Τι ακριβως γινεται μην με ρωτησετε. Ο κ Τσιρωνης ειναι ιστορικο στελεχος του χωρου της πολιτικης Οικολογιας εδω και δεκαετιες και μελος του κομματος των Οικολογων Πρασινων. Ειμαι σιγουρος πως γνωριζει παρα πολυ καλα το θεμα γι αυτο και οι αποψεις του ειναι πολυ σοβαρες και ανοιγουν πιθανοτητες για τους εμπορους της ενεργειας .Το παιχνιδι παιζεται πισω απο κλειστες πορτες οπως παντα και δηλωσεις τετοιου ειδους σπειρουν συγχυση και μετρανε αντιδρασεις.

Ενα μονο.

Καθαρο βιοαποδομησιμο δεν υπαρχει στην Ελλαδα. Αυτο που θα βγαζουν μεσα απο τα συμμεικτα τα διαφορα ΕΜΑΚ θα εχει μεσα και αλλα σκουπιδια. Ανοιξτε εναν καφε καδο του Δημου μας και θα το διαπιστωσετε. Μεσα υπαρχουν σκουπιδια.Αυτος ειναι ο Καφε καδος της οδου Διονυσιου Βουλγαρη στο Κρανιδι το μεσημερι της Πεμπτης 26 Φεβρουαριου

28Flevari 2015 305

Τα βιοαποδομησιμα ειναι σφιχτα δεμενα μεσα σε πλαστικες σακουλες.Αυτη ειναι η καλυτερη περιπτωση βιοαποδομησιμα μεσα σε πλαστικες σακουλες. Γιατι καποιες φορες βλεπουμε σκουπιδια γενικως μεσα στον καδο.

Σε ποιο συστημα αναφερεται λοιπον ο κ υπουργος; Γιατι στην Ελλαδα διαχωρισμος του βιοαποδομησιμου δεν υπαρχει στην πραξη.Τι θα καιει το εργοστασιο; Και τι ειδους εργοστασιο θα ειναι αυτο;

Αν ξεκινησουμε με την καυση του «καθαρου» βιοαποδομησιμου θα ακολουθησουν τα  RDF  και  SRF δηλαδη οπως το λεει και το ονομα τους τα καυσιμα προερχομενα απο απορριμματα.RDF (Refuse Derived Fuel Καυσιμο Προερχομενο αποΑποβλητα ) και  SRF( Solid Refuse Fuel –Καυσιμο απο Στερεα Αποβλητα)

Εξ αλλου τι ειναι τελικα το SRF; Ειναι το RDF με οργανικα βιοαποδομησιμα.

Καύσιμο SRF: Είναι κάτι ανάλογο με το RDF μαζί όμως με οργανικά υλικά. Περιλαμβάνει τα καύσιμα κλάσματα των απορριμμάτων, που διαχωρίζονται σε μονάδες μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας. Όπως και στην περίπτωση του RDF αποτελείται από τα ίδια υλικά και επιπροσθέτως περιέχει και ξηρή οργανική ύλη από την διαχείριση των βιοαποικοδομήσιμων. Η διαχείριση του SRF είναι ανάλογη με αυτή του RDF.

Καύσιμο RDF (Refuse Derived Fuel): Περιλαμβάνει τα καύσιμα κλάσματα των απορριμμάτων, που διαχωρίζονται σε μονάδες μηχανικής επεξεργασίας. Αποτελείται κυρίως από χαρτί (~50%), πλαστικά (~10%), άλλα καύσιμα υλικά (~30% π.χ. ξύλο και κάποιες οργανικές ενώσεις) και μη καύσιμα υλικά (~10%). Το παραγόμενο υλικό συμπυκνώνεται είτε σε μορφή σφαιριδίων είτε σε μορφή μπρικετών, που μπορούν να καούν σε ένα συμβατικό λέβητα στερεών καυσίμων, όταν αναμιχθούν με ικανές ποσότητες κάρβουνου ή άλλου συμβατικού καυσίμου. Το RDF μπορεί να καεί είτε σε ειδικές μονάδες (ρευστοποιημένης κλίνης), είτε σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, είτε τέλος σε τσιμεντοβιομηχανίες. Κατά την καύση του το RDF παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα, όπως και η καύση του συνόλου των απορριμμάτων, καθώς επίσης η αποθήκευση του RDF μπορεί να επηρεασθεί αρνητικά από το αρχικό ποσοστό υγρασίας των απορριμμάτων.

http://wastepostblog.mgmedia.gr/2015/02/blog-post_805.html

Οι νέες προδιαγραφές επεξεργασίας των οικιακών απορριμμάτων, που αναμένεται να τεθούν σε διαβούλευση τις προσεχείς εβδομάδες, θα στοχεύουν στη δραστική μείωση του όγκου που θα καταλήγει στην ταφή. Δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο καύσης, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιείται μόνον καθαρό βιοαποδομήσιμο υπόλειμμα.