H τελευταια ενημερωση που ειχαμε για την υποθεση στο Πλατωμα και την σχεδιαζομενη βιομηχανικη μοναδα φωτοβολταικων ηταν τον Νοεμβρη 2013 απο το ΚΚΕ

Τωρα τα νεα ειναι τετοια που μαλλον κανουν ασυμφορη την επενδυση.Οι τιμες κατρακυλουν και οι χρυσες εποχες για τους επενδυτες φαινεται πως περασαν.Βεβαια η κατασταση αυτη ειναι αλλη μια παγιδα για μικροεπενδυτες που δανειστηκαν λεφτα για να βαλουν φωτοβολταικα με συγκεκριμενες τιμες αγορας απο το κρατος και τωρα τους προκυπτουν νεες τιμες αγορας με τα ιδια δανεια στις τραπεζες.

Ετσι η κινητοποιηση των κατοικων αποδεικνυεται αποτελεσματικη.Φανταστειτε να ειχε αποψιλωθει το βουνο και μετα οι επενδυτες να εκριναν πως δεν ειχαν συμφερον να προχωρησουν  και να εφευγαν αφηνοντας πισω τους μια ερημο.

Γι αυτο οι κλιμακες πρεει παντα να ειναι μικρες και αναστρεψιμες οι βλαβες.Αιωνοβιο Βενιο (θαμνο τα λενε  οι επενδυτες) στο Πλατωμα Διδυμων , θεση Πλασα

ceb4ceb7cebcceb7cf84cf81ceb7cf82

Στον αγωνα κοντρα στην επενδυση πρωτοστατησαν οι κατοικοι απο το Λουκαιτι ,ο Δημος , η ΠΑΠΟΕΡ,  το ΚΚΕ με σειρα επερωτησεων σε Ελλαδα και ευρωβουλη οι Οικολογοι Πρασινοι Πελοποννησου  και ο ΣΥΡΙΖΑ (ο τοπικος αλλα και ο Βουλευτης Δημητρης Κοδελας αλλα και Πετρακος ,Ουζουνιδου ).

https://www.efsyn.gr/?p=180413

9/03/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Μεσοσταθμική μείωση 30% στις εγγυημένες τιμές

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που δόθηκε χθες για διαβούλευση. Το «κούρεμα» πιάνει και τις εγκαταστάσεις στις στέγες. Αντισταθμιστικό όφελος η παράταση των συμβάσεων. Σε εκκρεμότητα η ρύθμιση για τα «πράσινα» δάνεια.

 

 Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που δόθηκε χθες για διαβούλευση. Το «κούρεμα» πιάνει και τις εγκαταστάσεις στις στέγες. Αντισταθμιστικό όφελος η παράταση των συμβάσεων. Σε εκκρεμότητα η ρύθμιση για τα «πράσινα» δάνεια 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Στον «κουρέα» στέλνει η κυβέρνηση περίπου 35.000 φωτοβολταϊκές στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων καθώς και άλλα 15.000 φωτοβολταϊκά εδάφους, που ανήκουν σε αγρότες και ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου τα χρέη αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, και να μη φορτωθούν εκατομμύρια καταναλωτές την προαποφασισμένη από τη ΡΑΕ αύξηση κατά 125% του ειδικού τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ). Σε νομοσχέδιο που έδωσε χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση κατά 30% στις εγγυημένες τιμές όλων των φωτοβολταϊκών και 5-6% για τους σταθμούς αιολικής ενέργειας και των μικρών υδροηλεκτρικών. Στο κούρεμα μπήκαν τελικά και οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες, με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσδοκώμενο όφελος χιλιάδων νοικοκυριών που είχαν επενδύσει σε αυτή τη μορφή πρόσθετου εισοδήματος. 

Κλιμακωτά 

Οι μειώσεις των εγγυημένων τιμών είναι κλιμακωτές ανάλογα με το αν αυτά επιδοτήθηκαν ή όχι από τον αναπτυξιακό, την ισχύ τους, την περίοδο που συνδέθηκαν στο σύστημα (πριν από το 2009 μέχρι και το τέλος του 2013) αλλά και το εάν βρίσκονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα ή στα νησιά. Για τους αγρότες η μείωση υπολογίζεται σε περίπου 20%. 

Παράλληλα οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά καλούνται να διαγράψουν οριστικά το 35% των εσόδων που είχαν από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο 2013, τα οποία τους οφείλει ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Υποχρεούνται να εκδώσουν αντίστοιχο πιστωτικό παραστατικό με το οποίο θα παρέχουν έκπτωση στον ΛΑΓΗΕ. Οι παραγωγοί από άλλες ΑΠΕ θα κόψουν πιστωτικά με έκπτωση 10% ενώ εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση όσοι έχουν φωτοβολταϊκά σε στέγες. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το συσσωρευμένο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. 

Ως αντισταθμιστικό όφελος για τους παραγωγούς ενέργειας και τους κατόχους φωτοβολταϊκών στεγών, το Δημόσιο παρατείνει για επιπλέον πέντε χρόνια τη διάρκεια των συμβάσεων πώλησης ενέργειας -από τα 20 στα 25 έτη. Η τιμολόγηση της πωλούμενης ενέργειας γι’ αυτή την επιπλέον πενταετία θα γίνεται με δύο εναλλακτικές επιλογές: είτε οι παραγωγοί θα συμφωνήσουν να την πωλούν με τις εκάστοτε τιμές που θα ισχύουν στην αγορά, είτε θα την πωλούν κατά προτεραιότητα στο σύστημα προς 80 ευρώ η μεγαβατώρα αλλά με πλαφόν στην ποσότητα ενέργειας. 

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση που να καθορίζει αν και σε ποιο βαθμό οι τράπεζες που έχουν παράσχει δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ στην αγορά φωτοβολταϊκών θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Πηγές του ΥΠΕΚΑ έλεγαν χθες πως η ρύθμιση θα ενταχθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. 

Η μείωση στις «ταρίφες» των επενδυτών στα φωτοβολταϊκά αποτελεί πλέον τη μόνη λύση για να περιοριστεί το τεράστιο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, τα χρέη του οποίου διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές της ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών. 

Η ΡΑΕ έχει δώσει παράταση ενός μηνός, μέχρι την 1η Απριλίου 2014, για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που από τα 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα εκτιναχθεί στα 33,68 ευρώ/μεγαβατώρα ή 125% υψηλότερα. Για τους οικιακούς καταναλωτές προβλέπεται πως η χρέωση θα αυξηθεί 114%, και συγκεκριμένα από τα 20,80 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες θα φτάσει στα 44,42 ευρώ.