Γλαροι διπλα στις στανες.»Λιμνη» στα Δίδυμα.Θα μπορουσε να γινει μια ανοικτη λιμνοδεξαμενη που να συγκρατει βροχινο νερο στην περιοχη.

13 Aprili 2015 Glaroi Didyma

Βουρλισμενο Αλωνι